x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Războiul politic din SUA riscă să creeze un seism puternic la București

Războiul politic din SUA riscă să creeze un seism puternic la București

de Ion Alexandru    |    08 Oct 2019   •   08:07
Războiul politic din SUA riscă să creeze un seism puternic la București
Sursa foto: Michel Euler/AP

Afacerile politice, economice și mai puțin vizibile ale unor înalți oficiali americani democrați în România urmează să facă obiectul unor dezvăluiri de proporții, conform afirmațiilor făcute, duminică seara, de Rudolph Giuliani, avocatul președintelui SUA, Donald Trump, în direct la postul de televiziune Fox News. Scandalul de peste Ocean, în care democrații îl acuză pe președinte că ar fi cerut conducerii Ucrainei cercetarea fiului candidatului democrat Joe Biden, aruncă în prim-plan influențele pe care fosta administrație de la Washington – Obama – le-ar fi întreprins în anii 2012-2013 în Europa de Est, în special în Ucraina, dar și în România. Giuliani îl cataloghează pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, ca fiind un “escroc” și arată cu degetul către București. Iar punând cap la cap mai multe evenimente petrecute în epoca “Băsescu”, dar și unele care se derulează chiar în aceste zile în România, se creionează un scenariu posibil cu privire la dezvăluirile ce urmează a fi făcute de către Rudolph Giuliani.

 

Fox News l-a intervievat, duminică seară, pe fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, în calitatea acestuia de avocat personal al președintelui SUA Donald Trump, pe tema acuzațiilor pe care democrații și Casa Albă și le aruncă reciproc, în legătură cu intervențiile lui Trump pe lângă omologul său ucrainean, prin care se pretinde că ar fi cerut anchetarea fiului candidatului la prezidențiale Joe Biden (fost vicepreședinte al SUA în epoca democrată). Giuliani a precizat că există date și investigații serioase cu privire la activitățile economice ale lui Hunter Biden în Ucraina și China, dar a avertizat că există date cu privire la activități similare pe care familia Biden le-ar fi derulat inclusiv în România. “Presa nu relatează aceste lucruri. Dar eu am toate informațiile. Sunt numeroase lucruri care vor apărea. Nu am trecut încă la România! Să vedeți când vom ajunge la România”, a avertizat Giuliani.

 

Filiera Gitenstein

Influența directă, dar și indirectă a administrației Obama pe lângă clasa politică, serviciile și justiția din România nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, iar unul dintre efectele directe resimțite în perioada în care, la Palatul Cotroceni, s-a aflat Traian Băsescu îl reprezintă referendumul de demitere a acestuia, din 29 iulie 2012, unde americanii au intervenit brutal, prin reprezentanți oficiali ai ambasadei, dar și ai Departamentului de Stat. O posibilă pistă la care se referă Rudolph Giuliani poate fi și menținerea în funcție a lui Traian Băsescu, în ciuda votului celor 7,4 milioane de români care au votat ca fostul președinte să plece acasă. La acel moment, în funcția de ambasador al SUA la București se afla Mark Gitenstein, un apropiat al familiei Biden și, în special, spune presa vremii, al fiului vicepreședintelui de atunci al SUA, Joe Biden, Hunter.

Relevant, din acest punct de vedere, este o corespondență dezvăluită de WikiLeaks purtată de Mark Gitenstein cu John Podesta, din ziua de 30 iulie 2012, în care ambasadorul transmitea că, la acel moment, rezultatele referendumului de demitere a lui Traian Băsescu nu erau încă definitive, dar că fuseseră deja numărate oficial voturile din 97 la sută din secții. “Asta înseamnă, totodată, că frauda este nesemnificativă. Voi susține o declarație după ce Curtea Constituțională certifică rezultatele”, scria Gitenstein, care a adăugat că Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot a fost de 46.13 la sută și că rezultatele indică faptul că președintele Băsescu va rămâne în funcție, întrucât pragul necesar de participare de 50 la sută pentru validare nu a fost întrunit.

 

Referendumul, “erata” și Hăineală

A avut influența americană de la vremea respectivă un rol determinant în invalidarea referendumului din 2012? Reamintim că, în vara anului 2012, după vot, CCR a analizat dacă scrutinul a întrunit elementele necesare pentru validare. Iar în luna august, într-o noapte, judecătorul Mircea Ștefan Minea a introdus în corpul hotărârii ce urma a fi dată o “erată”, respectiv a adăugat un paragraf care a răsturnat totul. Concret, validarea referendumului ar fi trebuit să se facă prin verificarea îndeplinirii cerințelor din legea referendumului, mai exact a listelor electorale permanente cu alegătorii care aveau domiciliul stabil în România. “Erata” arăta, însă, că, în speța dată, se aplică prevederile legii pentru alegerea președintelui României, adică se iau în calcul listele electorale permanente care cuprindeau toate persoanele cu drept de vot, inclusiv românii stabiliți în străinătate. Și, astfel, referendumul a fost invalidat, în ciuda votului fără precedent de 7,4 milioane.

În 2015, fostul judecător și membru al CSM Adrian Toni Neacșu făcea o dezvăluire de o gravitate fără precedent. Anume, că această “erată” a fost redactată chiar în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind implicată fosta conducere a Consiliului. Este vorba despre fostul președinte Alina Ghica și de fostul vicepreședinte Oana Schmidt Hăineală. Deși au trecut patru ani de când Adrian Toni Neacșu a făcut această dezvăluire, nimeni nu a infirmat informația și nimeni nu a făcut vreo acțiune în instanță.

Recent, președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită în Statele Unite ale Americii, chiar la debutul neoficial al campaniei sale prezidențiale. La scurt timp după ce a revenit, acesta, din senin, a luat act cu revoltă despre faptul că DIICOT a amendat-o cu suma de 5.000 de lei pe mama Luizei Melencu, una dintre posibilele victime ale lui Gheorghe Dincă, din Caracal, și i-a cerut public demisia procurorului-șef al DIICOT, Felix Bănilă. Asta, cu toate că amenda a fost semnată de Oana Schmidt Hăineală, care coordonează echipa de procurori care lucrează la acest dosar. Felix Bănilă a demisionat, dar nu înainte să formuleze o solicitare către CSM de revocare a Oanei Schmidt Hăineală din funcția de consilier al șefului DIICOT. După ce decretul de revocare a lui Felix Bănilă a fost publicat în Monitorul Oficial, procurorul-șef interimar, Georgiana Hosu, a retras de la CSM cererea de revocare a Oanei Schmidt Hăineală. Nu afirmăm că vizita președintelui în SUA are legătură cu demisia lui Felix Bănilă, însă, dacă în perioada următoare vom asista la o eventuală candidatură a Oanei Schmidt Hăineală la șefia DIICOT, acceptată de Iohannis, lucrurile vor deveni cu adevărat interesante.

 

Fondul Proprietatea

Scandalul din SUA dintre Donald Trump și Joe Biden, în care a fost aruncat și numele României, poate, așadar, avea legătură și cu zona politică de la București, dar și cu zona instituțiilor de forță. În perioada administrației democrate, absolut toți oficialii SUA care treceau pe la București au făcut presiuni pentru consolidarea unor poziții-cheie la nivelul procuraturii din România, susținând-o, în pofida evidențelor, pe Laura Codruța Kovesi și activitățile de anihilare a unor politicieni din România.

Însă, pe lângă aceste componente, mai există una, la care este posibil să se fi referit Rudolph Giuliani, în intervenția acestuia, de duminică seară, de la Fox News. Mark Gitenstein a deținut funcția de ambasador la București până în 2013. La scurt timp, el a fost numit în funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților din cadrul Fondului Proprietatea. Entitatea care gestionează acțiunile companiilor din România și care a conlucrat, în epoca băsistă, în mod direct cu Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). “Ungerea” lui Gitenstein, apropiatul familiei lui Joe Biden, la Fondul Proprietatea a fost, conform unor surse, rezultatul unei puternice operațiuni de lobby pe lângă Președinția României și pe lângă Guvernul României de la acel moment. În condițiile în care administratorul unic al Fondului Proprietatea, care se ocupa și de administrarea fondului de investiții alternative, era grupul financiar internațional, controlat de americani, dar cu sediul la Luxemburg, Franklin Templeton International Services S.R.R.L., parte a concernului Franklin Inc.

Întâmplător sau nu, grupul Franklin Templeton a achiziționat, tot în anul 2013, când ambasadorul Mark Gitenstein era numit în Fondul Proprietatea, 20 la sută din datoria externă a Ucrainei, stat în care, conform administrației Trump, fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, ar fi sărvârșit fraude. Franklin Templeton a achiziționat atunci obligațiuni de stat ucrainene în valoare de 5 miliarde de dolari.

Mark Gitenstein a ocupat funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților din Fondul Proprietatea până luna trecută, pe 29 septembrie 2019, când i-a expirat mandatul. Administratorul unic, Franklin Templeton, a convocat deja o AGA, pentru desemnarea unui nou președinte.

 

Legătura cu magnatul Puiu Popoviciu, condamnat definitiv pentru fraude imobiliare

Iar legăturile fiului lui Joe Biden cu România nu se opresc aici. În luna mai, prestigiosul cotidian american The New York Times publica informația conform căreia “pe lângă activitatea sa la compania Burisma, din Ucraina, Hunter Biden a consiliat un om de afaceri român, Gabriel Popoviciu, ale cărui tranzacții imobiliare au fost investigate”. Acest om de afaceri este nimeni altul decât Puiu Popoviciu, magnatul condamnat, în anul 2017, definitiv, la 7 ani de închisoare cu executare pentru modul în care a fraudat o suprafață de 224 de hectare de teren în zona Băneasa, din nordul Capitalei. Afacerea a fost derulată încă de pe vremea când Traian Băsescu era primar general al Capitalei, iar fiica acestuia a deținut un penthouse în ansamblul rezidențial ridicat pe aceste terenuri și ocupă un conac, tot pe aceste terenuri, în care funcționează Biroul Notarial Băsescu Ioana, la care au fost perfectate aproape toate documentele care au legătură cu această afacere.

Însă, pe același teren, care este confiscat în acest moment, conform unei hotărâri a Curții de Apel București, se află și noul sediu al Ambasadei SUA la București. Comentariile sunt de prisos.

 

Fiul cadidatului democrat la alegerile prezidențiale din SUA, acuzat de afaceri necurate în Ucraina, China și România. Hunter Biden, sub “tirul” avocatului lui Donald Trump

 

Posibile legături ale familiei Biden cu regimul Traian Băsescu, lobby puternic pentru fostul ambasador Mark Gitenstein și consiliere pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu

×