x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 26 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 26 iunie 1990

de Alexandra Zotta    |    26 Iun 2010   •   00:00

Membrii guvernului provizoriu s-au întâlnit pe 26 iunie 1990 în ultima şedinţă, în care s-a făcut o analiză a situaţiei economice, financiar-valutare şi monetare a României democratice. În presă apăruseră zvonuri legate de unele disensiuni apărute între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne. Pentru a pune capăt presupunerilor, miniştrii Victor Stănculescu şi Doru Viorel Ursu au emis un comunicat de dezminţire. Pentru sfârşitul săptămânii, Petre Roman se pregătea să efectueze prima sa călătorie externă în calitate de prim-ministru al României.

PRESUPUSE DISENSIUNI ÎNTRE MAN ŞI MINISTERUL DE INTERNE
Într-un comunicat semnat de ministrul Apărării Naţionale, general colonel Victor Stănculescu, şi de ministrul de Interne, Doru Viorel Ursu, se face apel la populaţie să nu dea crezare zvonurilor şi mistificărilor vehiculate prin intermediul unor mijloace de comunicare în masă atât din ţară, cât şi din străinătate, în care se acreditează ideea unei disensiuni între cele două ministere şi care nu fac altceva decât să creeze neîncrederea în aceste instituţii blamând în mod nejustificat activitatea lor pusă în slujba poporului.

Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne consideră necesar ca luările de poziţie publică faţă de evenimentele menţionate să fie precedate de o corectă şi aprofundată documentare, să fie luate în considerare situaţiile concrete cu care s-au confruntat, să evite interpretările de natură să genereze confuzii şi disensiuni, dezinformarea opiniei publice. În comunicat se consideră că ar fi indicat ca redacţiile care intenţionează să publice asemenea materiale să consulte în prealabil şi compartimentele de presă ale celor două ministere ce pot furniza date pertinente de natură să prevină publicarea unor informaţii unilaterale sau eronate. Opinia publică este asigurată că efectivele celor două ministere nu au scop mai nobil decât acela de a sluji cu înalt devotament, până la sacrificiul suprem, înaltele valori ale democraţiei, interesele supreme ale naţiunii.

GUVERNUL INTERIMAR ÎŞI ÎNCHEIE ACTIVITATEA
Aşa cum am informat, membrii actualului guvern provizoriu s-au reunit în această după-amiază în ultima şedinţă sub preşedinţia premierului desemnat, domnul Petre Roman.
Ultima analiză făcută activităţii depuse s-a referit la situaţia economică, financiar-valutară şi monetară şi la cea de comerţ exterior, desfăşurată pe primele 5 luni ale anului.
În încheierea şedinţei, care a fost de această dată foarte scurtă, prim-ministrul desemnat al României a făcut câteva aprecieri asupra activităţii guvernului care îşi încheie activitatea, arătând că au fost aspecte pozitive care au contribuit la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, dar şi unele neplăcute, grave, precum şi situaţii dificile, care au îngreunat activitatea guvernului.

"Ne aflăm într-un moment dificil - a continuat domnia sa - când trebuie să reorganizăm radical economia românească, potrivit strategiei economiei de piaţă. În continuare, guvernul, în noua sa formulă rezultată din alegeri, trebuie să aibă un rol nou, ca o cerinţă obiectivă a societăţii româneşti ce se află în plin proces de transformare radicală." În continuare, domnul Petre Roman a subliniat că schimbarea radicală a structurilor economice implică şi o schimbare a aparatului de stat, începând cu componenţa guvernului. Cu acest prilej, domnul Roman a făcut apel către toţi cei aflaţi în sală de a sprijini, ca persoane competente, economia naţională, procesele de transformare ce vor urma. Noua echipă guvernamentală trebuie să schimbe structura şi gestiunea guvernului. În încheiere, domnul Petre Roman a mulţumit pentru întreaga activitate depusă tuturor membrilor guvernului provizoriu, care îşi încheie activitatea joi.

PRIMA VIZITĂ EXTERNĂ A PRIMULUI-MINISTRU
Premierul român Petre Roman va participa, la sfârşitul săptămânii, la Cras-Montana (sudul Elveţiei) la un forum consacrat mutaţiilor din Europa de Est, anunţă agenţia France Presse, citând surse ale organizatorilor. Va fi prima călătorie în străinătate a domnului Petre Roman după desemnarea sa oficială în fruntea guvernului român, notează agenţia.
Primul-ministru al României va sosi la Geneva vineri, va pronunţa un discurs în seara aceleiaşi zile şi va ţine o conferinţă de presă sâmbătă la prânz. Potrivit aceloraşi surse, premierul român şi-a exprimat dorinţa de a se adresa acestui forum şi de a aduce în acest fel o serie de clarificări, care, din numeroase puncte de vedere, sunt necesare.
Printre ceilalţi participanţi: Bronsilav Gheremek din partea "Solidarităţii" poloneze, Walter Komarek, adjunctul primului-ministru al Cehoslovaciei, Alois Mok, ministrul de Externe al Austriei, Alexandr Lilov, preşedintele Partidului Socialist Bulgar, Jean-Marie Rausch, ministrul Comerţului Exterior al Franţei şi Alain Decaux, ministrul francez pentru francofonie.

SE SCHIMBĂ LEGEA VĂMILOR
Din partea Direcţiei Generale a Vămilor am primit următorul comunicat:
La data de 14 iunie 1990 a fost semnată hotărârea numărul 685 a Guvernului României privind regimul vamal aplicabil persoanelor fizice.
Hotărârea priveşte în egală măsură atât regimul bunurilor transportate de călătorii români şi străini, cât şi regimul bunurilor care circulă prin colete.
Având în vedere că noua hotărâre reprezintă o modificare faţă de actualul regim vamal şi ţinând seama de faptul că ţara noastră cunoaşre o dezvoltare fără precedent a traficului turistic şi de colete, Direcţia Generală a Vămilor precizează că numai o bună cunoaştere a reglementărilor de către cetăţeni va elimina situaţiile neplăcute pentru public şi va uşura activitatea organelor vamale.
Se precizează că hotărârea numărul 685 este publicată în Monitorul Oficial, difuzat prin reţeaua de difuzare a presei şi va intra în vigoare la data de 11 iulie 1990.
De asemenea, această hotărâre va fi publicată şi în suplimentul numărului 2 al revistei Vama.

SE REDUCE NUMĂRUL PARTIDELOR POLITICE
Am primit spre difuzare un comunicat în care se spune: Conducerile reunite ale Partidului Democrat din România şi Partidul Naţional Democrat - formaţiuni politice fondatoare ale Grupării Democratice de Centru - întrunite azi, 25 iunie 1990, au hotărât fuzionarea celor două partide sub denumirea de Partidul Naţional Democrat.
Cele două conduceri au luat această hotărâre pentru crearea unei formaţiuni politice puternice cu caracter democratic, capabilă să promoveze politica de centru astfel ca să se poată contura o nouă forţă politică în măsură să menţină echilibrul în actualul proces de definire a scenei politice româneşti.
Noul partid rămâne deschis pentru fuzionarea cu alte forţe politice hotărâte să promoveze aceeaşi politică democratică de centru.
Anunţăm, cu acest prilej, Conferinţa Naţională a tuturor filialelor celor două partide pentru data de duminică, 15 iulie 1990.

INTEGRAREA ROMILOR ÎN NOUA SOCIETATE ROMÂNEASCĂ
Vă prezentăm în continuare un comunicat din partea Biroului de Presă al Ministerului de Interne.
În ziua de 26 iunie 1990, la invitaţia domnului Doru Viorel Ursu, ministru de Interne, la sediul Ministerului de Interne, a avut loc o întâlnire cu delegaţia Uniunii Democrate a Romilor din România, condusă de domnul Ion Onoriu. Cu acest prilej, s-au discutat probleme referitoare la preocuparea Uniunii Democrate a Romilor din România pentru deplina integrare a celor pe care îi reprezintă în noua societate românească şi stabilirea modalităţilor concrete de atragere şi participare a romilor la menţinerea ordinii şi liniştii publice. De comun acord, ambele părţi au convenit ca în viitor să aibă loc noi întâlniri pe probleme ce interesează direct atât Ministerul de Interne, cât şi Uniunea Democrată a Romilor din România.

CERCETĂRI ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ
Astăzi, la Academia Română, Laboratorul de Cercetări privind Comunicarea Socială a organizat un seminar cu tema: "Comunicarea în economia de piaţă". S-a avut în vedere evidenţierea unor modele eficiente de circulaţie a informaţiei, în contextul descentralizării economiei româneşti.
La reuniune au participat cercetători şi manageri români. De asemenea, au participat specialişti din străinătate: domnii Bernard Marshall - consilier economic al Marii Britanii la Bucureşti, Zafer Sezen - consilierul economic şi comercial al Republicii Turcia la Bucureşti, Tom Butler - directorul filialei din România a firmei americane Manufacter Hanover Trust şi C.B. Porter - directorul general al firmei britanice ICI în România.
Coordonatorul Laboratorului de Cercetări privind Comunicarea Socială, domnul academician Ion Coteanu, împreună cu doamna Carmen Dumitriu şi domnul Dragoş Şeuleanu - responsabili de programe de cercetare în cadrul Laboratorului - au încercat, prin seminarul de astăzi, să acrediteze în ştiinţa românească o nouă direcţie de cercetare.

APAR INVESTITORII STRĂINI
Marţi a sosit la Bucureşti domnul Simon Miller, preşedintele Grupului de finanţatori "Charter Group", din Londra. Oaspetele va purta discuţii cu experţi ai Ministerelor Turismului, Finanţelor, Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale şi ai Primăriei Capitalei, în vederea creării la Bucureşti a două centre de afaceri. Primul se referă la contruirea în centrul oraşului a unui imobil care să cuprindă un hotel, birouri, o sală de conferinţe, precum şi un sediu adecvat pentru desfăşurarea cursurilor unei Academii de comerţ exterior; celălalt are în vedere înfiinţarea unui Centru de import-export, prevăzut cu birouri de lucru şi săli pentru expoziţii de mostre, care ar urma să fie amplasat lângă locul de desfăşurare al Târgului Internaţional din Bucureşti.
Inverstitorii doresc să realizeze o societate comercială cu capital propriu sută la sută.

UNGARIA PĂRĂSEŞTE TRATATUL
Ungaria intenţionează să se retragă din Tratatul de la Varşovia în decurs de un an şi jumătate, pe cale negociată, dând dovadă de prudenţă pentru a nu aduce prejudicii nici tratativelor de la Viena privind reducerea armamentelor convenţionale, nici procesului de unificare a Germaniei, a declarat prim-ministrul Ungariei, Jozsef Antall, în cadrul unei întrevederi cu ministrul norvegian de Externe, KJell Magnus Bondevik, aflat în vizită la Budapesta. În cursul schimbului de păreri, ministrul norvegian a apreciat că unificarea Germaniei este inseparabilă de procesul integrării europene. Interlocutorii au examinat, de asemenea, posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe multiple planuri.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani