x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puiu Tanase si Nicu Pamant: oroarea din Giulesti

Puiu Tanase si Nicu Pamant: oroarea din Giulesti

de Valentin Zaschievici    |    19 Iul 2004   •   00:00

Lichidare clasica, la comanda. Fara urme, fara martori. Doi "ciripitori" au platit cu viata prea bunele relatii pe care le aveau cu anumite cadre din Politie.

Labus, catelul unui vacar care-si mana cireada prin preajma Bucurestiului, avea sa scoata la iveala din pamant, acum cinci ani pe vremea asta, un ciolan de om. Curios, stapanul patrupedului s-a apropiat de locul macabru atat cat i-a permis nasul gingas si a realizat ca, sub tarana, zace un cadavru in avansata stare de descompunere. Politistii si legistii ajunsi la fata locului - mai rau famat loc nici ca se putea, groapa de gunoi din Giulesti Sarbi - avea sa gaseasca nu unul, ci doua cadavre. Ingropate nu foarte adanc, unul peste altul.

Indata dupa asta, colegii lor de la dispecerat aveau sa stearga de pe lista disparutilor doua personaje cautate de o luna si zece zile: Nicolae Tanase si Nicolae Moise, adica Puiu Tanase si Nicu Pamant, doi barbati care au disparut fara urma pe 20 mai 1999. Autopsie: ambii impuscati in cap. Traiectoria gloantelor calibru 9: de sus in jos, de parca ei s-ar fi aflat in genunchi cand li s-a pus teava pistolului in ceafa (isi aminteste un anchetator). Scenariu: executie in cel mai clasic stil mafiot. Semne de intrebare: pai bine, dar Nicu si Puiu nu erau ceea ce indeobste se intelege prin "mafioti". Aveau negustorii mai mult sau mai putin legale, pana sa dispara fusesera putin la "mititica", doar pentru o luna si pentru infractiuni ce nu impun neaparat arestarea.

Anchetatorii aveau sa cutreiere o multime de piste, cautand mobilul dublei crime, cheia de natura sa contureze identitatea asasinului sau, mai curand, a celui ce comandase omorurile.

 

LEGATURI PRIMEJDIOASE. Intre victime si anumiti politisti care-i anchetau existau relatii inca neexplicate in amanunt. Dupa moartea lui Nicu Pamant, anchetatorii aveau sa gaseasca podul casei sale din Gruiu intesat de cartile colonelului Eliodor Tanislav (mii, nu zeci) pe care el facea eforturi disperate sa le vanda. Sa nu fi avut colonelul o librarie mai eficienta? Rudele lui Nicu mai spun ca defunctul il sponsorizase pe politist sa-si dea doctoratul. Iar Tanislav urma sa-l ancheteze…

In ceea ce-l priveste pe Puiu Tanase, el avea pusti de vanatoare de buna calitate, care au poposit, in vreme ce el era arestat pentru inselaciune, in custodia capitanului Arapu, anchetatorul sau. Dupa iesirea din arest, pustile au revenit la Puiu. Dupa moartea celor doi, atat Arapu, cat si Tanislav aveau sa-si piarda functiile, fiind totusi pastrati in Politie.

 

IPOTEZE. Sa fi devenit Tanase si Pamant "ciripitori" la Politie? Sa fi aflat mai marii lumii interlope (mai cu seama Gemenii, aflati atunci "pe val"), iar turnatorii sa fi fost pedepsiti exemplar? Aceasta varianta e luata in calcul de anchetatori, la modul cel mai serios. Gemenii - Alexandru, Marian, Petre si Gheorghe - erau cunoscuti prin actiuni extrem de violente, atribuite indeobste primilor doi. Acestia sunt condamnati si inchisi, pentru infractiuni diverse si grave. Petre e dat in urmarire, iar Gheorghe - singurul la locul lui - isi vede de muncile campului.

O alta pista ar privi lumea interlopa rusa, dar si aceasta in stransa legatura cu mafia locala, mai exact cu banda Gemenilor. Rusii ar fi fost doar executantii comenzii de lichidare a "turnatorilor". In acest sens, sta marturie o discutie dintre Alexandru Ilie si nasul lui, criminalul rus Iuri Radulov. Nasul ii reproseaza finului "modul defectuos in care au scapat de cadavre". Discutia nu e insa o proba. Doar un indiciu care intareste suspiciunile.

E drept ca un magistrat care cunoaste atat dosarul, cat si chitibusurile lumii interlope bucurestene ne-a indicat si o alta pista. Nicu Pamant si Puiu Tanase devenisera foarte incomozi si pentru anumite personaje din Politie. Cei doi stiau multe atat despre lumea interlopa, cat si despre protectorii acesteia. Gloantele care le-au pus capat vietii erau de 9 scurt. Puteau proveni, asadar, de la foarte multe tipuri de arme, inclusiv de la cele folosite de oamenii legii si pe care nici dracu’ nu le-ar cauta la teava sa le compare "amprentele".

 

SCENARIU

Tanase si Pamant pareau sa aiba, in zilele imediat premergatoare mortii, mare nevoie de bani. Asa, cel putin, isi aminteste prim-procurorul Dragos Nestor. Umblau sa amaneteze niste bijuterii, Puiu isi cara pustile cu el, sa scoata bani de pe urma lor. Si-au sunat toti cunoscutii si chiar si creditorii. S-au intalnit cu cineva. Masina in care se aflau - un BMW rablagit rau de tot - avea sa fie gasita abandonata prin Giulesti (in apropierea sediului firmei lui Mihai Bucurenciu, apropiat bandei fratilor Gemeni). Cei doi au fost dusi intr-un loc inca necunoscut, executati si apoi transportati la groapa de gunoi dezafectata din Giulesti si inhumati destul de superficial. Foarte probabil sa fi fost transportati cu o caruta, condusa de o persoana cunoscuta in zona si care nu a atras atentia localnicilor, este de parere comisarul Cristi Batlan.

 

Versiunea oficiala asupra asasinatului

Am vorbit zilele trecute cu anchetatorii despre stadiul cercetarilor intreprinse pentru solutionarea dublului asasinat. Facem rezumatul discutiilor purtate, in urmatoarea sinteza:

In ziua de 20 mai 1999, spun interlocutorii, Niculae Moise si Niculae Tanase s-au intalnit pentru rezolvarea unor probleme de afaceri ramase necunoscute intrucat nici familiile si nici persoanele din anturaj nu au putut furniza informatii despre acestea. Cei doi si-au contactat sotiile de pe telefoanele mobile, spunandu-le ca vor veni acasa seara tarziu. Pentru ca nu au ajuns la domicilii, familiile au reclamat disparitiile la politie. Familiile au anuntat ca Moise a disparut cu BMW-ul sau inmatriculat in Italia, iar Tanase, cu Dacia cu tot.

Concubina lui Tanase a anuntat ulterior ca a gasit masina barbatului ei in apropiere de terasa "Ficus" din Floreasca, iar in portbagaj se aflau armele de vanatoare ale barbatului ei. Ulterior, anchetatorii aveau sa stabileasca faptul ca femeia a mintit pentru a-l acoperi pe capitanul de politie Nicolae Arapu, caruia Puiu Tanase ii lasase armele si autoturismul in seara disparitiei. Din declaratiile date de ofiter in fata cadrelor anchetatorilor a rezultat ca persoanele disparute mai aveau asupra lor 250 g de bijuterii din aur pe care cautau cu disperare sa le amaneteze, pentru a face urgent rost de bani.

S-a stabilit ca intre Puiu Tanase si ofiterul care il anchetase in diferite dosare se legase o prietenie stransa. Acelasi lucru s-a petrecut si cu Moise care, la randul sau, s-a imprietenit cu anchetatorul lt.-col. dl conferentiar Eliodor Tanislav, din cadrul Serviciului Economic al Politiei Capitalei. Ca urmare a relatiilor neprincipiale, cei doi ofiteri au fost mutati disciplinar.

Activitatea de cercetare a cuprins inventarierea listei cu apeluri telefonice ale victimelor. Persoanele contactate de cei doi in seara zilei de 20 mai au fost audiate, insa nu au putut da informatii relevante. Este de retinut ca, in acea noapte, un anume Aurel Mihai zis "Clopotel", cunoscut in lumea interlopa pentru relatiile cu hotii de autoturisme, a fost sunat de Niculae Moise in mai multe randuri. Moise i-a cerut sa-i faca rost de suma de 10.000 de dolari, oferindu-se sa lase gaj bijuteriile si armele lui Puiu Tanase. Mihai nu le-a dat banii. Audiat, la randul sau, nu a avut multe de spus. Politistii il caracterizeaza insa drept un element "pervers si abil, cu relatii numeroase in randul moldovenilor si apropiat al fratilor Ilie Alexandru si Marian, cunoscuti ca Gemenii". In lumina acestei caracterizari, e de asteptat ca anchetatorii sa nu fi pus mare baza pe spusele lui Mihai Aurel.

Pistele au dus catre interlopii basarabeni, aflati in strans contact cu mafia tiganeasca. Anchetatorii l-au avut in vedere pe raketul Arcadie Bozari, implicat in doua crime: asupra lui Ion Savu si a lui Petru pe Sarbu, precum si in talharii. Pentru a incerca sa aprofundeze cercetarile pe aceasta tema, politistii romani s-au dus la Chisinau. Acolo se afla criminalul international Iuri Radulov, nasul lui Ilie Alexandru, arestat si invinuit de savarsirea a peste 20 de omoruri si tentative de omor peste granita. Intre Iuri Radulov si clanul Gemenilor relatiile erau tensionate, insa, neavand ce pierde, nasul n-a carait nimic despre afacerile finului.

Concluzia care se desprinde din sinteza anchetatorilor (care inca n-au pierdut din vedere acest caz, desi, deocamdata, pistele sunt impotmolite) suna asa: "omorul a fost comis din razbunare sau ca o lectie, pentru ca victimele erau considerate turnatori ai Politiei, fiind remarcati in relatii prea apropiate cu ofiteri care instrumentau cauze cu prejudicii mari pe linia criminalitatii economico-financiare si implicit interese mari".

 

Nasul clanului Gemenii a insangerat Chisinaul si Tiraspolul

Politistii romani care au ajuns la Chisinau pe urmele lui Iuri Radulov (poreclit Babior), nasul lui Sandu Geamanu, au primit de la colegii lor moldoveni un pomelnic intreg cu crimele savarsite sau comandate de acesta. Victime: oameni de afaceri, personaje interlope si ofiteri de politie si securitate. Redam cateva dintre omorurile comise de gruparea criminala a lui Babior:

 20.12.1996. In miezul zilei, langa cinematograful Iunosti din Tiraspol, a fost executat cu foc automat ofiterul de securitate transnistrean Ivan Vislouh. Organizatori: tandemul Radulov - Golinski. Executanti: doi complici, Stasicov si Obrucicov.

 12.10.2998. In parcarea "Sizif-L" din Chisinau, la ora 23:30, cetateanul A.B. Vaghin a fust impuscat cu automate Kalasnikov. Executorii sunt Petru Fiodor Stasiukov (raionul Slobozia) si un anume Sasa, din Odessa. Organizatorul: Iuri Radulov.

 30.01.1999. Miezul noptii. In restaurantul Sarchiz din Chisinau a fost impuscat mortal cetateanul A. Lopatinski. Organizator a fost Radulov.

 30.03.1999. La ora pranzului, V. Jdanov si P. Grisenko (mafiot cu rang de "hot in lege", poreclit "Jeca") au fost impuscati cu automate. Organizatorii atacului sunt Radulov si Stasiucov, care s-au folosit de inca cinci complici cunoscuti de politie.

 17.08.1999. La ora 16:00, pe drumul Pervomaisc - Tiraspol, langa satul Novo - Kotovsk, fratii Deasemidze, mafioti locali, au fost secerati in Jeep-ul lor Nissan Patrol. Organizatorii atacului: Radulov si Eduard Golianski. Executori: patru membri ai bandei, intre care Alexandru Caplum, zis "Alfred", care avea sa fie gasit o luna mai tarziu, in Mercedesul sau, ciuruit de gloante.

 18.09.1999. La ora 19:00, pe drumul Speia - Bulboaca, O. Simionov a fost impuscat la volanul Fordului sau Maverik. Au fost identificati de politie sapte complici.

 21.10.1999. Seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei din Transnistria, Anatoli Burdiuja, a fost executat cu rafale de arma automata de grupul lui Radulov - Golinschi. Ofiterul se afla in masina alaturi de fiul sau. Cand i-a zarit pe banditii inarmati, a sarit din masina, alergand pe strada, in vazul lor. A intentionat sa-si salveze astfel baiatul. A reusit. Gloantele l-au ciuruit doar pe el, sub privirile copilului.

 17.12.1999. Cetateanul A. Dornupean a fost tinta unei pusti cu luneta. Era in fata casei sale de pe Strada Cuza-Voda din Chisinau cand au fost trase sase gloante asupra sa. A supravietuit. Executorii sunt membrii bandei lui Radulov. Participarea acestuia n-a fost dovedita.

 30.01.2000. La miezul noptii, V. Panasiuc a fost impuscat in scara casei sale de pe Strada Ginta Latina din Chisinau. Atentatul a fost planuit de Radulov si partenerul sau Andrei Semion Pascari, zis "Rumba". Cateva luni mai tarziu, Rumba avea sa fie gasit ciuruit de gloante, in masina sa Mercedes.

 10.02.2000. La miezul zilei, Evgheni Grisenco a fost impuscat cu Kalasnikovul de indivizi imbracati in uniforma de camuflaj, inscriptionate cu "Politia". La acest omor, Radulov a colaborat cu Iurie Stefan Lungu, fost ofiter la Departamentul de Combatere a Crimei Organizate din Chisinau.

 

10.01.2000. La miezul noptii, interlopul "Zelenii", pe numele sau Victor Rotari, a fost secerat de membrii bandei lui Radulov, in timp ce conducea Jeep-ul prin Chisinau.

 

"Astept sa fie pedepsiti!"

Inlacrimata, mama lui Nicu Moise, cunoscut ca Nicu Pamant, banuieste cine i-a omorat copilul. Este singurul gand cu care se consoleaza.

 

  •  Jurnalul National: De ce credeti ca a fost omorat fiul dvs? Elena Barcanescu: I-a dat telefon lui Aurel Mihai. "Aurele, uite sunt cu nea Puiu,s avem si noi 8.000 de dolari, ne mai trebuie 2.000, ca avem o afacere, nu ne dai si noua?". Si ala ar fi raspuns ca n-are. Si l-a sunat si pe Bucur. Si lui precis baiatul meu asa i-a spus, tot de 8.000. Dar baiatul meu sigur nu-i avea, a zis-o asa la deruta. Si Bucur, si Aurel ce le-au zis ei Gemenilor: "Pe ei ca astia au bani". Asa a fost. Asa a zis si Bot, asa a zis toata lumea. Si Gemenii i-au omorat, dar nu au avut probe.

     

  •  Cand ati aflat de decesul fiului dvs? In ziua in care au fost gasiti de politie. Si i-au dus cu forta la Giulesti Sarbi. Avea doua impuscaturi in cap, eu cu ochii mei le-am vazut. De doi ani nu am mai fost cautata de anchetatori, dar eu tot astept sa fie pedepsiti asasinii copilasului meu. La un an, a venit de la IGP un domn ca sa-mi ia declaratie. Cand eram in biroul lui si dadeam declaratia, nevasta lui Tanislav (ale carui carti au fost gasite in podul casei lui Nicu Tanase) il tot suna si asta mi-a spus ca ea este la telefon. De foarte multe ori a sunat.

     

  •  Ce e cu cartile lui Tanislav? Acasa, in pod, au fost gasite foarte multe exemplare din cartea lui. Si cartile i le daduse chiar Tanislav sa i le vanda. Ca fiul meu a si zis: "Ce sa fac eu, mama, cu ele, ca mi le-a bagat asta pe gat si cica sa i le vand".

     

    PUIU TANASE

    Avea 33 de ani si locuia in Bucuresti. Era patronul firmei Tati Complex Service. Asociat in afaceri cu arabi. Afaceri paguboase, se pare, pentru ca Puiu Tanase scapase haturile din mana, ajungand la sapa de lemn. Drept pentru care era la mana fratilor Gemeni, facand pe soferul si omul lor de casa. A facut puscarie o perioada foarte scurta de timp pentru o infractiune economica minora. I-au cazut afacerile imobiliare. A pierdut o balta de peste, proaspat insamantata cu puiet, in favoarea lui Costel Bucur, afacerist care, de atunci incoace, a tot prosperat. A avut conflict "rasunator" cu un clan de camatari bucuresteni. Au detunat intr-o noapte focuri de pusca. La Puiu, dator-vandut, au venit tiganii cu scandal sa ceara banii. De frica, Puiu - vanator cu acte-n regula - a tras cu pusca dinauntrul garajului, sa-i sperie pe nepoftiti. Niste alice au ranit un camatar. Partile s-au impacat insa. Puiu a ramas cu datorii pana in ceasul mortii.

     

    NICU PAMANT

    Nicu Pamant (foto) avea 37 de ani si locuia in satul Lipia, comuna Gruiu. I se zicea "Pamant" pentru ca intermedia afaceri funciare intre taranii ilfoveni si clienti de la oras. Stransese ceva cheag, dar scapatase si el. Facuse o luna de arest pentru o infractiune minora (ipotecase casa de doua ori, dupa cum spune mama sa). Fusese eliberat cu putin timp inainte de asasinare. Chiar si anchetatorii, la vremea respectiva, spuneau ca mai bine nu l-ar fi eliberat daca ar fi stiut ce urma sa se intample. In puscarie l-a cunoscut pe Puiu Tanase. Au devenit prieteni si parteneri de afaceri. Nu pentru mult timp insa. Si el era in anturajul Gemenilor - fapt contestat acum de familia sa. Intrase in relatii stranse cu anumiti politisti de la economic: capitanul Arapu si colonelul Tanislav. Relatii mai stranse decat le permitea politistilor legea. Despre alte afaceri, familia zice ca nu stia tocmai pentru ca le ascundea si fata de cei dragi.

     

    IN LUME

    Acum 100 de ani - Crime inexplicabile

    In 1872, capitanul George M. Colvocoresse a fost gasit impuscat mortal pe o strada mult frecventata din Bridgeport, Connecticut.

     Un pistol si o geanta care zaceau langa corp i-a facut pe politisti sa creada ca a fost o crima.

     Cand au examinat corpul mai atent, nu au gasit nici o gaura facuta de glont in haina lui Colvocoresse sau in vesta, in timp ce gaura si urmele de praf de pusca din camasa lui indicau ca arma fusese introdusa pe sub hainele de corp inainte sa se traga.

     Nimeni nu a putut sa explice de ce s-a intamplat asta.

     Urmatoarea concluzie a fost ca George s-a sinucis, desi nu exista o explicatie logica a modului in care ar fi putut sa se impuste singur. In primul rand, de ce si-ar fi introdus pistolul sub camasa ca sa se impuste, dimineata, pe o strada atat de frecventata?

     De vreme ce din rezultatul autopsiei rezulta ca a murit instantaneu impuscandu-se direct in inima, se pune problema cum ar fi putut sa-si scoata mana din haina si sa-si aseze arma si geanta langa el.

     Cel mai probabil s-ar fi aflat in mana lui sau langa el. In plus, daca s-ar fi sinucis, de ce ar fi ales modul acesta de a o face?

     Cum s-a intamplat?

     Intr-un mod asemanator cu povestea de mai sus, in iulie 1891, un alt om, Carl Gross a fost ucis langa Maspeth Long Island. Glontele patrunsese in corp fara sa-i gaureasca hainele. Se banuieste ca fusese impuscat in abdomen sau in piept.

     Fara verdict - moartea septuagenarei Lavinia Farrar, femeie singura, a fost mentionata intr-o editie a Cambridge Daily News in Anglia, martie 1901.

     Fusese gasita pe podeaua bucatariei, imbracata complet, cu nasul spart.

     Langa ea era un cutit cu lama insangerata.

     Nu s-a dat un verdict din cauza amanuntelor care semanau confuzie printre investigatori: s-a dovedit ca fusese injunghiata in inima.

     Desi fusese injunghiata, nu exista o gaura in imbracamintea ei.

     Patate de sange erau doar articole intime de imbracaminte.

     S-a stabilit ca moartea fusese instantanee, caz in care ea nu ar fi avut cum sa se imbrace singura dupa ce si-ar fi provocat plaga.

     In plus, sangele de pe podea si cel de pe cutit parea sa nu fie al ei.

  • ×