x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reglementări privind regimul consignaţiilor şi renunţarea la cetăţenia română

Reglementări privind regimul consignaţiilor şi renunţarea la cetăţenia română

de Adela Cristina Teodorescu    |    26 Mar 2010   •   00:00

La 26 martie 1990, prim-ministrul Petre Roman a dat o hotărâre prin care Centrala "PECO" primea autorizaţie să vândă în valută produsele specifice activităţii pe care o desfăşura. În aceeaşi zi a fost dat şi decretul care permitea aprobarea cererilor de renunţare la cetăţenia română persoanelor care îndepliniseră formalităţile necesare în acest scop până la 1 martie 1990.

HOTARÂRE PRIVIND AUTORIZAREA CENTRALEI "PECO" BUCUREŞTI DE A VINDE CU PLATA ÎN VALUTĂ, PRIN UNITĂŢILE SALE, MĂRFURI PRIMITE ÎN CONSIGNAŢIE
Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. -
Pe data prezentei hotărâri se autorizează Centrala "PECO" Bucureşti, din subordinea Minsterului Industriei Chimice şi Petrochimice, de a vinde cu plata în valută, prin unităţile sale, mărfuri şi produse specifice activităţii pe care o desfăşoară, primite în consignaţie de la parteneri externi şi interni.

Art. 2. - Primirile de mărfuri în consignaţie de la partenerii externi, pentru vânzare prin unităţile "PECO", în valută, vor fi autorizate de Ministerul Comerţului Exterior.

Art. 3. - Încheierea contractelor cu partenerii externi privind primirea de mărfuri în consignaţie pentru vânzarea în valută, precum şi stabilirea preţurilor de vânzare cu amănuntul şi nivelul comisionului în valută se vor face potrivit reglementărilor în vigoare.

Art. 4. - Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor introduce modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri în indicatorii economici şi financiari ai planului şi bugetul de stat pe anul 1990.

Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 26 martie 1990

 

DECRET PRIVIND APROBAREA RENUNŢĂRII LA CETĂŢENIA ROMÂNĂ UNOR PERSOANE
Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decretează:

Art. 1. - Se aprobă renunţarea la cetăţenia română cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care au îndeplinit formalităţile legale de renunţare la cetăţenia română la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate până la data de 1 martie 1990.

Art. 2. - De prevederile art. 1 beneficiază şi copiii minori care, până la data de 1 martie 1990, nu au împlinit vârsta de 18 ani şi se află cu părinţii fireşti în străinătate, precum şi persoanele ale căror cereri de renunţare la cetăţenia română au fost respinse anterior.

Art. 3. - Persoanele prevăzute la art. 1 şi 2, care doresc să-şi menţină cetăţenia română în stăinătate, pot îndeplini formalităţile pentru redobândirea cetăţeniei române în condiţiile legii.

Art. 4. - Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate au obligaţia să elibereze, la cerere, dovezi de renunţare la cetăţenia română persoanelor aflate în evidenţa acestora, care beneficiază de prevederile art. 1 şi 2 din prezentul decret, informând, nominal, despre fiecare caz în parte Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia consulară.

Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Ion Iliescu
Bucureşti, 26 martie 1990

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani