x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Războiul muzeelor

Războiul muzeelor

de Dan Tomozei    |    11 Mar 2008   •   00:00
Războiul muzeelor

SIBIU ● Brukenthal şi Complexul Astra, în dispută administrativă şi teritorială
Lupta de orgolii mascată de legea retrocedării naşte situaţii ilare la Sibiu. Când autorităţile locale, judeţene şi naţionale asistă complice la o nouă dezrădăcinare, patrimoniul românesc devine subiect secundar într-o fostă Capitală culturală europeană.


SIBIU ● Brukenthal şi Complexul Astra, în dispută administrativă şi teritorială
Lupta de orgolii mascată de legea retrocedării naşte situaţii ilare la Sibiu. Când autorităţile locale, judeţene şi naţionale asistă complice la o nouă dezrădăcinare, patrimoniul românesc devine subiect secundar într-o fostă Capitală culturală europeană.


Graţie jocurilor politice în care au fost prinse guvernările de după anul 2000, preocuparea pentru majoritatea românească a căpătat un nou sens la Sibiu. Cei mulţi stau la coadă, iar cei puţini au mereu prioritate. Discriminarea pozitivă se aplică perfect în actul de administraţie, economic şi social la Sibiu atâta vreme cât majoritatea tace sub imperiul dezinformării bine întreţinute de patronatul presei locale.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a fost retrocedat Parohiei Evanghelice Sibiu în decembrie 2005. Gestul a generat la scurt timp vii dispute între noii administratori şi conducerea Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Retrocedarea s-a realizat în prezenţa ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, care, deşi conştient de situaţia de la Sibiu, nu se implică, "invocând" descentralizarea, dar şi relaţiile antagonice cu directorul Muzeului ASTRA.


SE SCHIMBĂ GARDA. După eliberarea din funcţie a vechii conduceri, formată din specialişti aflaţi acum la marile muzee europene, noua administraţie a căutat încă de la început eliminarea din spaţiile Brukenthal din Piaţa Mare – Sibiu a tot ce înseamnă patrimoniu românesc. Sub imperiul lui "revenim la normal", noul director general, Sabin Adrian Luca, înştiinţează instituţiile care ocupau spaţii aflate acum în patrimoniul Parohiei Evanghelice Sibiu că e vremea să le elibereze. Între cei vizaţi, Muzeul Naţional Brukenthal somează şi Muzeul Naţional ASTRA, care trebuia să evacueze 55.000 de obiecte de patrimoniu, obiecte depozitate în "Casa Albastră" a Muzeului Brukenthal încă din anii ’50.

Imediat după retrocedare, Parohia Evanghelică Sibiu, potrivit înţelegerilor cu Ministerul Culturii şi Cultelor, a procedat la instalarea unui nou Consiliu de Administraţie. Însă primul pas făcut a fost acela de a îndepărta fosta conducere, compusă din specialişti care în prezent sunt solicitaţi de marile muzee europene. După disputa administrativă a fost deschisă "disputa teritorială", aşa încât actuala conducere şi-a manifestat atitudinea de intoleranţă faţă tot ceeea ce reprezintă obiecte de patrimoniu românesc. Prin urmare, începând cu anul 2006 au fost evacuate zeci de mii de obiecte.

Ca ultimă redută, icoanele de patrimoniu, unele vechi de sute de ani, au rămas piedică în procesul de evacuare. Nici lipsa spaţiilor corespunzătoare şi nici lipsa de soluţii serioase oferite de administraţia judeţului Sibiu nu par să oprească o nouă restauraţie. De această dată, una culturală. Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch – FDGR, susţine că nu se poate implica şi că directorul ASTRA Sibiu, Corneliu Bucur, duce o bătălie politică electorală. Iar atunci când vine vorba despre soluţii concrete, preşedintele CJ Sibiu aruncă sarcina în spatele consilierilor judeţeni.

Fie că sunt pe lemn sau sticlă, icoanele de patrimoniu fac parte din evoluţia deloc fericită a românilor din toate zonele istorice, dintr-o perioadă în care nu aveai dreptul la afirmare. Acum, ca un făcut, lucrurile par să se repete.


PENTRU... Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, susţine că evacuarea obiectelor de patrimoniu este firească, în condiţiile în care în Casa Albastră vor fi demarate lucrări de renovare generală. "Această acţiune trenată din 1990 este aproape finalizată şi se bazează pe principiul legal după care bunul de patrimoniu aflat în proprietatea unei instituţii trebuie depozitat şi protejat în spaţiul acelei instituţii, nu a alteia". Legat de evacuarea icoanelor, directorul Sabin Luca susţine că "este firesc să solicităm dreptul nostru, al proprietarului, de a avea acces liber la spaţiile din propria clădire". Poziţia conducerii administrative a Muzeului Brukenthal este susţinută şi de Parohia Bisericii Evanghelice Sibiu care apreciază ca normală eliberarea spaţiilor din Casa Albastă.


SPAŢII EXPOZIŢIONALE BLOCATE. În lipsa unei soluţii serioase, dar mai ales a unor clădiri care să respecte condiţiile de depozitare, Muzeul ASTRA a fost nevoit să blocheze două spaţii expoziţionale aflate în plin centrul Sibiului. Practic, ASTRA a fost văduvit de posibilitatea de a expune vizitatorilor obiecte de patrimoniu tradiţional românesc extrem de valoroase.

 "Dincolo de orgolii şi obsesii, cei care ne conduc astăzi manifestă repulsie faţă de tot ceea ce înseamnă român şi românesc. Dacă aceasta este atitudinea faţă de muzeul nostru, care a deschis două secţiuni dedicate minorităţii săseşti, atunci poate doar instanţele de judecată ne vor mai asigura dreptul de a proteja bunurile de valoare româneşti", declară directorul CNM ASTRA Sibiu, Corneliu Bucur.


Retrocedare girată de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu

Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu a fost retrocedat oficial la 27 decembrie 2005, când, la Sibiu, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat documentul de predare alături de reprezentanţii Parohiei Evanghelice Sibiu. În cadrul procedurilor de retrocedare au fost predate Bisericii Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Palatul de vară al Baronului Brukenthal, de la Avrig. Cu menţiunea consemnată în actul de retrocedare ca Muzeul să rămână în circuitul public, beneficiarul, Parohia Evanghelică Sibiu, a promis că nu va demara acţiuni care să afecteze relaţiile cu partenerii încheiate până la momentul decembrie 2005. În schimb statul român se obligă să suporte toate cheltuielile de administrare şi întreţinere a complexului muzeal.


Patrimoniu de milioane de lei

Din depozitele Brukenthal au fost transferate peste 50.000 de obiecte ale cărui proprietar este Muzeul ASTRA Sibiu. 8.700 au fost în patrimoniul ASTRA până în 1950, restul fiind acumulate până în prezent. Potrivit directorului Corneliu Bucur, nimeni nu ar risca o dispută în instanţă pe tema colecţiilor de patrimoniu care includ obiecte de cult, icoane, ceramică, lemn, os, fier, textile, port tradiţional şi broderii. Valoarea bunurilor depozitate se ridică la zeci de miliarde de lei, însă acest lucru nu pare să intereseze pe cineva la modul serios.

×