x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboi nedrept cu chiriasii RA-APPS

Razboi nedrept cu chiriasii RA-APPS

de Dorian Cobuz    |    07 Aug 2008   •   00:00
Razboi nedrept cu chiriasii RA-APPS
Sursa foto: Cristian Nistor/

TUN CU VILE ● Afacere imobiliara sub blazonul luptei pentru "echitate sociala"
Anuntat inca de la mijlocul anului trecut, razboiul RA-APPS cu chiriasii a luat forme dramatice, dar a capatat si conotatiile unor afaceri de partid puse la cale in pragul campaniei electorale. Tinta: imobilele din zonele rezidentiale aflate in administrarea Regiei.



TUN CU VILE ● Afacere imobiliară sub blazonul luptei pentru "echitate socială"
Anunţat încă de la mijlocul anului trecut, războiul RA-APPS cu chiriaşii a luat forme dramatice, dar a căpătat şi conotaţiile unor afaceri de partid puse la cale în pragul campaniei electorale. Ţinta: imobilele din zonele rezidenţiale aflate în administrarea Regiei.

Anul trecut, vestea că Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) se pregăteşte de vînzarea unei importante părţi a zestrei imobiliare pe care o are în administrare a fost servită "cu talent" spre satisfacţia electoratului flămînd să se răzbune pe cei care au tot profitat de beneficiile de pe urma poziţiilor sau relaţiilor pe care le-au avut în acest stat.

BUZDUGANUL LUI BOLOJAN. "Pe mine nu mă interesează că Ionescu sau Popescu o să cumpere pe strada X o vilă, ci să fie plătit un preţ apropiat de cel al pieţei, pentru a scăpa odată de această nenorocire care este RA-APPS", s-a grăbit să decreteze secretarul general al Guvernului de la acel moment, Ilie Bolojan. Acesta a devenit între timp primarul municipiului Oradea. Politica de vînzare a jumătate din patrimoniul Regiei a fost continuată însă.

Un important capital electoral şi l-a cîştigat Bolojan tocmai din această "luptă", în mod real o găluşcă foarte uşor de înghiţit de presă. Bolojan a dat presei o listă de demnitari, foşti sau actuali, care ocupă spaţii RA-APPS, deşi nu ar fi avut dreptul, şi după aceea a anunţat că intenţionează să vîndă jumătate din spaţiile administrate de Regie. Interesant este că atunci cînd presa a dorit să afle care ar putea fi imobilele pe care Bolojan ar putea să le vîndă, acesta le-a impus ziariştilor să treacă pe la sediul instituţiei pentru a vedea lista cu spaţiile aflate în administrarea RA-APPS. Asta deşi lista era un document public, uşor de consultat în Monitorul Oficial. Bolojan uitase că patrimoniul Administraţiei Patrimoniului Protocolului de Stat nu este un bun privat...

LINŞAJ ECONOMIC. Momentul devoalării "profitorilor" a fost doar preambulul unei afaceri puse la dospit. Aşa cum avea să constate secretarul general al Guvernului, numărul chiriaşilor cu contracte valabile este mult mai mare decît acele cazuri pe care le-a prezentat el presei. Avea să treacă mai mult de jumătate de an pînă Secretariatul General al Guvernului avea să redeschidă conflictul cu chiriaşii. De data aceasta însă, măsura pe care a luat-o SG este una de linşaj la adresa chiriaşilor.

Să explicăm! RA-APPS are astăzi în grijă un patrimoniu imobiliar care de-a lungul timpului a fost administrat de mai multe instituţii. În momentul în care aceste imobile au fost trecute în administrarea Regiei, toate aveau doar două caracteristici comune: proprietatea de stat şi statutul de spaţii locative destinate închirierii. Astfel, de la imobile destinate funcţionării ambasadelor oficiale ale diferitelor state, pînă la spaţii de protocol sau locuinţe date spre închiriere către diverşi cetăţeni români, toate au intrat "sub o singură pălărie", RA-APPS. Cum spuneam, mulţi dintre chiriaşii Regiei ocupă spaţiile fără să existe vreo legătură cu o eventuală funcţie publică pe care au avut-o, poate, la un moment dat. Există multe astfel de cazuri, de exemplu, cînd ei au semnat contractele cu una dintre instituţiile subordonate Administraţiei Fondului Imobiliar din cadrul Primăriei Bucureşti. Ei nu au încheiat acele contracte în urma dobîndirii unor funcţii publice. De aceştia trebuia "să se scuture" Guvernul, pentru a putea să îndeplinească măreţul scop propus de Ilie Bolojan – vînzarea a mai mult de jumătate din patrimoniul administrat de RA-APPS, peste 500 de vile, după cum s-a pronunţat înaltul funcţionar. În contextul pe care vi l-am descris, Regia nu putea desface pur şi simplu contractele de închiriere şi, atunci, s-a inventat o soluţie: mărirea chiriei pînă la un plafon care să-i facă pe locatari să plece singuri. Şi pentru a se asigura cei de la Putere că vilele vor intra apoi în posesia "cui trebuie", au anunţat că aceste imobile se vor vinde prin licitaţie. O soluţie aproape imposibilă pentru cei mai mulţi dintre chiriaşi, dar convenabilă "băieţilor deştepţi", care îşi fac buzunarele mari tocmai prin relaţiile privilegiate pe care le au cu RA-APPS.

VINDEM, DAR CUM? În luna martie 2008, chiriile pentru imobilele RA-APPS au crescut mai mult decît usturător. Astfel, dacă pentru o locuinţă chiriaşul plătea pînă în martie cîteva milioane de lei, valoarea chiriei a ajuns chiar la cîteva mii de euro pe lună. Justificarea oficială? Alinierea la preţurile pieţei şi costurile de întreţinere ale imobilelor. Trecînd peste aspectul că majoritatea acestor imobile nu au fost nici măcar zugrăvite în ultimii 18 ani, nu putem decît să observăm că o astfel de creştere nu face decît să-i pună pe fugă cei mai mulţi dintre chiriaşi. La scurt timp, Guvernul a emis şi o Ordonanţă (nr. 28 pe 2008, care modifica o alta din 2002, OG 19), pentru a putea face posibilă vînzarea imobilelor imediat după ce acestea erau eliberate de "nedoriţi".

Deloc de neglijat este faptul că Guvernul mărise deja chiria cu trei luni înainte de declanşarea acestui război de către secretarul general al Guvernului, în martie 2007. Hotărîrea cu numărul 310 din 2007 specifică clar şi motivaţia creşterii tarifelor, inflaţia. Un an mai tîrziu, acelaşi Guvern a decis mărirea chiriei de peste 10 ori, invocînd costuri diverse. Un argument greu credibil, dar despre asta, altă dată.

VÎNZAREA ESTE ILEGALĂ. În graba lor de a scăpa de chiriaşii nedoriţi – dar care au contracte valabile, deci nu pot fi desfiinţate aşa uşor –, "băieţii" de la Palatul Victoria au făcut mai multe greşeli. Au impus aceleaşi chirii imposibile unor persoane, adevărate cazuri sociale, pe care le au sub contract, motiv pentru care au revenit cu o altă decizie a Executivului. În plus, aceştia s-au trezit că l-au pus în aceeaşi situaţie imposibilă pe Ion Iliescu, fost şef de stat, care prin prevederi legale explicite avea dreptul la o locuinţă de protocol.

Pentru că nu aveau cadrul legal pentru vînzare – şi mai ales pentru a impune metoda înstrăinării prin licitaţie ca obligatorie –, "băieţii" au modificat o ordonanţă de Guvern (nr. 19 din 2002), aşa cum aţi putut citi mai sus. Ce au uitat însă aceştia este că RA-APPS a fost reorganizată în 2005, prin Hotărîrea de Guvern cu numărul 60. Adică, din 2005, avem de a face cu o instituţie nouă, iar Ordonanţa 19 din 2002 face referire la o instituţie care nu mai există oficial. Cum hotărîrea din 2005, privind reorganizarea Regiei, nu avea nici o prevedere cu privire la vînzarea imobilelor aflate în curtea "Administraţiei Patrimoniului Protocolului de Stat", aceştia au inventat acea modificare a unei Ordonanţe din 2002. Cînd a fost emisă Ordonanţa nr. 19, instituţia la care se referea aceasta este cu totul alta decît cea care funcţionează astăzi. Un amărît de artificiu legal, dar care face atacabile în instanţă toate deciziile de vînzare a acestor imobile. Contracaraţi deja în Parlament pentru reglementarea noilor chirii prin decizia Guvernului – fapt ce nu avea o justificare legală –, aceştia au recurs la o metodă de a se scărpina pe după ceafă: au modificat o Ordonanţă de Guvern, pentru a nu supune proiectul dezbaterii parlamentare. Toată această grabă şi superficialitate nu lasă decît să se întrevadă interesele majore ale unor particulari din spatele unor decizii guvernamentale.

La judecată

Contraatacul chiriaşilor nu s-a lăsat aşteptat. Aceştia au sesizat Curtea Constituţională, considerînd aberantă lipsirea de dreptul de preempţiune la cumpărarea imobilelor. "Chiriaşilor din imobilele Regiei Autonome «Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat» care nu sînt locuinţe de serviciu li se încalcă nejustificat drepturi sociale printr-un tratament discriminatoriu fără o justificare rezonabilă, întemeiată constituţional, prin faptul că li se refuză dreptul de a cumpăra locuinţa deţinută în calitate de chiriaşi." Curtea a respins acţiunea celor prejudiciaţi, arătînd că problema are o singură soluţie: chemarea în instanţă a RA-APPS. Un lung proces judiciar pe care îl vom suporta cu toţii din buzunarul nostru, pentru satisfacerea foametei imobiliare a "băieţilor deştepţi" de la sînul partidului de guvernămînt.

Berca: "Casa Dante nu se vinde!"

După ce Jurnalul Naţional a publicat un text despre interesele imobiliare care se ţes în jurul vilei de protocol de pe Strada Dante, care ar fi devenit ţinta jocurilor de culise, Gabriel Berca, succesorul lui Ilie Bolojan, a ţinut să ne precizeze că aceasta "nu se va vinde atît timp cît voi fi eu secretarul general al Guvernului". O declaraţie încurajatoare, dar uşor prea optimistă, ţinînd cont de interesele financiare uriaşe ce se joacă pe fiecare metru pătrat în jurul respectivului imobil. Or, "Casa Dante" este un caz fericit: statutul public de spaţiu de protocol poate ţine încă la distanţă "rechinii imobiliari" care îi dau tîrcoale. Nu este cazul însă a celor cîteva sute de chiriaşi de bună-credinţă aruncaţi "peste bord" prin politica agre-sivă dusă de Guvern şi RA-APPS în ultimele luni.

×
Subiecte în articol: special stat ra-apps bolojan