x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rămâne cum am stabilit!

Rămâne cum am stabilit!

13 Iun 2009   •   00:00
Rămâne cum am stabilit!
Sursa foto: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax

Jurnalul Naţional a cerut explicaţii oficiale Ministerului Administraţiei şi Internelor despre tipărirea a 22 de milioane de buletine de vot, cu mult peste necesar. Prezentăm integral răspunsul primit ieri de la MAI în care ministerul nu contestă că au fost tipărite 22 milioane de buletine de vot, aşa cum a dezvăluit vineri Jurnalul Naţional, şi nici nu oferă concret explicaţii la întrebarea de ce s-au tipărit atât de multe.



1. De ce pentru alegerile europarlamentare de la 7 iunie au fost tipărite 22 de milioane de buletine de vot în condiţiile în care numărul românilor cu drept de vot este de 18,2 milioane, iar estimările privind prezenţa la vot indicau drept nivel optimist 50%?

În conformitate cu prevederile art. 19, alin 2 din Legea 33/ 2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, necesarul de buletine de vot a fost stabilit avându-se în vedere situaţia privind numărul cetăţenilor cu drept de vot, respectiv al alegătorilor posesori de cărţi de identitate, centralizată la data de 1 martie 2009 de către Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, la care s-a adăugat procentul de 10% prevăzut de lege. Fiind vorba de o prevedere legală concretă, stabilirea numărului de buletine de vot nu are în vedere estimările sau sondajele privind participarea la vot.

2. Câte buletine de vot au fost folosite la scrutinul din 7 iunie?

Situaţia privind numărul total al buletinelor de vot folosite la scrutinul de la 7 iunie a fost realizată de Biroul Electoral Central, instituţie în măsură să ofere răspuns la această întrebare.

3. Ce s-a întamplat cu buletinele nefolosite? Cui au fost predate?

Potrivit prevederilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, după închiderea votării, buletinele de vot neîntrebuinţate se anulează, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a menţiunii "ANULAT" şi aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare; în cazul în care există pachete cu buletine de vot intacte, menţiunea "ANULAT" se aplică o singură dată pe pachetul respectiv. Buletinele de vot anulate se transportă, sub pază, la sediul birourilor electorale judeţene sau de sector al municipiului Bucureşti, unde sunt predate, pe bază de proces-verbal, reprezentanţilor judecătoriilor în a cărei rază îşi au sediul birourile electorale ale secţiilor de votare. Buletinele de vot anulate sunt păstrate în arhiva judecătoriilor, separat de celelalte documente ale instanţelor, timp de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I. După expirarea acestui termen, judecătoriile, cu sprijinul prefecţilor, vor preda pe bază de proces-verbal, pentru topire, agenţilor economici specializaţi, buletinele de vot anulate.

4. Cât a costat tipărirea celor 22 de milioane de buletine de vot?

Valoarea buletinelor de vot a fost de 699.585,75 lei cu TVA la un preţ de 0,034034 lei/bucată cu TVA. Costul unui buletin tipărit în 2009 a fost cu 51,29% mai ieftin faţă de anul 2007, economia rezultată fiind de 736.885,22 lei cu TVA. În anul 2007, valoarea buletinelor de vot contractate a fost de 1.436.470,97 lei cu TVA la un preţ de 0,07021 lei/bucată.

5. La ce tipografie au fost tipărite?

Societatea comercială care a tipărit buletinele de vot pentru Alegerile Europarlamentare ce s-au desfăşurat la 07.06.2009 este SC MEGA PRESS HOLDINGS. SA Bucureşti. Procedura de achiziţie a fost iniţiată prin transmiterea de invitaţii de participare către: SC RASIROM SA SUCURSALA POLIGRAFICA BUCUREŞTII NOI, COMPANIA NAŢIONALĂ "IMPRIMERIA NAŢIONALĂ" SA Bucureşti, COMPANIA NAŢIONALĂ A IMPRIMERIILOR "CORESI" SA BUCUREŞTI şi RA MONITORUL OFICIAL Bucureşti, dar şi prin transmiterea spre publicare a unui anunţ în trei cotidiene de circulaţie naţională (Adevărul, Evenimentul Zilei şi Libertatea), cât şi pe pagina de web a Ministerului Administraţiei şi Internelor. În urma acestor demersuri au fost primite 15 solicitări de ridicare a documentaţiei de atribuire. Au fost depuse 4 oferte şi anume:  MONITORUL OFICIAL RA BUCUREŞTI, SC AB ACTIV CO SRL BUCUREŞTI, SC MEGA PRESS HOLDINGS SA BUCUREŞTI şi Asociaţia formată din: SC ROMPRIMA SRL GALAŢI - lider de asociaţie, SC TIPOGRAFIA PROD COM SRL Tg. Jiu, SC TRUSTUL DE PRESĂ DUNĂREA DE JOS SA Galaţi, SC TIPOGRAFIA SA Slobozia şi SC TIPOLIDANA SRL Suceava. în urma evaluării ofertelor, a negocierilor purtate cu fiecare ofertant în parte şi aplicând criteriul "preţul cel mai scăzut" comisia a întocmit la data de 12.05.2009 raportul procedurii de atribuire prin care a desemnat ca ofertant câştigător al procedurii de achiziţie pe SC MEGA PRESS HOLDINGS. SA Bucureşti. La data de 13.05.2009 au fost transmise comunicările privind rezultatul procedurii către cei 4 ofertanţi.

Plângere penală la Suceava
PSD Suceava a depus plângere penală la Poliţie şi la Parchet, pentru anchetarea cazului din Preuteşti, unde au fost descoperite 228 de buletine de vot în plus faţă de numărul electorilor, toate ştampilate în dreptul PD-L. "Este clar că acolo s-a furat şi nu numai acolo. Cineva trebuie să explice cum au ajuns 228 de buletine de vot în plus în urnă ", a declarat ieri liderul PSD Suceava Gavril Mîrza. Anunţul vine după ce Jurnalul Naţional a dezvăluit în ediţia de vineri că au fost tipărite 22 milioane de buletine de vot, mult peste necesar, ceea ce creează premisele unei fraude uriaşe la euroalegeri. (N.A.)

×
Subiecte în articol: special bucuresti buletine