x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Oamenii lui Băsescu scot profit chiar și din cimitire

Oamenii lui Băsescu scot profit chiar și din cimitire

de Alex Nedea    |    12 Apr 2016   •   17:07
Oamenii lui Băsescu scot profit chiar și din cimitire

Băieții deștepți câștigă bani din orice. Și cum moartea e cea mai predictibilă afacere, nu putea fi ocolită nici ea. Mai multe primării din țară și-au concesionat cimitirele către firme private care au încasat sume uriașe. Afacerea e garantată atâta timp cât oamenii vor continua să moară în localitate. Și e și mai sigură atunci când în firme se strecoară apropiați ai edililor care au oferit generoasele contracte.

De ani de zile clopotarul Neculai Andrei urcă în turla clopotniței din Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț pentru a trage sforile clopotelor masive din bronz. Și de fiecare dată când smucește sfoara cu o mână își face câte o cruce cu cealaltă. Căci atunci când limba lovește metalul de vibrează toți pereții clopotniței, se gândește că a venit momentul să se prăvălească toată construcția în care nimeni nu a mai investise de un un amar de ani.

 

Investiții minime, profit maxim

Clopotnița pe sub care trec în fiecare zi mii de oameni e un pericol public. Chiar în timp ce Nicolae Andrei ne vorbește o țiglă de un kilogram s-a desprins, a alunecat de la locul ei și s-a prins de o bucată de scândură rămânând acolo agățată, imprevizibilă precum un creion pus să stea  pe un fir de ață. „Anul trecut au  căzut țigle numai pe mașinile parcate la bază și au spart parbrizele. Dar se putea mai rău. Când e adus mortul în cimitir, preotul oprește coloana chiar aici în fața ei ca să facă slujenia de intrare la cimitir. Doamne ferește de un vânt puternic că imediat cade de acolo sus și pe mort, și pe vii. Va fi  catastrofă! Vă imaginați că dacă vine o țiglă din aia de acolo sus poate să îi crape capul cuiva. A zdrobit mașini, da'poi capul unui om!”, exclamă  Neculai Andrei.

La începutul anului  clopotarul nu a avut liniște să tot privească cum i se mișcă sub tălpi ditamai construcția așa că s-a dus la primărie să ceară socoteală. Nu avea prea mari speranțe, că de ani de zile țipă în stânga și în dreaptă că se duce șandramaua și nimeni nu l-a luat în seamă. „Am fost în audiență la primărie și mi s-a zis că nu mai aparține de primărie clopotnița. Că aparține de o firmă care a preluat în concesiune”. O căutare atentă în arhiva primăriei Piatra Neamț ne-a arătat că încă din  anul 2006 două din cele mai mari cimitire ale orașului au ajuns în administrarea unei societăți private, M&D Mens Srl, care s-a obligat în schimbul banilor pe care îi încasa de la cetățenii orașului să îngrijească hectarele pe care se întind locurile de veci ale pietrenilor.  E greu de de înțeles ce înseamnă această „îngrijire” dacă te bazezi doar pe ce se vede cu ochiul liber. Acum două luni, când reporterii Jurnalul Național au fost acolo, în albia râului care traversează cimitirul erau munți de gunoaie, de la resturi de țigle la scutece. Era și de înțeles de ce: ca să găsești un coș de gunoi în cimitir era la fel de greu cu a găsi zombi. Situația nu e de ieri de azi. Dacă răsfoiești presa locală sau vorbești cu localnicii afli că problema mizeriei și a proastei administrări a cimitirelor se ridică de ani de zile. Clopotarul are o explicație ironică: „Băieții deștepți nu fac investiții. Băieții deștepți vin în fiecare zi la ora 15, iau traista cu bani  și la revedere pa! Așa e în fiecare zi, program original!”. În replică firma în cauză ar fi probat la primărie cu documente în toți acești ani investițiile făcute.

 

Un pomelnic de taxe pentru cine trebuie

Potrivit contractului în schimbul acestor servicii de curățenie și de pază pe care le-ar presta în acte,  firma are dreptul să încaseze de la muritori o listă de taxe lungă cât un pomelnic: „taxe de concesiune”, „tarife anuale pentru întreținere”, „taxe de cedare-preluare loc de veci”, „taxă de prestație”, „tarife de înhumare”, „tarife pentru folosirea capelei”, „tarife de exhumare după 7 ani”, „tarife de exhumare înainte de 7 ani”, „tarif de reînhumare”, „tarife pentru accesul autoturismelor în incinta cimitirelor”. Iar banii curg cu duiumul căci valoarea taxelor sunt pe măsură:o înhumare costă până la 400 de lei iar concesionarea unui loc de veci 1100 lei. Veniturile firmei au crescut astfel continuu. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe firma a încheiat anul 2010  cu încasări de 683.000 de lei ca la ultimul bilanț, din 2014, să ajungă la 823.000, dar cheltuielile pe hârtie au depășit în fiecare an veniturile.

Dar detaliile interesante abia acum urmează. O privire asupra asociaților firmei care a preluat administrarea cimitirelor scot în evidență un nume: Adriana Dulamă. Ea este nimeni alta decât soția actualui șef al Partidului Mișcarea Populară Piatra Neamț, Laurențiu Dulamă formațiune din care făcea parte și primarul Gheorghe Ștefan, care și-a dat demisia după ce a fost arestat pentru presupuse fapte de corupție. De altfel Dulamă, într-o declarație de avere depusă pe site-ul firmei unde este manager, recunoaște că soția sa a încasează zeci de mii de lei de la firma care administrează cimitirele.  Contactat de reporterii Jurnalul Național  Laurențiu Dulamă s-a rezumat să ne ofere un punct de vedere doar printr-un scurt mesaj:„În legătură cu întrebarea privind «Cum a ajuns soția mea acționar într-o firmă», vă asigur că au fost respectate toate procedurile legale conform cerințelor Registrului Comerțului”.

 

Miracolul de la cimitir

După plecarea reporterilor Jurnalului Național de la Piatra Neamț în cimitirul Eternitatea s-a petrecut un miracol. Au apărut coșuri de gunoi nou nouțe, s-au făcut o parte din reparațiile de la clopotniță și s-a curățat albia râului de gunoaie. Adică ce nu s-a făcut în zece ani, s-au schimbat în câteva zile.  „ Părerea mea strictă și personală e că a fost o  lipsă de interes a foștilor administratori și directori iar acționariatul a fost foarte ocupat și a avut prea multă încredere în cei care erau acolo”, ne-a spus Marius Ghineț, noul administrator al firmei M&D Mens care promite că de astăzi lucrurile vor sta mult mai bine în cele două cimitire.

 

Cum s-au îngropat milioanele la Timișoara

Piatra Neamț nu e singurul oraș reședință de județ care a concesionat cimitirele unei firme private. La Timișoara aceeași strategie avea să provoace nemulțumiri ulterioare și mai mari. Potrivit ziarului local opiniatimisoarei.ro o firmă care a administrat în perioada 2004-2012   două cimitire din orașul ar fi provocat o pagubă în bugetul public de 6 milioane de euro. Asta pentru că societatea nu ar mai fi plătit și redevențele datorate consiliului local. Ulterior societatea a intrat în insolvență.

„Băieții deștepți nu fac investiții. Băieții deștepți vin în fiecare zi la ora 15, iau traista cu bani  și la revedere pa! Așa e în fiecare zi, program original!”, clopotarul Neculai Andrei

„În legătură cu întrebarea privind «Cum a ajuns soția mea acționar într-o firmă», vă asigur că au fost respectate toate procedurile legale conform cerințelor Registrului Comerțului”, Laurenţiu Dulamă

La Piatra neamţ, administrarea cimitirelor se face în familie, adică în familia politică. Administratorul Adriana Dulamă este soţia şefului Mişcării Populare, formaţiune politică din care facea parte şi Gheorghe Ştefan, fostul primar al oraşului

1100 lei costă concesionarea unui loc de veci într-unul din cimitirele din Piatra Neamţ. Lista de taxe este însă foarte lungă. De la „tarife anuale pentru întreținere” la „tarife pentru accesul autoturismelor în incinta cimitirelor”

×