x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cadou, şpagă sau bani negri? Cum a plătit Traian Băsescu vila din Otopeni

Cadou, şpagă sau bani negri? Cum a plătit Traian Băsescu vila din Otopeni

de Oana Stancu Zamfir    |    01 Noi 2011   •   07:15
Cadou, şpagă sau bani negri? Cum a plătit Traian Băsescu vila din Otopeni

In octombrie 2002, Traian Basescu a vandut lui Costel Casuneanu terenul din Baneasa, de 8,5 ori mai scump decat la cumparare, pentru a putea justifica public achizitionarea casei din nordul Capitalei. Terenul a fost vandut pe 14 octombrie cu 361 540 de dolari, iar vila din Otopeni cumparata o saptamana mai tarziu, pe 21 octombrie, cu 280 000 de dolari, la care se adauga taxe de 33 321 dolari. In actul de vanzare cumparare se arata clar ca suma a fost achitata in ziua semnarii: “Noi, Basescu Traian si Basescu Maria am cumparat de la sotii Gheteu Virgil-Dan si Gheteu Mariana imobilul situat in Soseaua Bucuresti Ploiesti 137B si am platit pretul convenit de 280 000 dolari'; “Noi, vanzatorii, declaram ca am primit integral de la cumparatori astazi, data autentificarii prezentului inscris pretul prezentei vanzari, aceasta declaratie a noastra, a vanzatorilor tinand cont de chitanta descarcatoare de primire a intregului pret al vanzarii'. (n.a. – aceasta din urma precizare a vanzatorilor ar putea fi de interes pentru juristi).

Surpriza de proportii insa: Traian Basescu a primit cele 12 miliarde de lei vechi (la vremea respectiva 361 540 de euro) din vanzarea terenului, dar nu i-a folosit pentru a plati casa din Otopeni.

Din banii de la Casuneanu, nu…

Astfel, consemneaza Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor, la 15 octombrie 2002, Traian Basescu primeste in conturile sale in lei si valuta deschise la ABN AmroBank de la Gabriela Blaj 8,285 miliarde lei (vechi) si 110 000 USD, dar nu-i misca inspre sotii Gheteu nici la 21 octombrie nici mai tarziu. “Banii au fost folositi initial pentru constituirea si lichidarea succesiva a unor depozite, iar apoi, echivalentul USD al intregii sume, a fost transferata in contul fiicei sale Basescu Ioana, deschis la ABN AmroBank, la data de 10.06.2003 (dupa aproximativ opt luni)'. Ioana Basescu a retras 30 000 USD, iar cu restul a constituit un nou deposit.

Intrebarea legitima este “Cu ce bani a achitat Traian Basescu vila din Otopeni?'

Din conturi, nu…

In conturi (cinci la numar, trei la ING si doua la ABN AmroBank), Traian Basescu detinea, potrivit aceluiasi dosar al ONPCSB, 26 405 euro si 36 964 dolari. Cele doua depozite nu doar ca nu erau suficiente pentru a plati vila, dar nici nu au fost atinse, dupa cum arata declaratiile de avere din 2005 si ulterior acestui an, sumele se regasesc in aceste documente.

De la ciorap, nu…

Ar ramane varianta banilor la ciorap, “economisiti' de Traian Basescu in anii in care a strabatut marile. Numai ca el insusi a facut declaratii din care rezulta ca ciorapul s-a desirat, banii s-au tocat…Iata declaratia de avere pe care o facea publica prin intermediul Mediafax, la 25 martie 2002: un Mercedes 500 (n.a. luat de la Casuneanu), terenul de 3700 mp din Baneasa si aproximativ 480 de grame de aur, “achizitionate in cei 12 ani de activitate pe mare'. “Din punctul de vedere al banilor, am suficienti cat sa incep sa-mi construiesc o casa si insuficienti ca sa o termin', afirma el.

Apoi, in interviul pe care mi-l acorda in iunie acelasi an, sustinea ca nu are nici cat sa poata contracta un credit pentru a-si cumpara casa.

“Nu reusesc sa vand acum terenul (din Baneasa), desi as vrea, pentru ca pana la 31 decembrie nu pot sa-mi fac casa de care am nevoie. Atunci expira prelungirea contractului cu RAAPPS pentru locuinta din Prezan si nu vreau sa mai am nevoie de Guvernul Nastase pentru o noua prelungire. Nu reusesc sa contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru constructia casei, asa ca va trebui sa vand terenul din Aleea Privighetorilor'.

Si atunci? Cu ce bani a cumparat presedintele vila din Otopeni? A cumparat Traian Basescu vila din Otopeni? A fost cadou? A fost mai grav de atat, o mita?

Presedintele este obligat sa lamureasca public. Toate tranzactiile, toate achizitiile, toti banii rulati. Institutiile statului sunt la fel de obligate sa faca lumina.

“Din punctul de vedere al banilor, am suficienti cat sa incep sa-mi construiesc o casa si insuficienti ca sa o termin', (Traian Basescu, 25 martie 2002, Mediafax) “Din punctul de vedere al banilor, am suficienti cat sa incep sa-mi construiesc o casa si insuficienti ca sa o termin', afirma el.

Apoi, in interviul pe care mi-l acorda in iunie acelasi an, sustinea ca nu are nici cat sa poata contracta un credit pentru a-si cumpara casa.

“Nu reusesc sa vand acum terenul (din Baneasa), desi as vrea, pentru ca pana la 31 decembrie nu pot sa-mi fac casa de care am nevoie. Atunci expira prelungirea contractului cu RAAPPS pentru locuinta din Prezan si nu vreau sa mai am nevoie de Guvernul Nastase pentru o noua prelungire. Nu reusesc sa contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru constructia casei, asa ca va trebui sa vand terenul din Aleea Privighetorilor'. (Traian Basescu, iunie 2002, Jurnalul National)

Intrebarile adresate sefului statului inca din 30 octombrie

CATRE ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA

DOMNULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI, TRAIAN BASESCU

Domnule Presedinte,

In urma documentelor prezentate in emisiunea “Exces de putere' de la Antena 3, va rog sa aduceti pentru opinia publica necesarele clarificari in legatura cu tranzactiile pe care le-ati efectuat – dumneavoastra personal sau membri ai familiei dumneavoastra –, tranzactii care determina serioase semne de intrebare in legatura cu transparenta averii dumneavoastra si legalitatea actiunilor intreprinse.

Fac precizarea ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a fost informat in legatura cu prezentarea acestor documente cu suficient timp inaintea difuzarii lor, cu toate acestea nu am putut beneficia de un punct de vedere din partea dvs.

1. Cum justificati tranzactiile efectuate avand ca obiect terenul din Aleea Privighetorilor nr. 86?

2. Cum explicati faptul ca pentru aceeasi suprafata, de la acelasi proprietar, in aceeasi zi, dumneavoastra ati platit 1,4 miliarde de lei vechi, iar Costel Casuneanu 5 miliarde de lei vechi?

3. Cum justificati pretul de 8,5 ori mai mare obtinut din vanzarea acestui teren avand in vedere ca valoarea metrului patrat in zona respectiva in anul 2002 nu crescuse de tot atatea ori fata de anul 2000?

4. Cum justificati faptul ca ati declarat ca “habar nu aveti' cine este doamna Gabriela Blaj, cand era cumnata lui Costel Casuneanu, pe care l-ati calificat drept “bun amic', si cand dumneavoastra insiva ati afirmat in 2007, la TVR, ca i-ati vandut terenul lui Casuneanu insusi?

5. Intrucat banii pe care i-ati primit de la doamna Blaj provin de la Costel Casuneanu, dupa cum arata contractul incheiat de cei doi, ati incercat, domnule Presedinte, sa ascundeti relatia directa cu omul de afaceri in aceasta tranzactie? De ce?

6. Cum apreciati decizia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor de a inchide dosarul in care ati fost cercetat pentru spalare de bani nu sub argumentul neprobarii faptelor, ci sub acela al imunitatii pe care ati dobandit-o ca urmare a alegerii in functia de presedinte?

7. Ce provenienta au banii cu care ati achizitionat, la 21 octombrie 2002, vila din Bucuresti-Ploiesti 137B?

8. Care este explicatia pentru care ati donat aceasta casa fiicei dumneavoastra?

9. Ati primit de la fiica dumneavoastra 105 000 de euro dumneavoastra si 105 000 de euro doamna Maria Basescu, asa cum prevede actul de vanzare cumparare incheiat de doamna Ioana Basescu (Marin) cu dl Cozma Emil la data de 14 septembrie 2005? Daca da, de ce nu i-ati trecut niciodata in declaratia de avere? Daca nu, prin ce act juridic ati prevazut intoarcerea acestor sume la fiica dumneavoastra?

10. Cum explicati achizitiile facute de fiica dumneavoastra, Ioana Basescu, pe care dumneaei le-a pus pe seama “vanzarilor anterioare', cand, iata, actele dovedesc ca din 105 000 de euro cat i-au ramas din vanzarea casei din Bucuresti-Ploiesti 137B a cumparat doua vile, una in Aviator Sanatescu si una in Corbeanca, iar din vanzarea vilei din Corbeanca a putut cumpara apartamentul din complexul lui Puiu Popoviciu? Domnule Presedinte, fiica dumneavoastra a sustinut ca a platit pe apartamentul din cartierul lui Puiu Popoviciu 544 000 euro plus TVA. Pretul unui astfel de apartament este 1 250 000 euro plus TVA. Cum explicati reducerea substantiala care i-a fost facuta fiicei dumneavoastra de controversatul om de afaceri? De ce ati acceptat ca fiica dumneavoastra sa primeasca un asemenea cadou?

Oana Stancu, realizatorul emisiunii “Exces de putere', Antena 3

×