x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Bani si secrete pentru luxul lui Berlusconi

Bani si secrete pentru luxul lui Berlusconi

10 Aug 2004   •   00:00

Premierul italian, Silvio Berlusconi, se pregateste de oaspeti. Pentru asta, si-a luat cateva zile de concediu si s-a dus in Sardinia, ca sa-si puna la punct proprietatea de acolo, care-i va gazdui pe omologul sau britanic, Tony Blair, si pe membrii familiei acestuia.

MARINA CONSTANTINOIU

Pe 16 august, la Vila Certosa din Sardinia, proprietate tipica de miliardar, mai mare decat statul Vatican, soseste familia Blair, care nu va sta aici decat doua zile. Minivacanta premierului britanic nu este oficiala. Ea a fost anuntata de omologul sau de la Roma sub forma unei confidente, acum doua saptamani, deputatilor din partidul sau, Forza Italia.

Berlusconi a tras tare in ultimele saptamani, pentru a evita o criza guvernamentala si acum crede ca o vacanta la vila din Sardinia este mai mult decat binemeritata. Berlusconi a sosit din timp la vila, vinerea trecuta, pentru a supraveghea ultimele pregatiri, in vederea primirii oaspetilor britanici.

RESEDINTA. Villa Certosa, situata pe malul marii, in apropiere de Porto Rotondo, in nord-vestul Sardiniei, este resedinta sa de vara preferata. Numai ca ea este una dintre multele proprietati din Italia ale bogatului premier. Ea a intrat in domeniul public atunci cand seful Guvernului italian a decis sa o utilizeze pentru a-i primi pe liderii straini, prieteni de-ai sai, asa cum procedeaza si presedintele american, George W. Bush, cu ranch-ul sau din Texas.

IMENSA. Vila are o suprafata locuibila de 2.500 de metri patrati, un parc de 50 de hectare, sase piscine, dintre care una acoperita, o plantatie de 2.000 de cactusi, un mic lac artificial si un amfiteatru. Proprietatea lui Berlusconi e mai mare decat insusi statul Vatican, care nu are decat 44 de hectare. In plus, este un adevarat cosmar pentru asigurarea securitatii. Decoratiunile interioare sunt multe si masive, cu coloane din granit pentru a separa salonul in care se serveste masa de camera de zi, dar si cu geamuri imense, pentru a asigura vederea la mare si pentru a crea impresia de spatiu si lumina.

Unele incaperi, cum ar fi sala de baie amenajata intr-un turnulet, au fost gandite special pentru a asigura tot confortul: cada de baie, incastrata intr-un bloc de granit, are vedere la mare, iar cele trei ferestre in forma de ogiva, ca in bisericile gotice, sunt echipate cu geamuri cu cristale lichide polarizate, pentru a evita razele soarelui.

COSTISITOARE. Intretinerea acestei proprietati l-a costat pe premierul Berlusconi 13,5 milioane de euro in 2003, dintre care 259.000 au intrat numai in amenajarea peluzei. Lucrarile de amenajare a vilei au intrat in colimatorul presei italiene, care a acordat spatii largi subiectului, calificand proprietatea premierului drept "buncar" si investitiile facute acolo drept "o insiruire de decrete si secrete".

Lucrarile la grandioasa proprietate au atras furia activistilor din domeniul mediului din zona, care l-au acuzat pe premier ca efectueaza lucrari neautorizate pe coasta Mediteranei, ca sa-si impresioneze oaspetele britanic. Cel putin 100 de muncitori lucreaza 12 ore zilnic, ca sa renoveze amfiteatrul care face parte din proprietatile premierului, la Villa Certosa. Corriere della Sera sustine ca gazda vrea sa-l invite pe Luciano Pavarotti, ca sa-i intretina pe oaspetii din familia Blair. Antreprenor si magnat media, Silvio Berlusconi e cel mai bogat politician al Italiei. El si-a declarat un venit impozabil de 12,731 milioane de euro, in 2002, dar inca are probleme cu justitia de acasa, din cauza anchetelor privind companiile sale.

SOCOTEALA. Opozitia italiana l-a luat pe premier la bani marunti, intrebandu-l daca toate lucrarile pe care le-a facut la vila au fost autorizate. Scandalul a inceput inca din mai, cand membri ai filialei locale a coalitiei de centru-stanga Maslinul s-au opus lucrarilor printr-un protest la fata locului, incercand sa patrunda pe proprietatea lui Berlusconi la bordul unor ambarcatiuni de mici dimensiuni. Biroul premierului a mers pana-ntr-acolo incat a emis un ordin de mentinere a unui secret de stat in privinta modificarilor aduse zonei, inclusiv in legatura cu amenajarea lacului artificial.

JUSTIFICARE. Desi un lider local a lansat deja proceduri legale pentru anularea secretului de stat in privinta lucrarilor, Berlusconi le-a justificat prin importanta liderilor straini care sunt gazduiti aici si prin amenintarile cu moartea pe care le-a primit. Dupa cum se stie deja, Berlusconi este, cel putin in ultima luna, vizat de amenintari directe din partea organizatiei teroriste Al-Qaeda, care a promis Italiei o baie de sange, in cazul in care nu-l indeparteaza de la putere pe premier si nu-si retrage trupele din Irak. Berlusconi a intrat in vizorul organizatiei conduse de inamicul public numarul unu mondial, Ossama ben Laden, pentru sustinerea sa neconditionata acordata presedintelui american, care a decis declansarea razboiului din Irak.

INVITAT DE SEAMA. Presedintele rus, Vladimir Putin, a petrecut trei zile in vila premierului italian, anul trecut, la sfarsitul lunii august, cand s-a aflat in vacanta alaturi de familie. La intoarcerea acasa, Putin s-a declarat foarte multumit de sejurul sau din Sardinia, care a fost "asezonat" cu un concert al apreciatului Andrea Bocelli. Atunci, pentru paza inaltului oaspete, in largul localitatii Porto Rotondo a fost ancorat un crucisator rus, iar presedintele Putin a fost insotit de o armata de garzi de corp.

OASPETI. Cel mai de seama invitat aflat pe listele premierului Berlusconi este insa seful Administratiei americane, George W. Bush. Presedintele american i-a promis ca va veni, dar nu si-a tinut promisiunea pana acum. Deh, agenda incarcata de lider al lumii! Oricum, ne putem lesne imagina ce cosmar ar reprezenta ea pentru bietii oameni care vin sa se bronzeze pe plajele din imprejurimi. Cat despre Tony Blair, nu se stie daca acesta va veni singur sau insotit de un escadron al armatei Majestatii Sale.

BUNCARUL

Oficialii locali din Sardinia l-au acuzat pe Berlusconi ca a construit un adevarat buncar ilegal, un tunel care duce de la grota de la Punta Lada, pana in varful colinei. Pentru asta este pus "la munca" un lift hi-tech, care-i va urca pe oaspeti pe coline, deasupra portului, pentru a avea la dispozitie intreaga panorama. Arhitectul personal al lui Berlusconi, Gianni Gamondi, si-a anulat concediul, pentru a superviza lucrarile la vila, ca sa fie gata la timp. "Legea trebuie respectata de toti cetatenii, inclusiv cetateanul Berlusconi", a declarat unul dintre oficialii locali. La Palazzo Chigi, biroul oficial al premierului, s-a afirmat ca lucrarile in zona de coasta au fost necesare pentru asigurarea securitatii liderului britanic.
×
Subiecte în articol: reportaj premierului vila berlusconi