x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Război oltenesc pe apa de băut

Război oltenesc pe apa de băut

de Petru Zoltan    |    Aura Stoenescu    |    12 Sep 2008   •   00:00
Război oltenesc pe apa de băut

PRIMĂRIA TISMANA VREA SĂ POPREASCĂ SURSELE CRAIOVEI
Deşi în zonă există sute de izvoare, locuitorii oraşului Tismana primesc la robinet apă nepotabilă, iar cînd plouă, apa vine amestecată cu noroi, ba chiar cu frunze. Cîteva dintre izvoarele tismănene au fost captate la Staţia Izvarna, ce asigură necesarul de apă pentru o treime din craioveni. Primarul din Tismana vrea să-i lase pe craioveni fără apă, după ce a aflat că staţia de apă funcţionează ilegal pe domeniul public.

USCAT • Primăria Tismana vrea să-i lase pe craioveni fără apă potabilă

Locuitorii oraşului Tismana primesc la robinet apă nepotabilă, iar cînd plouă apa vine amestecată cu noroi, ba chiar cu frunze, deşi în zonă există sute de izvoare. O parte din izvoarele tismănene au fost captate la Staţia Izvarna, pentru a alimenta cu apă potabilă municipiul Craiova. În schimb, primarul tismănean a dat în judecată autorităţile craiovene pentru că staţia de apă funcţionează ilegal pe domeniul public.


Sătenii din localitatea gorjeană Tismana sînt revoltaţi că nu au apă potabilă. Ei sînt nevoiţi să străbată de cîteva ori pe zi drumul de la casă pînă la izvoarele naturale, ca să îşi umple bidoanele cu apă bună de băut, deşi în localitate există staţia de captare a apei Izvarna. Numai că staţia de apă nu este pentru gorjeni, pentru că aparţine Consiliului Local al Municipiului Craiova şi asigură necesarul de apă potabilă pentru o treime din locuitorii Craiovei. În schimb, nouă din 11 sate care aparţin administrativ de oraşul Tismana sînt alimentate cu apă din lacul de acumulare Vâja, unde apa doar se clorinează, fără a exista o staţie complexă de tratare a apei. Primăria Tismana s-a hotărît însă să pună piciorul în prag şi să ceară în instanţă staţia de apă Izvarna, pentru că funcţionează ilegal pe domeniul public al localităţii. În caz că nu va ajunge la nici o înţelegere cu autorităţile craiovene, Costel Buzianu este hotărît să-i lase pe craioveni fără una din cele mai importante surse de apă potabilă.

 
PARADOX. În satul tismănean Izvarna sînt sute de izvoare cu apă de cea mai bună calitate. Izbucurile tismănene sînt acum protejate prin proiectul Natura 2000, fiind interzisă exploatarea lor. O parte din ele au fost captate încă din anul 1966, printr-o hotărîre a Consiliului Regional Oltenia, care a decis să înfiinţeze Staţia de Apă Izvarna, pentru alimentarea cu apă potabilă a municipiului Craiova. Acum, aproximativ 400 de familii din Tismana sînt nemulţumite de faptul că nu beneficiază de apă potabilă, în timp izvoarele din localitate sînt exploatate în favoarea Craiovei. Constantin Bratiloveanu, în vîrstă de 77 de ani, nu are apă potabilă. El susţine că apa care-i vine la robinet este colorată, iar atunci cînd plouă este plină de noroi. Zilnic, se duce cu bidoanele la izvoare pentru a le umple cu apă. “Apa de la robinet nici la animale nu o dau să o bea, că nu-i bună. Am apă din Celei, care nu-i potabilă. Dacă am văzut că pe conductă vine apă murdară, m-am dus să iau apă bună de la izvoare. Craiova nu vrea să ne bage şi nouă apă”, ne-a povestit Constantin Bratiloveanu. În timp ce Bratiloveanu ne explica situaţia din localitate, pe uliţa satului o căruţă plină cu oameni, dotaţi cu bidoane, se îndrepta spre unul din izvoarele din localitate ca să ia apă.

 
LA COADĂ. Constantin Bratiloveanu s-a oferit să ne arate toate locurile de unde sătenii se alimentează cu apă. Am ajuns la rîul Orlea, loc unde se deversează surplusul de apă de la staţia Izvarna, prin două canalizări. Aici, sătenii stăteau la rînd cu bidoanele de cinci litri în mînă pentru a lua apă. Elena Popescu şi Domnica Toporişcă susţin şi ele că nu au apă potabilă. “Nici la vaci nu dau apa, că le infectez. La robinet apa vine mai colorată. Dacă aţi reuşi să ne ajutaţi ar fi o mare minune”, ne-a spus Domnica Toporişcă. În timp ce vorbeam cu oamenii, ne-a întîmpinat un fost consilier local, care în prezent lucrează la staţia de apă Izvarna. A candidat şi anul acesta pentru un post de consilier, dar a ieşit numai pe locul şase. Nu a vrut să ne zică cum îl cheamă şi nici din partea cărui partid a candidat. Dar a ţinut să precizeze şi el că: “Nu e apă potabilă pe conductă. Eu am fost consilier aici. Oamenii poate vor apă pe degeaba, fără să plătească. Chestia cu domeniul public e de discutat. Este şi nu este domeniul public”. Întrebat de ce nu le dă oamenilor surplusul de apă, directorul Companiei de Apă Oltenia SA, Mihai Ioniţă, ne-a spus că, deşi surplusul de apă este disponibil, nimic nu este gratuit: “Ei să-şi facă reţeaua şi noi le oferim apă contracost. Dacă nu, nu”.

 
ALBA-NEAGRA. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, Tismana dispune de o instalaţie centrală de aprovizionare cu apă potabilă parţial reabilitată, fiind necesară şi reabilitarea reţelei de distribuţie. De alimentarea cu apă potabilă a oraşului se ocupă firma Stînjenelul SRL, patronată de Sorin Ghiţan, care a şi fost amendată pentru că “rezultatul de laborator al probelor de apă analizate ne arată că operatorul nu asigură o dezinfecţie corespunzătoare în mod permanent, iar pentru deficienţele constatate în funcţionarea sistemului public Inspecţia Sanitară de Stat Gorj a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 600 RON”. În schimb, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu, ne-a spus că: “Cele nouă sate din Tismana sînt alimentate din lacul de acumulare Vâja, de pe rîul Bistriţa. Acolo este o  sursă de suprafaţă care ar trebui dotată cu staţie de tratare complexă, care presupune decantare, tratare şi clorinare a apei. Sursa e dotată doar cu staţie de clorinare, care se foloseşte la sursele subterane, unde nu există riscul ca apa să fie tulbure sau infestată cu alte impurităţi”. Contactat telefonic, Sorin Ghiţan ne-a spus că: “Cine zice că apă nu e potabilă minte. Astea-s poveşti. Nu am fost niciodată amendat. Haideţi să încheiem subiectul, că eu nu am fost niciodată amendat”.

 

Autorităţile locale se ceartă pe apa de la Izvarna

Primarul oraşului Tismana, Costel Buzianu (foto), a aflat că pe terenul pe care funcţionează staţia de captare a apei Izvarna Compania Apă Oltenia SA nu deţinea acte, în momentul în care aceştia i-au solicitat o autorizaţie pentru amplasarea unui punct electric. Atunci, Buzianu le-a cerut toate actele necesare acordării avizului dorit. “Nu ştia nimeni că nu au acte pe terenul de la Izvarna. Dacă am văzut că nu au acte, am intabulat noi terenul”, susţine primarul Buzianu. În caz că nu va reuşi să pună mîna pe staţia Izvarna, el speră să oblige autorităţile doljene să-i dea banii pe teren şi să-i racordeze pe oameni la sursa de apă. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, ne-a spus că: “Actuala conducere a Craiovei nu dă dovadă de deschidere, pentru că noi am încercat să facem un proiect comun cu Doljul, prin intermediul căruia să alimentăm cu apă Craiova şi satele din Gorj. Dar dreptul Craiovei asupra staţiei nu mai e în vigoare, atîta timp cît nu a respectat protocolul iniţial, care prevedea să asigure apă pentru satele din Tismana”. În schimb, directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Mihai Ioniţă, a declarat că: “Nu poate să primească nici o pretenţie. Noi le-am oferit să-şi creeze o reţea de distribuţie, după care să facem un contract cu primăria şi să ne plătească apa. Noi sîntem dispuşi să-i ajutăm”. Totodată, primarul tismănean susţine că a avut o întîlnire cu Antonie Solomon, primarul Craiovei: “Solomon a venit aici (n.r. – la Tismana) şi i-am zis că vreau apă de la Izvarna şi să-mi plătească concesiunea pe teren. La început era foarte binevoitor, dar pe urmă s-a răzgîndit”. Primarul Craiovei nu a putut fi contactat.

×