x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regi, scamatori şi foame de artă

Regi, scamatori şi foame de artă

de Eugenia Mihalcea    |    Diana Scarlat    |    23 Noi 2008   •   00:00
Regi, scamatori şi foame de artă

OAMENI ŞI CĂRŢI  •  LA GAUDEAMUS S-A MĂNCAT CULTURĂ PE PĂINE
Iarna a venit doar afară, pe străzi, nu şi în sufletele iubitorilor de carte. Pe ploaie şi pe vânt, însetaţi de cultură, mii de vizitatori au luat cu asalt şi ieri Târgul de carte Gaudeamus.



Culoarele dintre standurile editurilor sunt prea înguste, iar treptele pavilionului central Romexpo sunt insuficiente pentru doritorii de carte. Oamenii caută printre filele netede, printre coperţi cu miros proaspăt de tipar, în 14.000 de metri pătraţi de carte. Cultura clocoteşte pe tarabe, emoţiile fac vocile să tremure la lansări, iar cărţile se vând cu sacul. Este succesul celei de-a XV-a ediţii a Târgului Gaudeamus, care se încheie astăzi.

RESTUL E LITERATURĂ. Regele scamator a plecat puţin, într-o lume nouă. Trăiască "Regele scamator"! Ştefan Iordache se va întoarce mereu către publicul său prin paginile de artă şi viaţă ale Ludmilei Patlanjoglu, cea care l-a transformat în "Regele scamator". "O carte care se citeşte cu sufletul la gură", cum spune jurnalistul Marius Tucă, o reeditare a lucrării, oferită publicului de Jurnalul Naţional şi de Editura Curtea Veche. "Această carte s-a născut greu. Până la apariţia ei, m-am îndrăgostit de personaj, de regele scamator, aşa cum s-a îndrăgostit şi Ştefan Iordache", a mărturisit ieri autoarea, cu ocazia lansării celei de-a doua ediţii a cărţii "Regele Scamator – Ştefam Iordache", la standul Editurii Curtea Veche de la Târgul Gaudeamus. "Am înţeles un lucru: această carte nu este numai despre Ştefan Iordache. Ne-am regăsit, am regăsit generaţii de artişti, de actori, de prieteni, de oameni, toţi descrişi prin sufletul lui Ştefan Iordache", a adăugat actriţa Maia Morgenstern. Lansarea a venit chiar la o zi după inaugurarea noului centru cultural care poartă numele lui Ştefan Iordache, la Gruiu, satul de lângă Bucureşti care ni l-a dat, apoi ni l-a luat înapoi pentru eternitate pe marele artist.

CULTURĂ PE PĂINE. Târgul Gaudeamus a oferit publicului şi alte surprize. Peste 150 de pagini de fotografii interzise din comunism, realizate de Andrei Pandele, au fost lansate ieri la standul Editurii Compania. Adunate în albumul "Martorul-Surpriză, Fotografii necenzurate din comunism", imaginile arată nu numai ceea ce a fost sinistru în perioada 1975-1989, ci şi secunde din vieţile oamenilor obişnuiţi, portrete de copii zâmbăreţi, idilice amintiri din satele mai puţin atinse de griul Epocii de Aur. "Desigur, viaţa timidă, tandră, brutalizată se zbătea încă acolo", după cum aminteşte Petru Romoşan, cel care semnează prefaţa albumului. În ediţie bilingvă, cartea-amintire costă 48 de lei la standul editurii şi 60 de lei cumpărată din librării. O altă surpriză este oferită astăzi de Jurnalul Naţional celor care l-au îndrăgit pe "Pistruiatul": Costel Băloi îşi aşteaptă fanii astăzi, de la 13:00, la standul ziarului.

×
Subiecte în articol: eveniment