x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboiul gunoaielor invrajbeste Oradea

Razboiul gunoaielor invrajbeste Oradea

de Tiberiu Lovin    |    Natalia Ivan    |    27 Sep 2005   •   00:00
Razboiul gunoaielor invrajbeste Oradea

Majoritatea oradenilor traiesc unul din cele mai mari scandaluri care macina administratia publica locala de aproape doua luni. Prefectura se razboieste cu Primaria, iar societatile de salubritate se sicaneaza. Totul a pornit de la inchiderea unui depozit de gunoi si deschiderea unei gropi ecologice.

ANCHETA
Scandalul gunoiului, care macina acum Oradea, a inceput in jurul datei de 14 august, inainte de deschiderea oficiala a noii gropi ecologice. Momentul a coincis cu inchiderea vechii gropi, situatie decisa la nivelul Consiliului Local printr-o hotarare emisa special in acest sens.

Problema principala este reprezentata de tariful de depunere, care pur si simplu s-a dublat. "Daca acceptam tarifele asa cum sunt, adica de 12,3 euro pe tona de deseuri depozitata la halda si de 3,8 RON (38.000 de lei vechi) pe persoana/luna pentru deseurile adunate de la populatie, noi intr-o luna nu mai facem fata pe piata", declara directorul SC Urbana SA, Emeric Balogh. In prezent, Urbana practica un tarif pentru gospodariile personale de 5 RON (50.000 de lei vechi) pe persoana/luna, adica cu 1,2 RON (12.000 de lei vechi) mai mare decat cel stabilit de Consiliul Local ca tarif maxim. In conditiile in care va trebui sa plateasca o taxa dubla de depozitare o data cu darea in functiune a noului depozit (n.r. - suma stabilita in contractul dintre Keviep si Primarie la 12,3 euro/tona), directorul Urbana sustine ca nu are cum sa reduca tariful actual, care a fost reglat de piata in decursul anilor.

El are o explicatie si pentru faptul ca RER Ecologic Service, celalalt operator de salubritate, a semnat contractul cu administratorul haldei. Balogh crede ca RER Ecologic Service, care are mai putine contracte cu populatia pentru deseurile menajere, obtine de la Primarie pentru salubrizarea stradala un pret mult mai bun, de 19,7 RON/mc. In acest fel sunt compensate pierderile de la salubrizarea menajera.

MIZA. Dezamorsarea "bombei" a declansat un conflict intre Primarie si Prefectura - 2004

PREFECTURA ATACA PRIMARIA. Scandalul gunoiului a condus la dezgroparea "securii razboiului" dintre Primaria Oradea si Prefectura Bihor. Chiar daca sefii celor doua institutii sunt membri de coalitie politica, acest subiect delicat pare a fi o piatra de incercare pentru relatiile si asa tensionate existente dintotdeauna intre PD si PNL la nivel judetean. Cele doua institutii au transformat mass-media in cel mai eficient mediator de transmitere de mesaje dintre cele mai dure si mai amenintatoare. Recent, juristii Prefecturii si-au exprimat opinia in legatura cu cele doua hotarari ale Consiliului Local Oradea privind problema gropii ecologice, inclusiv a tarifelor maxime stipulate in contractul de parteneriat public-privat incheiat cu firma Keviep. Pe scurt, juristii au descoperit ca hotararea contravine prevederilor OG 87/2001, deoarece Primaria nu poate stabili tarife de depozitare atata timp cat nu exista o legatura intre aceasta institutie si firmele private.

Prefectura considera ca preturile pentru depozitarea in noua groapa trebuie negociate direct de catre administratorul acesteia si firmele in cauza. In ceea ce priveste Hotararea nr. 517/2005, prin care s-a aprobat darea in folosinta a Depozitului Ecologic de Deseuri - Oradea, Prefectura sustine ca inchiderea vechii halde s-a facut prea repede, desi exista documente ce indica necesitatea realizarii acestui proces inca din anul 2000.

DECIZIE. Viitorul vechii gropi de gunoi a fost stabilit in 2003, cand s-a decis construirea unui alt depozit - 2003

TARIFE DUBLE. Primarul Petru Filip sustine ca la inceputul lunii octombrie va avea loc o noua licitatie pentru serviciul de salubritate. Asta dupa ce anul trecut un miliard de lei a fost bagat degeaba in buzunarul firmei de consultanta Compass Consulting, din Bucuresti, pentru pregatirea caietului de sarcini si a licitatiei propriu-zise. Edilul municipiului Oradea s-a gandit sa-si puna subordonatii la treaba, iar documentatia pentru acordarea serviciului sa fie intocmita de angajatii institutiei. Nu se stie daca la noua licitatia vor mai veni cele sapte firme ce s-au prezentat si anul trecut.

Nu sunt excluse surprizele de genul celei de la Arad, unde firma Polaris-Constanta a castigat serviciul de salubritate menajera si stradala, iar monopolul sa fie spart. Conform primarului Petru Filip, KEVIEP Ungaria are insa pretentia colectarii gunoaielor. Cu alte cuvinte, exista posibilitatea sa asistam la o strategie comuna a societatilor KEVIEP si Eco Bihor - administratorul gropii ecologice - de a dubla tarifele la depunerea gunoiului in halda pentru SC RER Ecologic Service SRL si Urbana SA. Intentia pare a fi inlaturarea concurentei. Deja tarifele de depunere au sarit de la 210.000 lei (inclusiv TVA) pe tona la peste 520.000 lei.

REIMPARTIREA. Municipalitatea oradeana intentioneaza sa scoata la licitatie concesionarea serviciilor publice de salubritate pe doua zone, delimitate de Crisul Repede. Adica un operator sa-si asume responsabilitatea pentru malul stang, iar un altul pentru malul drept.

TIC-TAC. Vechea halda a devenit o veritabila bomba ecologica - 2002

Aceasta nu ar fi nimic daca Primaria Oradea nu ar fi plecat urechea la pretioasele indicatii ale firmei bucurestene de consultanta Quantum Leap SA, pe care o solicita ori de cate ori se confrunta cu vreo problema mai "delicata". Respectivii specialisti in consultanta cer nici mai mult, nici mai putin ca Primaria sa-si ridice in cap organizatiile pentru apararea cainilor din Anglia, care au pompat bani seriosi in construirea unui centru destinat comunitarilor inca de acum doi ani. Propunerea Quantum Leap este de-a dreptul socanta, iar consilierii locali oradeni au trecut peste acest aspect ca "Voda prin loboda". "Ecarisaj: trebuie intrerupta activitatea de repunere in libertate a cainilor. In toate tarile civilizate, cainilor capturati li se da o perioada X (in majoritatea statelor SUA e de 30 de zile), in care sunt prezentati publicului pentru adoptie. La expirarea perioadei, cainii ramasi sunt eutanasiati si arsi, iar cenusa depozitata la halda de gunoi. Aceasta este o formula de compromis intre grija pentru animale si grija pentru sanatatea si siguranta oamenilor", apreciaza specialistii din Capitala.

GUNOI ENERGETIC. Pana la transarea in instanta a situatiei conflictuale, administratia oradeana are o singura certitudine: inchiderea vechii gropi se va face cu bani de la guvernul Olandei, dispus sa investeasca 3 milioane de euro. Pana la finele acestui an, vechea halda oradeana va fi dotata cu sisteme de drenare, urmand ca rezultatele primelor captari sa fie cuantificabile incepand cu anul viitor. Nicolae Pacala, consilierul primarului pe probleme de mediu, spune ca primul beneficiar al captarilor de biogaz ar putea fi chiar SC Electrocentrale Oradea, combustibilul urmand sa fie utilizat pentru producerea apei calde, a aburului sau a curentului electric.

STATISTICA


"Avem rapoarte statistice care arata ca vechea halda este o bomba ecologica cu ceas, ce ar fi trebuit dezamorsata inca de acum cativa ani"
Petru Filip
primarul municipiului Oradea

PROTECTIE


"Concluziile au fost ingrijoratoare, fapt pentru care ne-am pus problema realizarii unei noi halde si inchiderea celei vechi"
Nicolae Pacala
consilierul primarului de Oradea


Monopol unguresc cu gunoaiele romanesti


INAUGURARE. Ministrul Mediului, la deschiderea depozitului construit de firma maghiara
Majoritatea oradenilor traiesc unul dintre cele mai mari scandaluri ce macina administratia publica locala de aproape doua luni. Conflict care este resimtit - si la propriu, si la figurat - de nasurile si buzunarele lor. Prefectura se razboieste cu Primaria, iar societatile de salubritate se sicaneaza pentru inlaturarea concurentei.

REFUZ. Mii de oradeni risca sa suporte si-n urmatoarele luni damful deseurilor menajere sub ferestre. Motivul: una dintre cele doua firme de salubritate locale - SC Urbana SA - refuza sa depoziteze gunoiul in noua groapa ecologica, la care ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a taiat panglica inaugurala la 28 iunie. Firma pare surda la indicatiile Primariei Oradea de a depozita deseurile menajere de la circa 11.000 de abonati in noua halda. Conducerea Urbana sustine ca tarifele de depozitare in noua groapa ecologica au fost crescute artificial, ajungandu-se la 12,3 euro/tona de deseu depozitat, in conditiile in care depozitarea in vechea halda sarea putin peste 10 euro.

Aflat la al treilea mandat, primarul de Oradea, Petru Filip, marturiseste ca in institutia pe care o conduce a mostenit o stare de fapt inca din 1992. In timp, din Urbana s-a constituit o alta societate de salubrizare, SC RER Ecologic Service SA. Primaria Oradea detine 15% din pachetul de actiuni, iar o alta regie autonoma locala - RAPAS - are 25% din actiuni. Pachetul majoritar este detinut de o firma nemteasca. De aproape 15 ani, cele doua firme de salubritate fac legea pe piata locala.

BOMBA ECOLOGICA. Primul semn al spargerii monopolului indirect al celor doua firme de salubritate a venit in anul 2003, cand municipalitatea oradeana a scos la licitatie realizarea unei gropi ecologice la standardele impuse de Uniunea Europeana.

"Primaria Oradea a comandat in 2000 doua studii privind influenta depunerii deseurilor pe vechea groapa asupra tuturor factorilor de mediu: apa (subteran si de suprafata), aer, sol, subsol etc. Concluziile au fost ingrijoratoare, fapt pentru care ne-am pus problema realizarii unei noi halde si inchiderea celei vechi", ne-a declarat Nicolae Pacala, consilierul primarului de Oradea pe probleme de mediu si fost director al Agentiei de Protectia Mediului Bihor in mandatul 1996-2000.

INVESTITORUL - UN AMIC AL PRESEDINTELUI CJ
Dupa doua licitatii esuate privind firma interesata in construirea pe bani proprii a gropii ecologice, in cadrul unui parteneriat public-privat, solutia a venit de la o societate din Ungaria. In 2003, cand firma KEVIEP, din Debrecen, castiga licitatia la Oradea pentru groapa de gunoi, relatiile dintre directorul acesteia, Miklossy Ferenc, si presedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, erau dintre cele mai stranse, cu atat mai mult cu cat managerul maghiar era si seful Camerei de Comert si Industrie a judetului Hajdu-Bihar. Faptul ca societatea Keviep a castigat o lucrare atat de importanta, in valoare de 20 milioane de euro, cu o perioada de amortizare a investitiei de 20 ani, nu a reprezentat pentru nimeni o surpriza. Se stia ca are in spate girul conducerii locale a UDMR si, implicit, a Consiliului Judetean Bihor. Astfel a aparut Eco Bihor SRL. Profitand de perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2004, primarul PD de Oradea, Petru Filip, a iesit in fata alegatorilor punand piatra de temelie la viitoarea constructie a gropii ecologice. Din cauza angajatilor Primariei, lucrarile la groapa ecologica au demarat cu o intarziere de trei luni, deoarece constructorul a dat peste niste retele de distributie a gazului despre care nu a fost informat. In ciuda dificultatilor de start, firma maghiara a reusit sa finalizeze prima alveola din totalul de opt. In iunie, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a taiat panglica la noua halda de gunoi. Investitia nu a fost nici ea respectata.

PRIMARUL PETRU FILIP CONTRAATACA
DUS-INTORS. Primarul Filip a castigat capital electoral, dar s-a ales cu dureri de cap
Primarul Petru Filip a declarat inca de la debutul acestui scandal ca nu va aplica recomandarile Prefecturii de a redeschide vechea halda si nici nu va propune modificarea proiectelor de hotarare in vreun fel, preferand sa lase justitia sa isi spuna cuvantul. "Nu imi asum responsabilitatea pentru redeschiderea vechii gropi ecologice. Avem rapoarte statistice care arata ca vechea halda este o bomba ecologica cu ceas, ce ar fi trebuit dezamorsata inca de acum cativa ani", a subliniat primarul Petru Filip.
×