x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Raportul baroanei a fost votat

Raportul baroanei a fost votat

11 Mar 2004   •   00:00

Parlamentul European a votat cu o majoritate covarsitoare controversatul raport privind Romania intocmit de baroana Emma Nicholson. Surpriza a venit insa in momentul votarii raportului legat de Bulgaria.

Parlamentul European a adoptat ieri o rezolutie prin care cere ca agenda de aderare a Bulgariei sa nu fie "neaparat legata de cea a unui alt stat candidat". Pana acum, atat Sofia si Bucurestiul, cat si Bruxellesul au convenit ca Bulgaria si Romania sa parcurga in tandem drumul pana la integrarea in Uniunea Europeana. Numai ca vecina noastra de la sud a inchis deja 26 de capitole de negociere, pe cand noi, cu patru mai putin.

Rezolutia adoptata ieri insoteste raportul privind Bulgaria, votat si el ieri in Parlamentul European. Ramane de vazut ce decizii se vor lua in urma solicitarii legiuitorilor de la Strasbourg, avand in vedere faptul ca documentele votate ieri au un rol consultativ.

VOT MAJORITAR. Cat priveste raportul baroanei Emma Nicholson privind Romania, acesta a fost adoptat intr-o forma usor modificata fata de cea in care a plecat din Comitetul pentru Afaceri Externe. Parlamentarii au votat asupra fiecarui amendament in parte, dupa care a urmat votul asupra intregului document. Raportul a fost adoptat, prin urmare, cu o majoritate covarsitoare: 374 de voturi pentru, 10 impotriva si 29 de abtineri. Nici nu a fost nevoie de numararea electronica a voturilor. De altfel, cu majoritate clara au trecut mai toate amendamentele supuse votului europarlamentarilor.

MODIFICARI. O situatie speciala s-a creat inainte de votarea amendamentului al doilea, prin care socialistii cereau suprimarea din raport a paragrafului 11. Este vorba despre paragraful prin care baroana notase ca institutiile si politicienii europeni au fost indusi in eroare de catre Guvernul roman cu privire la adoptiile internationale, mai precis in legatura cu procesul prin care sunt identificati copiii ce indeplinesc conditiile pentru a fi dati spre adoptie.

In acelasi paragraf, baroana informa ca exista dovezi ca mai multi copii au fost dati spre infiere in ciuda vointei lor si a familiei temporare.

Inainte ca amendamentul sa fie votat, Emma Nicholson a facut o concesie, afirmand in plen ca renunta la prima jumatate a paragrafului, la primul alineat, care se referea la inselatoria Guvernului.

Prin urmare, socialistii, prin vocea parlamentarului Jo Leinen, si-au retras amendamentul. Practic, criticile cunoscute si foarte dure ale baroanei cu privire la adoptiile internationale din Romania au ramas incluse in document.

Parlamentarii europeni au votat electronic si asupra paragrafului 17 din raport, cel privind implicarea Guvernului in asigurarea coexistentei romanilor cu minoritatile din tara.

Paragraful a fost insa impartit in doua si votat ca atare. Nu a trecut de sufragiu partea a doua, prin care Guvernului i se cerea sa rezolve problema proprietatilor bisericilor si sa asigure educatia in limba materna pentru minoritatea ceangailor. Textul final a fost: "Subliniem importanta convietuirii pasnice cu minoritatile".

Mai greu a fost cu reorientarea negocierilor

S-a votat electronic la amendamentul 14, formulat de Guido Podesta din partea Partidului Popular, dupa ce initial amendamentul fusese respins. Amendamentul se referea la articolul 40 din raport, prin care se cerea Consiliului Europei reorientarea negocierilor cu Romania. El solicita ca textul raportului sa precizeze ca aceasta reorientare sa aiba loc "in traseul de aderare stabilit la consiliul din decembrie 2003". De asemenea, in loc de formularea "pentru a face principala prioritate din a ghida tara spre instaurarea statului de drept - rule of law", amendamentul propunea o alta varianta, adica "pentru a sustine tara sa instaureze in totalitate statul de drept - rule of law". Pana la urma, votul a fost favorabil: 219 pentru, 171 impotriva si 10 abtineri.

"Adoptarea raportului nu schimba nimic pentru Romania"

Jean-Christophe Filori, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Ginther Verheugen, a explicat pentru Jurnalul National implicatiile votului parlamentarilor europeni. "Faptul ca raportul a fost adoptat de Parlamentul European nu schimba direct situatia traseului Romaniei spre Uniunea Europeana. Parlamentul a aratat deja ca nu este in favoarea suspendarii negocierilor, deci acest aspect nu mai este in discutie. Efectul pe care il are votul de azi ( n.r. - ieri) va fi, speram, ca Romania sa continue reformele si Comisia este absolut de acord cu acest lucru. Cerem, asa cum am mai spus, continuarea reformelor si speram ca acesta sa fie efectul votului de azi. Din punct de vedere operational, adoptarea raportului nu schimba nimic pentru Romania", ne-a declarat Filori. ( IRINA CRISTEA - Strasbourg )

Reactii la Bucuresti

Iliescu "Raportul nu schimba datele procesului de aderare"

Presedintele Ion Iliescu a apreciat ieri ca raportul Parlamentului European privind Romania "nu schimba datele fundamentale" ale procesului de aderare, dar ca trebuie tratat cu deschidere si receptivitate. "Este ceea ce era de asteptat. S-au adus o serie de corective necesare. Trebuie sa fim foarte deschisi, foarte receptivi. Asta a fost si reactia noastra. Acest raport nu schimba datele fundamentale ale problemei, ci subliniaza anumite preocupari comune si trebuie sa manifestam respect si eficienta", a afirmat Iliescu. Seful statului a precizat ca Romania se pregateste sa intre intr-un "club al tarilor bogate" cu anumite "exigente", pe care tara noastra trebuie sa le respecte. (Silviu Sergiu)

Nastase "O evolutie pozitiva"

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca forma in care Parlamentul European a aprobat raportul referitor la Romania reprezinta "o evolutie pozitiva si incurajatoare ". Nastase a subliniat faptul ca din raport a fost eliminat paragraful in care autoritatile romane erau acuzate de inducerea in eroare a institutiilor europene in legatura cu adoptiile internationale. "Dezbaterile din Parlamentul European au mai demostrat si faptul ca Romania are multi prieteni, care au avut o atitudine pozitiva fata de progresele realizate de tara nostra. Excesele initiale au facut loc dezbaterilor echilibrate", a spus Nastase. Premierul a precizat ca parlamentarii europeni vor fi informati saptamanal cu privire la progresele Romaniei pe fiecare capitol de negociere, pentru ca acestia sa primeasca informatii direct de la sursa. (Silviu Sergiu)

Scheele "UE nu are sentimente negative pentru Romania"

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, considera ca raportul privind Romania, dezbatut in Parlamentul European, exprima preocuparea fata de problemele care trebuie rezolvate si nu sentimente negative fata de Romania. "Raportul arata preocuparea pentru faptul ca in Romania mai sunt multe de facut in domenii precum reforma in justitie si in administratie. Nu cred insa ca exprima sentimente negative fata de Romania, ci de sprijin pentru rezolvarea problemelor. Importanta, cred eu, nu este modificarea raportului, ci intelegerea mesajelor pe care le transmite. Cred ca Guvernul romin le-a inteles si ia masuri in acest sens", a declarat ieri Scheele. (Silviu Sergiu)

"Adoptarea raportului nu schimba nimic pentru Romania"

Jean-Christophe Filori, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Ginther Verheugen, a explicat pentru Jurnalul National implicatiile votului parlamentarilor europeni. "Faptul ca raportul a fost adoptat de Parlamentul European nu schimba direct situatia traseului Romaniei spre Uniunea Europeana. Parlamentul a aratat deja ca nu este in favoarea suspendarii negocierilor, deci acest aspect nu mai este in discutie. Efectul pe care il are votul de azi ( n.r. - ieri) va fi, speram, ca Romania sa continue reformele si Comisia este absolut de acord cu acest lucru. Cerem, asa cum am mai spus, continuarea reformelor si speram ca acesta sa fie efectul votului de azi. Din punct de vedere operational, adoptarea raportului nu schimba nimic pentru Romania", ne-a declarat Filori.

Guvernul a aprobat legea adoptiilor

Adoptia internationala a copiilor romani va fi permisa numai in situatiile in care toate demersurile de adoptie interna au fost epuizate si numai in cazul in care, in familia adoptiva din strainatate, exista rude de pana la gradul II ale copilului, a stabilit ieri Guvernul prin aprobarea pachetului legislativ in domeniul protectiei si adoptiei copiilor. Conform pachetului legislativ, copiii aflati in procedura de adoptie pot avea o varsta cuprinsa intre o zi si 18 ani. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptii (ANPCA), Gabriela Coman, a declarat ca autoritatile vor sprijini familia adoptiva din Romania, care se confrunta cu dificultati materiale, atat prin servicii de consiliere, cat si financiar. In plus, se va infiinta Oficiul Romin pentru Adoptii, structura ce va fi subordonata Guvernului. (Silviu Sergiu)

×