x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 15 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 15 iunie 1990

de Alexandra Zotta    |    15 Iun 2010   •   00:00

La 15 iunie 1990 calmul părea să se fi reinstalat în Capitală. Totuşi, în zona centrală a oraşului - Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii - încă mai patrulau echipe de poliţişti şi mineri care controlau, prin sondaj, autovehicule. Liderii partidelor Liberal şi Ţărănist acuzau grupurile de mineri de răpire sau tentativă de răpire şi de percheziţie ilegală a domiciliilor. Evenimentele şi maniera de rezolvare a lor au dus la suspendarea acordului de cooperare economică dintre România şi Piaţa Comună.

CENTENAR EMINESCU
Această zi, de 15 iunie, când spiritualitatea românească marcheaza primul an din cel de-al doilea centenar Eminescu, debutează la Bucureşti cu o dimineaţă de linişte, după momentele de dureroasă cumpănă pentru democraţia românească.
În urmă cu o oră, reporterii noştri, care au străbătut principalele artere din zona centrală a Capitalei, ne informează că circulaţia pietonilor şi autovehiculelor se desfăşoară normal, fără nici un fel de restricţie. La Universitate, întregul perimetru din faţa teatrului Naţional şi Hotelului Intercontinental se află sub controlul unor echipe de poliţişti şi mineri. În Piaţa Victoriei şi în alte puncte importante de intersecţie se efectuează, prin sondaj, controlul unor autovehicule. Bucureştenii se îndreaptă firesc spre locurile lor de muncă.

MITINGUL DIN PIAŢA VICTORIEI
În Piaţa Victoriei s-a desfăşurat ieri un miting în sprijinul forţelor de ordine al guvernului, după actele de vandalism de miercuri ale unor grupuri extremiste. Au participat mii de cetăţeni din Capitală, sosiţi din diverse judeţe, mineri. Mitingul a fost deschis de domnul Ion Iliescu, preşedintele României, care în discursul său a mulţumit celor care au răspuns chemării guvernului şi au manifestat solidaritate cu acţiunile de restabilire a calmului. În continuare, preşedintele Federaţiei Sindicale Miniere, Ion Nabău, a prezentat apelul Federaţiei către minerii ţării de a fi solidari cu cei veniţi în Bucureşti, subliniind că aceştia sunt prezenţi în Capitală numai pentru a contribui la instaurarea liniştii. Au mai luat cuvântul preşedintele Sindicatului Liber de la Uzinele Republica, deputatul Cazimir Ionescu şi senatorul Dan Iosif, care, la rândul lor, au făcut un apel la solidaritate în aceste momente de încercare.

DEMOCRATIZAREA ARMATEI
Consiliul Militar Superior al Ministerului Apărării Naţionale a hotărât încetarea activităţii Comitetului de acţiune pentru democratizarea armatei, anulând în acelaşi timp prevederile ordinului nr. 16 din 4 martie 1990. Toate cadrele angajate în acţiunea menţionată sunt obligate să revină în unităţile din care fac parte. Într-un comunicat remis ieri agenţiei române de presă, Consiliul Militar Superior precizează, de asemenea, că, în consens cu cerinţa guvernului României au fost interzise începând de astăzi existenţa şi funcţionarea oricăror grupuri şi comitete constituite în afara cadrului legal al armatei. Consiliul Militar Superior afirmă preocuparea sa constantă pentru asigurarea condiţiilor favorabile dezvoltării şi afirmării personalităţii tuturor militarilor şi promovării principiilor democratice prin modalităţi ce nu afectează valorile specifice instituţiei militare.

Consiliul Militar Superior asigură întregul popor că armata ţării este şi rămâne credincioasă valorilor revoluţiei din decembrie 1989 la a cărei victorie şi-a adus contribuţia. De asemenea, comunicatul afirmă hotărârea armatei de a asigura protecţia instituţiilor de stat alese în mod democratic, de a garanta integritatea teritorială, suversanitatea poporului şi independenţa României.

MINERII AU ÎNCHIS ROMÂNIA LIBERĂ
Ieri a avut loc la sediul sindicatelor libere din Combinatul Poligrafic Bucureşti o întâlnire între reprezentanţii unor ziare centrale şi ai agenţiei Rompres cu o delegaţie a minerilor aflaţi în Capitală. Cu acest prilej, minerii şi-au exprimat dorinţa ca ziarul România Libera să nu mai apară, fiind considerat o publicaţie de scandal care incită la revoltă. Ediţia de astăzi a cotidianului amintit nu ne-a sosit ca de obicei, în cursul dimineţii, la redacţie.

APROAPE 500 DE VICTIME
Un comunicat din partea Ministerului Sănătăţii precizează că în urma evenimentelor din Bucureşti petrecute în zilele de 13 şi 14 iunie, până astăzi la ora 8:00, s-au înregistrat 467 prezentări de cazuri, 112 internări şi 5 decese. Majoritatea au fost internaţi la secţia de neurologie, dar şi la secţiile de chirurgie şi ortopedie, 3 bolnavi se află la reanimare.

BUCUREŞTIUL SE ÎNTOARCE LA NORMAL
După două zile fierbinţi, viaţa a revenit la normal în Bucureşti. De la primele ore ale dimineţii, oraşul şi-a reluat pulsul obişnuit, instaurându-se calmul şi liniştea. În Piaţa Universităţii, după mai bine de 50 de zile, circulaţia se desfăşoară fluent. Primăria a depus eforturi pentru ca principalele artere să-şi redobândească înfăţişarea civilizată. În Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei ordinea este asigurată de trupe ale Ministerului de Interne şi grupe de mineri. Prin sondaj se efectuează controale ale autoturismelor cetăţenilor. Din informaţiile pe care le deţinem toate unităţile economice şi-au reluat activitatea, transmite agenţia Rompres.

1.000 DE SUSPECŢI ÎN CAZURILE DE VANDALISM
După cum ne-a informat astăzi la prânz, domnul Gheorghe Robu, procurorul general al României, în prezent sunt suspectate de a fi participat la actele de vandalism din 13-14 iunie, aproximativ o mie de persoane care sunt reţinute. Se fac cercetări riguroase pentru a stabili implicarea fiecărei persoane suspecte. La aceste cercetări participă echipe de peste 30 de poliţişti care lucrează sub supravegherea a 10 procurori.

ÎN DIRECT, DE LA SPITALUL DE URGENŢĂ
Cu puţin timp în urmă, domnul Marian Munteanu, preşedintele Ligii Studenţilor a purtat un dialog cu numeroşi ziarişti români şi stăini, în cadrul unei conferinţe de presă improvizată într-o sală a Spitalului de Urgenţă Bucureşti.
Facem precizarea că domnul Marian Munteanu a fost internat aici ieri-dimineaţă, în jurul orei 6 şi 30 de minute, prezentând multiple contuzii, precum şi o fractură incompletă a piciorului stâng.
Buletinul medical de astăzi arată o evoluţie satisfăcătoare a stării sale de sănătate, bolnavul fiind în afară de orice pericol.

PRIMELE DISCUŢII CU STUDENŢII
Noul ministru de Interne, domnul Doru Ursu, a avut ieri, imediat după numirea în funcţie, primele contacte cu liderii unor organizaţii studenţeşti şi asociaţii: Liga studenţilor, Sindicatul liber studenţesc, Societatea studenţilor medicinişti, Sindicatul studenţilor constructori, Asociaţia "21 decembrie", Asociaţia "16-21 decembrie".
Discuţiile s-au purtat atât cu fiecare asociaţie în parte, cât şi în grup.
Domnul Doru Ursu a apreciat ca legitimă dorinţa reprezentanţilor asociaţiilor amintite de a informa opinia publică că începând cu data de 24 mai, Asociaţia "21 decembrie", Grupul Independent pentru Democraţie, Liga studenţilor şi

Asociaţia studenţilor Arhitecţi nu au mai participat la evenimentele din Piaţa Universităţii, acţiunile lor vizând numai zilele de joi ale fiecărei săptămâni.
"Îmi asum răspunderea de a spune că punctele noastre de vedere au coincis în instaurarea unui climat de ordine, civilizaţie, non-violenţă, de desfăşurare a unei vieţi socială normale şi civilizate. Dialogul s-a legat şi rămâne deschis în zilele următoare, constituind o preocupare a noastră", a declarat domnia sa.

Ministrul de Interne a subliniat că îşi propune principiul informării rapide, exacte a opiniei publice asupra evenimentelor deosebite, considerând că în scurt timp va fi în măsură să prezinte publicului larg rezultatul unor cercetări care se desfăşoară în momentul de faţă. "Până ieri am privit aceste probleme din fotoliul ascultătorului sau al telespectatorului şi am simţit această nevoie de informare", a spus domnia sa în încheiere.

RADU CÂMPEANU: "MINERII SĂ FIE DEZARMAŢI"
Agenţia Rompres a primit din partea domnului Radu Câmpeanu următoarea declaraţie:
Fac această declaraţie în calitate de preşedinte al celui mai important partid de opoziţie, Partidul Naţional Liberal, şi de senator. Ţin să menţionez că sunt urmărit de bande organizate pentru a fi sechestrat. Aceste bande, care sunt înarmate, au percheziţionat domiciliul în lipsa mea.
Consider că este inadmisibil ca bande organizate să facă operaţiuni de control şi verificare a identităţii atât pe stradă, cât şi în case, singurele organe competente să asigure ordinea publică fiind cele autorizate de stat.
Cer în mod formal ca toţi minerii care sunt în Bucureşti să fie dezarmaţi şi cer ca aceşti mineri să părăsească Capitala în cel mai scurt timp, pentru a nu mai teroriza populaţia - se arată în declaraţia domnului Radu Câmpeanu.

ZIARIŞTI ROMÂNI ŞI STRĂINI, LA PALATUL VICTORIA
La Palatul din Piaţa Victoriei, sediul Guvernului, are loc la această oră o conferinţă de presă la care domnul Petre Roman, prim-ministru al Guvernului, domnii Victor Stănculescu şi Viorel Doru Ursu răspund la întrebările ziariştilor români şi străini în legătură cu evenimentele de la Bucureşti din zilele de 13 şi 14 iunie.
Scopul conferinţei de presă a fost precizat încă de la început de primul-ministru al Guvernului, şi anume eliminarea falsurilor şi reaşezarea informaţiilor într-o matcă a adevărului.
După aceste precizări, s-a răspuns la întrebările puse de ziariştii români şi străini prezenţi la conferinţa de presă.

JAFURI ŞI RĂPIRI ÎN CAPITALĂ
Uniunea Mondială a Românilor Liberi a protestat cu fermitate, seara trecută, faţă de arestarea şi maltratarea preşedintelui organizaţiei, Ion Raţiu, care a candidat din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat la funcţia de preşedinte al României, în alegerile de la 20 mai - transmite agenţia France Presse.
Azi dimineaţă, un corespondent la Bucureşti al Agenţiei France Presse a declarat că Ion Raţiu se află în libertate, iar starea sănătăţii sale este bună.

Domnul Raţiu a explicat ziaristului francez, cu care a avut o convorbire, că un poliţist l-a transportat cu maşina sa seara trecută, când un grup de mineri încercau să-l ducă într-o direcţie necunoscută. Domiciliul domnului Raţiu a fost devastat şi jefuit - s-a constatat, pe de altă parte.

ACORD DE COOPERARE ECONOMICĂ - SUSPENDAT
Comisia executivă a Pieţei Comune a declarat că este "şocată şi dezamăgită de folosirea violenţei de către autorităţi" - transmit agenţiile Reuters şi France Presse.
"Comisia apelează la autorităţile române să se reţină de la folosirea violenţei şi să reia cursul reformelor politice şi economice pe baza democraţiei, dialogului şi schimbărilor pe cale paşnică."
Declaraţia Comisiei a fost citită în Parlamentul european de la Strasbourg.
Pe de altă parte, agenţia France Presse informează că, astăzi, Comisia executivă a decis să suspende procedura de ratificare a acordului de cooperare economică dintre Piaţa Comună şi România, parafat recent.

O NOUĂ CONDUCERE PENTRU PROGRESIŞTI
Partidul Naţional Progresist ne informează că în ziua de 8 iunie, cu ocazia şedinţei extraordinare a Partidului Naţional Progresist, s-a ales cu un nou organ de conducere al partidului: preşedinte domnul Emil Monceanu, primvice-preşedinte domnul Ghiulea Marian. Partidul Naţional Progresist ne-a mai informat că persoanele Nicolae Iosipescu, Sanda Zambra, Iosipescu şi Anca Zambra nu mai au nici un fel de calitate reprezentativă a Partidului Naţional Progresist.

Alături de aceste informaţii, Partidul Naţional Progresist ne-a transmis următorul comunicat:
Partidul Naţional Progresist dezaprobă toate manifestările de violenţă, indiferent din partea cui au venit, şi, de asemenea, îşi exprimă toată compasiunea faţă de victimele inocente, făcând în acelaşi timp şi un apel la calm şi luciditate.

PROBLEMA MINORITĂŢILOR DIN ROMÂNIA, DEZBĂTUTĂ LA WASHINGTON
Casa Albă este suficient de bine informată în legătură cu situaţia şi raportul de forţe din România. Am înregistrat un interes activ faţă de problema minorităţilor naţionale - a declarat scriitorul maghiar din România Suto Andras, într-un interviu acordat unui corespondent al agenţiei MTI de la Washington. La 13 iunie, Suto Andras a fost primit de Robert Hutchins, şeful cu problemele Europei Răsăritene din cadrul Comitetului Securităţii Naţionale, cu care a efectuat un amplu schimb de păreri privind situaţia din România. De asemenea, scriitorul a avut o întrevedere cu Gibbons, membru al Congresului din partea Partidului Democrat, preşedinte al Subcomisiei comerciale din cadrul Administraţiei Statelor Unite.

TENSIUNI POLITICE ÎN ITALIA
Un nou semn de criză instituţională s-a înregistrat în Italia printr-o confruntare fără precedent izbucnită între preşedintele Republicii şi Consiliul Superior al Magistraturii, acuzat de şeful statului "de politizare", relevă agenţia France Presse. Preşedintele Francesco Cosiga, care ocupă, în calitate de şef de stat, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat că refuză să participe pe viitor la reuniunile acestui organism al magistraturii.
Ruptura între şeful statului şi organul de conducere a magistraturii are loc ca urmare a unei tensiuni din ce în ce mai grave şi pune din nou probleme funcţionării justiţiei în Italia şi a independenţei puterii juridice în raport cu puterea politică.
În ultimii doi ani - reaminteşte agenţia France Presse - preşedintele Italiei a înmulţit apelurile sale la ordine, iar în urmă cu câteva săptămâni i-a convocat pe magistraţii sicilieni ca urmare a unei declaraţii a primarului oraşului Palermo, care dădea asigurări că dovezile "asasinatelor politice" comise de Mafia zac în sertarele judecătorilor.

ROMÂNII VOR ÎN FRANŢA
31 de cetăţeni români, dintre care o parte efectuau o călătorie turistică în grup, în Franţa, au cerut azil politic, s-a anunţat din sursă oficială franceză.
Prefectura din Rhone a făcut cunoscut că 58 de pasageri români, împreună cu şase însoţitori, care sosiseră în Franţa vinerea trecită şi urmau să plece după două zile, nu s-au mai prezentat în momentul reîmbarcării. 23 dintre ei au cerut azil politic, iar ceilalţi nu au fost încă localizaţi - precizează France Presse.
Alţi opt români au depus, de asemenea, cerere de azil politic la Prefectufra din Rhone.

TERORISTE VEST-GERMANE ARESTATE ÎN RDG
O faimoasă teroristă vest-germană a declarat că fosta poliţie secretă din Republica Democrată Germană i-a furnizat o identitate falsă şi i-a permis să trăiască în Germania Răsăriteană, au dezvăluit oficialităţi est-germane.
Susanne Albrecht, căutată din 1977 pentru împuşcarea unui important bancher vest-german, a fost arestată la 6 iunie, lângă apartamentul său din Berlinul răsăritean. În aceeaşi perioadă, autorităţile au arestat şi o altă cunoscută teroristă vest-germană, Inge Viett, care trăia în oraşul est-german Magdeburg. Ambele se află sub stare de arest până la extrădarea lor din Republica Federală Germania.
Cele două arestate au făcut parte din organizaţia teroristă Facţiunea Armata Roşie, care şi-a asumat răspunderea pentru o serie de atentate cu bombe şi omoruri, în care şi-au pierdut viaţa proeminente personalităţi vest-germane, în deceniul trecut şi la începutul celui curent.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani