x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Războiul psihologic al Ungariei împotriva României. O analiză completă trimisă premierului Victor Ponta

Războiul psihologic al Ungariei împotriva României. O analiză completă trimisă premierului Victor Ponta

de Dorin Suciu    |    01 Iun 2012   •   17:49
Războiul psihologic al Ungariei împotriva României. O analiză completă trimisă premierului Victor Ponta

O analiza a actiunilor antiromanesti, de la "pogromul antimaghiar de la Targu Mures" - la scandalul József Nyíro, a fost trimisa de Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures premierului Victor Ponta, sub forma unei scrisori deschise pe care o reproducem in continuare:

Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta,

Incepem prin a va asigura ca fiecare afirmatie din aceasta scrisoare se bazeaza pe probe, care va pot fi puse la dispozitie.

Scandalul József Nyíro - rezultatul unei actiuni tipice de dezinformare si intoxicare - nu este decat un episod, cel mai recent, al razboiului psihologic si de imagine care are loc impotriva Romaniei, din anul 1990 incoace. Acest razboi, conceput si purtat de profesionisti, a avut doua faze:

Prima, inceputa in martie 1990 de guvernul Antall pe tema asa-zisului pogrom antimaghiar de la Targu-Mures, a avut ca scop privarea Romaniei de simpatia dobandita in decembrie 1989 si izolarea ei internationala, ceea ce a si reusit.

Cea de a doua faza a debutat dupa ajungerea la putere, in 1998, a guvernului Orbán, care a elaborat un plan de 'refacere, peste granite, a natiunii ungare', menita sa devina nu numai o natiune culturala, ci si una politica. In cei patru ani de guvernare care au urmat, sub conducerea primului ministru Viktor Orbán si coordonarea secretarului de stat in MAE ungar Zsolt Németh, a fost stabilita o strategie iredentist/neorevizionista bazata pe cateva principii:

· cel al 'non-coincidentei' granitelor statului ungar cu 'granitele natiunii ungare' – principiu cuprins in programul electoral al Fidesz – Partidul Civic Ungar;

· 'unirea, dincolo de frontiere, a natiunii ungare', respectiv integrarea europena a intregii maghiarimi in calitate de comunitate nationala.

· lansarea pe plan international a ideii conform careia 'problema minoritatilor maghiare reprezinta si o problema de politica de securitate a Europei centrale' (citat din Zsolt Németh);

· obtinerea pentru minoritatile maghiare din tarile vecine de 'autonomii teritoriale pe criterii etnice' si 'drepturi colective';

· crearea pe teritoriile Romaniei, Slovaciei si Serbiei a unor 'mici Ungarii, cu toate institutiile necesare, de la gradinite si pana la autoguvernarile de rigoare' (citat din Viktor Orbán) si de marcare politica si culturala a acestor enclave.

In perioada 1998 - 2002, guvernul Orbán a obtinut rezultate notabile prin canalizarea politicii externe pe trei directii bine definite: intrarea Ungariei in NATO, detinerea initiativei in relatiile cu tarile vecine si schimbarea statutului minoritatilor maghiare din aceste tari. Un rol important in realizarea miscarilor tactice au avut serviciile secrete coordonate de László Kövér, un politican agresiv, de dreapta extrema, si implicarea liderilor organizatiilor maghiarilor din tarile vecine ca si a celor din emigratia occidentala.

In ceea ce priveste Romania, cheia de bolta a strategiei neorevizioniste a fost desemnarea 'tinutului secuiesc' drept 'tara-mama din interior' pentru maghiarimea din Transilvania care traieste 'in diaspora interna' – ideea apartine lui Zsolt Németh - si fortarea, in acest scop, a obtinerii autonomiei teritoriale a unei regiuni formate din judetele Covasna, Harghita si jumatate din judetul Mures.

Pentru atingerea acestor deziderate, au fost folosite toate mijloacele mergand de la propaganda in mass-media scrise si electronice de limba maghiara din Ungaria si Romania, actiuni de denigrare a Romaniei, dar si a altor tari limitrofe Ungariei, dezinformarea opiniei publice interne si internationale prin manipularea informatiilor, intoxicarea factorilor de decizie din guvernele tarilor vecine Republicii Ungaria, coordonarea si finantarea miscarilor si activitatilor autonomiste precum si a liderilor acestora in sensul strategiei de politica externa a Fidesz iar, mai recent, acordarea, in mod nediscriminat, pentru maghiarii din tarile vecine Ungariei a cetateniei ungare.

Coerenta acestei strategii, subtilitatea conceptelor si a mijloacelor puse in slujba ei, conduc la ideea ca elaborarea ei nu a fost exclusiv opera politicienilor Fidesz, ci si a unui centru de planificare strategica.

Deosebit de grav este faptul ca, folosind contextul creat dupa interventia NATO din 1999 in Iugoslavia, guvernul Orbán i-a intoxicat pe viitorii liderii de la Odorheiu Secuiesc ai Partidului Civic Maghiar si pe cei ai Consiliului National Secuiesc, prin asa-numita Operatiune DUNA, facandu-i sa creada ca diplomatia americana ar fi favorabila autonomiilor pe criterii etnice, si ca acestea vor fi 'garantate militar' de catre NATO. Desi Departamentul Apararii al SUA a dezmintit prompt asertiunea, ulterior aceasta intoxicare a propriilor conationali a fost promovata tacit, cu riscul provocarii unor conflicte interetnice.

Operatiunea DUNA s-a desfasurat sub egida lui László Kövér, ministru coordonator al serviciilor secrete ungare. La 26 si 28 iunie 1999, in statiunile Fonyod, respectiv Balatonszárzó, au avut loc reuniuni la care au participat reprezentanti ai grupului radical din Odorheiu Secuiesc, ai Uniunii Maghiare Ardelene (organizatie notorie pentru manifestarile ei revizioniste) si lideri ai maghiarilor din Voivodina. Discutiile s-au axat pe discutarea posibilitatilor de realizare a obiectivelor actiunii si a cadrului in care ar puteau fi infaptuite, astfel incat, in cazul refuzului autoritatilor din Romania si Serbia de a satisface pretentiile minoritatilor maghiare, Budapesta sa poata cere interventia tarilor occidentale, inclusiv prin intermediul NATO in care Romania nu intrase inca. Aceste activitati au fost minutios documentate de serviciile secrete ale Romaniei. Partial, aceasta documentatie este prezentata de Bogdan Papadie si Gabriel I. Nastase in cartea 'Razboiul spionilor in interiorul si dincolo de granitele Romaniei'.

O alta serie de dezinformari, diversiuni si intoxicari a avut loc in contextul tinerii, in primavara anului 2006, de alegeri generale in Ungaria. Operatia de amorsare a actiunii a inceput in ianuarie 2005, cand in Transilvania a fost programat un turneu al documentarului de lung metraj 'Trianon' in care erau reluate pe fata temele propagandei revizioniste din perioada interbelica. Apoi, in mod simbolic, incepand cu luna iunie - 4 iunie e data semnarii Tratatului de la Trianon - a urmat o adevarata campanie de 'reabilitare' a lui Horthy si a regimului acestuia, insotita de publicarea, in mai multe ziare de limba maghiara din Romania a tot felul de jurnale ale unor ofiteri care au comandat in septembrie 1940 intrarea trupelor de ocupatie horthyste in Transilvania de Nord.

In luna decembrie 2005, indeosebi in publicatiile de limba maghiara din judetele Covasna, Harghita si Bihor, a aparut un val de articole care luau in deradere semnificatia zilei nationale a Romaniei. La Odorheiu Secuiesc, au fost inaugurate 13 busturi de bronz ale unor 'personalitati' maghiare. (Antropologia politica caracterizeaza acest tip de gesturi ca 'marcare de teritoriu'.) Printre busturi unul este cel al lui József Nyíro, 'apostolul secui' cu trecut fascist si antisemit, iar altul, al lui Albert Wass, 'secuiul ratacitor', scriitor si criminal de razboi, care a fost omagiat public in preziua sarbatorii nationale a Romaniei! Campania de 'rememorare pozitiva' a perioadei care a urmat Dictatului de la Viena, si in care in Transilvania de Nord au avut loc crimele oribile ale armatei si jandarmeriei horthyste, a continuat si in primavara lui 2006, atat in Romania, cat si in Ungaria.

Astazi nu mai este un secret pentru nimeni ca beneficiarul intregii actiuni de manipulare care, la acea vreme, a inflamat puternic atat opinia publica din Romania si Ungaria, cat si politicienii din ambele tari, urma sa fie Fidesz – Partidul Civic Ungar; adica cel care a ciupit prin intermediarii enumerati mai sus, coarda nationalista, iredentista si antiromaneasca pentru a se detasa de partidul Socialist Ungar de care il desparteau doar 1-2 procente in sondajele de opinie.

O alta tentativa de operatiune combinata - dezinformare/intoxicare - a avut loc in vara si toamna anului 2010 cand europarlamentarul László Tokés, ajuns vicepresedinte (pe locul oferit de Fidesz - PCU si cu sprijinul PDL) al Parlamentului European, l-a invitat pe liderul spiritual tibetan Dalai Lama sa faca o vizita in 'tinutul secuiesc' pe care Tokés incerca sa-l acrediteze ca fiind, nici mai mult, nici mai putin decat 'Tibetul Romaniei'! Scopul a fost castigarea de capital politic si de imagine de catre László Tokés, o noua incercare de internationalizare a problemei autonomiei teritoriale pe criterii etnice a 'tinutului secuiesc', denigrarea Romaniei si compromiterea relatiilor romano-chineze.

Analizand modul in care urma sa se desfasoare actiunea, este foarte probabil ca ea sa fi fost pusa la cale de coniventa cu László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, al carui apropiat, inclusiv in calitate de colaborator, Tokés era inca din vremea cand acesta coordona serviciile secrete ungare. Intreaga manevra ar fi trebuit sa se desfasoare treptat astfel: inainte de vizita sa in Romania, Dalai Lama urma sa fie invitat la Budapesta de catre Grupul de sprijin pentru Tibet din Parlamentul Ungariei. Aici, avea sa sustina o serie de conferinte publice de mare anvergura, extrem de mediatizate, si sa fie declarat cetatean de onoare al capitalei Ungare. Ceea ce s-a si intamplat. La finalul vizitei, in cladirea Parlamentului Ungariei, a avut loc o convorbire strict particulara a lui László Kövér si László Tokés cu liderul spiritual budist tibetan inainte de planuita vizita a acestuia in 'tinutul secuiesc'. Doar ca, intre timp, Ministerul Afacerilor Externe a Romaniei, avertizat de dedesubturile intregii afaceri, a emis un comunicat in care a accentuat ca Romania considera Tibetul parte integranta a Chinei - sugerand astfel ca vizita lui Dalai Lama nu este dorita -, asa ca biroul de presa al acestuia a anuntat ca liderul spiritual budist tibetan renunta sa mai vina in… 'Tibetul Romaniei'.

Cea mai recenta faza, dar precis nu ultima, a razboiului psihologic si de imagine impotriva Romaniei a avut loc sub pretextul reinhumarii cu fast a lui József Nyíro, al carui trecut fascist si antisemit era binecunoscut guvernului Orbán. O analiza succinta a celor recent intamplate arata ca a fost vorba nu numai de o actiune de manipulare electorala a maghiarilor din Romania in favoarea PCM si in dauna UDMR, ci si de o tentativa de 'marcare politica de teritoriu' in paralel cu o operatiune de intoxicare a autoritatilor romane. In plus, se poate presupune ca, daca evenimentul ar fi reusit asa cum fusese, evident, programat, mormantul 'apostolului secui' ar fi devenit loc de pelerinaj pentru neofascistii hungaristi din Romania si Ungaria.

Mai nou, László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, cel care recent a acuzat 'comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului guvern roman' in scandalul reinhumarii lui József Nyíro, a anuntat ca intentioneaza sa vina din nou in Romania pe data de 5 iunie pentru a sustine electoral Partidul Civic Maghiar.

Speram ca actualul Guvern al Romaniei va pune capat acestor provocari inadmisibile generate de impotenta, incompetenta si oportunismul politic ale unor guvernari anterioare.

Cu stima,

Dorin Suciu, presedinte executiv al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures.

×