x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Amenzi în prostie. Comună întreagă terorizată de poliție

Amenzi în prostie. Comună întreagă terorizată de poliție

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2016   •   11:24
Amenzi în prostie. Comună întreagă terorizată de poliție

Șeful de post din comuna Petrești, județul Dâmbovița, este spaima localnicilor. A dat peste 1.000 de amenzi, chiar fără să-i anunțe pe cei amendați. Oamenii au aflat de la Primărie că au de plată sume pe care le-ar putea strânge în trei ani din venituri, dacă ar muri de foame. Dar polițistul – Marinescu Nicolae – este departe de a fi un exemplu de corectitudine și eficiență. O altă mare problemă a oamenilor este chiar nerezolvarea cazurilor grave de furt și tâlhărie din comună.

Infractorii din comună sunt singurii mulțumiți de activitatea polițistului. Iar ultima „faptă de vitejie” a acestuia este refuzul de a interveni într-un caz în care există Ordin de Protecție obținut de o femeie împotriva fostului ei soț. Victima a fost atacată de bărbat în propria casă, cu două săptămâni în urmă, a sunat la Poliție să ceară ajutor, iar polițistul a amenințat-o tot pe ea că o va amenda dacă mai îndrăznește să facă asta. Femeia stă ascunsă de atunci, pentru că nimeni nu vrea s-o ajute – adică să aplice legea.

Femeie disperată: a sunat la 112 și a primit amenințări de la șeful de post

„Am sunat mai întâi la postul de Poliție, să anunț că s-a încălcat Ordinul de Protecție, dar domnul polițist era plecat. Am sunat apoi la 112 și am fost sunată după o jumătate de oră, când domnul polițist a ajuns la secție, nu la mine acasă. M-a amenințat că îmi dă amendă dacă mai sun la 112. Am încercat să-i explic atunci că sunt în pericol de moarte și în jumătate de oră putea să mi se întâmple orice, dar nu a făcut nimic. A trebuit să plec eu și să-l las pe el (pe fostul soț n.n.) în casă, deși ar trebui să fiu protejată în acest moment, printr-o hotărâre a instanței de judecată”, ne-a explicat Daniela Bănică, femeia care nu este protejată nici măcar acum, după ce a ajuns și presa în casa ocupată de fostul soț.

Femeia este terorizată, se simte amenințată și fără niciun fel de protecție, deși a parcurs toți pașii prevăzuți de lege, iar instanța i-a dat câștig de cauză. Statisticile arată că o femeie moare, fiind victima bărba-tului agresiv, în fiecare lună, în situații asemănătoare, fapt care a dus - acum trei luni - și la modificarea legii pentru obținerea cu celeritate a Ordinului de Protecție. Problema proprietății, pe care a invocat-o bărbatul care acum locuiește în casă, se rezolvă printr-un proces de partaj, nu prin încălcarea Ordinului de Protecție cu sprijinul polițistului.

Blocaj la taxe și impozite locale, din cauza potopului de amenzi

Problema amenzilor foarte mari și nejustificate se răsfrânge și asupra bugetului local, pentru că Primăria nu mai poate colecta taxele și impozitele, astfel încât se blochează plățile și investițiile, până la soluționarea fiecărui caz în instanță. Asaltați și alarmați de cele peste 1.000 de plângeri depuse de locuitorii comunei, cei de la Primărie au încercat să găsească o soluție atât pentru oamenii amendați cu sume pe care nu au cum să le plătească, dar și pentru a rezolva problemele administrative cauzate de aceste amenzi. În plus, oamenii nici măcar nu au fost anunțați că au fost amendați. „Dacă noi nu le-am fi spus oamenilor că au de plată amenzi uriașe, ei nu ar fi știut nici măcar că au fost amendați și nu ar fi putut să facă în termen de 15 zile contestație. Sărmanii oameni vin la noi să ceară ajutor și facem tot ce putem”, ne-a explicat primarul comunei Petrești, Andrei Lucian, care ne-a pus la dispoziție dosare voluminoase, cu sutele de plângeri ale oamenilor din comună. Ne-am putut convinge că cei care au primit, pentru te miri ce, amenzi între 3.000 și 8.000 de lei, sunt oameni care abia trăiesc de pe o zi pe alta, din ajutor social, persoane cu handicap grav. „Un bătrân a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că l-a găsit cu roaba plină cu iarbă cosită mergând pe stradă. I-a cerut datele de pe buletin și omul s-a trezit cu amendă. Avem primăria blocată de aceste amenzi, pentru că legea prevede ca plata taxelor și impozitelor locale să se facă după achitarea tuturor amenzilor, iar oamenii nu au bani să plătească”, mai spune primarul.

Cheltuieli de judecată plătite de stat. Procese pierdute pe bandă

Aproape toți au avut câștig de cauză în instanță, pentru că polițistul și-a depășit de cele mai multe ori atribuțiile legale, dar și suma maximă prevăzută pentru amendă. Mai mult, polițistul a făcut procese-verbale fără martori, unele nesemnate de cei amendați, altele semnate în alb. Sutele de procese câștigate de amărâții amendați se termină cu decontarea cheltuielilor de judecată din banii statului, pentru că legea românească prevede că nu funcționarul – în acest caz polițistul – ci instituția să deconteze pagubele. Ministerul Afacerilor Interne nu a intervenit până acum în niciun fel pentru a afla ce se întâmplă la Petrești. „Ne este frică de el. Dacă face toate astea și e șef de post din ‘89, credem că îl susține cineva sus pus. Și la televizor a apărut un lider sindical al polițiștilor și i-a luat apărarea de mai multe ori, dar noi știm că sora lui Marinescu este secretara acelui lider sindical și bănuim că e foarte complicat să intervină cineva. El face ce vrea aici. Toată lumea știe că balastiera muncește câteva zile pe săptămână pentru el și vinde mai scump decât balastiera”, ne-a spus, șoptit, unul dintre oamenii de pe stradă, care nu vrea șă-și dea numele, de frică. Pentru că în comuna Petrești poate vorbi oricine despre polițistul care a băgat spaima-n oameni, dar nu și în hoți.

Autor Necunoscut pentru 50 de calorifere furate într-o noapte

Furturile cu autor indicat de păgubiți au rămas nesoluționate. „Am făcut recepția lucrării la sala de sport. Firma care a montat caloriferele avea cheia, au furat 50 de calorifere într-o singură noapte, desfăcute de profesioniști, fără să forțeze vreo intrare. Noi am depus plângere, specificând toate aceste lucruri, dar a dat AN (autor necunoscut   - n.r.)”, explică primarul. Au fost zeci de astfel de furturi la Petrești, dar niciun caz soluționat. „Eu sunt sătul de AN-uri! Am șase spargeri cu AN, în condițiile în care i-am oferit eu hoții. El nu rezolvă niciun caz. Eu mă duc la IGP să rezolv problema. Mă interesează să-mi recuperez banii. Pe 15 aprilie am avut ultima spargere, cu autor cunoscut, salariatul meu”, ne-a mărturisit, disperat, Radu Ion, proprietarul unui magazin și al unui restaurant, în apropierea postului de Poliție. Tot proprietarul a fost amendat pentru că nu își instalase sistem de alarmă. Acum are sistemul instalat, dar hoțul nu a fost prins. Omul spune că, din cauza hoților, a muncit degeaba în ultimul an și nu-și poate recupera prejudiciul. Nu este singurul caz în care polițistul i-a amendat chiar pe cei care au depus plângeri, fără să găsească făptașii.
 

Oamenii disperați cer ajutorul Primăriei

Plângerile care au fost înregistrate la Primăria Petrești sunt atât de multe, încât angajații nu mai fac față situației. Oamenii explică ce li s-a întâmplat și speră să fie apărați de autorități. Au câștigat procesele în instanță, însă asta nu-i pune la adăpost în fața abuzurilor. Cei mai mulți se simt amenințați în permanență și au înțeles că nimeni nu poate rezolva problema șefului de post. Voicu Vasile se plânge la Primărie pentru că polițistul l-a amendat nejustificat și i-a confiscat drujba și l-a obligat de mai multe ori să muncească pentru sediul Poliției, pentru a-și primi drujba înapoi, dar a muncit degeaba. Patronul unei firme de confecții metalice se plânge că polițistul i-a comandat porți în valoare de 7.000 de lei, a plătit pentru ele 2.000 și i-a cerut factură pe 5.000. După care, a pretins de la patron 7.000 și a trimis Inspecția în Construcții să-i dea o amendă.

„Mergeam cu căruța la târg, în Găești, domnul Marinescu m-a oprit și mi-a cerut actele de identitate. Eu nu am avut buletinul asupra mea și m-am trezit cu o amendă acasă, în valoare de 945 de lei”, explică, într-o plângere depusă la Primărie, Tufeanu Daniel Florin, din satul Puntea de Greci. Ioana Tătaru, din satul Ionești, scrie într-o plângere că a vrut să-și ia zilele după ce a primit acasă o hârtie prin care era înștiințată că are de plată o amendă de 3.000 de lei, pensia din care trăiește fiind de 780 de lei pe lună. „Mă duceam cu o roabă de gunoi spre gârlă, iar în spatele meu m-am trezit cu domnul Marinescu Nicolae și m-a întrebat cum mă cheamă. La câteva zile m-am trezit acasă cu o amendă de 3.000 de lei. Când am văzut, m-am panicat și am vrut să-mi iau zilele”, scrie femeia.

Oamenii din comună au strâns până acum zeci de dovezi care îl incriminează pe șeful de post și așteaptă să facă cineva dreptate, în timp ce la Primărie s-a strâns deja o sacoșă plină cu confirmări de primire de la MAI și tot atâtea răspunsuri negative din partea ministerului, la solicitările oficiale de soluționare a situației.

Tatăl unei fete de 16 ani care se poate deplasa doar în scaunul cu rotile a fost amendat cu 6.500 de lei şi a câştigat în instanţă, apoi a fost ameninţat că va fi amendat dacă mai merge cu bicicleta. Omul este nevoit să plece uneori noaptea de acasă, pentru a cumpăra medicamente, dacă fiica lui are nevoie.

Două vile dintr-un singur salariu

În timp ce oamenii care trăiesc din ajutor social primesc amenzi de mii de lei pentru o roabă cu iarbă sau pentru că au scos căruța din curte, pentru câteva vreascuri primite de la un vecin milos sau pentru lemnele de la poartă, în curtea șefului de post cresc două vile, deși el este singurul membru al familiei care are venituri salariale. „Nu înțeleg cum poate să-și construiască asemenea case cineva care nu are niciun prieten în comuna asta. Așteptăm și noi să vadă cineva de mai sus ce se întâmplă aici și să facă ceva”, ne-a spus unul dintre cei amendați și scăpați în instanță de amenda abuzivă.

×