x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reactii pro si contra in cazul Miron Cozma

Reactii pro si contra in cazul Miron Cozma

17 Dec 2004   •   00:00

Revenirea presedintelui Ion Iliescu asupra deciziei de gratiere a lui Miron Cozma prin emiterea unui decret de revocare a fost ieri indelung comentata, starnind reactii pro si contra in randul politicienilor, societatii civile si sindicalistilor. Nici juristii nu au pareri unanime in ceea ce priveste gestul sefului statului in cazul fostului lider al minerilor din Valea Jiului.

SILVIU SERGIU

EXPLICATIE. Liderul PSD, Adrian Nastase, a explicat ca nu a participat personal la luarea deciziei de gratiere si a prezentat scuze pentru confuzia generata in sanul opiniei publice cu o zi in urma
Premierul Adrian Nastase a sustinut ieri, la Bruxelles, ca greseala sa in cazul gratierii lui Miron Cozma este aceea ca nu a citit cu atentie lista pe care a semnat-o, nefiind vorba de o decizie a prim-ministrului. El a explicat astfel declaratiile contradictorii facute in cursul zilei de joi si si-a cerut scuze pentru confuzia generata in sanul opiniei publice. "Gratierea este un act al presedintelui Romaniei. Motivele pentru alcatuirea listei de gratiere apartin in intregime si in exclusivitate presedintelui Ion Iliescu. Contrasemnatura prim-ministrului este un act formal, care nu influenteaza niciodata decizia si care se refera exclusiv la publicarea listei in Monitorul Oficial", s-a justificat Nastase.

SUSTINERE. Aseara, la Bruxelles, premierul Adrian Nastase a salutat decizia presedintelui Ion Iliescu de a revoca decretul de gratiere a lui Miron Cozma. El a precizat din nou ca joi la pranz nu stia despre aceasta gratiere. El a adaugat ca semnase cateva sute de hartii, inclusiv decrete pe care le contrasemneaza pentru a fi publicate in Monitorul Oficial. Nastase a precizat ca la decrete de gratiere nu face aprecieri, deoarece gratierea reprezinta un atribut al presedintelui. El a spus insa ca nu a fost informat de cabinetul sau in legatura cu aceasta gratiere, asa cum ar fi trebuit.

Premierul a precizat ca si-a cerut scuze si a mai spus ca punctul sau de vedere in aceasta privinta a fost exprimat. El a precizat ca presedintele are dreptul de a decide in legatura cu gratierile individuale, a decis intr-un fel, dupa care a facut o noua evaluare. Nastase a precizat ca i-a prezentat lui Ion Iliescu si punctul sau de vedere, dar decizia ii apartine presedintelui. Premierul a salutat faptul ca Ion Iliescu a reevaluat aceasta decizie. Nastase a mai spus ca punctul de vedere al PSD pe aceasta tema nu-l vizeaza pe presedinte, ci gratierea, iar dupa cum a actionat, presedintele Iliescu a dovedit ca a gandit la fel ca PSD. Nastase a precizat ca a contat foarte mult si reactia societatii civile si a mass-media. Anterior si PSD a salutat decizia sefului statului.

ILIESCU. La randul sau, presedintele Ion Iliescu a declarat ca decorarea lui Corneliu Vadim Tudor si gratierea lui Miron Cozma au reprezentat "accidente de parcurs", care au fost exarcerbate. Ion Iliescu a reafirmat ca vrea sa trateze gratierea lui Cozma ca pe "un lucru firesc", insa vazand "rabufnirea unor instincte" a vrut sa incheie acest capitol. Referindu-se la declaratiile pe aceasta tema, pe care le-a facut ieri-dimineata, inaintea plecarii spre Bruxelles, Iliescu a precizat ca a dat explicatii, dar ca a tinut sa se sfatuiasca si cu primul-ministru si cu Ministerul Justitiei. Seful statului a mai spus ca isi asuma raspunderea pentru ca nu a avut loc o dezbatere in privinta gratierii lui Cozma, adaugand ca problema unor gratieri la final de mandat era fireasca.

"Nu sunt de acord cu decizia politica de gratiere"

Presedintele PSD Bucu-resti, Dan Ioan Popescu (foto), afirma intr-un comunicat de presa ca nu este de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma, informeaza Mediafax. "Nu sunt de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma, precum si a celorlalte persoane acuzate de coruptie si reprimare a manifestantilor in decembrie 1989, chiar daca, din punct de vedere uman, pot accepta anumite motive care au stat la baza decretului de gratiere", se arata in documentul semnat de ministrul Economiei. Dan Ioan Popescu mai spune ca a aflat "cu surprindere" de publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de gratiere a lui Miron Cozma, alaturi de alte persoane care s-au facut vinovate de acte de coruptie sau de reprimarea manifestantilor in decembrie 1989.

AMENINTARI. Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a amenintat ieri ca demisioneaza din PSD daca la conducerea partidului vine un politician ca Ion Iliescu.

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, considera ca nu se pune problema unei situatii dificile in interiorul PSD. Corlatean a pus aceasta stare emotionala pe seama faptului ca ministrul de Finante a fost agresat de mineri in 13-15 iunie 1990. (Silviu Sergiu, Daniela Ivan)

Umanistii cer explicatii lui Iliescu

CONTRA. Codrut Seres a anuntat ca PUR respinge gestul lui Ion Iliescu
Partidul Umanist a respins ieri gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l elibera pe Miron Cozma si sustine decizia de revocare a gratierii acestuia. Vicepresedintele umanist Codrut Seres a precizat ieri ca "gestul lui Ion Iliescu marcheaza o stagnare a instaurarii depline a democratiei in Romania de aproape 15 ani". Chiar daca presedintele Iliescu a revocat decizia de gratiere a lui Cozma, reprezentantii PUR au cerut prezentarea argumentelor si a motivatiilor care au dus la aceasta gratiere. "Cele sase mineriade organizate de Miron Cozma au urmarit rasturnarea ordinii de drept a statului democratic: au fost ucisi si raniti oameni, au fost devastate institutii ale statului, au fost blocate in Romania manifestarile democratice, dar si buna functionare a institutiilor statului, a fost rasturnata ordinea de drept a statului prin fortarea demisiei guvernului Petre Roman. Dialogul democratic a fost inlocuit de politica facuta cu bate si rangi. Mineriadele au dus la izolarea Romaniei pe plan international, tarile occidentale fiind puse in imposibilitatea de a purta un dialog democratic cu o tara in care ordinea de drept este impusa prin teroare", a mai spus Seres. El considera ca ultimul gest al lui Ion Iliescu, ca presedinte al Romaniei, arata o sfidare fata de bunul mers al democratiei si fata de dorinta romanilor de a fi liberi". Umanistii au cerut, de asemenea, PSD-ului sa-si precizeze pozitia cu privire la gestul lui Iliescu de a-l gratia pe Cozma.

NEGOCIERI. Liderul PUR, Dan Voiculescu, a admis ieri, la Senat, ca gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Cozma da umanistilor, ca si UDMR, "un impuls" de a merge spre Alianta, dar ca inca nu s-a luat o hotarare finala in privinta sustinerii parlamentare. Vicepresedintele umanist Codrut Seres a aratat ca, "in acest moment, Alianta, ca si PSD au sanse egale sa formeze o majoritate parlamentara". Biroul Politic al umanistilor l-a mandatat pe Dan Voiculescu sa decida cu cine negociaza, daca este vorba de a continua discutiile si cu PNL-PD sau numai cu PSD. Decizia finala va fi luata cel mai probabil luni, cand va avea loc o noua intrunire a Biroului Politic al PUR. Codrut Seres a confirmat ca Dan Voiculescu a avut joi seara o intrevedere cu reprezentantii Aliantei, dar a precizat ca nu s-a ajuns la o decizie finala. (Dana Piciu)

SOLICITARE

"Chiar si in conditiile revocarii deciziei de gratiere a lui Miron Cozma de catre presedintele Ion Iliescu, PUR cere prezentarea argumentelor si a motivatiilor care au condus la aceasta gratiere" - Codrut Seres vicepresedinte al PUR

Ce spune societatea civila

CRITIC. Cristian Parvulescu spune ca revenirea asupra deciziei este una "tardiva"
Decizia presedintelui in exercitiu de a revoca decretul de gratiere a lui Miron Cozma a fost imediat comentata de reprezentantii societatii civile. Astfel, Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a apreciat ca revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma este rezultatul unei presiuni europene "evidente". Parvulescu afirma ca gestul lui Iliescu de a reveni asupra deciziei ce a dus la eliberarea lui Cozma este insa unul "tardiv". "Gestul presedintelui de a anula decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a celorlalti 44 de condamnati nu repara eroarea politica si semnificatiile politice ale acesteia", considera Parvulescu.

CLUBUL ROMAN DE PRESA. Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca, dupa rearestarea lui Cozma, actul de clementa despre care a vorbit joi Ion Iliescu nu poate fi considerat decat un act de dementa. "Imaginea pe care a oferit-o presedintele in exercitiu al Romaniei in strainatate e de un ridicol sumbru", a precizat Cristian Tudor Popescu. Presedintele CRP considera ca Ion Iliescu a revocat gratierea lui Cozma, probabil "la presiunea lui Adrian Nastase si a PSD, pentru ca gestul sau taia orice punct de comunicare al PSD cu alte partide", a spus C.T. Popescu.

SINDICALISTI. Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa", considera ca decizia de revocare a gratierii lui Cozma este "un fapt pozitiv, o decizie normala, o victorie a societatii civile si a opiniei publice". "Faptul ca Iliescu a revenit asupra deciziei de gratiere denota ca societatea civila si opinia publica au inca un cuvant de spus in raport cu clasa politica", a spus Hossu.

CNSLR FRATIA. Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a incercat sa fie conciliant, prin deciziile in cazul Miron Cozma, insa "genul acesta de inconsecventa nu da bine la un om politic, care ar trebui sa aiba anumite principii", apreciaza Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

In opinia lui Marius Petcu, prin gratierea lui Cozma, Ion Iliescu a adoptat o atitudine concilianta, crezand ca astfel vine in intampinarea unei cereri mai vechi a reprezentantilor minerilor si a unei parti a opiniei publice.

"Faptul ca au aparut reactii - mai vehemente impotriva gratierii decat in favoarea ei - il face sa isi mentina aceeasi atitudine concilianta si sa vrea sa faca iar pace", a declarat Petcu ieri agentiei Mediafax.

Petcu si-a exprimat speranta ca aceste decizii sa-l nu-l coste prea mult pe presedintele in exercitiu, "pentru ca el a cuplat foarte rapid la pulsul societatii civile". "Dar genul acesta de inconsecventa nu da bine la un om politic, care ar trebui sa aiba anumite principii", a adaugat presedintele CNSLR Fratia.

Liderul sindical a mai spus ca, in opinia lui, "jocurile de-a gratiatul si de-a revenirea" au un sens politic.

UE: DECIZIE SURPRINZATOARE
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca decizia presedintelui Iliescu de a revoca decretul de gratiere a liderului minerilor, Miron Cozma, este la fel de surprinzatoare ca si decizia de a-l gratia. Oficialii Comisiei Europene se declarasera surprinsi ieri dimineata cu privire la decizia presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, dar au considerat ca aceasta decizie tine de prerogativele presedintelui Romaniei si doar romanii pot sa judece un astfel de gest. Comisia Europeana a dorit totusi sa reaminteasca importanta respectarii valorilor europene fundamentale, cum sunt democratia si statul de drept, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote. (Carmen Vintila)

Controverse juridice

Revocarea decretului prin care Miron Cozma si alte 44 de persoane au fost gratiate a starnit controverse si din punct de vedere juridic. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca nu exista o lege in care sa fie prevazuta procedura revocarii decretului de gratiere, motiv pentru care se pune problema daca exista sau nu gestul presedintelui Ion Iliescu. Avocatul Mircea Stanculescu, prodecan al Baroului Bucuresti, este de parere ca, neexistand o astfel de prevedere expresa, revocarea gratierii se supune prevederilor de procedura penala. Potrivit acestor norme, "asa cum instantele mai fac erori materiale in sentinte judecatoresti si apoi revin asupra deciziei, la fel se merge - prin analogie - si in acest caz", a sustinut Stanculescu. Prodecanul Baroului Bucuresti a precizat insa ca revocarea gratierii nu este ilegala, desi nu este prevazuta expres. In schimb, aparatorul lui Cozma, avocatul Viorel Dumitrescu, a pus ieri la indoiala legalitatea acestei retractari.

REARESTAREA. O alta problema procedurala a fost ieri legalitatea rearestarii lui Cozma. Potrivit unor juristi, liderul minerilor putea fi reincarcerat doar dupa publicarea revocarii in Monitorul Oficial si un judecator ar fi emis un nou mandat de arestare pe numele sau. Potrivit unei alte opinii, mandatul de executate al unei pedepse definitive pe care gratiatii il au este suficient pentru reincarcerarea lor. "Juridic, gratierea este un incident in executarea pedepsei si, o data ce acest incident dispare, mandatul de executare a pedepsei poate fi pus in executare", a declarat ieri avocatul Dan Mihai, aparator al Aphador-CH. De asemenea, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, Ionut Niculescu, a explicat ieri ca mandatul initial de executare a pedepsei de 18 ani, cu precizarea revocarii gratierii, se trimite prin fax Politiei timisorene fara sa fie necesara emiterea unui mandat nou de executare. Documentele cu pricina au si ajuns ieri la Timisoara, dar Miron Cozma a fost adus in Bucuresti printr-o a treia posibilitate aparuta intre timp: un mandat de aducere emis de Parchetul General pentru audieri in cazul fratilor Camataru. (Miruna Pasa)

LACUNA

"Legea nu prevede revocarea gratierii, asa ca se aplica normele generale. Asa cum instantele mai fac erori materiale in sentinte judecatoresti si apoi revin asupra deciziei, la fel se merge - prin analogie - si in acest caz" - Victor Stanculescu, prodecanul Baroului Bucuresti, avocat

Cum au comentat politicienii revocarea

Politicienii au reactionat ieri la decizia presedintelui Iliescu de a revoca decretul de gratiere a lui Miron Cozma.
IN OPOZITIE. Petre Roman nu vede cu ochi buni efectele deciziilor in cazul Cozma

CIUHANDU. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, considera ca Ion Iliescu a luat aceasta decizie nu ca urmare a reactiei opiniei publice, ci doar "ca urmare a constientizarii faptului ca i-a indepartat pe reprezentantii UDMR si PUR de PSD". "Gestul de astazi al presedintelui Ion Iliescu, dincolo de faptul ca nu are nici un temei legal, reprezinta o sfidare a institutiilor statului si o bataie de joc la adresa tuturor romanilor, atat a celor care au infierat gratierea lui Miron Cozma, cat si la adresa celor care au aprobat-o", a declarat liderul taranist, precizand ca revocarea decretului "nu repara nimic". Gheorghe Ciuhandu a spus ca Ion Iliescu dovedeste ca nu a inteles, in cei 15 ani care au trecut de la Revolutie, ce inseamna democratia si statul de drept.

TARICEANU. Copresedintele Aliantei Dreptate si Adevar, Calin Popescu Tariceanu, considera ca valorea politica a deciziei lui Ion Iliescu ramane aceeasi, chiar daca ulterior actualul sef al statului a revenit asupra propriei sale hotarari. "Aceasta decizie de revocare nu mai poate schimba parerea referitoare la Ion Iliescu", a spus liderul PNL. In opinia presedintelui liberal, actualul sef al statului ar trebui sa revina si asupra deciziei de a-l decora pe Corneliu Vadim Tudor.

MARKO BELA. Gestul presedintelui in functie reprezinta doar o "balbaiala" si intervine dupa ce "raul a fost facut", considera liderul UDMR, Marko Bela. "Pentru mine personal ar fi imposibil sa ma aflu in aceeasi barca cu Miron Cozma sau cu persoane asemanatoare. Cat priveste revocarea decretului de gratiere, dupa parerea mea raul a fost facut. Prin acest gest eu inteleg o balbaiala", a aratat Marko. Intrebat in ce fel va influenta acest decret sprijinul acordat de UDMR unuia dintre cele doua blocuri politice - Alianta PNL-PD sau Uniunea PSD+PUR - , Marko a spus ca reprezentantii Uniunii au aflat "cu stupoare" de gestul gratierii lui Miron Cozma si, personal, considera ca acest lucru a fost "un act care influenteaza si deciziile Uniunii pentru zilele urmatoare".

EMIL BOC. Presedintele executiv al PD, Emil Boc, a opinat ieri ca Ion Iliescu a luat decizia revocarii gratierii lui Cozma pentru ca "s-au speriat de reactiile interne si internationale ale gestului". "Dar aceasta balbaiala este condamnabila politic, moral si juridic", a subliniat el. Emil Boc considera ca, din punct de vedere politic, ne aflam intr-o "situatie jalnica", care demonstreaza ca PSD utilizeaza institutiile statului pentru interese personale si de grup. (Oana Stancu)

ROMAN
Fostul premier Petre Roman considera ca dupa cazul Cozma, nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu ar trebui sa se mai afle in fruntea PSD, unde e nevoie de "o personalitate mai limpede, mai credibila, mai necontroversata" decat cei doi. El spune ca situatia din ultimele zile aduce mari prejudicii romanilor, ca si felului in care este perceputa tara in exterior. "Azi asa, maine invers. Statul de drept e undeva in subsidiar, nu conteaza", a comentat Petre Roman, spunand ca nu se astepta ca lipsa normalitatii sa vina de la Ion Iliescu. (O.S.)
VADIM
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca rearestarea lui Miron Cozma este "o nedreptate teribila" care poate crea din nou "tulburari" in Valea Jiului. El a spus ca revocarea decretului survine "unor presiuni teribile" facute asupra lui Ion Iliescu de mai multi "vanatori de capete". "Adrian Nastase crede ca se poate salva pe el daca il infunda pe Miron Cozma, ceea ce e ridicol. Mai suntem si noi in tara asta", a avertizat Vadim. Liderul PRM i-a cerut presedintelui in exercitiu sa explice de ce a revocat decretul de gratiere. (Dana Piciu)
×