x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Rândunica de aur" a muzicii româneşti. Elena Moşuc, prima soprană din estul Europei care a primit premiul internaţional "Siola d’oro"

"Rândunica de aur" a muzicii româneşti. Elena Moşuc, prima soprană din estul Europei care a primit premiul internaţional "Siola d’oro"

de Cristinel C. Popa    |    11 Ian 2012   •   21:00
"Rândunica de aur" a muzicii româneşti. Elena Moşuc, prima soprană din estul Europei care a primit premiul internaţional "Siola d’oro"

Soprana Elena Mosuc se bucura de un succes fulminant pe marile scene ale lumii. A fost aclamata in templul mondial al muzicii, la celebra Scala din Milano. Au avut un ecou ra­su­na­tor evolutiile sale la Opera de Stat din Viena, la Covent Garden din Londra, Deutsche Oper Berlin, Bayeri­sche Staatsoper din München sau New National Theatre din Tokyo. Chiar daca a cantat in mai multe randuri la Ate­neul bucurestean, majoritatea romanilor n-a auzit de ea. Austriecii, nemtii si italienii o trateaza insa ca pe o regina. O femeie puternica, talentata, cu simtul umorului. Spune ca de cand se stie canta. Intrebata cum e sa evoluezi alaturi de un artist ca Placido Domingo a raspuns: "Este extraordinar sa canti cu solisti de valoare, pentru ca asa se ridica si valoarea ta". Cu el in calitate de dirijor a cantat si in "Boema". "A mai fost prezent la un spectacol de-al meu, «Vaduva vesela», precum si la evolutiile mele la Covent Garden in 2003 cu «Flautul fermecat». A fost foarte entuziasmat de «supraacutele» mele. La Covent Garden am cantat «Flautul fermecat» de Mozart, in 2003, zece spectacole, dar, bineinteles, evenimentul mare din cariera mea a fost debutul la Scala din Milano cu «Traviata», o opera foarte pretentioasa, in 2007. Au fost patru spectacole superbe. Din cele trei distributii am fost singura care a triumfat, si asta ma face sa fiu foarte mandra... Am revenit pe scena Scalei in 2010, cand am triumfat din nou in rolul Gildei", ne dezvaluie soprana. Intrebata despre distinctiile primite, Elena Mosuc a raspuns: "cele mai importante, in primul rand cea de dupa debutul la Arena di Verona, e vorba despre premiul Zenatello pentru cel mai reusit debut, si premiul «Siola d’oro – Lina Paliughi», care reprezinta cea mai importanta distinctie conferita de Asociatia criticilor italieni. Premiul este valoros nu numai prin bijuteria in forma de randunica (Siola= randunica) din aur alb si batuta in diamante, dar mai ales pentru ca este oferit sopranelor cu o cariera artistica importanta (inaintea mea l-a primit Joan Sutherland). Se ofera doar o data la doi ani si eu am fost prima romanca si prima solista din estul Europei care l-a primit. In 2004, la centenarul FIFA am fost invitata la evenimentul la care au participat in jur de 1.000 de personalitati din lumea sportului si din afara ei".

Portret
Elena Mosuc locuieste la Zürich, fiind foarte legata de opera din localitatea elevetiana. S-a nascut la Iasi si a facut studii muzicale in orasul natal. In 1990 a castigat premiul I la prestigiosul concurs muzical international ARD organizat la München, iar un an mai tarziu a triumfat si in competitia de la Monte Carlo. A primit nu­me­roa­se distinctii prestigioase in lu­mea muzicala: in 1993 "Europäische Förderpreis für Musik", 1995 – Premiul "Bellini d’Oro"; 2002 – "Premio Zenatello di Verona" (2002), iar in 2004 – "Premio Verdi di Verona" si "Premio Verdi di Modena". In 2009, Premiul "Lina Pagliughi: Siola d’oro", oferit de asociatia criticilor din Italia. In acelasi an obtine titlul de Doctor in muzica, cu "Summa Cum Laude" la Universitatea de Muzica din Bucuresti, fiind declarata "Femeia anului 2009".

×
Subiecte în articol: elena moşuc siola d’oro