x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special RAFO, la disidentii lui Putin

RAFO, la disidentii lui Putin

de Mirela Romanet    |    24 Oct 2006   •   00:00
RAFO, la disidentii lui Putin

Disidentii lui Putin se-nghesuie la RAFO. Doua personaje controversate, oligarhul rus Iakov Goldovskiy si avocatul bulgar Todor Batkov, patronul echipei Levski Sofia, negociaza pentru rafina-ria onesteana. Se avanseaza ideea ca noul actionariat, care ar putea fi agreat de guvernanti, sa-l sara pe Marin Anton, aflat in barca lui Stolojan, care nu mai este dorit chiar de oamenii premierului Tariceanu.

Rafinaria onesteana pare sa fi ajuns in mana a doua dintre cele mai controversate personaje din lume: oligarhul rus Iakov Goldovskiy si avocatul bulgar Todor Batkov, omul unui alt oligarh rus, Mihail Cernoy, cel care s-a aflat pana acum in spatele tratativelor purtate cu statul roman in privinta achizitiei Rafo.

Managerul general Marin Anton a declarat ca in prezent Rafo Onesti este detinuta de doua persoane fizice: Iakov Goldovskiy, cu 80% din actiuni" si Todor Batkov, cu restul de 20%.

POZITIE. "Aceasta a fost dorinta statului roman: sa discute cu actionari vizibili, nu ascunsi in spatele vreunui off-shore de prin paradisurile fiscale. Eu personal am fost cu ei amandoi si la ministrul de Finante Sebastin Vladescu si la presedintele AVAS, Razvan Orasanu. N-am asistat la discutii, doar i-am prezentat, si cu ocazia asta au fost prezentate si documentele de audit financiar si CV, cerute de AVAS", ne-a precizat Marin Anton, managerul general al Rafo. Dupa un lung sir de patroni si actionari care de care mai contestati si mai plini de dosare penale, rafinaria onesteana pare sa aiba, potrivit spuselor lui Marin Anton, doi actionari vizibili si palpabili, cu care oficialitatile romane sa poata sta de vorba si pe care sa le si poata verifica din punct de vedere al recomandarilor si al comportamentului financiar.

Spusele lui Marin Anton sunt cu atat mai credibile cu cat la inceputul acestei luni, mai precis la 4 octombrie, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a avut o intrevedere cel putin inedita: el s-a intalnit cu vicecancelarul Austriei, Hubert Gorbach, care era insotit de actionarul principal al firmei Petrochimical Holding, Iakov Goldovskiy, si de directorul general al firmei Batckov, Stoev, Botev& Assocs., avocatul bulgar Todor Batkov. Vicecancelarul austriac a venit pur si simplu sa sustina interesele firmei Calder-A International, care se chinuie de ceva timp sa achizitioneze actiunile Rafo de la firma Balkan Petroleum, detinuta pana acum de Marian Iancu.

PROPRIETARII. Daca declaratiile lui Anton privind structura actuala a actionariatului Rafo sunt corecte, inseamna ca Goldovsckiy si Batkov au cumparat pur si simplu firma Calder-A International in calitate de persoane fizice. Aceasta achizitionase deja de la Marian Iancu Balkan Petroleum. Cum firma "elefantului" Iancu era actionarul Rafo, cei doi au ajuns indirect si detinatorii rafinariei. Declaratii neoficiale ale unor apropiati ai acestei tranzactii sustin ca Mihail Cernoy era din ce in ce mai iritat de opozitia fatisa a statului roman cu privire la actul de novatie prin care Rafo urma sa fie preluata de Calder-A International, firma controlata de el prin Todor Batkov. Asa incat i-a cesionat pur si simplu afacerea Rafo, prin Calder-A International, unui apropiat, Iakov Goldovskiy, cu care de altfel este si partener de afaceri in mai multe firme de anvergura internationala.

JOS DIN BARCA! O data cu sosirea unui actionariat nou la Rafo, pleaca insa firma care a asigurat de trei ani incoace administrarea societatii bacauane. Este vorba despre firma V&V Trading Company, de unde trei dintre actionari s-au implicat direct in gestionarea activitatii rafinariei. Astfel, Marin Anton a fost managerul general, al Rafo, Paul Ivascu, directorul general, si Virginia Velican, directorul economic. "Zilele urmatoare vom convoca prin presa AGA pentru schimbarea administratorului Rafo. Pentru binele Rafo am decis sa plecam de bunavoie si nesiliti de nimeni. Am luat acum trei ani o rafinarie in degringolada si lasam o rafinarie care a dovedit ca face fata economiei de piata. Este drept ca noi avem contract de administrare a Rafo pana la 30 septembrie 2007, dar am decis de comun acord cu noii actionari sa incetam raporturile de colaborare", a precizat laconic Marin Anton.

MOTIVE POLITICE. Surse neoficiale avanseaza insa ideea ca in noua configuratie a actionariatului, care ar putea fi agreata de guvernanti, Anton nu mai este dorit chiar de oamenii premierului Calin Popescu Tariceanu. Motivul este, evident, unul politic, intrucat liberalul Anton s-a declarat in mod oficial in barca prietenului Teodor Stolojan, cu care fost coleg de serviciu la Tofan Grup, si nu este exclus ca zilele urmatoare sa-l vedem exclus din PNL. Asa incat prezenta lui in conducerea executiva a Rafo ii provoca dureri de cap premierului, care ar fi cerut mazilirea lui Anton in schimbul recunoasterii noilor actionari de catre stat. In ceea ce-l priveste pe Paul Ivascu, acesta este de mai bine de o saptamana in concediu medical dupa o criza puternica de tensiune. "Am tensiune oscilanta si am avut probleme destul de grave in ultimul timp", a spus Ivascu. El sustine ca planul de reorganizare al Rafo, initiat de V&V Trading Company, care se va finaliza anul acesta la 8 decembrie, si-a dovedit eficienta si a facut din rafinaria bacauana una dintre cele mai atractive, din punct de vedere tehnic dar si financiar. "Ar fi neomenos daca as spune ca nu-mi pare rau ca plec de la Rafo. E vorba totusi de trei ani din viata mea pe care i-am petrecut acolo, iar o mare parte din problemele de sanatate pe care le am acum se datoreaza si stresului pe care l-a presupus gestionarea activitatii Rafo. Lasam o societate care in ultimii doi ani a iesit cu profit operational si in care s-au facut investitii de mediu si tehnologice de 45 de milioane de dolari. Acum singura problema a Rafo este de natura juridica", a mai adaugat si Ivascu.

ORASANU CONFIRMA INTALNIREA CU "INTERMEDIARUL" GORBACH
PILDE. Razvan Orasanu le-a dat sugestii lui Anton si Ivascu
Pozitia presedintelui AVAS, Razvan Orasanu, este destul de clara. El recunoaste ca s-au purtat negocieri, la inceputul lunii octombrie: "Nu stiu nimic despre acesta noua structura a actionariatului Rafo. Cand m-am intalnit, la 4 ocombrie, cu vicecancelarul Austriei, Hubert Gorbach, ei mi-au prezentat acest holding, Petrochimical care ar urma sa detina controlul asupra Calder-A International si deci asupra lui Rafo. Nu mi-au spus in ce modalitate. Din punctul meu de vedere, este cam aceeasi Marie, cu alta palarie, prea multe nu s-au schimbat si in Petrochimical Holding, fiind aceeasi actionari. Eu le-am cerut atunci trei lucruri: transprenta totala asupra structurii actionariatului din toate firmele implicate, sa nu aiba pretentii la un tratament discriminatoriu fata de ceilalti debitori din portofoliul AVAS si sa-mi prezinte situatia financiar contabila a firmelor care ar fi implicate in Rafo. Cat despre eventuale sugestii care s-ar fi facut in privinta anularii contractului de administrare al firmei V&V Trading Company la Rafo, nu s-a pus in nici un fel aceasta problema. Plecarea domnilor Anton si Ivascu de la Rafo este problema lor personala. Nu pot sa nu remarc insa faptul ca pana acum relatiile AVAS-Rafo au fost purtate de domnul Anton cu destula agresivitate si chiar cu o oarecare incercare de influentare a deciziilor AVAS prin discutiile si apoi iesirile publice pe care le-a purtat la Cotroceni cu prietenul Teodor Stolojan, consilier al presedintelui tarii".

OMU’ LUI CERNOY
Iakov Goldovskiy, unul dintre evreii rusi cu statut de oligarh maziliti de Vladimir Putin, are un rol foarte important in industria petrochimica din Rusia. El este fondatorul uriasei companii petrochimice din Rusia, Sibur, care se afla in legaturi puternice cu Gazprom. O data cu venirea lui Putin la carma Rusiei, Goldovskiy a fost arestat in 2003 si condamnat la sapte luni de inchisoare. Dupa ce-a iesit din puscarie, el s-a retras in Austria unde a infiintat concernul Petrochemical Holding, din care face parte si Calder-A International, controlata pana de curand de Cernoy. Legaturile de prietenie si de afaceri dintre ei nu au fost negate niciodata. Potrivit lui Goldovskiy, Cernoy ar fi unul dintre principalii sai finantatori.
×