x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ramarii de partid

Ramarii de partid

02 Iun 2004   •   00:00

Cine ar fi crezut vreodata ca un tubifex, un vierme asemanator cu rama, va ajunge obiect de disputa intre o firma din Ungaria si un grup de interese din PSD Timis?

TIBERIU KISS

Totul a inceput in anul 1999, in luna mai, cand Directia Apelor Banat a incheiat un document, intitulat "contract", cu firma Ramiresi B.T din Ungaria, prin care sucursala timiseana a CN Apelor Romane se obliga sa recolteze, pana in decembrie 2005, din sistemul de ape si canale, aflate in administrarea sa, nevertebratele acvatice "tubifex", in stare vie. Mai exact, sa recolteze rame care, prin firma din Ungaria, aveau sa ajunga la pescarii impatimiti din Olanda, Germania, Franta, Belgia, Anglia si Spania. Va veti intreba, probabil, de ce occidentalii nu pescuiesc cu ramele autohtone? Raspunsul e simplu: conform specialistilor, tubifex nu supravietuieste decat in canalele si bazinele de apa, in care, pe anumite portiuni, apa reziduala se intalneste cu apa curata.

Nebuloasa legislativa

Contractul dintre Directia Apelor Banat si societatea maghiara s-a desfasurat in conditii reciproc avantajoase, astfel incat, intr-un an de zile, Ramiresi B.T varsa in conturile firmei de stat, pentru prestarile de servicii privind recoltarea de viermisori, pana la 300.000 euro. Colaborarea dintre cele doua persoane juridice a mers bine pana in anul 2001 cand, datorita unor modificari legislative, Directia Apelor Banat a refuzat sa mai culeaga viermii din canalul Bega, motivand ca, conform Legii 192, "toate vietuitoarele acvatice" ar fi proprietatea proaspat infiintatei CN Administrare a Fondului Piscicol. In consecinta, fara prea multe alte discutii, Directia Apelor Banat pofteste societatea maghiara pe tusa si o roaga sa mai stea cateva ture pe margine, pana la lamurirea situatiei. Lucrurile incep sa se lamureasca, incet, cand pe firmament apare un alt cumparator de rame la kilogram, Aquamix din Republica Ceha.

Dublu exemplar

Dintr-o eroare sau din inconstienta, la un moment dat, chiar daca contractul de furnizare a nevertebratelor catre firma Ramiresi nu fusese anulat, Directia Apelor Banat se obliga, printr-un document, sa continue culegerea de rame. Numai ca, de aceasta data, o face pentru firma ceha. Interesant este faptul ca, asa cum rezulta dintr-o serie de documente oficiale, Aquamix, cu sediul in orasul Znojmo, ulica Krapkova 30, nu figureaza ca persoana juridica in documentele de la registrul comertului din Republica Ceha. Atunci, cum de a fost posibil ca Directia Apelor Banat sa incheie un astfel de contract cu "o firma fantoma", beneficiara doar a unei stampile si a unor hartii cu antet? O alta ciudatenie o reprezinta faptul ca, inainte de a ajunge consilier juridic la Directia Apelor Banat, Nicolae Patrascu a profesat aceeasi meserie pentru Aquamix, judecandu-se cu firma Ramiresi pentru… un loc pe balta!

Judecata de apoi

Societatea maghiara Ramiresi, scoasa in decor de conducerea pesedista a Directiei Apelor Romane, se hotaraste, in 2003, sa-si ceara drepturile in instanta.

Directia Apelor Banat a incercat sa explice judecatorilor ca nu mai poate sa presteze nici un fel de munca in folosul societatii maghiare, intrucat Legea fondului piscicol ii interzice acest lucru. Numai ca instanta a sesizat exact invers! De fapt, magistratii au fost pe aceeasi lungime de unda cu conducerea CN Administrarea Fondului Piscicol. In cor, cele doua entitati ale statului au comunicat Directiei Apelor Banat ca "contractul incheiat cu Ramiresi nu este unul de concesiune, ci unul de vanzare-cumparare, iar documentul nu se incadreaza in prevederile Legii 192/2001, privind fondul piscicol".
Cu alte cuvinte, la munca tovarasi!

Punct si de la capat

Titu Bojin, directorul Directiei Apele Romane si vicepresedinte PSD Timis, sustine ca nu a avut nici un interes sa blocheze afacerile firmei maghiare si nici sa impuna vreo alta firma social-democrata. Titu Bojin recunoaste insa ca recoltatul viermisorilor inelari aduce bani multi, atat institutiei pe care o conduce, cat si firmei maghiare. "Azi dimineata am aflat de la Bucuresti ca trebuie sa continuam colaborarea cu firma maghiar. Tot azi dimineata (31 mai a.c.) am dat ordin sa se depuna in contul CEC suma de 500 milioane de lei, drept garantie. A fost o neintelegere, care ulterior s-a rezolvat. Sa stiti ca nu sunt chiar atat de vinovat, cum sunt altii. Altii ar trebui sa dea explicatii, ca s-a ajuns pana aici, nu eu...", a conchis vicepresedintele PSD Timis.

Sentinta

Chiar daca pare incredibil, sub sanctiunea unor daune cominatorii de 20 milioane de lei pe zi si a unor cheltuieli de judecata de doua ori mai mari, care i-au fost impuse de Curtea de Apel Timisoara, Directia Apelor Timis a refuzat sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca. Pentru ca nu s-a sinchisit sa iasa la cules de viermisori pe malurile Begai, institutia de stat s-a trezit cu alt proces de executare silita. Zilele au trecut, iar datoria Directiei Apelor Banat catre firma Ramiresi a ajuns la suma de 12 miliarde de lei. Evident, bani publici! Zis si facut! Cu ajutorul unui executor judecatoresc, firma maghiara a pus sechestru pe conturile institutiei de stat. "Nu am vrut sa-i luam banii, ci doar sa o fortam sa iasa la cules de viermi. Eu nu am nevoie de banii aia, ci de marfa. Eu am contracte in strainatate, pe care trebuie sa le respect. Saptamana trecuta ne-am impacat, oarecum. Nu le-am luat miliardele, dar i-am obligat sa depuna o garantie de 500 milioane de lei, in cont la CEC. E garantia mea ca vor recolta viermi", a declarat Gyorgy Gabor, directorul Ramiresi BT din Ungaria.
×