x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Record absolut: 180 de salarii compensatorii

Record absolut: 180 de salarii compensatorii

de Monalise Hihn    |    15 Iul 2009   •   00:00
Record absolut: 180 de salarii compensatorii

180 de salarii compensatorii ar urma să primească directorul Eco Sid SA Hunedoara, Marian Mihalache, dacă i s-ar desface contractul individual de muncă fără acordul său. Aşa rezultă dintr-un act adiţional încheiat la aproape trei ani de la angajarea lui Mihalache pe acest post. Mai mult, actul, încheiat la data de 1 februarie 2008, este semnat de două ori de directorul firmei, care a şi recunoscut acest lucru.

Directorul Eco Sid SA, Marian Mihalache, este vicepreşedinte al PD-L Hunedoara, filială condusă interimar de Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroşaniului şi soţul ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Contractul de muncă al directorului SC Eco Sid SA Hunedoara a fost încheiat la data de 1 mai 2005, iar în 1 februarie 2008 la acesta a fost adăugat un act adiţional prin care la capitolul al optulea - "Alte clauze", la aliniatul al treilea a fost introdus următorul conţinut: "În situaţia în care se va dispune modificarea unilaterală a contractului individual de muncă, fără acordul angajatului, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri, echivalentul a 180 de salarii şi a cotelor aferente, care i s-ar fi cuvenit pe o perioadă de 15 ani, dacă nu s-ar fi dispus modificarea".

Contractul este semnat de două ori de directorul Mihalache. Acesta a recunoscut că există acest act: "Acestea sunt daunele care se vor acorda în cazul în care contractul de muncă se desface în mod nejustificat. Ele sunt justificate dacă o societate este pe profit, iar Eco Sid a încheiat 2008 cu 4 miliarde de lei vechi profit şi avea în conturi 14 miliarde de lei vechi lichidităţi, care urmau să fie utilizate în interesul societăţii". Marian Mihalache recunoaşte însă că singurul care avea un astfel de act adiţional la contractul individual de muncă a fost doar el, ceilalţi doi directori, cel economic şi cel pentru producţie, respectiv Vasile Ereane şi Tudorel Culcea, nu au beneficiat de un tratament egal.

"SUMA ERA EXAGERATĂ!"
Marian Mihalache a admis că a semnat de două ori acel act adiţional: "Am solicitat Consiliului de Administraţie să discute acel act, iar ei au fost de acord cu avizarea lui". Deşi coleg de partid cu Marian Mihalache, Cristian Solomon, care a fost împuternicit de CA să negocieze acel act, a refuzat să îl semneze: "E ciudat că apare aceeaşi semnătură de două ori. Mi s-a părut corect să nu semnez pentru că suma era exagerată. Dacă ar fi fost o chestie rezonabilă, era altceva. Pentru mine nu a contat culoarea politică!".

Salariul brut al directorului era de 3.800 de lei brut, la care se adăugau sporurile de 50%. Municipiul Hunedoara deţine 99,96% din acţiuni, iar comuna Peştişu Mic - 0,04%. La sfârşitul anului trecut, Consiliul Local Hunedoara a decis transformarea SC Eco Sid SA în SC Eco Sid SRL, pe care Marian Mihalache a atacat-o cu o plângere prealabilă. Instituţia prefectului a dat aviz favorabil pentru această modificare, dar are timp şase luni să se răzgândească. În luna iunie 2009 a fost organizat un concurs pentru postul de director al firmei, care a fost câştigat de consilierul local Gheorghe Cical.

Cu toate acestea, Mihalache spune că este director interimar al firmei şi că se află în concediu medical: "Concursul a fost ilegal, pentru că în cadrul organigramei posturile erau ocupate. Legea nu spune că trebuie ca directorul să fie schimbat când se operează la transformarea unui SA în SRL. Dacă am fost desemnat politic, plec politic".

De cealaltă parte, Gheorghe Cical a preluat de la 1 iulie postul de conducere. De altfel, acesta declară că toate actele firmei vor fi verificate: "Am luat toate contractele la verificat, fişele posturilor, ca să vedem exact fiecare ce atribuţii are. Am descoperit nişte anomalii în contracte faţă de ceea ce ştiam noi că există. Printre altele am găsit şi hârtia prin care domnul Marian Mihalache a semnat de două ori acel act adiţional. Nu sunt jurist de meserie, dar consider că acest lucru contravine legii".




Pe de altă parte, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, spune că la Eco Sid se vor face verificări de Corpul de Control al primarului: "Întâi vom face verificări interne, iar dacă se vor descoperi nereguli vom cere şi un audit extern".

ECO SID - ISTORIE ZBUCIUMATĂ
Eco Sid Hunedoara a fost înfiinţată în 2004 ca societate pe acţiuni şi care avea drept scop recuperarea fierului vechi din zona fostului flux primar al Siderurgica, închis operaţional în 1999. Eco Sid a primit şi 138 de hectare de teren. După mai multe tentative de cumpărare, venite din partea unor firme "interesate", Eco Sid a intrat în proprietatea municipiului Hunedoara, printr-o hotărâre a Guvernului României din aprilie 2005.

Iniţial, principalul acţionar era AVAS, căreia i se adăugaseră încă patru persoane fizice din Hunedoara. Culmea, în 2005, imediat după ce Guvernul a decis să treacă societatea în proprietatea municipalităţii, chiar Marian Mihalache, devenit director, dezvăluia ilegalităţile comise de prima administraţie a Eco Sid, acuzând că firma era o sursă inepuizabilă de venituri ilicite pentru cei care o administrau, în speţă membri PSD şi clientela lor.

Mai mult, tot atunci această schimbare a proprietarului a stârnit polemici aprinse între deputaţii Monica Iacob Ridzi (PD) şi Cosmin Nicula (PSD). Cei doi se acuzau reciproc că partidele din care fac parte au interese în ceea ce priveşte această societate.

Eco Sid a dat până acum mai multe bătăi de cap autorităţilor locale decât să aducă beneficii. Principala problemă cu care se confruntă firma este neutralizarea deşeurilor periculoase existente în zonă. Pe acest teren se mai regăsesc în jur de 30 de "puncte" care pot produce accidente ecologice. Aici se află rezervoare cu acid sulfuric, fenoli, gudron, benzen etc. În urmă cu câţiva ani, Primăria municipiului Hunedoara a întocmit un program de ecologizare pentru care a solicitat fonduri Phare, prin componenta 2004-2006.

Proiectul a primit avizul Agenţiei V Vest, dar a fost pus în aşteptare de fostul Minister al Integrării Europene. Conform unor studii mai vechi, pentru fiecare metru pătrat de teren trebuie investiţi cel puţin 4 euro pentru ecologizare. Acolo trebuie efectuate lucrări de desfiinţare a construcţiilor, demolări de betoane şi cărămidă, decontaminare a terenurilor şi înmagazinare a deşeurilor chimice în depozite etanş, dar şi de epurare a apelor fenolice.

5047-96898-052.jpg

"În situaţia în care se va dispune modificarea unilaterală a contractului individual de muncă, fără acordul angajatului, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri, echivalentul a 180 de salarii şi a cotelor aferente, care i s-ar fi cuvenit pe o perioadă de 15 ani, dacă nu s-ar fi dispus modificarea"
Prevedere cuprinsă în actul adiţional la contractul de muncă al directorului Eco Sid

×
Subiecte în articol: special mihalache hunedoara eco sid