x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special R.P. Chineză – Republica Moldova, 20 de ani de relaţii diplomatice

R.P. Chineză – Republica Moldova, 20 de ani de relaţii diplomatice

de Dan Tomozei    |    30 Ian 2012   •   08:12
R.P. Chineză – Republica Moldova, 20 de ani de relaţii diplomatice

Precedata de evenimente bilaterale la nivel diplomatic si oficial, aniversarea celor 20 de ani de relatii diplomatice dintre Republica Populara Chineza si tanara Republica Moldova consfinteste o practica devenita traditie in diplomatia moderna derulata de liderii de la Beijing. Mai mult, tinand cont de varsta si dimensiunile economico-administrative ale R. Moldova, se poate afirma ca deschiderea politicii externe spre toate tarile lumii, in conditiile respectarii valorilor interne chinezesti, este una evidenta, consecventa si pragmatica.

La 20 de ani de la semnarea "Comunicatului comun cu privire la stabilirea relatiilor diplomatice intre R.P. Chineza si R. Moldova" (30 ianuarie 1992) relatiile dintre cele doua tari au insumat o serie de evenimente si proiecte politico-economice, accentuate in ultimii ani si atingand un varf maxim odata cu decizia Chinei de a acorda Moldovei un imprumut de un miliard USD, egal cu 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al republicii. Cu precadere dupa anul 2010, cand numarul vizitelor bilaterale realizate de oficialii celor doua tari a crescut in mod evident, parteneriatele economice, politice (la toate nivelurile si cu toate partidele parlamentare din R. Moldova) si culturale au cunoscut o noua evolutie. Mai mult, sprijinul declarat si efectiv al Chinei a sprijinit mica republica sa isi continue procesele de transformare interna si de consolidare a statutului in plan european si mondial.

Istoria relatiilor diplomatice dintre cele doua tari a fost deschisa la putin timp dupa castigarea independentei de catre Republica Modova, China fiind unul dintre primele state care au recunoscut noul stat desprins din fosta Uniune Sovietica. In conditiile in care R. Moldova se afla in plin proces de structurare administrativa nationala, documentul care consfintea ca cele doua tari 'au decis sa stabileasca relatii diplomatice la nivel de ambasadori cu incepere din 30 ianuarie 1992' a fost semnat la Moscova. Apoi, la final de an, intre 5 – 10 noiembrie, a fost consemnata prima vizita oficiala a unui sef de stat al R. Moldova in R.P. Chineza. La invitatia presedintelui R.P. Chineza, Yang Shangkun, presedintele Mircea Snegur a participat la diverse reuniuni politico-economice, in arhive fiind pastrat drept reper Comunicatul Comun asumat de cele doua tari la 7 noiembrie, semnat de cei doi presedinti. Documentul consemneaza principiile relatiilor bilaterale dintre R.P. Chineza si R. Moldova, partile urmand 'sa colaboreze pe baza de egalitate si interes reciproc in domeniile politic, legislativ, tehnico-stiintific si cultural'. In cadrul vizitei, cele doua tari au semnat mai multe protocoale si acorduri, intre care Conventia Consulara, intarind astfel principiile de colaborare la nivel diplomatic.

R.P. Chineza avea sa deschida ambasada la Chisinau la 21 octombrie 1994, primul ambasador chinez acreditat in R. Moldova fiind Li Fengli, pentru ca R. Moldova sa deschida ambasada la Beijing in martie 1996. Patru ani mai tarziu, la 7 iunie 2000, presedintele moldovean Petru Lucinshi, alaturi de presedintele Chinei, Jiang Zemin, intarea documentul de baza asumat in noiembrie 1992, consemnand in mod special intentiile de colaborare in domeniul agricol. Cu ocazia vizitei de stat a presedintelului Lucinschi, a fost semnat si 'Acordul serviciilor aeriene' si 'Acordul pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit' dintre cele doua tari.

Singura vizita a unui presedinte al R.P. Chineze in Republica Moldova a avut loc in perioada 19 – 20 iulie 2001, cand presedintele Jiang Zemin, la invitatia presedintelui Vladimir Voronin, a fost prezent la Chisinau. Cu aceasta ocazie a fost reconfirmat atasamentul fata de Comunicatul Comun de baza din 1992, Republica Moldova reafirmand pozitia conform careia recunoaste existenta unei singure Chine, Guvernul R.P. Chineze fiind unicul guvern legitim al Chinei, Taiwanul fiind parte inalienabila a Chinei. De partea cealalta, R.P. Chineza lua act, intelegea si respecta optiunea R. Moldova de integrare in Uniunea Europeana. Tot in iulie 2001 cele doua tari au semnat "Memorandumul privind cooperarea in domeniul viticulturii si vinificatiei".

Un an si jumatate mai tarziu, intre 23 – 27 februarie 2003, la invitatia presedintelui Jiang Zemin, presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, efectueaza ultima vizita oficiala de stat a unui lider moldovean in China. Atunci a fost stabilita colaborarea in domeniul medical si cooperarea in domeniul medicinii traditionale, dar si in domeniul tehnologiilor. In anul 2006, presedintele Vladimir Voronin realizeaza o noua vizita in R.P. Chineza, de aceasta data cu caracter privat.

Dupa vara anului 2009, China a tratat schimbarile politice de la Chisinau cu intelegere, afirmand in continuare sprijinul si atasamentul pentru Republica Moldova. Astfel, vizite succesive ale oficialilor de la Beijing si Chisinau s-au succedat in ultimii ani, cele mai importante fiind consemnate in septembrie 2010 cand premierul Vladimir Filat a fost prezent in China. Anul 2011 a consemnat noi contacte la cel mai inalt nivel, prim-vicepremierul si ministrul de Externe moldovean, Iurie Leanca, efectuand o vizita oficiala in China. Cu aceasta ocazie, ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi, a declarat extinderea cooperarii pragmatice intre cele doua tari, subliniind ca pentru China, Republica Moldova este un partener important atat in Europa Centrala si de Est cat si in regiunea Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Relatii dintre Republica Moldova si China s-au concretizat in ultimii ani si in domeniul economic. China a urcat constant in clasamentul tarilor partenere, astfel ca in anul 2009 se afla pe locul 7 in clasamentul tarilor partenere, in 2010 pe locul 4. Datele anului 2011, la nivelul lunii iulie, confirma evolutia ascendenta a R.P. Chineza in economia moldoveana, reprezentand 7,4% din totalul importurilor realizate de statul european, in crestere cu 32,5%. China este precedata de Federatia Rusa, Ucraina, Romania, si Germania. La randul ei, Republica Moldova a reusit, in ultimii ani, sa deschida o nisa de colaborare economica in domeniul vinicol, astfel ca, in urma unei promovari active pe piata chineza, au crescut de peste sase ori exporturile de vinuri cu destinatia China. Promovarea si importul vinurilor moldovenesti in China sunt realizate de compania Beijing Kingsky Trading Co. Ltd. aflata in parteneriat cu Ministerul Comertului din China.

Colaborarea economica dintre cele doua tari a inregistrat cel mai important moment odata cu decizia Chinei de a acorda Republicii Moldova un imprumut de un miliard USD (aproape 10% din Produsul Intern Brut al republicii), care se constituie in cel mai mare credit obtinut vreodata de mica republica est-europeana. Conform autoritatilor de la Chisinau, suma promisa de decidentii de la Beijing va fi directionata spre lucrari de infrastructura si dezvoltarea industriei high-tech. De asemenea, este de asteptat ca R.P. Chineza se gaseasca atractiv si potentialul agricol, viticol si industria textila din Moldova.

Asa cum am aratat si cu alte ocazii, miliardul promis de China depaseste cu mult intentiile de sprijin ale Uniunii Europene (210 milioane euro) si Fondului Monetar International (574 milioane USD).

Ultimele discutii pe zona economica dintre cele doua tari au fost derulate cu ocazia vizitei ministrului Iurie Leanca (octombrie 2011) cand a fost anuntata intentia SinoHydro de a realiza investitii in infrastructura din Republica Moldova. Corporatia SinoHydro a negociat cu guvernul de la Chisinau, la finalul anului 2010, realizarea unui proiect de infrastructura rutiera in valoare de 62,4 milioane USD.

Revenind in actualitatea diplomatica, ambasadorii acreditati ai celor doua tari sunt Fang Li din partea chineza si Anatolie Urecheanu din partea moldoveana.

×
Subiecte în articol: moldova, china, usd, economie