x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei 12 iunie 1990

Radiojurnalul zilei 12 iunie 1990

de Alexandra Zotta    |    12 Iun 2010   •   00:00

La Bucureşti, Curtea Supremă de Justiţie a reluat procesul lui Andruţă Ceauşescu. Tot în 12 iunie, Ion Iliescu l-a primit pe senatorul australian Hill Robert Murray, cel dintâi oaspete al său în calitate de preşedinte al României. În Bielorusia, miniştrii Afacerilor Externe din URSS şi Germania de Vest, Eduard Sevardnadze şi Hans-Dietrich Genscher au discutat despre semnificaţia unificării Germaniei pentru întreaga Europă. Preşedintele polonez Wojciech Jaruzelski întăreşte acordurile politice şi comerciale cu Spania. (A.Z.)

S-A RELUAT PROCESUL LUI ANDRUŢĂ CEAUŞESCU
Astăzi, la Timişoara, Curtea Supremă de Justiţie, secţia militară, continuă judecarea inculpaţilor Coman Ion, Pacoste Cornel, Matei Ilie şi Bălan Radu, precum şi a altor 21 de inculpaţi foste cadre ale Securităţii şi Miliţiei, pentru săvârşirea infracţiunii de genocid, complicitate şi favorizarea acestei infracţiuni, ca şi pentru alte fapte penale în timpul revoluţiei din decembrie 1989.
Tot astăzi a fost reluat, la Bucureşti, procesul lui Nicolae Andruţă Ceauşescu, fost comandant al Şcolii Ministerului de Interne de la Băneasa, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la genocid, neurmată de executare, omor deosebit de grav, tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În şedinţa de azi au fost audiaţi alţi trei martori care au relatat noi aspecte legate de împrejurările în care s-au petrecut faptele de care este învinuit inculpatul.
Considerând cercetarea judecătorească încheiată, Curtea a amânat cauza pentru mâine, 13 iunie, ora 09:00, când se va da cuvântul părţilor în fond.

EMOŢII LEGATE DE UNIFICAREA GERMANIEI
În localitatea Brest din Bielorusia a avut loc o întrevedere între ministrul sovietic al afacerilor externe, Eduard Sevardnadze, şi omologul său vest-german, Hans-Dietrich Genscher - transmite agenţia TASS. Şefii diplomaţiilor celor 2 ţări au subliniat că unificarea Germaniei trebuie să constituie un factor al păcii şi stabilităţii în Europa, iar reglementarea aspectelor externe ale edificării statului german trebuie să ducă la progresul procesului general european. Examinând statutul militar-politic al Germaniei unificate, cei doi miniştri şi-au exprimat convingerea că evoluţia pozitivă a situaţiei generale va facilita soluţionarea acestei chestiuni deosebit de dificile. O atenţie deosebită a fost acordată, de asemenea, schimbului de păreri cu privire la modificarea relaţiilor dintre Tratatul de la Varşovia şi NATO. Părţile au declarat totodată că o sarcină prioritară o reprezintă crearea unor centre europene pentru prevenirea conflictelor.

PRIMII OASPEŢI AI PREŞEDINTELUI
Preşedintele ales al României, domnul Ion Iliescu, a primit astăzi pe senatorul Hill Robert Murray, liderul opoziţiei în parlamentul Australiei, aflat în vizită în ţara noastră. În cadrul întrevederii, preşedintele a prezentat evoluţia vieţii politice în România în contextul şi după revoluţia din decembrie, deschiderile care au fost operate pe plan politic, economic, social spre democraţie, pentru integrarea pe baze democratice a ţării în Europa şi în lume. Totodată, s-a exprimat dorinţa dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Australia. Tot în această dimineaţă, senatorul australian a avut o convorbire cu ministrul afacerilor externe, dl. Sergiu Celaca.

JARUZELSKI, ÎN VIZITĂ LA MADRID
În Polonia, democraţia este de acum un fapt, a apreciat regele Spaniei, Juan Carlos, la dineul de gală oferit în cinstea preşedintelui polonez Wojciech Jaruzelski, aflat în vizită oficială la Madrid.
Vizita preşedintelui polonez, care urmează celei efectuate de suveranul spaniol în Polonia, în toamna anului trecut, se înscrie în seria contactelor care, potrivit aprecierilor celor 2 părţi, pot constitui un stimulent important pentru relaţiile bilaterale.
În Spania, preşedintele Jaruzelski urmăreşte să obţină pe lângă consolidarea raporturilor politice, cât mai larg sprijin din partea firmelor spaniole pentru promovarea investiţiilor străine în Polonia, precizează agenţia EFE.

ACTORI ROMÂNI PE SCENE DE PESTE PRUT
După spectacolul "Eminescu" găzduit aseară de studioul de concerte al Radioteleviziunii, la care şi-au dat concursul şi reprezentanţi ai artei lirice din Moldova Sovietică, în cursul dimineţii de astăzi, întregul ansamblu, alcătuit din reprezentanţi de valoare ai artei noastre scenice şi lirice a plecat spre Chişinău. Actori de prestigiu, printre care îi amintim pe Leopoldina Bălănuţă, Adrian Pintea şi Ion Caramitru, precum şi Corul Madrigal vor evolua, alături de reprezentanţi de valoare ai artei din Chişinău, pe scene de dincolo de Prut.

POLUARE DE PROPORŢII PE MUREŞ
Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător informează că, din cauza neglijenţelor în exploatare a rezervoarelor de combustibil lichid de la Centrala termoelectrică Mintia, judeţul Hunedoara, s-au deversat în râul Mureş circa 5-6 tone de păcură.
Au fost deja avertizate folosinţele de apă din aval asupra situaţiei create şi s-au luat măsuri de sistare a poluării şi de reducere a pericolului de înaintare spre aval. Este urmărită, în continuare, evoluţia situaţiei.

AEROPORT NOU LA BAIA MARE
Departamentul Aviaţiei Civile a alocat suma de 25 milioane lei în vederea dezvoltării Aeroportului din Baia Mare. Noua aerogară băimăreană va dispune de o pistă prelungită cu încă 700 metri, de săli de primire, aşteptare, control bagaje şi vamal, bufet sau restaurant, cu asigurarea unei încăperi pentru mame şi copii.
Aeroportul din Baia Mare va primi în curând şi avioane de pasageri mediu-curier.

ORFANI ROMÂNI, ÎN VIZITĂ ÎN FRANŢA
La invitaţia doamnei Jaqueline Lenoir, vicepreşedinte al Organizaţiei Medicien du Monde din oraşul Toulouse, 53 de fetiţe de la Orfelinatul din Orăştie, judeţul Hunedoara îşi petrec, în aceste zile, vacanţa în localitatea Vieux-Boucou din Franţa. Deosebit de sensibilă faţă de copiii din orfelinate şi casele de preşcolari, doamna Jaqueline Lenoir a dirijat şi alte ajutoare umanitare către instituţiile de ocrotire a minorilor din judeţul Hunedoara - alimente, îmbrăcăminte, medicamente - supraveghind asupra distribuirii lor echitabile.

SE ÎNTÂLNESC FILOLOGII DIN TOATĂ ŢARA
După o pauză impusă de 13 ani, astăzi a avut loc, la Bucureşti, o conferinţă naţională a Societăţii Filologice din România.
Lucrările au fost deschise de academicianul Ion Coteanu, preşedintele societăţii, iar din partea Ministerului Învăţământului a rostit un cuvânt de salut domnul Paul Cornea, adjunct al ministrului.
În cadrul conferinţei au fost aprobate numeroase propuneri de modificare a statutului societăţii şi s-au ales noile organe de conducere - Consiliul, Biroul şi Comisia de cenzori. Au fost realeşi academician Ion Coteanu, ca preşedinte al societăţii de Ştiinţe Filologice din România, iar profesor doctor Ion Hangiu, ca secretar.

CUTREMUR LA GIURGIU
Astăzi, 12 iunie, la ora 7:22 de minute 15 secunde s-a produs un cutremur în zona de graniţă cu Bulgaria, la est de Giurgiu, la adâncimea de 10 kilometri, cu magnitudinea 4, scara Richter. Intensitatea cutremurului în zona centrală - 4, scara Mercalli. Cutremurul a fost simţit la Bucureşti, cu intensitatea 1, scara Mercalli. S-a simţit şi la Giurgiu cu aceeaşi intensitate.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani