x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje 1 mai. Ziua mea de distrus natura

1 mai. Ziua mea de distrus natura

de Dan Tomozei    |    01 Mai 2008   •   00:00
1 mai. Ziua mea de distrus natura

Într-un oraş pustiit, cu magazine şi cafenele închise, pentru mii de sibieni singura salvare a fost evadarea în natură. Maşinile încărcate ochi cu familii şi rubedenii, cu grătare, carne şi lemne gata tăiate au aplicat asediul spaţiului verde de la Curmătura Ştezii, pe drumul Staţiunii Păltiniş.



Într-un oraş pustiit, cu magazine şi cafenele închise, pentru mii de sibieni singura salvare a fost evadarea în natură. Maşinile încărcate ochi cu familii şi rubedenii, cu grătare, carne şi lemne gata tăiate au aplicat asediul spaţiului verde de la Curmătura Ştezii, pe drumul Staţiunii Păltiniş.


ECOLOGUL PORTAVOCE.
Cetăţean al oraşului european, fostă capitală europeană, sibianul este ecolog din fire. Motiv suficient pentru a călării natura 4 x 4. Cine are noroc şi tupeu maxim se deranjează şi la o scurtă harţă pentru spaţiul vital necesar din jurul focului. “Auzi băi ţărani, aici noi am venit primi… hai, mai încolo!”. Depozitar la unui bagaj celulitic acumulat cu trudă în anii de luptă cu stomacul, cetăţeanul care a înghiţit parcă o portavoce marchează o victorie pe un teren care nu-i aparţine dar pe care acum îl posedă temporar cu gaşca de elevaţi ieşiţi în natură.


PîRJOL LA FOC MIC. Chestie de cîteva minute şi iarba verde, crudă şi grasă, pe care de mult timp ciobanii nu mai au voie să-şi pască oile, a devenit o lucrare de artă abstractă. Pungi de plastic viu colorate, pagini de ziar ieftin din care ies la lumină ustensilele viitorului ospăţ. Dintr-un sac de iută ies la iveală lemnele aduse de acasă care se transformă rapid într-un ochi negru pe verdele plăcut de mai devreme.


CONCURSUL POLUĂRII.
Ce se asortează cel mai bine fumului de grătar şi mirosului ţuică? Exact! O menea care urlă disperată să iasă din boxele maşiniilor aliniate milităreşte pe marginea apei pe care deja au început să plutească bunurile care prisosesc după prima rundă din lupta cu burţile hulpave. Aici urlă Guţă, mai încolo fiicăsa, şi mai încolo Ciuculete se aude huruit, iar peste toate Copilul Minune şi cel de Aur fac măcel pe un dans haotic pornit la poalele munţilor. Haosul muzical se amestecă în fum şi urcă spre cer.


PLOAIA SALVATOARE. Adus la marginea disperării, cerul s-a răzbunat în cele din urmă. O ploaie violentă, venită ca din senin, a tăiat şi muzica, şi cheful de dans dar mai ales fumul care împrăştia mirosuri complexe. Ca într-o revoluţie ratată la primul cadru, cetăţenii grătarelor au pus mîna care pe mese, care pe pături, pe haine, încălţări, copii şi cărucoare şi fuga la maşini. Evident, încercarea de a scăpa de baia publică a eşuat, iar aşa natura măcar în parte a fost răzbunată. Doar în parte pentru că în urma fugarilor au rămas urmele civilizaţiei prea lipsite de spirit ecologic.


BLOCAJ ÎN TRAFIC. Nimic nu mai lipsea zilei de 1 Mai 2008 decît un binevenit blocaj în trafic exact acolo unde nu se întîmplă asta decît de Paşte, cînd Muzeul ASTRA organizează slujbe la miezul nopţii. Şi astfel, un drum de numai 10 minute s-a transformat în 40 de minute. Iată un motiv pentru a face cunoştinţă cu piraţii şoselelor care nu suportă coloanele şi iau drumul pe contrasens pentru a provoca blocaje.

Asta mai ales pentru că la Sibiu, de 1 Mai, picior de poliţist nu s-a frecat de asfalt. Nici nu aveau de ce, doar a fost zi liberă.

×
Subiecte în articol: reportaj