x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 24 septembrie 1990

Radiojurnalul zilei: 24 septembrie 1990

de Andrei Stoicu    |    24 Sep 2010   •   00:00

La combinatul chimic din Târnăveni a avut loc o explozie care s-a soldat cu 5 morţi şi 10 răniţi. În Capitală a fost reluat procesul foştilor membrii CPEx, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de genocid. După mai multe runde de negocieri, greva din portul Constanţa a luat sfârşit. La Ministerul Finanţelor s-a semnat un acord între România şi Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. La Academia de Studii Economice din Bucureşti a avut loc un seminar dedicat managementului bancar, în prezenţa unor specialişti olandezi. Reprezentanţi ai firmelor de specialitate s-au reunit la Bucureşti pentru a discuta posibilităţile de exploatare a petrolului românesc.

ACCIDENT SOLDAT CU 5 MORŢI LA COMBINATUL CHIMIC DIN TÂRNĂVENI
Dimineaţă, în jurul orei 7:00, la combinatul chimic din Târnăveni, judeţul Mureş a avut loc o explozie în incinta instalaţiei cuptorului numărul 5 de carbid, soldată cu 5 morţi şi 10 accidentaţi, din care 2 în stare gravă. La toate acestea se mai adaugă şi mari pierderi materiale precum şi sistarea procesului tehnologic pentru o lungă perioadă de timp.

A FOST RELUAT PROCESUL FOŞTILOR MEMBRII CPEX
La Bucureşti a fost reluat dimineaţă procesul foştilor membri ai fostului Comitet Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de genocid.

A AVUT LOC REUNIUNEA INTERNAŢIONALĂ DE PROMOVARE A EXPLOATĂRII PETROLULUI DIN ROMÂNIA
La Bucureşti a început prima reuniune internaţională de promovare a exploatării petrolului în România, reuniune organizată de Înteprinderea de cooperare economică internaţională Rompetrol, Geomin. Au participat peste 100 de reprezentanţi de la 55 de firme dintre cele mai prestigioase din întreaga lume.

A FOST SEMNAT UN ACORD ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA PRIVIND PROMOVAREA ŞI PROTEJAREA RECIPROCĂ A INVESTIŢIILOR
La Ministerul Finanţelor au fost finalizate negocierile şi care s-a parafat textul Acordului dintre guvernul României şi guvernul Republicii Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Acest document are menirea de a contribui la stimularea efectuării reciproce de investiţii de capital. De ambele parţi s-a convenit să fie luate măsurile necesare, astfel încât acordul să fie semnat de forurile în drept şi să poată intra în vigoare cât mai curând posibil.

GREVA DIN PORTUL CONSTANŢA A LUAT SFÂRŞIT
La ora 14:00 a început un miting în portul Constanţa. Cu acest prilej au fost comunicate hotărările adoptate după îndelungi negocieri, desfăşurate între comitetul Uniunii sindicatelor de pe platforma portului Constanţa şi ministrul lucrărilor publice transporturilor şi amenajarea teritoriului, domnul Doru Pană, în vederea încetării grevei declanşată în urmă cu o săptămână de marinarii de pe navele aflate în porturile străine şi lucrătorii de pe platforma portuară Constanţa.
Greva declanşată de Uniunea Sindicatelor de pe platforma portuară Constanţa a luat sfârşit azi. La mitingul organizat în faţa gării maritime şi la care au participat circa 10.000 de docheri, navigatori, şoferi, lucrători la firmele comerciale şi alţii, s-a dat citire protocolului încheiat de reprezentanţii acestei uniuni sindicale şi cei ai Ministerului lucrărilor publice, transporturilor şi amenajării teritoriului.

LIGA PENTRU PACE DIN ROMÂNIA SE OBLIGA SĂ CONTRIBUIE LA EDUCAREA TINEREI GENERAŢII
Astăzi a avut loc Forumul naţional al Ligii pentru pace din România. Această organizaţie obştească, nepolitică autonomă care s-a construit în ziua de 25 decembrie 1989 este deschisă tuturor cetăţenilor României indiferent de naţionalitate. La lucrările acestui forum reprezentanţii Ligii Alianţei pentru pace din ţara noastră şi-au exprimat opţiunea pentru crearea unei platforme sincere în scopul cultivării vechilor tradiţii pacifiste ale poporului nostru pentru apărarea drepturilor omului la pace şi nonviolenţă alăturând acestor drepturi obligaţia de a contribui la educaţia tinerei generaţii în spiritul aceluiaşi ideal al păcii, deziderat al întregii lumi contemporane.

SEMINAR DEDICAT MANAGEMENTULUI BANCAR LA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI
În aula Academiei de Studii Economice din Bucureşti s-a desfăşurat un seminar cu participare internaţională, având ca temă "Moneda şi managementul bancar". Au participat reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Bănci Naţionale, specialişti de la institute cu profil financiar şi bancar, cadre didactice universitare, cercetători, studenţi. Au luat parte, ca invitaţi de onoare, rectorul Universităţii "Erasmus" din Roterdam şi reprezentantul băncii "Rabo Bank" din Olanda.

A FOST DESCHIS TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE LA PLOVDIV
Din partea României au participat 13 întreprinderi de comerţ exterior care expun produse ale industriilor constructoare de maşini, chimice, electronice şi electrotehnice.

INFORMAŢII METEOROLOGICE
Vremea a fost instabilă începând din vestul ţării. Înnorările s-au accentuat mai întâi în Banat şi Crişana, apoi în Transilvania, Maramureş, nordul Moldovei, şi o bună parte din Oltenia, unde au căzut ploi, mai ales sub formă de averse. S-a semnalat descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului. În rest cerul a fost variabil iar ploile izolate.
La Bucureşti, au fost 31 de grade.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani