x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Regele", cel mai apreciat sportiv

"Regele", cel mai apreciat sportiv

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    14 Noi 2009   •   00:00
"Regele", cel mai apreciat sportiv

Deşi au trecut opt ani de la retragerea sa de pe gazon, Hagi rămâne reperul absolut al sportului românesc. Acest lucru este confirmat de sondajul CURS realizat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional potrivit căruia 24,5% din români îl apreciază cel mai mult pe Gică Hagi pentru ceea ce a făcut în ultimii 20 de ani.

Pe următoarele două poziţii în sondajul CURS s-au situat, în ordine, actualul star al echipei naţionale, Adrian Mutu (14,5%), şi numele de legendă al gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci (11,6%).


5380-106846-08.jpg

FARUL - LUCEAFĂRUL - SPORTUL - STEAUA
Lansat de şcoala constănţeană, în 1978, Hagi a ajuns doi ani mai târziu în "laboratorul" Luceafărul, centrul pe care îl regretăm şi azi, locul unde s-a format "Generaţia de aur". În 1982, la doar 17 ani, Gică a debutat în prima divizie, la Farul, pentru ca la 18 ani să plece de la Farul. Iniţial, paşii săi fuseseră direcţionaţi spre Universitatea Craiova, însă puştiul din Săcele n-a apucat să încânte suporterii de pe Centralul din Bănie. A ajuns până la urmă la Sportul Studenţesc.

Călit definitiv în atmosfera frumoasă şi boemă din Regie, Gică ajunge în iarna lui 1987 la Steaua, care se pregătea pentru Supercupa Europei de la Monte Carlo, câştigată finalmente, 1-0, chiar prin golul înscris de el, cu Dinamo Kiev. Reuşita din Principat i-a făcut pe oficialii stelişti să ignore contractul iniţial, care prevedea ca Hagi să joace în tricoul roş-albastru doar la acea finală. Starul în devenire n-a mai fost lăsat să revină în Regie. Nici el nu a vrut să se mai întoarcă.

Ajunsese la echipa lui de suflet. Au urmat trei ani la Steaua, care au culminat cu celebra finală de Cupa Campionilor Europeni, pierdută în 1989, la Barcelona, cu AC Milan.

TRANSFER-RECORD PE BERNABEU
În 1990, Hagi se transferă la Real Madrid, care a oferit Stelei 4,3 milioane de dolari, sumă fabuloasă pentru acea perioadă, rămasă până azi în topurile încasărilor-record din fotbalul nostru. În 1992, după promovarea Bresciei în Seria A, Mircea Lucescu îl convinge pe preşedintele "rândunelelor", Luigi Corioni, să-l achiziţioneze pe Hagi.

Alături de Florin Răducioiu şi de Neluţu Sabău, Gică a jucat două sezoane în Italia, unul în Seria A şi unul în Seria B. După ce în 1994 s-a numărat printre vedetele turneului final al CM din SUA, acolo unde naţionala României a ajuns până în "sferturi", Hagi este transferat la Barcelona. Clubul de pe Camp Nou a plătit Bresciei 3 milioane de dolari şi l-a convins pe starul român cu un contract pe doi ani. Din 1996, Hagi îşi începe aventura de cinci ani la Galatasaray, acolo unde, alături de Gică Popescu, a făcut istorie.

Experienţa de sub bagheta lui Terim a culminat cu câştigarea Cupei UEFA în 2000 şi cu izbânda din Supercupa Europei.

CREATORUL LUI RIBERY
Cariera de antrenor a descoperit un Gică Hagi excelent din punct de vedere al ochirii viitorilor mari jucători. În cei opt ani de antrenorat bifaţi până în prezent, "Regele" a lansat deja trei nume importante ale fotbalului european, Frank Ribery, Arda Turan şi Sabri Sarioglu. De asemenea, în perioada petrecută în 2007 la Timişoara, Hagi l-a descoperit şi l-a dăruit fotbalului românesc pe Gabriel Torje. Celelalte borne ale carierei de antrenor a lui Gică Hagi sunt naţionala României (2001) ? aşa a debutat în cariera de antrenor, Bursaspor (2003), Galatasaray (2004-2005) ? cu care a câştigat Cupa Turciei şi Steaua (2007) ? pe care a calificat-o în grupele Ligii Campionilor.




Ienei: "Poziţie justă"
"Se spune că fotbalul este regele sporturilor, iar Hagi a fost, fără discuţie, cel mai mare, cel mai de succes fotbalist al României. De aceea, cred că situarea lui pe prima poziţie este cât se poate de justă. Adrian Mutu cred că a prins poziţia secundă graţie voturilor generaţiei mai tinere, care a crescut văzând generaţia lui la televizor sau pe stadioane. În fine, Nadia Comăneci nu putea lipsi din primele poziţii. Ea nu mai are nevoie de nici o prezentare, a marcat istoria gimnasticii mondiale. Ca o concluzie, mulţi dintre cei care apar în acest top pot fi în primii 3. Să fim mândri că putem alcătui asemenea clasamente!", a comentat Emeric Ienei, antrenor emerit, câştigător cu Steaua al CCE în 1986.


Gică Hagi: "Victoriile noastre se transformau întotdeauna în victoriile românilor!"
Jurnalul Naţional: Domnule Hagi, un sondaj "CURS" la nivel naţional a indicat că sunteţi, prin implicarea avută, cel mai apreciat sportiv român în ultimii 20 de ani. Cum comentaţi?

Gheorghe Hagi: Sunt onorat că oamenii n-au uitat ce am făcut pentru România, nici după opt ani de când am pus capăt carierei de fotbalist. Într-o perioadă în care România nu se bucura cu multe realizări, noi, fotbaliştii, am reuşit să scoatem lumea pe străzi. Cred că era unicul motiv de bucurie al românilor. Victoriile noastre se transformau în victoriile românilor.

Toate succesele mele au fost legate de fani. N-am să-i uit niciodată pe suporterii care sărbătoreau în Piaţa Universităţii sau pe cei care ne aşteptau la aeroport. Asta înseamnă respect, faţă de mine, dar şi faţă de ceilalţi coechipieri ai mei. Nu degeaba ne-au denumit "Generaţia de aur", iar mie mi-au spus "Rege". Dar faptele noastre sunt mai importante.

 

Deşi fotbalul este "sportul rege" în România, doar trei fotbalişti sunt în top 10 al acestui sondaj. Este mult, este puţin?

Este adevărat că fotbalul este cel mai iubit sport. România a avut momente sclipitoare în fotbal, dar, cu toate acestea, s-au câştigat puţine trofee. În schimb, gimnastica, boxul şi atletismul au adus multe titluri. În concluzie, nu cred că este important câţi fotbalişti sunt sau nu în acest top. Important este că România a avut mulţi oameni de valoare. Să nu uităm că Nadia Comăneci şi Ilie Năstase sunt nume de mare referinţă în sportul românesc şi-n prezent, deşi n-au jucat fotbal.

 

Cu un astfel de procentaj aţi putea candida la alegerile prezidenţiale.

(Râde) Suficient! Mulţumesc, dar politica nu mă interesează! Eu m-am dedicat şi mă voi dedica sută la sută doar fotbalului, care mi-a dat totul încă de când eram copil. Aşa cum am spus: sunt fericit că voi m-aţi desemnat "Regele" fotbalului românesc.

 

Credeţi că puteaţi face mai multe pentru România?

Cu certitudine. Am făcut multe lucruri bune. Sunt mândru de tot ce am realizat. Dar, există un dar. Pe lângă momentele de bucurie, am trăit şi deziluzii. Am două mari regrete. Sunt trist că n-am ajuns măcar în semifinalele Mondialului din Statele Unite. Am fi făcut un meci mare împotriva Braziliei. Aveam cu toţii valoarea să visăm chiar la finală. Al doilea regret se leagă de pierderea finalei Cupei Campionilor Europeni din 1989. Steaua era atunci o echipă mare, doar că a avut neşansa să dea peste o formaţie şi mai mare, AC Milan. Din păcate, nu pot da timpul înapoi.

 

Care este scopul principal al Academiei de Fotbal pe care o patronaţi?

Sportul este cel mai mare ambasador al ţării noastre în lume. Este adevărat că sportul românesc traversează o perioadă dificilă şi că rezultatele se caută cu lupa. Avem nevoie de încredere, dar şi de un ţel comun. Cred că putem avea un viitor măcar la fel de valoros ca trecutul. Ce a fost, s-a dus. A fost frumos, glorios. Totuşi, trecut fără viitor nu poate exista. Fotbalul mi-a dat o şansă în viaţă. Acum este momentul să întorc ajutorul fotbalului.

De aceea, m-am implicat în proiectul Academiei de Fotbal care-mi poartă numele. Mi-am propus să găsesc şi să şlefuiesc valori. Să le ofer o şansă puştilor talentaţi, aşa cum am avut eu şansa cu proiectul Luceafărul. Ce voi face la Constanţa nu există în Europa de Est. Copiii vor avea condiţii extraordinare, dar să nu se culce pe o ureche. Cerinţele sunt pe măsură. Cine are valoare şi creşte prin muncă, va rămâne, cine nu, nu. Vreau să le creez o mentalitate de învingători. Să aibă personalitate, să creadă în şansa lor şi în valoarea grupului.

Pentru că îmi pasă de copii am fost iniţiatorul Cupei Hagi, competiţie care s-a bucurat de un real succes. Trebuie să le oferim şanse copiilor. Este valabil pentru toate sporturile, nu doar pentru fotbal. De asemenea, m-am implicat în proiecte cu scopuri caritabile. Sunt ambasador UNICEF, iar, în plus, prin Fundaţia Gheorghe Hagi mă ocup de problemele sportivilor.

 

Cariera lui Hagi după 1990
n) În 1990 evoluează cu echipa reprezentativă la CM din Italia, calificându-se în optimi.
n) După turneul final se transferă la Real Madrid, care plăteşte Stelei 4,3 milioane de dolari.
n) Din 1992 până 1994 joacă la Brescia, acolo unde este antrenat de Mircea Lucescu.
n) La CM 1994 Hagi conduce naţionala României până în sferturile de finală, cea mai mare performanţă din istoria tricolorilor.
n) După turneul final este achiziţionat de FC Barcelona, unde petrece două sezoane.
n) Din 1996, pentru "Rege" urmează cinci ani glorioşi la Galatasaray Istanbul, echipă cu care cucereşte în anul 2000 Cupa UEFA şi Supercupa Europei. La "Cim Bom Bom", a câştigat patru titluri şi două Cupe ale Turciei.
n) La 24 aprilie 2001 se retrage oficial din activitatea de jucător.
n) În acelaşi an debutează ca antrenor, preluând naţionala României după demisia lui Ladislau Boloni.
n) În 2003 devine antrenorul turcilor de la Bursaspor.
n) În sezonul 2004-2005 pregăteşte pe Galatasaray, cucerind Cupa Turciei.
n) În 2006 antrenează pe Poli Timişoara.
n) În 2007 preia Steaua, cu care izbuteşte o calificare în grupele Ligii Campionilor.
n) Din 2008 şi până în prezent se ocupă de Academia de fotbal care îi poartă numele, proiect care depăşeşte 10 milioane de euro. În cadrul academiei funcţionează echipa de seniori Viitorul, înscrisă în Liga 3.

×
Subiecte în articol: special