x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puiul Vulpii, majorat in business la 30 de ani

Puiul Vulpii, majorat in business la 30 de ani

de Jurnalul National    |    21 Noi 2007   •   00:00
Puiul Vulpii, majorat in business la 30 de ani
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI/

Familia longevivului şef al "doi şâ€™un sfert" s-a imbogăţit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele său adevărat Alin Ardelean. In vărstă de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean şi-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu cinci luni inainte ca tatăl său să fie detronat din funcţia de şef al serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Debutul juniorului este cu atăt mai interesant cu căt noii săi asociaţi sunt importanţi oameni de afaceri.


Familia longevivului şef al "doi şâ€™un sfert" s-a imbogăţit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele său adevărat Alin Ardelean. In vărstă de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean şi-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu cinci luni inainte ca tatăl său să fie detronat din funcţia de şef al serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Debutul juniorului este cu atăt mai interesant cu căt noii săi asociaţi sunt importanţi oameni de afaceri.


Familia longevivului şef al "doi şâ€™un sfert" s-a imbogăţit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele său adevărat Alin Ardelean. In vărstă de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean şi-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu 5 luni inainte ca tatăl său să fie detronat din funcţia de şef al serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Debutul juniorului este cu atăt mai interesant cu căt noii săi asociaţi sunt importanţi oameni de afaceri. Dintr-un absolvent de drept trecut prin job-uri anonime, fiul lui Ardelean a ajuns, cu puţin inainte ca Vulpea senior să fie scos de la Interne, să preia afaceri ale unui grup format din foşti premieri, foşti parlamentari, traderi de energie şi afacerişti importanţi in domenii strategice.
Â

Ardeleanul şi căsuţa poştală

Alin Ardelean a inceput Facultatea de Drept la Cluj şi a terminat-o la Bucureşti, forţat fiind să se mute la sfărşitul lui ’98, momentul in care tatăl său a preluat funcţia de şef al "doi şâ€™un sfert". După 2000, juniorul a trecut prin mai multe slujbe, cea mai importantă fiind cea de consilier juridic la Price Watterhouse Coopers. Anul acesta a decis să-şi schimbe locul de muncă, angajăndu-se la firma TEN Transilvania Energy, firmă aflată sub controlul omului de afaceri Rareş Criste. Deşi este angajat al lui Criste din aprilie, Ardelean este şi asociat al clujeanului in firma ENERGON GET GAS & EMISSIONS TRADING. Acest SRL a fost infiinţat in ianuarie şi are ca acţionar majoritar o firma olandeză: ENERGON HOLDING DELFT B.V. Rareş Criste este administratorul companiei. Din discuţia purtată cu Alin Ardelean nu am putut afla cine este in spatele companiei olandeze. "Şi eu am intrebat cine sunt olandezii, dar n-am primit nici un răspuns", ne mărturiseşte Alin. "De aceea am hotărăt să mă retrag din firmă". Totuşi, Alin a mai figurat in continuare ca partener al olandezilor in ENERGON-ul romănesc incă două luni. Părţile sale au fost cedate către Criste şi către firma olandeză. Şi mai ciudat este că deşi nu a primit răspunsul la intrebările puse lui Criste, Alin s-a angajat la grupul TEN şi s-a mai asociat intr-o firmă impreună cu acesta.

Trader de emisii CO2

Deşi Alin Ardelean nu ne-a dat prea multe informaţii legate de Energon, am aflat că această firmă a fost infiinţată exclusiv pentru a intermedia cote de emisii CO2, o afacere profitabilă in viitorul apropiat. Afacerea presupune achiziţionarea de credite de emisii de CO2 de la companii din Romănia, care sunt apoi vindute pe o bursă de specialitate unor companii din spaţiul UE, mari poluatori, care doresc să-şi crească procentul maxim de poluare prevăzut de legislaţia europeană. Creierul afacerii este Rareş Criste, implicat pe piaţa de energie prin firma Ten Transilvania. Deşi infiinţarea Energon in Romănia este de dată recentă, am găsit un parteneriat al lui Criste cu o firmă similară inregistrată la Viena: Energon Power Trading Gmbh. Este vorba de un imprumut de 4 milioane de euro, dat de Alpha Bank sucursala Cluj către TEN Transilvania şi Energon, imprumut inregistrat in aprilie anul acesta. Ardelean ne-a declarat că nu cunoaşte dacă cele două Energon sunt inrudite (cel din Olanda cu cel din Austria), insă este de părere că există o legătură clară intre firme. Reprezentantul Energon din Viena este un anume Corneliu Tănăsescu, iar firma sa are un capital de numai 20.000 de euro. Referinţe legate de activitatea lui Tănăsescu anterioară duc către activităţi in domeniul imobiliar. Vom vedea că Rareş Criste şi fiul lui Virgil Ardelean au relaţii de afaceri strănse cu personaje influente implicate pe piaţa imobiliară din Capitală, dar şi pe piaţa de energie din Romănia.


Mahări locali
Rareş Criste este un discret om de afaceri clujean al cărui principal business este acum comerţul cu energie electrică. Ten Transilvania Energy este alături de compania Gevco SRL Cluj, cei mai importanţi deţinători de licenţe de comerţ cu energie din oraşul de baştină a lui Virgil Ardelean, cele două companii avănd colaborări şi contracte cu complexele energetice de la Turceni şi Rovinari. Compania Gevco este controlată din umbră de fostul director al Electrica Transilvania-Nord, Gabriel Ruga, iar in acte este deţinută de fostul jurist al societăţii de stat, Victor Drăgan. Aşadar, Alin Ardelean şi Rareş Criste fac parte din tagma "băieţilor deştepţi" din energie. Criste nu a răspuns incercărilor noastre repetate de a-l contacta şi de a lămuri, astfel, relaţia sa de afaceri cu fiul lui Virgil Ardelean. Potrivit lui Teofil Mureşan, asociatului său din Ten Transilvania Energy, Criste s-ar afla in Canada, intr-o deplasare de trei luni. Mureşan mai spune că nu ştie nimic despre afacerile derulate prin Ten Transilvania Energy şi de relaţia lui Criste cu Alin Ardelean. Alte afaceri ale lui Criste, ce datează de la inceputul anilor 2000, sunt in domeniul comunicaţiilor şi internetului.

Alin are AMGAZ

Ne-am intălnit cu Alin Ardelean pentru a discuta implicarea sa in Energon chiar in ziua in care la Registrul Comerţului se inregistra o altă firmă in care junele deţine 25%. Am fost surprinşi să-l găsim pe Ardelean, alături de acelaşi Criste şi alţi parteneri din TEN, in firma AMGAZ FURNIZARE, firmă implicată in afaceri de anvergură cu societăţile de stat din domeniul gazelor naturale (ROMGAZ, DISTRIGAZ), derulănd contracte şi imprumuturi de milioane de euro. "Am plătit pentru acţiunile mele 2.500 RON, participarea la capitalul social. Firma a fost cumpărată de la Adrian Ivan, care o deţinea 100%". La intrebarea legată de contractele derulate de către AMGAZ FURNIZARE, Ardelean ne-a răspuns că nu are habar de contractele firmei şi nici nu ne poate spune cum a ajuns să achiziţioneze tocmai această companie implicată in distribuţia şi comercializarea de gaz.

Inainte de a intra in portofoliul fiului lui Virgil Ardelan, compania Amgaz Furnizare SRL a aparţinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat in privatizarea ALRO Slatina. In companie, alături de Braun, a mai fost asociată Gabriela Popenici, o apropiată a lui Dorin Iacob, fostul consilier a preşedintelui Traian Băsescu. Compania Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, AMGAZ SA) infiinţate de Horia Roşu, fostul consilier a ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Aceste companii care au ajuns să fie controlate de Braun şi de serie de amici de-ai săi prestau pentru ROMGAZ Mediaş servicii de stocare şi depozitare a gazelor naturale. Interesant este că Peter Braun, omul din spatele Amgaz Furnizare SRL, este implicat acum pe piaţa imobiliară din Bucureşti unde a cumpărat mai multe drepturi litigioase de la diferite persoane. Retrocedările "cumpărate" de Braun reprezintă terenuri extrem de valoroase situate pe malul Lacului Herăstrău, lăngă Satul Francez. Retrocedările au fost semnate de primarul general Adriean Videanu după ce au fost "cumpărate" de Braun de la o pensionară. O altă legătură sugestivă, care indică influenţa politico-econonică a lui Braun, este dată de partenerul său din societatea AMGAZ, Frank Barton Sidles II, care a fost asociat la răndul său cu preşedintele PLD Theodor Stolojan in Rolast Piteşti SA. Ar mai fi de menţionat o legătură intre Braun, fost posesor AMGAZ şi grupul de firme din Olanda, legat de noul proprietar Alin Ardelean. Este vorba de Adrian Marghescu, cenzor la Foliteck (firmă asociată cu căsuţa poştală din Delft, Olanda, deţinătoarea RTC), dar cenzor şi la AMGAZ SA atunci cănd compania se afla sub controlul lui Braun şi Frank Barton. Â


Extinderea spre comerţul cu băuturi

De la licenţe de emisii CO2 şi distribuţia de gaz, Vulpea jr şi-a extins activitatea in zona comerţului cu băuturi. Este vorba de ultima firmă deschisă la sfărşitul lui august, la Tărgu-Mureş, impreună cu omul de afaceri local Radu Mircea Pescar. Firma RALVIN este deţinută jumate-jumate de Ardelean şi versatul om de afaceri Pescar. Noul partener de afaceri al lui Ardelean este cunoscut pe plan local ca un jucător important pe piaţa imobiliară.


Abia la 30 de ani sunt in sfărşit la majorat"

CV-ul lui Ardelean nu este impresionant. Posturile pe care le-a ocupat nu puteau să-i asigure nici influenţă in afaceri şi nici capitalul care să-i permită să se asocieze in afaceri importante cu grei ai energiei sau ai imobiliarelor. Fiul lui Ardelean nu arată ca un băiat de bani gata, nu conduce maşini scumpe. Cum a ajuns atunci in aceste companii? "Printr-o prietenă din copilărie, Ligia (n.r. Paraian, asociată in TEN şi AMGAZ) l-am cunoscut pe Rareş Criste. Intămplarea a făcut să-i dau căteva sfaturi juridice bune, lui i-a plăcut şi mi-a oferit un post la TEN". Banii pentru investiţii in aceste firme nu este clar de unde i-a avut. Alin respinge ideea că tatăl său s-ar afla in spatele acestor asocieri: "Căt timp tatăl meu a avut poziţia pe care a avut-o, eu nu am putut să fac nimic. Acum m-am hotărăt să plec pe cont propriu, sunt in sfărşit la majorat!"

Virgil Ardelean ne-a declarat că nu are absolut nici un amestec in afacerile fiului şi că se aştepta ca lumea să-şi pună intrebări: "Sunt ferm convins că fiul lui V.A., chiar dacă ar vinde gogoşi in piaţă, ar trebui să se clarifice public de unde cumpără ulei şi cui vinde gogoşile şi aşa mai departe".


O căsuţă poştală incăpătoare
Documentarea noastră in Olanda ne arată că firma Energon este inregistrată in Delft, la căţiva kilometri sud de Haga. Firma este administrată de un oarecare R.P. Thijssen şi este deţinută in totalitate de off-shore-ul cipriot Kennewick Limited din Limassol. Capitalul social al companiei este de 150.000 de euro. Toate aceste amănunte sunt total necunoscute tănărului afacerist Ardelean. La adresa companiei mai sunt inregistrate alte 12 firme, toate deţinute de diferite off-shoruri din Cipru. Marea lor majoritate au inregistrat afaceri in Romănia, reprezentănd diferite grupuri de investiţii autohtone sau străine. Aparent, singurul lucru in comun pe care il au este adresa din Delft. Insă la această adresă nu sunt inregistrate decăt aceste 13 firme. Să le trecem in revistă:


Atlanta B.V. deţine in Bucureşti Magnus Imobiliar Consult, o firmă de consultanţă şi afaceri.
East and Central European Venture Capital B.V. deţine un grup de firme implicate in afaceri imobiliare. Unele firme romăneşti mai au ca asociat o altă companie de la aceeaşi adresă - F & C International BV. Printre cei aflaţi in spatele acestui grup important de investiţii se găseşte romăno-americanul Alexander Etienne Hergan, trader şi fost preşedinte onorific al Bursei Financiare şi de Mărfuri din Sibiu. Hergan şi grupul său de firme au fost implicaţi in bătălia pentru preluarea Solventul Timişoara.

Oceanis International şi Central Eastern European Real Estate Shareholdings Bv deţin nu mai puţin de 29 de companii in Romănia. Majoritatea sunt administrate de acelaşi Hergan.

Kenes B.V. este firma paravan a familiei libaneze El Solh, care deţine in Romănia grupul de companii Caroli. El Solh se aflau printre cei mai mari exportatori din Belgia şi Olanda de pui congelat. Afacerea cu pui congelat a declanşat o investigaţie de anvergură in Belgia in 2003. Printre cei incriminaţi in această afacere se află un conaţional al lui El Solh, libanezul Kassim Tajideen, proprietar al firmei belgiene Soafrimex. Compania sa a fost investigată pentru spălare de bani prin ţări africane. Tajideen era implicat in schimbul de pui congelat contra diamante ilegale, aşa-numitele diamante ale săngelui. Tajideen a fost investigat şi pentru implicarea in asasinarea preşedintelui R.D. Congo, Laurent Kabila. Tajideen impreună cu fratele său au deschis in 1999, in Voluntari, o companie care se ocupa cu intermedierea de produse textile. Crown Com are un capital de 50.000 de dolari.

Ozone Laboratories deţin firmele de produse farmaceutice Ozone, active in Romănia, dar şi in restul Europei de Est, Asia şi Orientul Mijlociu.

RTC Holding BV este firma care operează in Romănia grupul RTC Holding, deţinută de fostul deputat PD Octavian Radu. Compania din Olanda este deţinută de off-shore-ul cipriot Foliteck Limited, firmă care deţine mai multe companii in Romănia.

Sunro BV are in proprietate cinci companii axate exclusiv pe dezvoltarea imobiliară.

Weston BV deţine acţiuni in lanţul de distribuţie de materiale de construcţie Delta Distribtion, controlat de Dragoş Bonea. Conform informaţiilor din presă, Weston este controlată de un grup de investiţii polonez.


  • Anchetă realizată de Centrul Romăn pentru Jurnalism de Investigaţie, www.crji.org

×