x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Berbecul la proţap, arma Romăniei

Berbecul la proţap, arma Romăniei

de Sorin Anghel    |    10 Sep 2007   •   00:00
Berbecul la proţap, arma Romăniei
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Corespondenţ ă din Zvolen (Slovacia)
Romănia a făcut senzaţie la Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi al Slovaciei. Cele două vagoane-restaurant ale CFR Gevaro au obţinut premiul de excelenţă din partea organizatorilor.



Corespondenţ ă din Zvolen (Slovacia)
Romănia a făcut senzaţie la Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi al Slovaciei. Cele două vagoane-restaurant ale CFR Gevaro au obţinut premiul de excelenţă din partea organizatorilor.


Trenule, maşină mică, mică, unde-l duci pe Ionică? Parcă aşa suna o melodie plină de nostalgie. Feroviarii romăni au fost duşi pănă la Zvolen, in inima Slovaciei, pentru a lua parte la a 8-a ediţie a Grand Prix-ului de Locomotive Mici cu Aburi.
ONOARE. Sună ciudat pentru un romăn numele unei astfel de competiţii, dar la faţa locului te cuprinde fascinaţia din cauza mirosului de locomotivă veche, a aburilor care dansează prin aer şi a fluieratului pe care numai o astfel de maşină din prima epocă a transportului feroviar il poate scoate. Invitaţia pentru CFR Gevaro a fost făcută pentru a intregi show-ul feroviar de la Zvolen, astfel că Romănia a fost prezentă cu două vagoane de tip restaurant.


TRADIŢIE. După ce s-au distrat la intrecerile organizate intre locomotivele cu aburi, care au umplut de nostalgie şi căneală orice curios care a incercat să se apropie mai mult, localnicii au dat năvală peste romăni. Astfel, vagonul-restaurant, amenajat in stil "retro", şi barul-bistro au devenit cele mai atractive lucruri din gara din Zvolen. Slovacii intrau cu gura căscată in expoziţia organizată chiar pe peron de către romăni. Berbecuţul la proţap i-a lăsat mască pe toţi, vinul s-a văndut tot, in vreme ce copiii au fost fascinaţi de Gabi Tiron, un sculptor care nu lucrează cu lemn sau piatră, ci cu pepeni, pe care ii transformă in corăbii. Un adevărat Brăncuşi al gastronomiei romăneşti.


REPETIŢIE. Dacă polonezii sau cehii s-au lăudat cu locomotivele lor cu aburi, care au dovedit că pot tracta şI trenuri moderne, romănii au primit un premiu de excelenţă din partea organizatorilor. Asta chiar dacă pentru CFR Gevaro, prezenţa la Zvolen nu a reprezentat decăt un "antrenament util" pentru concursul gastronomic ce va avea loc la sfărşitul săptămănii la Budapesta. Romănii au căştigat ultimele două ediţii şi pornesc acum ca mari favoriţi la căştigarea premiului cel mare.


EVENIMENT.
La Zvolen, Romănia nu a participat in concursul de locomotive pe aburi. Au făcut-o, in schimb, echipaje din Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Pentru localnici, care inainte de startul curselor au putut urmări un compatriot de-al lor care a tras singur două vagoane de tren, Grand Prix-ul de Locomotive Mici cu Aburi reprezintă cel mai important eveniment al anului. In plus, televiziunile de la Bratislava au realizat transmisii live de la faţa locului, imaginile de la Zvolen fiind cele care au "deschis" jurnalele de ştiri.


MERCURIAL. Comparativ cu Romănia, Slovacia nu are prea multe lucruri in plus. Salariile sunt ceva mai ridicate ca la noi, dar nu cu mult, iar oraşele sunt mai liniştite şi mai curate ca la noi. Preţurile la măncarea din restaurante sunt comparabile cu cele pe care le găseşti in Romănia, dar in supermarketuri. In schimb, hainele au preţuri mai mari chiar şi decăt in Romănia. Zvolen este un oraş de 50.000 de locuitori aflat intr-o zonă de deal, la 20 de kilometric de Banca Bistrica. Industria este reprezentată de fabrica de celuloză şi hărtie şi de uzina de reparaţii feroviare.

×
Subiecte în articol: reportaj zvolen