x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rapitorii solicita retragerea trupelor romane din Irak

Rapitorii solicita retragerea trupelor romane din Irak

22 Apr 2005   •   00:00

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat ieri o noua inregistrare cu ziaristii romani rapiti in Irak. Prin vocea lui Marie-Jeanne Ion, rapitorii dau autoritatilor de la Bucuresti un ultimatum de patru zile pentru a retrage trupele romane din Irak, altfel, jurnalistii vor fi lichidati. Pentru prima data, gruparea isi declina identitatea: Muad bin Jebel. Ea nu este insa una dintre gruparile teroriste cunoscute pana acum. Inregistrarea ii arata pe cei trei jurnalisti incadrati de teroristi, legati la maini cu catuse si plangand, pe fata lor putandu-se citi teama. Marie-Jeanne Ion i-a rugat pe romani sa iasa in strada si sa demonstreze pentru retragerea trupelor. De asemenea, in inregistrare apare si Mohamed Munaf, si el sub amenintarea armelor.

Ziaristi liberi contra trupe retrase din Irak


Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, ieri dupa-amiaza, noi imagini cu ziaristii romani rapiti in Irak, incadrati de teroristi. Alaturi de cei trei ziaristi se afla si Mohamed Munaf, cetateanul irakiano-americano-roman, care ii insotea pe cei trei.
  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • DISPERATI. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, speriati si plangand, ii roaga pe romani sa determine retragerea soldatilor din Irak
    Conform Al-Jazeera, gruparea care-i detine pe cei trei ziaristi romani - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - a cerut, in schimbul eliberarii celor patru, retragerea trupelor romane din Irak, in termen de patru zile. In caz contrar, cei patru vor fi ucisi, precizeaza sursa citata. Imaginile ii prezinta pe ziaristi legati la maini.

    PRECIZARI. Un purtator de cuvant al postului Al-Jazeera a precizat ca aceea care a vorbit este tot Marie-Jeanne Ion, reporterul Prima TV, care facuse declaratii si in prima inregistrare video difuzata dupa capturarea lor. Purtatorul de cuvant a precizat ca ziaristii erau intr-o stare buna, dar, din imaginile difuzate, nu aceasta era concluzia care se putea trage.

    IDENTIFICARE. Numele gruparii care-i detine pe cei trei este: Muad bin Jebel, dupa cum a precizat Al-Jazeera. Postul de televiziune panarab, cu sediul in Qatar si difuzare prin satelit, este si cel care a difuzat o inregistrare video cu jurnalistii romani rapiti in Irak la doua zile dupa ce acestia disparusera la Bagdad.

    REVENDICAREA. In continuare, dupa difuzarea stirii, Al-Jazeera a prezentat, in banda, in timpul derularii altor programe, informatii referitoare la aceasta revendicare, afirmand, in doua randuri, ca se cere Romaniei retragerea trupelor din Irak. Intr-una dintre informatii se precizeaza ca "ziaristii luati ostatici cer Guvernului roman retragerea trupelor", iar o alta releva ca "gruparea care-i detine da un ultimatum Romaniei, sa-si retraga trupele in termen de patru zile". Mesajul gruparii mai precizeaza ca populatiei Romaniei i se cere sa iasa in strada, sa demonstreze, pentru retragerea trupelor din Irak.

    MUNAF A APELAT LA BUSH. Al-Jazeera a mai precizat ca in inregistrare apare si Mohamed Munaf, care i s-a adresat presedintelui american, George W. Bush, si i-a cerut sa intervina pentru eliberarea lui. Este pentru prima oara cand rapitorii ziaristilor romani formuleaza o revendicare clara in cazul rapirii celor patru.

    Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a revenit in Romania din Moldova, mai devreme decat era programat, tocmai din cauza aparitiei acestei casete. Basescu a plecat in graba din Chisinau, cu o ora mai devreme decat ceilalti sefi de stat prezenti la reuniunea GUUAM.

    13 aprilie - Presedintele Basescu a vorbit despre trupele din Irak


    In declaratia data presei la 13 aprilie, in mod surprinzator si neintrebat de nimeni, presedintele Traian Basescu a facut si o declaratie legata de prezenta trupelor romane in Irak. "Ce va pot spune este ca Armata Romana - am vazut speculatii de acest gen, si acest lucru il stie foarte bine poporul irakian - acolo unde este asigura liniste, pace pentru populatia din zona ei de responsabilitate si este o armata care are o foarte buna relatie cu populatia civila. Armata Romana n-a contribuit la razboi, ea a fost o armata de mentinere a ordinii, a pacii, a sigurantei cetatenilor in zona ei de responsabilitate si isi va duce misiunea pana la capat", a transmis presedintele un mesaj care acum se dovedeste a fi nu unul intamplator, ci unul adresat rapitorilor.

    La data aceea insa, sustin surse apropiate negociatorilor, nu exista o revendicare de ordin politic a celor care ii detin pe ziaristi.

    Traian Basescu a afirmat insa la 28 martie, atunci cand i-a vizitat pe militarii romani din Irak, ca Romania nu are o politica de reducere a efectivelor militare si se va mentine in limitele tipului de misiuni la care s-a angajat pana acum, respectiv de reconstructie si stabilizare in Irak. O zi dupa vizita sa in teatrul de operatiuni, au fost rapiti cei trei jurnalisti si insotitorul lor, Mohamed Munaf, insa rapirea a fost considerata a nu avea nici o legatura cu prezenta lui Basescu in zona. (Oana Stancu)

    AL-JAZEERA, IN MANA AL-QAEDA
    In urma cu cateva zile, l-am contactat pe ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti, pentru a ne da cateva informatii despre ziaristii romani rapiti in Irak. Ulterior, ambasada ne-a transmis ca nu este in masura sa faca astfel de comentarii. Prin urmare, interviul s-a axat pe noua politica interna si externa a Bagdadului. Printre altele, ambasadorul Adel Murad a spus ca televiziunea Al-Jazeera este controlata de reteaua lui Ossama ben Laden. "Televiziunea qatariota Al-Jazeera este finantata de Al-Qaeda. Este centrul de presa al Al-Qaeda. Nu este de necrezut. Americanii au relatii bune cu Qatarul. Cea mai mare baza a SUA se afla in Qatar. Dar nu se stie care este relatia secreta intre ei. Al-Jazeera da publicitatii toate activitatile teroriste. Arata cum sunt taiate capetele oamenilor nevinovati", ne-a spus ambasadorul Republicii Irak la Bucuresti. (Anca Aldea)

    GRUPARE NECUNOSCUTA
    Gruparea care sustine ca ii detine in acest moment pe ziaristi nu este una cunoscuta, declara surse apropiate negociatorilor, ea nu a mai activat pana acum. Este totodata prima data cand ea isi declara identitatea, spun aceleasi surse. Ele sustin ca revendicarile politice exprimate ieri sunt urmare a mai multor zile in care gruparea a oscilat intre diverse revendicari de ordin economic care erau discutate cu negociatorii, acestia incercand sa obtina de la rapitori o noua confirmare a faptului ca ziaristii sunt in viata, despre starea lor nemaistiindu-se nimic de mai bine de 10 zile. Sursele citate au confirmat ca ziaristii nu se mai afla cu persoanele care i-au rapit initial. De altfel, presedintele Traian Basescu a sugerat acest lucru in declaratia lui de la 13 aprilie, cand a aratat ca nu vrea sa "faca dezvoltari, care a fost procesul prin care au trecut" si a asigurat ca "nu le-a fost usor fata de faza initiala". (Oana Stancu)

    INCATUSATI SI SPERIATI
    In noua inregistrare video, ziaristii rapiti sunt imbracati in alte haine decat cele in care aparusera in prima, difuzata tot de Al-Jazeera. Cei trei sunt asezati pe jos, langa un perete, sunt desculti si au catuse la maini, fiind amenintati cu doua pistoale. Cea care vorbeste, in imaginile prezentate, este Marie-Jeanne Ion, care se afla in centru, incadrata de Sorin Miscoci si de Ovidiu Ohanesian. Miscoci si Ohanesian au barba, iar Marie-Jeanne, care nu mai are salul pe cap, este ciufulita si pare ca plange. Toti sunt intr-o stare fizica mult mai proasta, iar Ohanesian pare a fi chiar apatic. Cel care pare a fi Munaf apare intr-o imagine separata, asezat pe jos. Si el are catuse la maini si doua pistoale mitraliera indreptate spre cap. Are barba si pare speriat.
    ×