x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Alin Teodorescu despre cancelaria premierului

Alin Teodorescu despre cancelaria premierului

13 Feb 2004   •   00:00

Primul interviu al sefului cancelariei primului-ministru a fost dat "Jurnalului National".

"Ma voi retrage din conducerea IMAS"

Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea Guvernului adoptat ieri la Palatul Victoria, se infiinteaza cancelaria primului-ministru. Aceasta va fi condusa de Alin Teodorescu care va avea rang de ministru. Seful cancelariei premierului va avea si calitatea de ordonator principal de credite, iar personalul care va lucra in aceasta structura va ocupa functii de demnitate publica. Alin Teodorescu a vorbit despre noua functie intr-un interviu acordat "Jurnalului National". SILVIU SERGIU

Jurnalul National: Domnule Alin Teodorescu, era nevoie de infiintarea unei cancelarii a primului-ministru? Alin Teodorescu: Cred ca este nevoie de aceasta cancelarie. Cred ca pot sa aduc o valoare adaugata la ce se intampla acum. In acelasi timp, desi nu am experienta in serviciile publice, nu am lucrat niciodata in serviciile publice, am fost in contact permanent in ultimii trei ani cu domnul prim-ministru.

Ati fost consilierul dl premier? Asta cu consilierul a fost mai mult asa pentru presa. Nu am avut niciodata putere de decizie oficiala, singura decizie oficiala a fost atunci cand am fost numit seful grupului de analiza pentru problema adoptiilor internationale, care a contribuit la elaborarea legislatiei privind adoptia internationala si protectia copilului.

In noua postura am inteles ca veti avea rang de ministru ... Seful cancelariei nu este membru in Cabinet. Daca nu ma insel in nici un stat membru al UE seful cancelariei nu este membru in guvern. Secretarul general al executivului este membru in guvern. Rangul de ministru este pentru ratiuni administrative.

Totusi, in aceasta calitate veti intra sub incidenta Legii 161 privind incompatibilitat ile persoanelor care ocupa functii publice... Sigur ca da. Asta inseamna ca toate pozitiile pe care le detin in administrarea unor firme va trebui sa le parasesc. Pot sa raman actionar si va trebui sa-mi depun declaratia de avere. Legea 161 spune ca in termen de 60 de zile de la numire trebuie sa te eliberezi de functiile administrative. Deocamdata nu este o numire oficiala, numirea oficiala va fi atunci cand legea privind reorganizarea Guvernului se va intoarce din Parlament, dar deja organizam adunarile generale ale actionarilor si facem transferuri.

La ce societati comerciale detineti functii de conducere? In administrare am IMAS si o mica tipografie.

Deci va veti retrage din fruntea IMAS. Da.

Dar pana la numirea oficiala veti continua sa conduceti IMAS? E o perioada de doua saptamani in care se face transferul gestiunii si al celorlalte atributii. Este o perioada de tranzit.

Apropo de declaratia de avere, ce avere aveti? Am actiunile in diferite corporatii, un apartament la etajul 9 in Obor, o masina in leasing, un cont bancar, patru copii si doi nepoti.

Care vor fi atributiile concrete ale cancelariei primului- ministru? Cancelaria este unitatea centrala de comanda a primului-ministru, ea asigura fluxul documentelor si sintezele spre rezolutii provenite de la comitetele de integrare europeana pe care premierul le conduce in mod direct. Situatia pe care noi am gasit-o la Guvernul Romaniei nici noua nu ne-a venit sa credem, noi cei care am facut o analiza a aparatului guvernamental. Premierul este singurul ministru din Cabinet care nu are aparat de lucru, nu are servicii proprii, nu are buget propriu, este "dependent" de Secretariatul General al Guvernului. Cartea de munca si fisele de pontaj ale primului-ministru sunt semnate de secretarul general al Guvernului. Ceea ce este neconstitut ional. Pentru ca angajatorul primului-ministru este Parlamentul.

Am inteles ca aceasta cancelarie va incheia parteneriate cu cancelariile premierilor din statele membre ale UE. Despre ce tari este vorba? Da. Am fost foarte uimiti ca aproape simultan cu anuntul privind infiintarea cancelariei au venit telefoane de la sefi de cancelarii ale unor prim-ministri din tarile membre, unele cunostinte personale, altii pe care nu-i cunosteam, care si-au oferit ajutorul. Unii mi-au spus ca nu aveau cu cine sa colaboreze, cu cine sa comunice.

Totusi, despre ce tari este vorba? Nu sunt documentat, dar cele mai potrivite ar putea sa fie Cancelaria premierului german si birourile prim-ministrilor de landuri, biroul primului-ministru din Marea Britanie si chiar ceea ce se numeste Consiliul primului-ministru din Franta.

In activitatea cancelariei va exista si o componenta de lobby pentru integrarea europeana? Nu. Institutiile statului fac comunicare, negociere, intelegeri, memorandumuri, cooperare, dar ce spuneti dvs. e foarte important. Criza din ultimele doua saptamani pe marginea adoptiilor internationale, care a fost generata gresit de amestecul dintre amendamentele dl Arie Oostlander si o declaratie privata a doamnei Emma Nicholson, ne-a aratat tuturor ca Guvernul Romaniei are probleme in gestionarea situatiilor de criza. Din pacate, Romania are in continuare o imagine negativa pe plan extern, exista sfere largi din Occident, medii de afaceri, opinie publica, massmedia, unde Romania nu este cunoscuta si ar trebui sa se faca ceva in directia asta.

Au fost foarte multe voci care v-au acuzat ca sunteti la conducerea unui institut de sondaje care face jocurile PSD, fiind si un apropiat al premierului Nastase. Numirea dvs. in functia de sef al cancelariei ar putea fi interpretata ca o confirmare a acestui lucru... Intr-un mod superficial faci o legatura intre anumite cifre dintr-un sondaj si pozitia unuia sau altuia dintre membrii din conducerea institutului care il realizeaza. Institutele de sondare a opiniei publice sunt verificate din patru in patru ani, la alegeri. Ma refer la institutele de sondaje care fac sondaje politice. IMAS a iesit pana acum bine din verificarile din 1992 si 1996, foarte bine as spune chiar excelent in 2000 si nu am nici un motiv sa cred ca in 2004 va fi altfel. E o mare pacaleala sa faci o legatura directa intre rezultatele unui sondaj si pozitia unuia dintre membrii din conducerea institutului. In cazul IMAS, Metro Media Transilvania, CURS, CSOP si a altor institutii de valoare care exista in Romania nu poti sa le pui un semn de intrebare in privinta calitatii datelor. M-am obisnuit cu aceste acuzatii. Intre 1992-1996 toata lumea, inclusiv dl Nastase, care m-a trimis sa fac anchete la conserve si la detergenti, ne-a acuzat ca suntem cu CDR. Intre 1996 si 2000, CDR ne-a acuzat ca suntem cu ApR, care crestea si toata lumea zicea ca il umflam. Acum, dupa 2001, am fost acuzati ca suntem ai PSD. Este o diferenta de perceptie. Dar nu ma deranjeaza, eu sunt pregatit. Dl Nastase cand m-a prezentat in sedinta de Guvern a spus "Domne, sa speram ca o sa reziste atacurilor, ca nu o sa-l faca pulbere cum a facut cu altii si o sa poata sa lucreze". Este o mare problema pentru ca Romania este singura tara in curs de aderare la Uniunea Europeana in care a lucra pentru guvern este un fapt negativ. Daca spui lucrul asta inseamna ca esti corupt, esti bandit, esti hot, ca esti mincinos s.a.m.d. Nu e adeva rat, peste tot in Europa, SUA, Canada, oamenii lucreaza in sectorul privat si apoi in sectorul public si viceversa.

De acum incolo veti fi un om si mai ocupat decat erati pana acum. Sotia dvs. cum a primit vestea numirii in functia de sef al Cancelariei premierului? M-a anuntat ca intenteaza divort. Glumesc bineinteles.

Si ati incercat sa o convingeti sa se razgandeasca? Nu. Am invitat-o spre seara la masa, poate reusesc sa negociez.

O sa va inscrieti in PSD? Nu stiu. In politica e important sa nu spui niciodata nu. Cred ca mai am foarte multe lucruri de facut in propria meserie. In acelasi timp, faptul ca un om ca Adrian Nastase vrea sa-l ajut si se simte onorat ca am acceptat inseamna ceva pentru mine. Daca veti primi maine propunerea de a va inscrie in PSD veti fi luat prin surprindere sau aveti deja un raspuns? Am deja un raspuns.

Si care este acesta? Am sa vi-l spun la momentul potrivit. CV Alin Teodorescu

  • Alin Teodorescu s-a nascut la 30 martie 1951, la Braila, este casatorit si are patru copii.
  • A absolvit in 1974 Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti.
  • A urmat studii postuniversitare CEDOR-UN pe tema "Populatie si dezvoltare" in 1978. Din octombrie 1991 a devenit fondator, actionar principal si presedinte al IMAS.
  • A fost numit coordonator al Grupului de reforma a administratiei publice, la sfarsitul anului 2002. La 17 iulie 2003 a fost numit director al Unitatii de Management al Proiectului privind Reforma Administratiei Publice (UMP-PAL).
  • A publicat numeroase studii in lucrari colective si a editat mai multe volume de specialitate.
  • A predat la Universitatea Waseda, Tokyo, la catedra de marketing, intre anii 1990 si 1992 a fost director de marketing la DANTE HD ltd.
  • ×