x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radu Tudor a fost ofertat de Văcăroiu

Radu Tudor a fost ofertat de Văcăroiu

de Aniela Nine    |    23 Apr 2007   •   00:00
Radu Tudor a fost ofertat de Văcăroiu

Nicolae Văcăroiu, preşedintele interimar, i-a oferit sambătă jurnalistului Radu Tudor funcţia de purtător de cuvant al administraţiei prezidenţiale. Pentru restul echipei, Văcăroiu a decis să detaşeze o serie de consilieri de la Senat. In schemă va mai apărea insă şi un alt nume din afara Senatului, care va ocupa funcţia de consilier juridic.

Azi se aşteaptă ca preşedintele interimar, Nicolae Văcăroiu, să işi anunţe echipa care il va ajuta să gestioneze treburile Cotroceniului şi ale ţării timp de aproape o lună. Asta in condiţiile in care toţi consilierii prezidenţiali numiţi de Băsescu au intrat in concediu pe perioada interimatului lui Văcăroiu. Mai mult, purtătorul de cuvant al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, şi-a inaintat demisia pentru a putea deţine o funcţie similară in campania electorală a lui Băsescu.

COMUNICAREA. Surpriza apărută ieri a vizat tocmai funcţia de purtător de cuvant al administraţiei prezidenţiale. Deşi se aştepta ca pentru această funcţie să fie păstrat actualul purtător de cuvant al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, informaţiile obţinute ieri de Jurnalul Naţional au infirmat această teorie. Conform acestor informaţii, Văcăroiu i-a oferit funcţia de purtător de cuvant al Senatului jurnalistului Radu Tudor. Contactat telefonic, Radu Tudor a confirmat că in cursul zilei de sambătă a fost sunat de Nicolae Văcăroiu, care i-a oferit acest post. Numai că, spune Tudor, răspunsul său a fost unul negativ. Motivaţia? "Vreau să imi păstrez libertatea de a-i putea critica pe toţi preşedinţii Romaniei, indiferent cum se numesc ei. Iubesc prea mult meseria de jurnalist pentru a face altfel", ne-a declarat Tudor. In plus, Tudor nu acceptă să renunţe la proiectele jurnalistice pe care le are in derulare. Discuţia care a clarificat lucrurile intre cei doi a avut loc ieri după-amiază, refuzul lui Radu Tudor punandu-l pe Văcăroiu in situaţia de a căuta intr-un termen foarte scurt un alt candidat. Un impediment in acceptarea acestui post este, pentru oricine, şi perioada pentru care se face această numire, de doar 30 de zile. In acest context, de la această propunere, spun sursele noastre, in continuare este exclus Andrei Alexandru, acestuia fiindu-i rezervată sarcina de a coordona anumite proiecte pe care preşedintele interimar intenţionează să le desfăşoare la Cotroceni.

ECHIPA. In ceea ce priveşte restul echipei cu care Văcăroiu se va deplasa la Cotroceni, pentru că funcţiile de consilieri prezidenţiali sunt teoretic ocupate, deşi oamenii lui Băsescu sunt in concediu, Văcăroiu, conform unor surse parlamentare, a decis să detaşeze o echipă de şase-şapte persoane de la Senat, care să coordoneze principalele departamente. Soluţia aleasă de preşedintele interimar - detaşarea unor persoane de la Senat - rezolvă şi o problemă financiară, persoanele alese urmand practic să exercite o funcţie de consilier prezidenţial, dar continuand să fie plătite din bugetul Senatului. De altfel, tot detaşat de la Senat este şi actualul consilier prezidenţial pe probleme juridice al lui Băsescu, Ştefan Deaconu. O noutate există insă şi in privinţa echipei. Cum postul de consilier pe probleme juridice este unul foarte important, preşedintele interimar a decis ca pentru această funcţie să oferteze o persoană din afara Senatului, dar şi a PSD. Explicaţia acestei alegeri, spun surse parlamentare, este că Văcăroiu nu doreşte să dea impresia că vrea să politizeze aceste funcţii.

CONFIRMARE. Informaţiile noastre au fost confirmate şi de cel care va rămane să gestioneze treburile Senatului pe perioada interimatului lui Văcăroiu, şi anume actualul vicepreşedinte al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă. El ne-a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Văcăroiu, in urma căreia au decis că, avand in vedere durata mandatului, este să se dea cu delegaţie unor persoane din staff-ul Senatului atribuţiile care revin funcţiei de consilier prezidenţial. "Dacă mandatul de interimar era mai lung, de cateva luni, se putea gandi la oameni noi. Cum mandatul este insă numai de 30 de zile, nu poate cu uşurinţă să identifice oameni care să se ocupe de aceste lucruri. Şi atunci am convenit că soluţia cea mai favorabilă este să se dea cu delegaţie dreptul unor persoane din staff-ul Senatului, consilieri şi experţi de la cabinetul său, să exercite atribuţiile funcţiei de consilier prezidenţial", ne-a declarat Tărăcilă.

ŞEDINŢĂ. De altfel, pentru astăzi, Văcăroiu a anunţat incă de sambătă că va avea o nouă şedinţă cu toţi şefii de departamente, cărora le-a cerut să ii prezinte o mapă cu toate problemele urgente. Tot despre o mapă privind problemele externe şi interne ale ţării a discutat Văcăroiu şi cu Băsescu vineri seara.


OPŢIUNE
"Vreau să imi păstrez libertatea de a-i putea critica pe toţi preşedinţii Romaniei, indiferent cum se numesc ei. Iubesc prea mult meseria de jurnalist pentru a face altfel"
Radu Tudor
analist militar şi jurnalist

SOLUŢIE
"Am convenit cu preşedintele Nicolae Văcăroiu că soluţia cea mai favorabilă este să se dea cu delegaţie dreptul unor persoane din staff-ul Senatului, consilieri şi experţi de la cabinetul său, să exercite atribuţiile funcţiei de consilier prezidenţial"
Doru Ioan Tărăcilă
vicepreşedintele Senatului
×