x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Războiul arendaşilor doljeni

Războiul arendaşilor doljeni

de Petru Zoltan    |    02 Sep 2009   •   00:00
Războiul arendaşilor doljeni

Un om de afaceri din Dolj îi acuză pe Gigi Neţoiu şi pe primarul Marin Duţă că vor să îi ia pământul pe care l-a primit în arendă de la săteni, pentru o perioadă de zece ani. Mai mult, afaceristul susţine că a fost agresat de Neţoiu în biroul primarului Marin Duţă. Neţoiu nu îşi aminteşte de incident, în timp ce primarul susţine că Neţoiu a vrut doar să îl forţeze să plătească arenda către localnici.



În localitatea doljeană Cetate a început războiul între afacerişti locali, pentru că fiecare încearcă să acapareze o felie cât mai mare din pământul sătenilor. Nicu Burcezeanu este unul dintre afaceriştii locali care a primit în arendă aproximativ 400 de hectare de teren agricol de la localnici, pentru o perioadă de zece ani. Se pare că la pământul deţinut de Burcezeanu a poftit Gigi Neţoiu, fostul acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, care deţine la rândul său o importantă suprafaţă agricolă în localitate.

Scandalul între cei doi moşieri a început în urmă cu câteva săptămâni, când Nicu Burcezeanu a fost sunat de Marin Duţă, primarul comunei Cetate, care l-a invitat la o discuţie la restaurantul deţinut de Gigi Neţoiu în localitate. Nicu Burcezeanu susţine că acum doi ani a primit 290 de hectare de teren agricol în arendă, iar în toamna anului trecut a mai primit încă 112 hectare.

"La întâlnire, primarul mi-a cerut să îi dau jumătate de teren lui Neţoiu. Domne, eu sunt din Mediaş şi vreau să fac ceva în viaţă pentru copiii mei. Eu muncesc aici ca un rob şi i-am zis că nu îi dau pământul lui Neţoiu. Când a văzut că nu cedez, a zis să îi dau cele 112 hectare pe care le-am primit în toamnă. Au început să mă ameninţe că mă calcă în picioare." După ce s-au mai liniştit apele, se pare că Neţoiu i-ar fi spus lui Burcezeanu că vrea să-i vândă un alt teren de 110 hectare. Afacerea s-a perfectat cu o strângere de mână.

SCANDAL ÎN PRIMĂRIE
Ca să fie sigur că tranzacţia va fi dusă la bun sfârşit, Neţoiu şi Burcezeanu s-au reîntâlnit. "M-a chemat Neţoiu iar la el şi mi-a pus nişte condiţii. Că dacă eu nu îi cumpăr terenul sunt obligat să îi dau 20.000 de euro şi să îi lucrez pământul. Apoi m-au chemat în biroul primarului ca să îmi spună Neţoiu că, dacă nu îi cumpăr terenul în noiembrie, trebuie să-i cedez contractele pe cele 112 hectare şi să-i las terenul semănat. Când am auzit i-am spus: «comandant ai fost până în 1990, acum nu mai suntem pe vremea comuniştilor». El m-a înjurat, m-a luat de gât şi m-a împins în perete. Am început să urlu. În primărie mai erau încă 20 de oameni, care au auzit tot. Primarul nu zicea nimic", spune Burcezeanu.




După acest incident, Burcezeanu, s-a dus la poliţie, unde a depus o plângere împotriva lui Neţoiu. Contactat, Gigi Neţoiu a declarat că nu îl cunoaşte pe Nicu Burcezeanu, cum de altfel nu ştie nici de plângerea depusă împotriva lui, pentru că nu l-a sunat nimeni să îl anunţe acest aspect. Aşa că Neţoiu a zis să vorbim cu primarul localităţii, care se afla lângă el.

Primarul nu îşi aduce aminte dacă a fost un incident între Neţoiu şi Burcezeanu, în biroul său, dar ştie că: "Burcezeanu e singurul care nu a dat arenda la cetăţeni. Într-o zi venise domnul Neţoiu şi i-a zis lui Burcezeanu să îşi achite obligaţiile, dar el a început să ţipe. Păi, dacă se întâmpla la mine în birou aşa ceva eram primul care sesizam organele de anchetă. Şi eu pot să depun plângere împotriva lui Obama". Dar, potrivit tabelelor deţinute de Burcezeanu, majoritatea sătenilor şi-au primit arenda.

"BĂ, EU SUNT PRIMAR!"
Primar peste aproximativ 6.000 de locuitori, Marin Duţă deţine permis de conducere, dar încă nu şi-a cumpărat vreun autoturism. Aşa că din când în când împrumută câte o maşină şi se plimbă prin comuna pe care o conduce de aproximativ 20 de ani. Localnicii susţin că primarul conduce un autoturism primit de la Gigi Neţoiu.

Întrebat dacă e adevărat, Marin Duţă şi-a adus aminte că este primar şi, nervos, a început să ridice tonul: "Ce mă, tu mă urmăreşti pe mine? Faci anchetă acum... mă urmăreşti pe mine? Bă, eu sunt primar! Ştii cu cine vorbeşti acuma? Bă baiatule, dacă am săvârşit fapte antisociale sunt organe de anchetă care să mă cerceteze. Tu mă urmăreşti pe mine şi te interesează ce maşină conduc?". Apoi, şi-a dat seama că vorbeşte de pe telefonul lui Gigi Neţoiu şi a închis
telefonul mobil.

×
Subiecte în articol: special gigi netoiu scandal marin duţă