x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PSD obtine majoritatea in tara

PSD obtine majoritatea in tara

08 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

Desi a pierdut in Capitala, candidatul Aliantei D.A. Traian Basescu invingandu-l din primul tur pe Mircea Geoana, PSD a obtinut majoritatea voturilor la primarile, consiliile locale si judetene din tara.
GABRIELA ANTONIU

Desi a pierdut in Capitala, candidatul Aliantei D.A. Traian Basescu invingandu-l din primul tur pe Mircea Geoana, PSD a obtinut majoritatea voturilor la primariile, consiliile locale si judetene din tara. Rezultatele partiale pentru jumatate dintre circumscriptii arata ca pana ieri, la ora 17:00, au fost atribuite 761 de mandate de primar, majoritatea PSD.

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), PSD a obtinut 531 de mandate de primar (69,78%), UDMR - 95 (12,48%), PNL - 59 (7,75%), PD - 42 (5,52%), PU - 6 (0,79%), iar 14 mandate (1,84%) au fost atribuite unor candidati independenti, conform BEC. Forumul Democrat al Germanilor din Romania si PNTCD au obtinut cate 4 mandate (0,53%), urmate de PRM - cu 3 mandate (0,39%) si de PUNR, Comunitatea Rusilor Lipoveni si Actiunea Populara - cu cate un mandat (0,13%). Peste doua saptamani, la 20 iunie, in 942 de circumscriptii, respectiv 18 municipii, 41 orase si 883 comune, va fi organizat al doilea tur pentru alegerea primarilor.

Consilieri judeteni

La consilieri judeteni, PSD a obtinut 33,50% dintre voturi, urmat de PNL - cu 17,19%, PD - 13,87%, PRM - 7,71%, UDMR - 6,91%, PUR - 5,77%. Procentele au fost obtinute dupa numararea voturilor exprimate in jumatate dintre sectiile existente la nivel national. Conform datelor prezentate de BEC, din numarul de voturi exprimate la nivel national, Alianta PNL-PD a obtinut 1,38% (57.076 de voturi). Alianta a candidat pe liste comune doar la Bucuresti si Cluj. BEC nu a precizat cate mandate au fost atribuite in urma acestui vot.

Consilieri locali

La consilieri locali, au fost atribuite deja jumatate dintre mandate. Din cele aproximativ 20.000 de mandate atribuite, PSD a obtinut 7.860 (37,82%), PNL - 3.524 (16,96%), PD - 3.128 (15,05%), UDMR - 1.487 (7,16%), PRM - 1.359 (6,71%), PUR - 1.277 (6,15%). Alianta PNL-PD a obtinut 13 mandate la consiliile locale unde a candidat cu liste comune. Presedintele BEC, judecatorul Petre Similean, a precizat ca aceste rezultate se bazeaza si pe date din municipiul Bucuresti.

"Fara probleme esentiale"

Presedintele Biroului Electoral Central, Petru Similiean a declarat ca BEC a primit aproximativ 100 de sesizari si de contestatii pe parcursul intregii zile, majoritatea legate de continuarea campaniei electorale chiar si in ziua alegerilor. Cu toate acestea, el a apreciat ca, in general, nu au aparut probleme esentiale in ziua alegerilor.

"Alegerile au fost transparente"

Alegerile locale din Romania au fost "transparente si bine organziate" si au respectat "standardele democratice". Acesta este verdictul germanului Ginther Krug, seful Congresului Autoritatilor Regionale si Locale, for ce tine de Consiliul Europei. Delegatia congresului a avut pe parcursul campaniei numeroase intalniri cu partidele, candidatii si comisiile electorale din Romania, iar in ziua scrutinului au vizitat mai multe centre de votare din Bucuresti, Cluj, Brasov, Ploiesti, Braila, Buzau etc. "Cu siguranta, in procesul electoral din Romania e loc de mai bine, dar alegerile din acest an reprezinta inca un pas spre dezvoltarea unei democratii mature si credibile in aceasta tara", a apreciat trimisul european. (Irina Cristea)

Observatorul Antenei 1 in top

Editia speciala a Observatorului Antenei 1, de duminica seara, in care Lucian Mandruta a transmis in direct de la sediul Biroului Electoral Central rezultatele exit-poll-ului comandat de Antena 1, a fost preferata de majoritatea telespectatorilor. In platoul Observatorului, rezultatele sondajului au fost comentate de catre invitatii moderatoarei Gabriela Vranceanu Firea, analistii politici Stelian Tanase, Emil Hurezeanu si seful Departamentului Politic al Observatorului, Stefan Mitroi. Pe intervalul orar 21:00- 21:30, Observatorul a inregistrat un rating de 11,3% si 26,3% share, spre deosebire de TV Romania 1, cu 10,9% rating, si 25,3% share, si Pro TV, cu doar 6,8% rating si 15,8% share. (Aniela Nine)

"Basescu a castigat gratie unei campanii pline de umor"

Agentia de presa AFP a alocat spatii importante victoriei lui Traian Basescu si a Aliantei PNL-PD in alegerile pentru Primaria Capitalei si CGMB. "Alegerile municipale au fost considerate ca o repetitie generala, desfasurata cu mai putin de sase luni inainte de alegerile legislative si prezidentiale, prevazute pentru 28 noiembrie.

FAVORIT. Fost capitan in cadrul Marinei comerciale si ministru al Transporturilor in perioada 1996-2000, Basescu, in varsta de 52 de ani, cunoscut pentru declaratiile sale sincere contrastante cu discursurile pretioase ale contracandidatilor, a fost considerat favorit din momentul in care si-a anuntat candidatura", noteaza AFP. Potrivit agentiei de presa, Basescu a reusit sa-l invinga pe actualul ministru de Externe "gratie unei campanii pline de umor, care a accentuat calitatile de bun administrator, in contrast cu lipsa de experienta a lui Geoana in gestiunea municipala". "Eforturile lui Mircea Geoana de a renunta la imaginea de diplomat rafinat pentru a se prezenta drept un obisnuit al santierelor au avut efect invers asupra electoratului, facandu-l sa piarda puncte importante", noteaza AFP. (Silviu Sergiu)

Semnal pentru alegerile generale

Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea, considera ca rezultatele de la locale vor relansa lupta politica in perspectiva alegerilor generale. "Va fi o lupta extrem de interesanta, pentru ca in Romania se vor polariza fortele, dreapta si stanga. Eu nu ma astept de acum incolo ca un partid sa castige alegerile cu o diferenta de 20%", a spus Mitrea. Liderul PSD crede ca o cauza a rezultatelor slabe inregistrate in Capitala este faptul ca Organizatia Bucuresti a partidului nu a reusit sa-si mobilizeze simpatizantii la vot. "In mod cert vina este de partea noastra. In Bucuresti nu am stiut sa ne scoatem electoratul la vot. E clar ca vom face o analiza, insa dupa al doilea tur de scrutin", a spus Mitrea. La randul sau, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a apreciat ca partidul sau isi asuma "semnalul clar" si un mesaj "explicit si fara echivoc" pe care bucurestenii l-au transmis prin votul dat. El a spus ca, probabil, in ultima vreme, "PSD a comunicat mai putin cu oamenii si si-a concentrat mai mult atentia asupra disputelor politice, a studierii sondajelor si previziunilor optimiste". (Silviu Sergiu)

Turul al doilea in cinci sectoare

Rezultatele finale din Capitala demonstreaza o serioasa rasturnare de situatie, in defavoarea partidului de guvernamant. Alianta D.A. PNL-PD a obtinut rezultate mult mai bune decat se asteptau pesedistii de la sectoare, plus majoritatea consiliilor de sector.

SECTORUL 1: finala Chiliman - Gherasim

In Sectorul 1 al Capitalei va avea loc un al doilea tur de scrutin, a declarat Ion Stanciu, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie. Potrivit rezultatelor finale, cele mai multe voturi au fost obtinute de candidatul Aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman - 41,7 %, urmat de primarul Vasile Gherasim (PSD) - 33,03 l%, Mona Nicolici (PUR) - 11,28 % si Daniela Buruiana (PRM) - 5,48 %.

SECTORUL 2: Ontanu contra Boagiu

Primarul PSD Neculai Ontanu, care a intrunit 47,8 % din voturi se va confrunta in turul doi cu Anca Boagiu, din partea Aliantei PNL-PD, care a obtinut 39,4 % din optiunile alegatorilor din Sectorul 2.

SECTORUL 3: Negoita versus Plesca

Sectorul 3 este condus de Liviu Negoita (Alianta PNLPD) cu 46,8 %, urmat de primarul PSD Eugen Plesca cu 37,4 % si Victor Iovici (PRM) cu 5,2 %. Topul de mai sus rezulta din numararea a 64,1% din voturile exprimate la cele 234 de sectii din sector, a declarat judecatorul Olimpia Raducu, presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie.

SECTORUL 4: Inimaroiu si Mihalache

Adrian Inimaroiu (Alianta D.A.) se va infrunta in turul doi al alegerilor locale pentru Primaria Sectorului 4 al Capitalei cu actualul primar de sector, Vasile Gherasim (PSD). Conform rezultatelor finale, Inimaroiu a obtinut 46,42 % din voturile exprimate, in timp ce Vasile Gherasim a fost votat de 38,13% dintre alegatori.

SECTORUL 5: ramane Vanghelie

In Sectorul 5, numaratoarea voturilor in 187 din cele 196 de sectii de votare arata ca Marian Vanghelie are 50,8 % din voturi, Calin Catalin Chirita (Alianta PNL-PD) - 23,7 %, Catalin Stochita (PSD) - 7,1 %, iar Mihai Coanda - (PRM) 5,9%. Desi a castigat cu un scor de doua ori mai mare decat al reprezentantului Aliantei D.A., Vanghelie se va afla, la al doilea mandat, in fata unui consiliu majoritar PNL-PD.

SECTORUL 6: Poteras si Darabont, umar la umar

Candidatul Aliantei pentru fotoliul de primar de sector, Cristian Poteras, a obtinut 43,3% din voturile exprimate de alegatori, putin mai mult decat actualul primar, Dan Darbont (PSD) care a fost votat de 40,5% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Reprezentarea in consiliile locale

La Consiliul local al Sectorului 1, Alianta D.A. a obtinut 45,5 %, PSD - 32,1 %, PRM - 7,8 %, iar PUR - 6,9 l%. In ceea ce priveste structura Consiliului local al Sectorului 2, situatia este inversata, Alianta PNL-PD obtinand 44,7 % din voturi, in timp ce PSD a primit doar 37 %. La Sectorul 3 ,pentru consilieri locali, Alianta PNLPD a intrunit 48,3 % din voturi, PSD 31,1 %, PRM 7,5 %, PUR 3,3 %, iar PNTCD 1,9 %. La Sectorul 4 Alianta D.A. detine primul loc in Consiliul local, unde a obtinut 47,57%, urmata de PSD cu 31,52%. In Consiliul local al Sectorului 5, voturile numarate pana acum se .mpart intre Alianta PNL-PD - 38,9 %, PSD - 27,6 %, PRM - 11,9 % si PUR - 5,2 %. Pentru Consiliul local al Sectorului 6, candidatii Aliantei D.A. au fost votati de 48 % dintre alegatori, cei ai PSD de 33,%, urmati de PRM - 7,2 % si PUR - 3,9 % din voturile exprimate.

Liberalul Ludovic Orban va fi viceprimar

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, va fi unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei, in noul mandat pe care il va avea Traian Basescu la Primaria Capitalei. Nominalizarea lui Orban ca viceprimar general a fost stabilita cu mult inainte de aflarea rezultatelor scrutinului, pe baza protocolului Aliantei PNL-PD. Documentul precizeaza ca, in cazul in care Basescu va castiga alegerile in calitate de candidat al aliantei, unul dintre cei doi viceprimari va fi din partea PNL. Orban a fost si el candidat pe pozitia a doua la CGMB, dupa Traian Basescu. (Dana Piciu)
×