x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Au reusit doar patru

Au reusit doar patru

23 Feb 2004   •   00:00

Doar patru parlamentari au "supravietuit" testului propus de Antena 1, in care au trebuit sa traiasca o saptamana cu 400.000 de lei, cota parte din salariul minim pe economie. Deputatul PSD Vasile Bleotu a fost descalificat sambata.

Doar patru parlamentari au "supravietuit" testului propus de Antena 1, in care a trebuit sa traiasca o saptamana cu 400.000 de lei, cota parte din salariul minim pe economie. Deputatul PSD Vasile Bleotu a fost descalificat sambata, dupa ce a cumparat pentru familia sa cateva perechi de incaltaminte de la reduceri, insumand 3 milioane de lei.
OANA STANCU

Emil Boc, Maria Petre, Mona Musca si Raj Tunaru sunt cei care au reusit sa incheie saptamana de trai asemanator omului obisnuit. Ion Solcanu (PSD) s-a retras din prima zi, motivand ca actiunile politice nu-i permit sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun. Mihai Lupoi (PRM) a ramas fara bani de joi, dupa ce si-a cumparat spuma de ras, medicamente si caiete pentru copii. Iar Vasile Bleotu a fost descalificat sambata, dupa ce a cheltuit cu 3 milioane mai mult decat avea, adica alocatia pentru doua luni si jumatate.
Ca au supravietuit sau nu, fiecare dintre participanti a ajuns la concluzia ca nu se poate trai asa. Ca atare au promis sa faca fie o declaratie politica, fie o interpelare adresata Guvernului, fie o initiativa legislativa pentru majorarea salariului minim pe economie. Mihai Lupoi intentioneaza dublarea lui, insa Raj Tunaru este si mai hotarat: "Marti voi face o declaratie politica in Parlament pentru a atrage atentia Guvernului in aceasta privinta. Dar daca imi ajuta Dumnezeu sa ajung in acea functie cu decizia, salariul minim va fi de 6.900.000 de lei".

Raj Tunaru - post negru si patinaj
Deputatul independent Raj Tunaru a simtit pe pielea lui cum este sa intri intr-un hypermarket cu 50.000 de lei in buzunar. Ca la expozitie: priveste, dar nu pune mana!

SINTETIZATOR: 10.990.000 de lei. "Daca fac economie 50.000 pe luna, 200 de luni, in vreo 17 ani pot sa mi-l cumpar, nu?".
BICICLETA: - 2.700.000. "Eu am 50.000. Da, in vreo 5 ani strang banii."
PANTOFI: - 2.229.000. "Bun... eu am ultimele cifre 29.000."

Cam acestea au fost concluziile deputatului, care se plimba printre rafturi cu 50.000 de lei in buzunar. Cum nu s-a putut atinge de nimic, a dat-o pe pufuleti. Da’ punga mica, de 2.000 de lei. Nici la raionul alimentar nu a avut mai mult succes. Nici chiflele nu se dau la bucata, ci ambalate cate doua, a constatat el amarat. A renuntat la ele si a luat o paine. Spre uimirea vanzatoarei, a cumparat doar 124 de grame de orez cu ciuperci (11.135 lei) si o aripioara de pui (7.476 lei).
Tunaru spune insa ca nu este un mancacios, de aceea ar fi reusit sa supravietuiasca. "Nu ma omor cu mancatul si sa stiti ca nu am trisat, nici nu am mancat pe la altii. Daca era asa, puteam sa mananc gratis in fiecare seara la alt restaurant, pentru ca eu la colegi nu platesc", afirma deputatul, patron al mai multor hoteluri.
Meniul lui a cuprins mai mult slana, despre care spune ca nu e inventia lui Boc, caci toti ardelenii asta mananca, ceapa, oua si paine. "Baietii de la restaurantul Camerei m-au invatat sa mananc macaroane, ca tin de foame. Si au mai pus de la ei...", recunoaste deputatul.

Post negru si loto
Vineri, Raj Tunaru a facut economie. Post negru. "Nici apa nu am baut, iar de mers, merg pe jos. Uitati-va la masina mea, ca e nemiscata din fata hotelului de o saptamana", incearca el sa ne convinga. Cu banii astfel salvati, deputatul a cumparat un bilet la Loto. 8, 9, 10, 19, 43 si 46 sunt numerele jucate de acesta. Daca vor fi castigatoare, Tunaru a promis ca va pune banii la dispozitia Antenei 1 si "Jurnalului National" pentru a-i imparti oamenilor care traiesc in mod real din salariul minim pe economie sau chiar mai putin. "Sunt multi asemenea oameni, dar si 5 milioane de dolari sunt multi. Macar sa castig!", spune el.

Patine si "Jurnalul"...
Pentru ca experienta hypermarketului l-a epuizat, deputatul a hotarat sambata sa incerce sa se si recreeze cu banii ramasi: putin peste 30.000 de lei. La film nu putea intra, la teatru nu... A decis sa incerce la patinoar. Un afis il instiinta ca ora costa 50.000, dar a negociat la jumatate din timp: 25.000 de lei. A intrat, a cazut, a iesit. Si ca sa se si "culturalizeze", a dat ultimii bani din buzunar pe "Jurnalul National

Sinteza cheltuielilor si a lichiditatilor: duminica, ziua a saptea

Maria Petre (PD)
Mancare (varza cu carne) 40.000 lei
Transport 0 lei
Total 40.000 lei
Datorie 5.500 lei

Emil Boc (PD)
Mancare (un ou, jumatate de franzela) 6.000 lei
Transport 0 lei
Total 6.000 lei
Rest 1.600

Mona Musca (PNL)
Mancare (margarina, omleta, mamaliguta) 25.550 lei
Transport (abonament/zi) 34.000 lei
Total 39.500 lei
Rest 38.300 lei

Raj Tunaru
Mancare (pufuleti, orez cu ciuperci, aripioara pui) 25.591 lei
Transport 0 lei
Altele (bilet loto) 36.000 lei
Total 61.591 lei
Rest 4.209 lei

×
Subiecte în articol: reportaj tunaru raj tunaru