x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei 13 iunie 1990

Radiojurnalul zilei 13 iunie 1990

de Alexandra Zotta    |    13 Iun 2010   •   00:00

Principalele discuţii ale zilei de 13 iunie 1990 s-au învârtit în jurul incidentelor din Piaţa Universităţii. În ultimele zile se acuzaseră acţiuni agresive şi violenţe împotriva Poliţiei în Piaţa Victoriei şi la Televiziune. În consecinţă, Procuratura României a cerut evacuarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii, pe motiv că în zonă "se practicau specula, prostituţia şi jocurile de noroc, se săvârşeau furturi şi acte de violenţă, se consumau droguri".

Greviştii foamei au fost transportaţi la spitalele din apropier pentru a li se acorda îngrijiri medicale, au fost reţinute 263 de persoane, iar în urmă au rămas lucrătorii de la administraţia publică, pentru a salubriza zona şi a reface marcajele stradale. Liceenii aflaţi în ultimul an de studii se pregăteau pentru bacalaureat, dar şi pentru admiterea în învăţământul superior de stat, în speranţa că facultăţile vor scoate mai multe locuri la concurs.

SUCCESUL STĂ ÎN "GÂNDIREA INDIVIDUALĂ DINAMICĂ ŞI PROGRESISTĂ"
Pornind la pas, sintetizăm editorialul României Libere, intitulat "Mecanismele dictaturii şi virtuţile democraţiei". Ziarul susţine că dictatura nu a fost exercitată doar prin organele de constrângere şi represiune, ci şi prin întregul aparat de partid şi de stat reprezentând o vastă structură politico-statală. Tocmai de aceea, ni se spune că întregul aparat de stat trebuie regândit şi reconstruit pe baze raţionale şi pus în serviciul poporului. Se subliniază totodată, că într-o societate democratică buna funcţionare a aparatului administrativ se realizează prin iniţiativă, gândire individuală dinamică şi progresistă şi nu prin ascultarea oarbă a superiorilor, ori exclusiv prin metode de comandă.

Se pledează aşadar pentru schimbarea radicală a metodelor de lucru, al organelor administraţiei de stat. Şi nu numai atât. Se militează pentru căutarea şi găsirea unei platforme comune de înţelegere şi acţiune, pentru dialog, dezbatere şi confruntare de idei, pentru a asigura o viabilă funcţionare democraţiei atât de mult dorite. În concluzie, ni se relevă necesitatea reconstruirii mecanismelor şi structurilor sociale şi politice, care să cultive la maximum adevărul, să promoveze eficienţa social-politică şi economică corespunzătoare interesului naţional pe termen lung.
Tot din "România Liberă" vă recomandăm articolul economistului şi politologului de origine română, Lionel Stoleru, scris pe marginea propunerii făcute la reuniunea CAER din 9 ianuarie la Sofia, de a reforma acest organism.

TRAFIC INTENS PE STRĂZILE BUCUREŞTIULUI
De la Poliţia Rutieră a Capitalei ni se solicită să sfătuim conducătorii auto care circulă în zona centrală a oraşului să nu oprească şi să nu staţioneze pe marile bulevarde. Pentru evitarea aglomeraţiei de la această oră se recomandă insistent celor de la volan să-şi aleagă rute corespunzătoare din timp. Iată câteva mari artere cu mari capacităţi de preluare a traficului: Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Mihai Bravu, Calea Moşilor, Splaiul Unirii, Plaiul Independenţei, Bulevardul Libertăţii şi B-dul Mărăşeşti.

263 DE PERSOANE REŢINUTE ÎN PIAŢA UNIVERSITĂŢII
În această dimineaţă, în zona Pieţei Universităţii s-a desfăşurat o acţiune a Poliţiei care a avut drept scop stabilirea ordinii publice şi circulaţiei rutiere perturbate de mai multă vreme de grupuri de persoane care s-au manifestat în afara legii.

În legătură cu temeiurile legale ale acestei acţiuni, Poliţia citează comunicatul Procuraturii dat publicităţii ieri, comunicat în care se cere Ministerului de Interne să ia măsurile corespunzătoare pentru încetarea abuzurilor asupra legalităţii în această zonă. Un argument în plus în sprijinul celor ce au cerut aceste măsuri sunt şi acţiunile agresive şi violenţele exercitate asupra forţelor de ordine în ultimele zile în Piaţa Victoriei şi la sediul Televiziunii. Operaţiunea de poliţie s-a desfăşurat fără incidente. Au fost reţinute 263 de persoane pentru a fi cercetate sub incidenţa legală în Comunicatul Procuraturii. În cursul operaţiunii s-au manifestat încercări de a răspunde prin violenţă din partea persoanelor care ocupau piaţa, confiscându-se arme şi obiecte contondente.

În prezenţa a doi miniştri adjuncţi ai sănătăţii, greviştilor foamei li s-a acordat întreaga asistenţă medicală necesară, fiind transferaţi în spitale, unde se vor afla sub îngrijirea cadrelor de specialitate.
La această oră, în piaţă, administraţia domeniului public execută igienizarea în vederea reluării normale a traficului pietonal şi rutier.

ÎNCĂ SE SCANDA "JOS COMUNISMUL!"
Sub protecţia forţelor de ordine, în Piaţa Universităţii din Bucureşti continuă lucrările de salubrizare a zonei, în vederea deschiderii traficului rutier şi pietonal pe porţiunea Bulevardului Magheru cuprinsă între Str. Batiştei şi B-dul Republicii. Salariaţi ai serviciului de salubritate al Capitalei, alţi muncitori au curăţat carosabilul, au refăcut marcajul stradal şi amenajează spaţiile verzi din vecinătate. La această oră, circulaţia este în continuare blocată. În apropierea cordoanelor organizate de poliţie s-au strâns mai multe sute de persoane dintre care unele scandează "Jos comunismul!" "Jos Chiţac!", iar altele protestează împotriva acestei manifestaţii. Cu aproximativ o oră în urmă, o coloană formată din mai multe zeci de persoane a plecat pe strada 13 decembrie într-o direcţie necunoscută.

PROSTITUŢIE, FURTURI ŞI VIOLENŢE ÎN CENTRUL CAPITALEI
Reamintim că ieri, Procuratura României a cerut Guvernului să-şi exercite prerogativele legale şi să dispună măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice în conformitate cu legile în vigoare.
În comunicatul primit spre difuzare, Procuratura subliniază că în perimetrul Pieţei Universităţii şi în imediata lui apropiere, se înmulţiseră actele infracţionale, sancţionate ca atare de Codul Penal. Se practicau specula, prostituţia şi jocurile de noroc, se săvârşeau furturi şi acte de violenţă, se consumau droguri. Totodată, se făcea apologia infracţiunilor, iar unele persoane, prin comportamentul lor insolent şi agresitv, tulburau grav liniştea publică, lezau unele moravuri, nesocotind drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În acest fond de dezordine şi incitare, s-au produs acte de agresiune împotriva unor cetăţeni paşnici, a unor reprezentanţi ai organelor de ordine, aflaţi în exerciţiul funcţiunii şi chiar împotriva reprezentanţilor guvernului, ajungându-se astfel la o situaţie intolerabilă.

43 DE ZILE DE GREVA FOAMEI
Din raportul zilnic al grupului de medici care asigură asistenţa celor ce au declarat greva foamei în Piaţa Universităţii, semnat de domnul doctor Dragoş Niculescu, reiese că ieri au fost înregistrate 13 persoane, dintre care una singură depăşea 10 zile. Este vorba de domnul Bogdan Gradin, în vârstă de 35 de ani, care avea 43 de zile de grevă. Datele se referă la: scăderea ponderală; valorile glicemiei care în cursul zilei erau între 30 mg, cea mai mică, şi 58 mg, cea mai mare; corpi cetonici prezenţi în urina a 12 grevişti. În urma măsurătorilor luate pentru restabilirea ordinei, toţi cei care declaraseră greva foamei au fost transportaţi în unităţile spitaliceşti pentru a li se acorda asistenţa necesară.

AMÂNĂRI ÎN PROCESUL LUI ANDRUŢĂ CEAUŞESCU
După cum v-am informat, Curtea Supremă de Justiţie - secţia militară - a reluat în această dimineaţă judecarea procesului inculpatului Ceauşescu Andreuţă Nicolae, fost comandant al Şcolii Ministerului de Interne de la Băneasa, trimis în judecată pentru instigare la genocid neurmată de executare, omor deosebit de grav, tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În cadrul şedinţei de astăzi s-a dat cuvântul părţilor de fond. Procurorul militar a cerut schimbarea încadrării juridice din infracţiunile de omor deosebit de grav şi tentativă de omor în tentativă de omor deosebit de grav. Apărarea, combătând capetele de acuzare, a cerut achitarea inculpatului. Având în vedere solicitarea reîncadrării juridice amintite, Curtea a amânat pronunţarea în cauză pentru ziua de 21 iunie, ora 12, la Curtea Supremă de Justiţie.

S-AU ÎNFIINŢAT ŞCOLILE POSTLICEALE
Guvernul României a aprobat înfiinţarea şcolilor postliceale de specialitate începând cu anul şcolar 1990/1991.
În şcolile postliceale vor fi admişi absolvenţi de liceu, cu diploma de bacalaureat care, până la data de 31 decembrie 1990, nu au depăşit vârsta de 30 de ani.
Prin şcolile postliceale se asigură pregătirea elevilor în 123 de specializări grupate în 26 domenii de activitate conform Nomenclatorului aprobat de Guvern, în vederea exercitării unor profesii de nivel mediu tehnic, economic sau social-cultural şi sanitar.

FACULTĂŢILE ÎŞI DESCHID PORŢILE
Concursul de admitere pentru învăţământul superior (zi, seral, fără frecvenţă) începe la 15 iulie şi, respectiv, la 1 septembrie 1990. Înscrierea candidaţilor se va face la secretariatul facultăţilor în perioada 5-11 iulie (pentru sesiunea din vară) şi 21-27 august (pentru sesiunea din toamnă). Pentru înscrierea la concursul de admitere, candidaţii vor completa o cerere de înscriere la care vor anexa diploma de bacalaureat în original, certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţa medicală eliberată de cabinetele şcolare sau de dispensarul teritorial şi vizate de medicii instituţiilor de învăţământ superior, precum şi trei fotografii tip buletin de identitate. Pentru cei care vor să urmeze o a doua facultate trebuie să prezinte, în plus, adeverinţa din care să rezulte calitatea de student şi diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, respectiv diploma de absolvire a unei facultăţi în copie legalizată.
Pentru înscrierea la profilul Teologie, diploma de seminar o poate înlocui pe cea de bacalaureat. În plus, candidaţii trebuie să prezinte certificatul de botez şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aceştia aparţin şi în cadrul căreia urmează a fi repartizaţi.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani