x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaj - Calugaritele din clasa a VI-a

Reportaj - Calugaritele din clasa a VI-a

de Carmen Preotesoiu    |    15 Feb 2006   •   00:00
Reportaj  - Calugaritele din clasa a VI-a

Peste 100 de bistriteni s-au hotarat sa reia scoala. Multi au implinit 30 de ani, insa la limba romana nu au trecut de despartirea in silabe. Pentru educarea lor, statul a cheltuit zeci de milioane. Bani aruncati pe geam, caci cei mai multi dintre ei nu apuca sa termine nici macar un semestru, ca iau calea Spaniei si a Italiei, "ca sa faca bani"...

Unii gelati, cu cercei in ureche si adidasi de firma. Altii, cu mainile tocite de munca, cu haine mirosind a balegar si bocanci rosi de atata purtat. Vineri dimineata, s-au prezentat la Scoala generala nr. 1 Bistrita. Pentru evaluarea semestriala. Daca pentru majoritatea elevilor sfarsitul saptamanii este ca o mana cereasca, pentru cei care s-au hotarat sa ia din nou calea scolii, abandonata cu ani in urma, este un chin.

SCOALA, IN DERADERE. Vineri, sambata si duminica, cursantii trebuie sa mearga la pregatire. Cheful de citit sau de facut probleme la aritmetica le-a pierit demult. Dar ce sa te faci? Au nevasta, copii si trebuie intretinuti. Au muncit ei pe ici-pe colo cu sarg, dar banii tot putini au fost. Motivul? "N-aveti opt clase, asa mi-a zis patronu’", motiva unul dintre bistriteni, proaspat elev. Cine ar fi crezut ca o amarata de diploma avea sa le stea in cale? Cu siguranta, lui Safta Radu nici prin gand nu i-ar fi trecut ca orele acelea petrecute in sala de clasa acu’ vreo 15 ani nu ar fi altceva decat o mare pierdere de timp. "Nu aveam rabdare sa stau in clasa", spune el, rusinat. Are 30 de ani, este in clasa a VII-a, dar gandul lui tot la bani este. "Frate-miu are doar sase clase, e plecat in Italia si are salariul 1.000 de euro. Lui nu i-a mai trebuit scoala", trage concluzia Radu. A reinceput cursurile ca "doar-doar isi va face un rost aici". Gand trecator, caci, cum i-a venit in minte, asa i-a si dis-parut. De-ndata ce a auzit ca "s-a dat drumul iar la vize", barbatul, subtirel si sfios, a aruncat pentru a doua oara cartile la gunoi si s-a dus acolo unde-l trage ata, in Spania, la facut euroi. Ar face orice, numai sa iasa banii, caci, a observat el, "cartea mi se pare mai grea si de pe urma ei nu castigi nimic. Asa ca saptamana viitoare plec in Spania".

CU GREU. Scoala generala nr. 1 este singura din Bistrita care mai deruleaza un astfel de proiect prin care tinerilor dornici sa-si reia scoala li se da o noua sansa. Cursurile sunt pentru clasele V-VIII. Fiecare clasa are cate un diriginte, un catalog, iar orele au acelasi tipic ca si cele tinute elevilor de la zi, numai ca se desfasoara in week-end. "Cadrele didactice se straduiesc din rasputeri sa fie apropiate de ei, sa-i stimuleze si sa-i inteleaga", spune directoarea scolii, Mia Sigovan. Din pacate, la ureche ii tot ajung vorbe des-pre indisciplina cursantilor de la fara frecventa: ba ca unii sunt obraznici, ba ca vin la scoala numai sa deranjeze sau sa distruga mobilierul de prin clase. "De cele mai multe ori, vinerea, cand mai au cursuri, pandesc pustoaicele de la zi si mari probleme avem." In cele trei luni pe care le-au avut pentru pregatiri, din 101 de inscrisi in clasele V-VIII, au situatia incheiata pe primul semestru doar 29. Nici la testarile din prima saptamana a lunii februarie nu s-au inghesuit. Cea mai constiincioasa dintre "elevi" este Parau Elena. Are 26 de ani si este clasa a VI-a. Vine in fiecare sfarsit de saptamana de la Manastirea Salva, unde este maica, cu mare dorinta de a invata. A renuntat la scoala cand avea 14 ani si multa vreme nu i-a pasat. Acum ii duce dorul si ii pare rau cand nu intelege ceea ce citeste. Ca ea este si Elisabeta. Tot maicuta. Amandoua se trezesc cu noaptea in cap, strabat in graba zeci de kilometri, pentru ca nu cumva sa intarzie la scoala. Elisabeta are 30 de ani. Vorbeste incet, cu ochii in pamant, si-si framanta mainile, mai sa le franga. Are emotii mari. A inceput evaluarea. Tezele la Romana si la Matematica ar vrea sa le ia cu note mari. Spre deosebire de ea, Ciprian, de 23 de ani, coleg de clasa, a venit la teza doar-doar va primi nota de trecere si va spune cu mandrie ca a mai incheiat un semestru. Tot ce vrea e sa aiba diploma de opt clase mai repede. Tare mult se necajeste atunci cand "colegii mei, care fac aceeasi treaba, iau zece milioane si io doar opt, pentru ca nu am scoala terminata". "Am lucrat de mic pe camp. Mama si tata s-au despartit, am stat la bunici. N-am renuntat la scoala pentru ca asa am vrut. A trebuit. Acum m-am schimbat din tura ca sa ajung la teza. Am un baietel. Vreau sa-mi termin scoala ca sa nu zica ca ta-su nu are scoala", spune Ciprian, ascunzandu-si unghiile murdare de pamant, ca si cum ar fi fost un copil prins fara batista.

"SA TREACA SI SEMESTRUL ASTA". In clasa a V-a, din 11 inscrisi, doar doi ajunsesera sa-si dea testarile. Infofolit si cu parul ravasit, Cosmin Traian venise la scoala cu noaptea in cap. A stat cateva ore in fiecare seara, departe de sotie si de copilul de doar 3 luni, si a tocit la Romana. Rezultatele s-au vazut. Nota 6 pe care a luat-o la teza l-a facut ceva vreme sa zambeasca satisfacut, caci, zice el, "nevasta-mea o avea ea zece clase, dar eu intotdeauna am avut note mai bune ca ea". Traian e hotarat sa termine cele opt clase. Nu la fel se poate spune si despre Darius Popa, elev tot in clasa a V-a. Are 16 ani, dar la scoala n-ar fi venit nici picat cu ceara daca "baietii de la bloc nu s-ar fi inscris si ei la cursuri". A intarziat la teza, ca deh, i-a luat ceva vreme pana si-a facut tepii de pe cap cu gel, iar intalnirea cu prietenii de aseara s-a intins mult in noapte, asa ca "mi-a fost greu sa ma trezesc".

TOT BANUL MAI PUTERNIC... Proaspetii invatacei au la dispozitie toate conditiile pentru a invata: clase incalzite, program in functie de orele lor de munca, profesori calificati. Din pacate insa, le lipseste motivatia. Nici chiar diploma de opt clase nu mai pare o salvare pentru ei. Multi dintre ei s-au inscris la cursuri de rusinea propriilor copii si numai foarte putini mai cred in puterea pe care ti-o da educatia. Inspectoratul Scolar Bistrita a scos din buzunar, numai pentru primul semestru al acestui an scolar, peste 60 de milioane de lei. Bani irositi. Din spusele directoarei, foarte multi abandoneaza cursa chiar la inceputul ei. Banii pe care cred ca ar putea sa-i castige in cele cateva ore cat buchisesc poeziile lui Eminescu sunt ca un magnet. La inceputul anului s-au inscris 101. Dupa un semestru au ramas cam 80. Pana la sfarsitul anului, cine stie cati vor mai veni, caci, zic ei, "as mai sta, dar numai daca m-ar plati pentru asta..."

DORINTA
"M-as duce si la liceu. Imi doresc sa invat bine, sa pot intelege ce se intampla in lumea asta. Imi place sa citesc, dar, cateodata, cand nu inteleg, imi vine sa plang"
Elena (26 de ani)
calugarita la Manastirea Salva, eleva clasa a VI-a
JENA
"Nu vreau ca baiatu’ meu sa spuna ca are un tata fara scoala. Nu imi mai arde mie de lectii, dar, din cauza scolii, salariul meu este mai mic decat al colegilor mei. Mi-e ciuda"
Ciprian (23 de ani)
elev in clasa a VI-a

PROGRAM
"In cele mai multe cazuri, cursantii claselor V-VII de la fara frecventa provin din familii dezorganizate, care nu au pus mare baza pe invatatura", spune directoarea scolii, Mia Sigovan. Clasa a V-a are 11 elevi, a VI-a, 21, iar in a VII-a s-au inscris 27 de tineri. Cei mai multi sunt in clasa a VIII-a, 42. Varstele lor sunt intre 16 si 30 de ani. Cursurile de pregatire dureaza trei luni, cat este un semestru, si sunt tinute numai la sfarsit de saptamana, iar evaluarea este planificata la sfarsitul fiecarui semestru. Cadrele didactice care predau la aceste clase sunt calificate si platite cu ora.
EDUCATIE
Din toamna, acest program se va contopi cu un altul numit "A doua sansa". "Programul se va derula de la 13 februarie anul acesta in doua localitati din Bistrita, unde sunt mai bine 20 de elevi cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani si care nu au nici o clasa. Toti sunt rromi", spune inspectorul scolar Bistrita Horatiu Catalano. In prezent, finantatorul este Inspectoratul Scolar. Catalano intentioneaza insa ca din toamna "sa intram in programul PHARE - invatamant primar si secundar, mai ales ca invatamantul secundar e foarte avantajos. In patru ani, tinerii recupereaza clasele V-X si primesc si certificat de Scoala de arte si meserii. Si poate cel mai important lucru este ca invatamantul este gratuit. Din 2007, cine stie ce va fi, asa ca trebuie sa profite", spune, zambind, inspectorul scolar pe probleme de curriculum Horatiu Catalano.

×
Subiecte în articol: special scoala semestru s-au clasa clase