x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje 75 de centimetri de viaţă. Motocicliştii din Bucureşti luptă pentru salvarea lui Matei, bebeluşul măcinat de cancer

75 de centimetri de viaţă. Motocicliştii din Bucureşti luptă pentru salvarea lui Matei, bebeluşul măcinat de cancer

de Alina Turcitu    |    16 Dec 2011   •   21:00
75 de centimetri de viaţă. Motocicliştii din Bucureşti luptă pentru  salvarea lui Matei, bebeluşul măcinat de cancer

Pentru Matei, un bebelus de un an, viata inseamna acesti 75 de centimetri de furtun subtirel infipt in carne si strans cu noduri sub piele, ca sa nu-i fie prea lung. ii intra in abdomen si se duce tintit, drept spre inima, ca sa plimbe prin el citostaticul, atunci cand oncologul o sa-l cheme pe Matei la spital, pentru urmatoarea tura de chimioterapie.

Furtunul nu-l vezi, dar il ghicesti ca e acolo, bine ascuns sub tricoul copilului. Cateterul acesta e marea suferinta a vietii lui de bebelus. N-are cum pricepe el ca are cancer si ca tumora ii creste galopant in abdomen, intinzandu-se pana in coloana, dar simte clar ca furtunul asta l-a tinut in viata pana acum. inca merge de-a busilea si vorbeste cu ursuletii, dar cand mama incearca sa-i scoata tricoul, el, intelept, intinde mainile sus de tot, sa-si protejeze furtunul din piept.

Clinica St Anna din Viena, un vis de 100.000 de euro

Avea numai cateva luni si inca sugea de la san cand si-a invatat prima si cea mai dureroasa lectie de viata: daca deranjeaza un pic furtunul de la locul lui, o sa-si simta tot corpul sfasiat. A fost ca-n ziua aia cand, din joaca, si-a scos singur din corp ditamai sonda urinara. Ziua rade si gangureste naiv din mijlocul sufrageriei; noaptea, insa, se perpeleste, geme si urla prin somn ca omul disperat. Are cosmaruri, nimeni nu stie ce viseaza, dar parintii isi imagineaza ca trebuie sa-i apara in vis tot felul de grozavii.

“Uneori ma gandesc ca e mai bine ca i se intampla asta acum, decat mai tarziu, ca sa nu tina minte pe viata', ne spune Alina Simpalean, mama lui Matei. De zece luni, de cand au aflat ca pruncul lor are cancer, parintii trudesc zi si noapte sa stranga bani pentru tratamente. Au postat intreaga poveste pe http://matei-sansalaviata.blogspot.com/, iar acum au nevoie de aproximativ 100.000 de euro pentru a merge la clinica St Anna din Viena, ultima lor speranta. Clinica este specializata pe oncologie pediatrica si are cei mai buni medici in domeniu. Nici ei nu stiu exact cat le trebuie fiindca doctorii austrieci inca nu s-au decis daca sa-i faca doar tratament, sau e nevoie si de operatie. Un lucru, insa, e cert: in Romania nu mai au nici o sansa. Au incercat tot ce se putea, operatie si chimioterapie. Dupa operatie tumora a crescut la loc aproape doi centimetri, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Mai nou, a devenit imuna si la citostatice.

Cel mai pretios copil din lume: “Musca, pupa si vorbeste tot timpul'

In apartamentul lui din Bucuresti, Matei se uita la televizor, cascand ca un om mare. Are ochii albastri si e ras in cap ca toti bolnavii care au facut chimioterapie. “Te mananca piciorusul?', il intreaba mama, ingrijorata. “Sau poate te supara sosetuta?', vine si tatal. Pentru ei, fiecare secunda petrecuta impreuna cu Matei e de aur.

Pretuiesc totul la el, fiecare zambet, fiecare gangurit, fiecare plans. “Nuu, ca e uns cu toate alifiile! in general ii place sa mearga exact acolo unde aude «nu», adica la telefon, la telecomanda sau la laptop. si apoi, daca il certi, se ratoieste la tine si dupa aia il vezi ca ia, asa, o mutra de copil nevinovat si n-ai ce sa-mi mai zici', il lauda mama. “si musca, pupa si vorbeste tot timpul', zice si tata. inca viseaza ca fiul sa-i calce pe urme si sa devina campion national la kickboxing, asa cum a fost el. Sau sa incalece motorul, asa cum fac amandoi parintii.

“Inainte sa se nasca el, eu eram asa de curios, abia asteptam sa-i vad moaca. Ne planificam ca el trebuie sa iasa inalt ca mine si frumos la fata ca mama lui', zice Traian, tatal. Cu putin timp inainte de nastere, insa, s-a intamplat ceva: Alina a pierdut mult din lichidul amniotic, iar Matei a iesit din pantece alb, alb, cu pielea nefiresc de mata, foarte intinsa si perfect uscat, nu cret si umed ca ceilalti copii. Mai tarziu, la un control de colecist, doctorita si asistenta au inceput sa susoteasca ciudat intre ele. “Ce s-a intamplat?', s-a ingrijorat mama. “Nu-i nimic, stai linistita', i-au raspuns. Au aflat ca are cancer abia dupa mai mult timp. “In momentul ala, pur si simplu a cazut cortina', spune Traian. “Culmea, cand inca eram insarcinata cu Matei, ne uitam la televizor la copilasii bolnavi de cancer. si ne-a fost atat de mila de ei, incat am decis sa donam acei 2%... fara sa stim ca, de fapt, am donat pentru noi insine', adauga Alina.

Putinul care poate salva o viata de bebelus

Peste alte cateva luni, acolo, intr-o camera de spital, Alina a inceput a trai drama vietii ei. La doi pasi de ea si de Matei zaceau doi copii cu capete uriase, suferinzi de hidrocefalie si un altul contorsionat care aproape ca behaia in loc sa articuleze sunete normale. si asa au facut amandoi cunostinta cu viata de spital. Dupa aia au inceput sa se obisnuiasca cu sedintele de chimioterapie, cu perfuzii si cu transfuzii. Spitalul devenise, asa, al doilea camin. Viata fireasca de acasa Alina si-o amintea ca prin vis, ca pe un fel de lume paralela.

“La transfuzii de sange, Matei trebuie sa stea trei ore cu manuta nemiscata…i-o tineam eu, dar pentru el era tare chinuitor. Odata a miscat mana si s-a imprastiat sangele peste tot', povesteste Traian. Dar acum altceva ii framanta: vor reusi, oare, sa faca rost de banii necesari pentru a merge la tratament in Viena? si daca da, cum? Caci lor nu le intra in casa mai mult de 3.000 de lei, dintre care aproape jumatate e rata la banca. Traian e gestionar, Alina lucreaza in vanzari. Din cele circa 100.000 de euro cat le va fi necesar, pana acum au reusit sa stranga din donatii abia 34.000 de euro. Au facut petreceri caritabile, au primit sponsorizari, donatii de la prieteni si de la necunoscuti, ba un bucatar din Cluj chiar a gatit si a vandut 112 portii cu mancare, iar banii, 2.000 de lei, i-a donat familiei Simpalean. Au facut aproape tot ce se putea, tot ce le-a trecut lor prin cap, dar tot nu au reusit sa adune totul.

Sambata, petrecere caritabila pentru Matei. Gazde: motociclistii cu suflet bun

Vazandu-i rupti de tristete, prietenii lor, motociclistii de la Chopper Academy le-au sarit in ajutor. Fiecare a facut ce-a stiut: unul a sunat presa, altul a mers cu urna sa stranga bani, altul a scos obiecte la licitatie. Iar sambata aceasta organizeaza o petrecere caritabila in Regie, la Grill Pub, orele 20, cu Vama, Zero si Phenomenon. Toti banii care se vor strange vor merge la Matei. La ultimele pregatiri de petrecere am fost mirati sa-i descoperim pe baietii de motor cei duri, pletosi si cu geci de piele, in varianta babysitter, inghesuindu-se care sa-l tina primul in brate pe Matei. Ditamai barbatii s-au topit imediat cand bebelusul i-a privit drept in fata, cu ochii lui albastri. Motociclistul Tigrul a decis ca vrea sa-l ajute in ziua cand a descoperit ca “asta mic tropaia de energie maxima, iar ai lui erau praf', iar motociclistul Ozi – cand si-a dat seama ca ar fi mare pacat ca Matei sa nu apuce niciodata sa incalece un motor.

Cine doreste sa il ajute pe Matei sa traiasca poate dona la: Lei: RO75 RZBR 0000 0600 1002 0501 - Raiffeisen Bank, Agentia Apusului, titular SIMPALEAN IOANA ALINAEuro: RO46 RZBR 0000 0600 1351 7388 - Raiffeisen Bank , Agentia Berceni , titular SIMPALEAN TRAIAN GHEORGHE SWIFT : RZBRROBU 0900 900 200 - 5 euro/apel (numar apelabil doar din reteaua Romtelecom) 0900 900 202 - 10 euro/apel (numar apelabil doar din reteaua Romtelecom).

×