x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Răscolitoarea aromă numită copilărie

Răscolitoarea aromă numită copilărie

de Loreta Popa    |    13 Ian 2008   •   00:00
Răscolitoarea aromă numită copilărie

Paula Seling s-a năs­cut sub o stea no­ro­coasă, într-o noap­te sfântă de Crăciun. Îşi aminteşte cu drag de nopţile din copilărie, cu scânteieri ale stelelor ce pătrundeau direct în sufletul ei de fetiţă.

Valoarea este dată de mun­că şi de tăria de caracter. A te menţine timp îndelungat în vârful piramidei, acesta este de fapt talentul.

Paula Seling s-a năs­cut sub o stea no­ro­coasă, într-o noap­te sfântă de Crăciun. Îşi aminteşte cu drag de nopţile din copilărie, cu scânteieri ale stelelor ce pătrundeau direct în sufletul ei de fetiţă.

La 6 ani începe să studieze pi­a­nul la Şcoala de Arte din Baia Mare. A fost decizia părinţilor ei de a urma o şcoală de muzică şi îşi amin­­teşte cât de greu i-a fost să stea în casă să studieze în timp ce ceilalţi copii se jucau în curtea blo­cului. Dar a meritat. Au urmat con­cursuri, festivaluri, a dobândit ex­perienţă şi încredere în sine. La 15 ani s-a înscris la Şcoala Populară de Arte. În 1996 a câştigat tro­feul “Aurelian Andreescu”. 1997 a fost un an plin, a avut un recital în deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti, dar şi exame­nul de Bacalaureat, Trofeul Mamaia şi pri­mul ei album, “Only Love”, înre­gistrat în Germania. Anul 1998 i-a adus împlinirea unui vis – să cânte în deschiderea concertului Chick Corea la Bucureşti. În 1999 a terminat şi lansat albumul “De dragoste”, ce conţinea zece piese com­­­puse de Nicu Alifantis. A ur­mat cursurile Facultăţii de Jurna­lism şi a început să scrie muzică şi texte împreună cu Paul Seling, fra­tele său. A fost cea dintâi schim­ba­re de atitudine, de muzică şi de sound. În ianuarie 2001 a scos “Mă voi întoarce”, un album special, cu cântece de iarnă. În acelaşi an a apărut “Prima se­lec­ţie”, o cu­le­gere de piese din concer­te, due­te, reedi­tări ale unor piese de suc­ces. În 2003 a scos un al­bum in­credibil, cu 17 piese, numit “Fără sfârşit”, care con­ţi­ne şi piesa “Timpul”, al că­rei videoclip a fost reali­zat la Ve­neţia de Dragoş Buliga. Îşi amin­teşte de fiecare bucurie, fie­ca­re lacrimă, fiecare cântec înregistrat. S-a căsătorit în 2005 cu Radu Bucura şi se simt bine împreună.

Jurnalul Naţional: Cum a început povestea Paulei Seling?

Paula Seling: În urmă cu 29 de ani, într-o noapte de Crăciun.

 

Jurnalul Naţional: Când ai simţit pentru pri­ma oară emoţia atingerii clapelor pianului?

Paula Seling: Cred că atunci când am reali­zat că, după multe luni şi multe ore petrecute la pian, în sfârşit puteam să cânt primul cântec.

 

Jurnalul Naţional: Ce parfum îţi răsco­leş­te sufletul când te gân­deşti la duminicile din co­pilărie?

Paula Seling: Parfumul de rouă, de iarbă umedă, dimineaţa, de fân şi de prune încinse de soare.

 

Jurnalul Naţional: Care ar fi prima staţie importantă în care trenul vieţii tale a oprit?

Paula Seling: Prima staţie importantă a fost Şcoala de muzică. Şi pentru că vorbim de trenuri, îmi amintesc şi acum călătoriile cu tre­nul, în­ghesuiala de la cla­sa a II-a, când aţi­peam pe coridoare, dar şi emo­ţiile din culise.

 

Jurnalul Naţional: Ce a însemnat şcoala pentru Paula Seling?

Paula Seling: Când eram mică însemna un loc unde timpul se oprea, unde în­văţam pentru viitorul meu. Nu-mi plăcea totdeauna să fiu acolo, însă am înţeles că nu am încotro. Era o investiţie de timp în viitor.

 

Jurnalul Naţional: Îţi mai aminteşti de emo­­ţia vacanţelor de Cră­­ciun?

Paula Seling: Cum să nu-mi amintesc? Erau cele mai frumoase perioade, când dormeam până la 12 şi mâncam mere îngheţate pe care le ţineam pe sobă să se dezgheţe şi casa căpăta miros de mere coapte, când aşteptam să vină bunica de la serviciu ca să putem merge la săniuş sau la patinoar, pe bălţile de lângă râu, când uitam de noi pe pârtie şi cădea noaptea şi ză­pa­da începea să scânteieze în lu­mina lunii. Erau un timp şi un tă­râm de basm care nu se vor mai întoarce niciodată! Nu mi-au ră­mas cadouri în memorie… Doar senzaţii, locuri, oameni, mirosuri.

 

Jurnalul Naţional: Cum vezi viaţa ta în acest moment? Eşti mul­ţu­mită?

Paula Seling: Da, sunt. Mi-e dor de copilărie şi de mine, copil.

 

Jurnalul Naţional: Care este culoarea ta preferată?

Paula Seling: Albastru.

 

Jurnalul Naţional: Ai vreun cântec, vreo melodie preferată?

Paula Seling: Am mai multe, în funcţie de starea pe care o am.

 

Jurnalul Naţional: Te-au deranjat vreodată comentariile auzite pe stradă?

Paula Seling: Nu m-au deranjat decât cele răutăcioase. Cred că nu mi-aş fi dat seama că sunt atâţia oameni răutăcioşi dacă nu aş fi avut poziţia pe care o am.

 

Jurnalul Naţional: Crezi că prietenia are un rol important în lunga călătorie numită viaţă?

Paula Seling: Absolut! Dar tot familia este cea mai importantă. E greu să găseşti prieteni atât de valoroşi, încât să-i consideri parte din fa­mi­lie. Eu am avut, şi din punctul acesta de vedere, mult noroc.

 

Jurnalul Naţional: Ţi-ai pierdut vreodată în­crederea în oameni?

Paula Seling: Nu. Deşi am avut nenumărate ocazii să o fac. Recidivez de fiecare dată.

 

Jurnalul Naţional: Care este cea mai bună ofertă pe care ai primit-o de-a lungul carierei tale artistice?

Paula Seling: Să cânt împreună cu Al Bano.

 

Jurnalul Naţional: Dar cea mai importan­tă recompensă?

Paula Seling: Mulţumirile publicului după spectacol.

 

Jurnalul Naţional: Cum vede Paula Seling viitorul?

Paula Seling: Depinde de starea de spirit. Uneori alb, uneori roz, alteori gri. De cele mai multe ori în culori.

 

loreta.popa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: jurnalul national seling