x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puscariasul Bivolaru, asteptat la RAFO

Puscariasul Bivolaru, asteptat la RAFO

12 Mai 2004   •   00:00

Jurnalul National v-a prezentat, intr-o serie de anchete jurnalistice, modul cum bugetul Romaniei si, implicit, buzunarele tuturor romanilor sunt pagubite de catre un grup de indivizi aflati in spatele afacerii RAFO. Reamintim ca rafinaria RAFO din Onesti este cel mai mare datornic la buget, cu suma de 7.600 de miliarde de lei, fiind adusa la sapa de lemn.

PAUL CRISTIAN RADU

Personaje precum Corneliu Iacobov, Razvan Temesan, Mona de Freitas, Gabriel Bivolaru, Ovidiu Tender sau Vasile Frank Timis graviteaza in jurul acestei afaceri. Cazul RAFO este important nu numai datorita banilor pe care rafinaria moldoveneasca trebuie sa-i achite la buget ci si fiindca, in aceasta afacere, apar indivizi ale caror nume sunt asociate cu cele mai mari dezastre financiare care au franat evolutia economica a tarii sau cu fapte ce tin de domeniul crimei organizate.

Puscarie = problemele personale

„Domnul Gabriel Bivolaru (...) a lucrat in cadrul grupului VGB si, daca va dori, dupa ce isi rezolva problemele personale, va putea reveni." Aceste cuvinte sunt spicuite dintr-un comunicat de presa al grupului VGB, actionarul principal al RAFO Onesti, comunicat ce a aparut ieri, sub forma de publicitate platita, in mai toate ziarele nationale. Comunicatul este un raspuns dat unei serii de investigatii ce au avut ca subiect legaturile dintre fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, actualmente arestat pentru fraudarea Bancii Romane pentru Dezvoltare cu 2.200 de miliarde de lei, si grupul de firme VGB, ce a preluat, prin intermediul firmei BALKAN PETROLEUM, infiintate in Anglia, rafinaria RAFO din Onesti. Practic, prin acest comunicat grupul VGB admite faptul ca escrocul Gabriel Bivolaru a facut parte, pana in momentul arestarii survenite in urma cu o luna, din grupul VGB. Nu putem trece cu usurinta peste cinismul formularii „probleme personale", pe care Marian Iancu, presedintele BALKAN PETROLEUM, o foloseste atunci cand se refera la frauda de 2.200 de miliarde de lei facuta de Bivolaru, frauda pe care trebuie sa o acopere romanii din buzunarele lor. Ne intrebam daca si cele 7.600 de miliarde pe care RAFO si, implicit, firma Balkan trebuie sa le plateasca la bugetul Romaniei sunt tot „probleme personale".

De altfel, mai toate personajele din afacerea RAFO s-au aratat intrigate de faptul ca ziaristii isi permit sa-si bage nasul in afaceri care, in opinia lor, sunt private. Intre acestia se numara Razvan Temesan, care ne-a sfatuit sa ne autocenzuram, Iacobov, care a refuzat sa raspunda la intrebarile noastre, Marian Iancu, presedintele BALKAN PETROLEUM, care a refuzat orice dialog si altii. Probabil ca pentru acesti oameni, faptul ca romanii platesc din buzunar imensele gauri financiare nu mai conteaza.

De altfel, daca facem un calcul simplu, ajungem la concluzia ca merita sa furi in Romania. Astfel, Gabriel Bivolaru a primit cinci ani de inchisoare pentru o frauda de 2.200 de miliarde de lei. Asta inseamna ca, pentru Bivolaru, o zi de puscarie inseamna un miliard de lei furati. Mai in gluma, mai in serios, probabil ca multi romani ar sta cu placere la puscarie trei-patru zile pentru a se alege cu trei-patru miliarde de lei.

Mai trebuie spus aici ca, conform cinicului comunicat al BALKAN PETROLEUM, Gabriel Bivolaru este asteptat cu bratele deschise de aceasta firma si de grupul VGB, dupa ispasirea pedepsei.

Cronologia investigarii unui jaf national

Jurnalul National a initiat in toamna trecuta un demers jurnalistic care a dezvaluit complicatele ite tesute de un grup de experti in dezastre financiare in jurul afacerii RAFO. Acesti oameni sunt legati intre ei de o serie de structuri transfrontaliere. Va prezentam cronologia investigatiilor ce au condus la descoperirea unei retele orgnizate ce se afla in spatele unora dintre cele mai mari scandaluri din Romania.

8 OCTOMBRIE 2003

Reporterii Jurnalului National descopera in Viena, Austria, firma RAFO GMBH, in care Corneliu Iacobov, atunci „taticul Rafo", s-a asociat cu Razvan Temesan, supranumit „groparul Bancorex", cu functionari ai statului roman si cu alte persoane ce au legatura cu prabusirea Bancorex, ce a dus la o gaura de aproximativ doua miliarde de dolari pentru bugetul Romaniei. Acelasi grup controla acum rafinaria RAFO Onesti, ce are datorii de peste 7.600 de miliarde catre buget. In acelasi timp, gruparea RAFO GMBH isi facea vacantele in Viena, intr-o vila achizitionata in cel mai scump district al capitalei austriece.

20 OCTOMBRIE 2003

Am descoperit ca firma englezeasca BALKAN PETROLEUM ce tocmai preluase jumatate din actiunile RAFO a fost infiintata de catre un grup de romani in Marea Britanie. La acea data, APAPS a refuzat sa spuna cine se afla in spatele firmei Balkan, desi aceasta informatie era de interes public deoarece firma din Anglia preluase si jumatate din enormele datorii pe care RAFO le are catre statul roman. Ulterior am demonstrat ca directorul roman al firmei Balkan, Liana Radu, circula cu o masina furata din Belgrad, masina ce este inmatriculata pe numele sefei de cabinet a consilierului prezidential Dan Iosif. In acel moment a iesit la iveala implicarea grupului VGB in afacerea RAFO. Acest grup, actionarul principal al Balkan Petroleum, l-a „sponsorizat" pe Dan Iosif cu un milion de dolari.

23 OCTOMBRIE 2003

Sunt dezvaluite legaturile lui Vasile Frank Timis cu afacerea RAFO. Cel de-al doilea director al firmei BALKAN PETROLEUM, irlandezul Cristopher David Grannell, este director financiar in firma European Goldfields, infiintata de Timis pentru a exploata aurul din subsolul judetului Hunedoara si a contribuit la listarea uneia dintre firmele lui Timis, Regal Petroleum, pe bursa alternativa din Londra. Mai mult, Grannell este asociat in Anglia cu cetateanul canadian Stephen George Roman, partener de afaceri al lui Frank Timis si personajul ce se afla in spatele privatizarii esuate a OLTCHIM.

7 NOIEMBRIE 2003

In paralel cu investigatia asupra Balkan Petroleum, am documentat si legaturile lui Corneliu Iacobov cu firme din Ucraina si cu afaceri controversate cu petrol. Astfel am obtinut documente care atesta ca Iacobov are in Austria, pe langa anterior mentionata RAFO GMBH, si firma RAFO INTERLINK. In aceasta companie sunt asociate RAFO GMBH si firma austriaca AGRIFEED HANDELS, detinuta in proportie de suta la suta de firma britanica INTERLINK OVERSEAS. Unul dintre lucratorii INTERLINK OVERSEAS a fost retinut pentru inselaciune in Romania, iar aceasta firma a cerut falimentul RAFO la sfarsitul anului trecut deoarece RAFO avea o datorie de opt milioane de dolari fata de INETRLINK. Mai trebuie spus ca principalele afaceri ale INTERLINK se afla in Ucraina si ca s-a vorbit chiar si despre anumite probleme pe care Iacobov le-a avut cu mafia ucraineana.

31 MARTIE 2004

In timp ce Politia romana il cauta asiduu pe Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea BRD, demonstram ca intre Bivolaru si grupul VGB, care a preluat RAFO, exista legaturi foarte stranse. Sora lui Bivolaru, Mihaela Ene, om de incredere al escroacei Mona de Freitas, este asociata in firma VGB INVEST, cea care a infiintat BALKAN PETROLEUM. In comunicatul de ieri al firmei BALKAN PETROLEUM se mentioneaza ca Mihaela Ene a fost exclusa din aceasta firma si ca aceasta a intrat in grupul VGB chiar la sugestia lui Gabriel Bivolaru.

3 MAI 2004

Aratam legatura directa dintre Vasile Frank Timis si firma Balkan Petroleum, ce detine acum 98% din RAFO Onesti si uriasa datorie pe care aceasta rafinarie o are la stat. Aceasta firma ii are ca actionari pe VGB INVEST si firma britanica CENTRAL EUROPE PETROLEUM. Aceasta din urma s-a numit, pana nu de mult, REGAL PETROLEUM SERVICES si este una dintre firmele infiintate de chiar Vasile Frank Timis. Am documentat, de asemenea, afacerile din Anglia ale Monei de Freitas, consoarta si „creierul" lui Gabriel Bivolaru, un fost luptator la clubul DINAMO. Bivolaru si de Freitas, moldoveanca din Bacau ce foloseste foarte multe identitati false??????, si-au intemeiat companii comerciale in Anglia si Irlanda. Folosind banii furati din Romania, Bivolaru si-a continuat afacerile murdare si in Albion si, impreuna cu De Freitas, a achizitionat proprietati foarte costisitoare in Anglia si Irlanda. Acest material a documentat si faptul ca o firma din insulele Jersey, Rathbone, se afla in spatele Balkan Petroleum si al altor investitii pe care grupul de personaje din jurul afacerii RAFO le are in Romania. Mai precis, firma RATHBONE este si actionarul majoritar al Regal Petroleum si al International Goldfields, firme ce au concesionat 5% din suprafata Romaniei.

Trebuie sa spunem aici si ca investigatiile publicate in Jurnalul National nu sunt rezultat al muncii unor detectivi angajati de ziar, asa cum este mentionat intr-un comunicat pe care BALKAN PETROLEUM l-a remis redactiei, ci sunt rezultatul unor investigatii jurnalistice amanuntite si de lunga durata.

Legaturi intre personajele implicate in scandalul RAFO

In jurul afacerii RAFO se invart o serie de persoane controversate, ale caror nume au aparut in contextul unor grave scandaluri. Trecem in revista in continuare o parte dintre aceste personaje, relatia lor cu RAFO sau cu firmele mentionate in afacerea RAFO, precum si o parte din scandalurile in care s-a vorbit despre acesti oameni.

1.Corneliu Iacobov

Relatia cu RAFO & Comp.
  • pana in 2003, patron al RAFO

    Scandalul in care a fost mentionat
  • fraudarea BANCOREX ndirect, 50 la suta din RAFO ndirect, 50 la suta din RAFOfalimentarea RAFO

    2.Razvan Temesan

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • asociat in RAFO GMBH Austria

    Scandalul in care a fost mentionat
  • fraudarea BANCOREX
  • falimentarea RAFO

    3.Gabriel Bivolaru

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • lucrator al VGB, firma actionara la RAFO

    Scandalul in care a fost mentionat
  • arestat pentru fraudarea BRD

    4.Dan Iosif

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • sustinator al grupului VGB care a preluat RAFO,consilier prezidential

    Scandalul in care a fost mentionat
  • a fost „sponsorizat" de VGB cu un milion de dolari

    5.Liana Radu

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • director al BALKAN PETROLEUM

    Scandalul in care a fost mentionat
  • circula cu un AUDI A4 furat din Belgrad, inmatriculat pe numele secretarei lui Dan Iosif

    6.Andrei Serban

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • „mana dreapta" a lui Iacobov; asociat cu grupul VGB

    Scandalul in care a fost mentionat
  • implicat in RAFO GMBH, a luat un credit de la BANCOREX pe care nu l-a returnat

    7. Mihaela Ene

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • asociata pana de curand in grupul VGB; asociata si cu sora lui Iacubov

    Scandalul in care a fost mentionat
  • detine 90 la suta din firma care a incercat sa dea cea mai mare teapa la buget anul trecut

    8.Frank Timis

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • o firma infiintata de el (CEP) detine, ndirect, 50 la suta din RAFO

    Scandalul in care a fost mentionat
  • implicat in afaceri cu heroina in Australia; i
  • firma sa, Regal, denuntata de GAZPROM ca ar fi avut, in urma cu cativa ani legaturi cu mafia ucraineana

    9.Toader Gaureanu

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • implicat in firma FABER care alimenteaza RAFO cu petrol

    Scandalul in care a fost mentionat
  • fost director al RAFO sub Iacobov; implicat in RAFO GMBH

    10.Ovidiu Tender

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • asociat cu grupul VGB, implicat in afacerea RAFO

    Scandalul in care a fost mentionat
  • arestarea ofiterului NATO, Willem Matser; scandal Rosia Montana

    11.Mona de Freitas

    Relatia cu RAFO & Comp.
  • consoarta lui Bivolaru; asociata cu Mihaela Ene din VGB, "creierul lui Bivolaru"

    Scandalul in care a fost mentionat
  • devalizarea BRD; fraude in SUA, Austria etc.

    Desi, aparent, la sfarsitul lui 2003, Iacobov si gasca sa au fost inlocuiti de gruparea VGB in afacerea RAFO, totusi exista destule indicii ca Iacobov et Comp. sunt inca prezenti pe marginea gropii in care a ajuns RAFO. Astfel, Toader Gaureanu este activ in firma FABER care, potrivit comunicatului BALKAN PETROLEUM, este actionara in grupul VGB. Pe de alta parte, Andrei Serban, mana dreapta a lui Iacobov, este asociat cu grupul VGB in firma ECO OIL SRL. Si sora lui Bivolaru, Mihaela Ene, ce a fost actionar in VGB INVEST pana foarte curand, a fost asociata in firma ROKENO SRL cu sora lui Iacobov. Asadar, in jurul RAFO s-a tesut un paienjenis de legaturi de clan peste care se suprapun „expertii financiari" Razvan Temesan si Gabriel Bivolaru.
  • ×