x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regele Ferdinand revine la Oradea, după 100 de ani

Regele Ferdinand revine la Oradea, după 100 de ani

de Diana Scarlat    |    22 Mai 2019   •   13:05
Regele Ferdinand revine la Oradea, după 100 de ani

Foarte mulți români, nu doar orădenii, sunt revoltați, în aceste zile, după ce au văzut statuia voievodului Mihai Viteazul dată jos de pe soclu, în centrul orașului Oradea. Foarte puțini ştiau însă că pe acel soclu a stat, inițial, statuia Regelui Ferdinand, care se va întoarce la locul ei, după un secol, în timp ce statuia voievodului Mihai Viteazul va primi un loc dedicat, în mijlocul unei piețe care-i va purta numele. Ceea ce mulți au acuzat, în aceste zile, ca fiind un atac la valorile și simbolurile naționale este, de fapt, o rearanjare a punctelor de maxim interes din orașul care se află pe primul loc în topul dezvoltării infrastructurii și turismului. Adevărul istoric nespus până astăzi arată de ce interpretarea schimbării locului celor două statui este greșită.

Consiliul Local al municipiului Oradea a votat, anul trecut, reorganizarea simbolurilor orașului. S-a pornit de la ideea readucerii la starea inițială, de cu un secol în urmă, a centrului urbei, pentru a se respecta un adevăr istoric, dar și pentru a adăuga o nouă atracție turistică pe harta celui mai frumos oraș din România. Ideea a fost considerată foarte bună, dar nimeni nu s-a gândit că o astfel de acțiune ar putea părea pentru mulți un atac la simbolurile naționale, mai ales pentru că Piața Mihai Viteazul nu este încă finalizată, iar decalajul din calendarul de evenimente este perceput altfel de cei care nu au înțeles de ce este „demolată” statuia voievodului. Evenimentul care marchează astăzi reamplasarea statuii Regelui Ferdinand pe soclul rămas liber ar fi trebuit să marcheze un secol de la vizita acestuia la Oradea și creșterea capitalului de imagine al urbei prin două noi obiective turistice, dar s-a transformat în prilej de revoltă pentru cei care consideră că astfel este atacat spiritul românesc și sunt călcate în picioare valorile naționale.

 

Acțiune pro sau contra spiritului național?

Unii au mers mai departe, acuzând autoritățile de acțiuni antiromânești, la care adaugă atacuri inclusiv împotriva familiei regale, pe care o percep, în context, ca fiind adusă pentru a înlocui voievozii români. Tot acest conflict poate fi explicat prin câteva argumente istorice, pe care municipalitatea ar fi trebuit să le comunice mult mai bine, pentru a evita actualul scandal. „Acum, când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, nu au fost uitați nici marii bărbați de stat care și-au adus o contribuție deosebită la înfăptuirea acestui act. Astăzi, când se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică pe care Regele Ferdinand și Regina Maria au făcut-o la Oradea, în ziua de 23 mai 1919, s-a apreciat că se cuvine a se repara o mare nedreptate făcută de comuniști. Acest gest normal, de altfel, a născut o serie de discuții, pentru că din păcate, nu ne cunoaștem istoria, iar uneori chiar nu vrem să o cunoaștem”, explică prof. univ. Nicolae Noica, inginer constructor și istoric, fost ministru al Lucrărilor Publice. Realitatea istorică se bazează pe documentele din Arhivele Naționale. După actul Marii Unirii, Regele Ferdinand a realizat, în mai 1919, două acțiuni memorabile: cuvântarea rostită cu ocazia sărbătoririi Jubileului de 50 de ani al Academiei Române - la 14 mai 1919 – și vizitarea mai multor orașe din noua provincie alipită României Mari – Transilvania. La 14 mai 1919, în Aula Academiei Române, Regele Ferdinand spunea: „Aruncând privirile asupra istoriei noastre, rămânem uimiți, cum neamul românesc a putut ieși biruitor din atâtea greutăți, din atâtea primejdii, și cum n-a fost înghițit de prăpastia ce adesea se deschidea în drumul lui. Cetind și recitind însă poezia populară, găsim cheia acestei extraordinare puteri de împotrivire. În doinele și cântecele lui se oglindește toată durerea acestui popor, care cu atâta trudă s-a luptat cu vremurile întunecate ce stânjeneau sborul lui spre soare, dar în clipele de cele mai negre restriște tot din poezia populară trăgea nădejdea într-un viitor mai fericit, în ea găsea forța nouă ce-l îmbărbătau în lupta uriașă pentru existență. În ea se poate simți, ca într-o carte deschisă, toată gândirea, toată simțirea, întreaga filozofie atât de simplă și totodată atât de adâncă”.

Nedreptatea făcută de comuniști și efectele de azi

După venirea comuniștilor la putere, statuia Regelui Ferdinand a fost dată jos și topită. După evenimentele din 1989, noua putere nu a considerat necesar să amplaseze statuia regelui pe soclul care-i aparținea, ci a luat decizia să o înlocuiască prin alt simbol național: voievodul unificator Mihai Viteazul. De aceea, în anii '90 s-a montat pe soclul din Piața Unirii din Oradea statuia lui Mihai Viteazul. „Din păcate, ne-au trebuit aproape 30 de ani pentru a începe să ne înțelegem istoria și pentru a căuta să reparăm nedreptățile făcute”, spune Nicolae Noica. Astfel s-a ajuns la decizia luată de Consiliul Local al municipiului Oradea, în anul 2018, cu prilejul sărbătoririi Centenarului, de a repune statuia Regelui Ferdinand pe soclul inițial și de a amenaja o piață dedicată voievodului Mihai Viteazul, unde să fie mutată statuia acestuia, în fața Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic.

Pentru mutarea statuilor s-au luat, de anul trecut, toate aprobările de la Ministerul Culturii, s-a comandat executarea unei noi statui a Regelui Ferdinand și s-a hotărât ca în ziua de joi 23 mai 2019, ora 17.00, când se împlinesc 100 de ani de la vizita Regelui la Oradea, să se dezvelească noua statuie.

 

×