x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rabinul Eliahu Caufman acuză Federaţia Comunităţilor Evreieşti: "A făcut din patrimoniu propria feudă”

Rabinul Eliahu Caufman acuză Federaţia Comunităţilor Evreieşti: "A făcut din patrimoniu propria feudă”

de Gabi Golea    |    05 Sep 2009   •   00:00

Rabinul Eliahu Caufman din Israel declară că în România grupurile religioase evreieşti nu au primit înapoi tot ceea ce a fost naţionalizat şi confiscat înainte de 1945 deoarece Federaţia Comunităţilor Evreieşti a făcut din patrimoniul sacru proprietatea sa.

Reporter: Cu ce ocazie aţi revenit în România ?

Eliahu Caufman: În primul rînd, pentru a vedea care este situaţia cimitirelor evreieşti. Am primit nenumărate petiţii din partea evreilor stabiliţi în străinătate privind distrugerea cimitirelor şi lăcaşurilor de cult evreieşti. Am făcut mai mult de 2.000 de km pentru a vedea care este situaţia cimitirelor evreieşti din România.

 

Aţi participat la mai multe emisiuni televizate pe tema salvării lăcaşurilor de cult. Care este situaţia cimitirelor şi sinagogilor din România?

În Transilvania, la Crasna Petrova se găseşte un cimitir vechi evreiesc. În fiecare an, dispar monumente din cauză că şi acesta este transformat în teren agricol. Anul acesta am constatat că lipsesc zeci de monumente, printre care un monument ce fusese renovat acum 3 ani. Nu l-am mai găsit. Eu acuz Comunitatea Evreiască din Sighetul Marmaţiei şi pe domnul preşedinte Markus, care se face că nu mai ştie ce este acolo. El a primit multe plîngeri, dar nu a făcut nimic.

Acum un an, paznicul acestui cimitir a vorbit cu un afacerist din Israel şi a spus că acesta trebuie să se înţeleagă cu Comunitatea pentru a schimba destinaţia cimitirului. În Buciumi - Maramureş, am găsit monumente evreieşti în pădure, la 1.000 de metri înălţime, unde se ajunge foarte greu, neîmprejmuite, cu buruieni, neglijate de mulţi ani. Totul e în paragină. Comunitatea Evreiască din Baia Mare nici nu a răspuns la telefon. La Şomcuţa Mare, la Bucium - Sălaj şi la Tîrnăveni am descoperit că monumente renovate acum cîţiva ani au dispărut. Un caz şocant este cel al Cimitirului de la Podul Iloaiei, unde oasele sînt vîndute la Universitatea din Iaşi cu 40 de dolari bucata.

"S-A TRANSFORMAT ÎN AGENT IMOBILIAR"
Aţi trimis la "Jurnalul Naţional" un Memoriu semnat de 20 de Mari Rabini. Cum comentaţi conţinutul Memoriului ?

La Dej, Federaţia şi Comunitatea Evreiască locală vor să transforme Sinagoga, care este un locaş de cult evreiesc, în loc de distracţie. Acest lucru s-a întîmplat în cazul multor altor sinangogi, cum ar fi cele din Timişoara şi Bistriţa. Din această cauză, familia Panet m-a împuternicit să opresc profanarea. Familia Panet doreşte să primească înapoi sinagoga şi toate clădirile comunităţii care au fost ale ei, pînă în 1945. Această mare familie, răspîndită în întreaga lume, are documente doveditoare.

În alte ţări foste comuniste din Europa, grupurile religioase evreieşti au primit înapoi tot ceea ce a fost naţionalizat şi confiscat înainte de 1945. În România nu s-a întîmplat acest lucru, deoarece Federaţia Comunităţilor Evreieşti a făcut din patrimoniul sacru proprietatea sa.

 

De la precedentul interviu acordat "Jurnalului Naţional" şi pînă în prezent, autorităţile au luat vreo măsură în acest sens?

Nu s-a luat nici o măsură. Una dintre cauze este că Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România s-a transformat în agent imobiliar şi nu se mai ocupă de activităţile religioase. Autorităţile româneşti se ascund în spatele Federaţiei, considerînd că aceasta este o problemă internă.

 

De ce credeţi că se continuă distrugerea acestor lăcaşuri şi monumente de cult? Cine consideraţi că nu vrea să se rezolve această problemă?

Vina este, în primul rînd, a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Multe firme imobiliare româneşti şi străine, precum şi oameni politici şi primari sînt interesaţi ca patrimoniul sacru evreiesc să devină obiect imobiliar. E vorba de o afacere estimată la mai multe zeci de milioane de euro. De-aia există o aşa de mare înverşunare.

" AŞTEPT SĂ SE FACĂ ORDINE"
În privinţa actelor de vandalism săvîrşite în Cimitiru Evreiesc din Şoseaua Giurgiului, din Capitală, ştiţi cumva dacă Poliţia a soluţionat cazul, sau dacă a prins făptaşul?

Cazul s-a închis şi e foarte suspect că nu s-a găsit nici un vinovat. Şi mai suspect este faptul că Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a muşamalizat totul. Întrebarea este: de ce Poliţia nu i-a cercetat nici măcar pe paznicul Cimitirului şi nici conducerea FCER?

 

Ce aşteptaţi de la autorităţilor române?

Eu aştept ca acestea să facă ordine şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi şi să nu se ascundă după vorbe. Asta îmi aminteşte povestea unui poliţist care găseşte un hoţ într-o casă şi îi spune proprietarului: "Nu vreau să-ţi rezolv problema, pentru că hoţul este de aceeaşi naţionalitate cu tine".

×
Subiecte în articol: special