x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Asociaţia Românilor Sinceri: "Clona" mai tânără a lui Ion Iliescu vrea să candideze la preşedinţie

Asociaţia Românilor Sinceri: "Clona" mai tânără a lui Ion Iliescu vrea să candideze la preşedinţie

de Alina Turcitu    |    07 Noi 2011   •   07:28
Asociaţia Românilor Sinceri: "Clona" mai tânără a lui Ion Iliescu vrea să candideze la preşedinţie

Doi barbati imbracati la patru ace stau la o masa micuta cu fruntea sprijinita in palme. Sunt concentrati, astazi discuta probleme nationale: 'Cica nu sunt bani la buget. Hm, ce vorbesti, domne?'. Li se mai alatura doua colege. Concluzia, dupa cateva ore de sedinta in patru: 'Si daca am creea noi o miscare a cetateanului? Nu iesit cu bata in strada! Ci gasit oameni cu simt civic care ar antrena comunitati din ce in ce mai mari. Sa fie, asa, ca o presiune a maselor pe Guvern!'.

Amandoi barbatii sunt trecuti de 60 de ani. Doamnele sunt mai tinere. Unul dintre barbati seamana izbitor cu Ion Iliescu. Cand rade, parca are rasul lui, cand vorbeste are aceeasi mimica. Doar ca e nitel mai tanar, are doar 63 de ani. Si culmea, se cunosc bine. In tinerete au lucrat amandoi la Ape, colegi.
Pe omul nostru il cheama Ovidiu Stoenescu, este inginer si de patru ani a infiintat Asociatia Romanilor Sinceri.

Lumea, cand aude de Sinceri, zambeste ('Cine-or mai fi si astia si ce-or face?'). Internetul ti-i recomanda sincer, prin cuvintele : 'Nu e banc'.
Ideea de Romani Sinceri s-a nascut pe sticla, noaptea tarziu, cand domnul Stoenescu tot vorbea ca invitat la DDTV. 'Era un telespectator care obisnuia sa sune des – a murit, saracul – si intra el in direct noapte de noapte. Odata a zis: domne, hai sa facem Clubul Oamenilor Sinceri!', ne povesteste presedintele.
“Si apoi, cu cinci membrii fondatori am facut Asociatia, avand ca scop promovarea unor idei sanatoase in societate si a oamenilor valorosi care sa miste lucrurile in politica. Figuri necunoscute publicului larg, care nu apar la televizor'.


Din ideile Sincerilor: sa facem o greva morala!
Pana acum, Sincerii nu au reusit sa promoveze nici un chip nou in politica, dar au multe idei. Se intalnesc des, discuta, iar concluziile si le posteaza pe platforma proprie, www.existromania.ro. Nu se plictisesc niciodata. Ar putea sa vorbeasca zile in sir despre orice. Le place sa se contrazica, caci asa le vin si mai multe idei. Dintr-o simpla vorba aruncata in vant de unul, celuilalt ii vine instant ideea sa construiasca mai mult: o campanie, o miscare, un sistem. 'Adica ceva care sa miste aceasta masa de cetateni, aparent inerta', explica.

Eram de fata cand domnul Stoenescu a trantit-o firesc, scarbit: 'Domne, eu nu mai suport sa deschid televizorul si sa aud numai gogomanii!', si colegei sale, Florentina, i-au sclipit ochii in secunda doi: 'Pai atunci hai sa facem un fel de greva morala, de o zi. Sa dam un anunt – dragi romani, de astazi pana maine pana la ora cutare nu se mai uita nimeni la televizor la emisiuni politice. Astazi nu privesti, nu asculti, nu citesti Kopro-cultura!'.
Dincolo de vorbe, Romanii Sinceri si muncesc – au facut ei ce-au facut si au reusit sa stranga mai bine de 2.000 de membri din toata tara. Doctori, avocati, profesori, ingineri, academicieni, numai oameni cu carte, sa ai cu cine discuta la sedinte.
Au devenit simpatici publicului dupa ce au reusit sa blocheze in instanta infiintarea Partidului lui Dan Diaconescu. Au incercat sa blocheze si infiintarea UNPR pe motiv ca au 'furat' initialele Uniunii Patronatelor. Dar n-au reusit. Le-a trecut prin cap chiar sa lupte pentru o 'noua lege a nationalitatii prin care in Romania sa existe numai romani, asa cum in Franta sunt numai francezi, nu si alte nationalitati'. Si nu s-au oprit aici.


Roman sincer, viitor candidat la Cotroceni. De ce? 'De ce nu?'
Domnul Stoenescu a vrut sa candideze la functia de presedinte al Romaniei si-ar mai vrea. Intrebam de ce. Ne raspunde franc: 'De ce nu?'. Apoi: 'Nu vreau pentru mine, ci pentru romani. Nu stiu, haideti sa incercam. Vreau sa arat ca exista si alti oameni'.
De obicei are un chip zambitor si senin, exact ca domnul Iliescu. Azi, insa, e suparat, tuna si fulgera. 'Nu se mai poate asa! Undeva crapa! Iesim in strada, ceva se va intampla. Perspectivele sunt groaznice, ti se ridica paru-n cap! Eu stiu ca limita de suportabilitate a populatiei este foarte jos. Dar astia vor sti cand sa se opreasca? Nu vedeti ca au impresia ca sunt eterni? Ca ei sunt cei mai destepti?'.

Vine vorba de minciuna. Colegul sau pensionar, Bogdan Nicolae, fost director de Minister, e necajit ca Guvernul minte de ingheata apele. 'Ne-au spus ca or sa ne dezghete pensiile pe care ni le inghetasera. Si acum spun: nu le mai dezghetam, raman asa pana trece criza', zice.

Domnul Nicolae cu domnul Stoenescu sunt prieteni vechi. In discutii si polemici nici nu mai au nevoie de cuvinte; se inteleg din priviri. Au ei un plan al lor de salvare a electoratului. 'Pana acum, toate partidele au manipulat alegatorii si i-au folosit nesincer', spune Bogdan Nicolae. 'Si noi vrem sa-i folosim... (amandoi, in cor) sincer!'.

×
Subiecte în articol: reportaj