x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cazul Simon Andreea: Mama o asteapta acasa

Cazul Simon Andreea: Mama o asteapta acasa

de Alex Nedea    |    22 Sep 2006   •   00:00
Cazul Simon Andreea: Mama o asteapta acasa

Au trecut noua luni de la disparitia fetitei de 9 ani din Miercurea-Ciuc, Simon Andreea. Nu a fost nimeni a-restat in acest caz. Exista insa un cerc de suspecti, iar lantul se strange in jurul vino-vatului.

"Parca a intrat in pamant." Acesta e refrenul pe care il repeta de noua luni politistii harghiteni cand vine vorba de cazul fetei de 9 ani disparute din Miercurea-Ciuc, Andreea Simon. Din iarna si pana in toamna nu s-a operat nici o arestare. S-au adunat mii de file la dosar si zero rezultate.

Acum patru ani, niste lucratori de la Regia de Apa din Miercurea Ciuc au gasit intr-un canal cadavrul unui copil. Era al lui Lukacs Dalma, o fetita de 15 ani, disparuta cu doua luni in urma. Nici in ziua de astazi anchetatorii harghiteni nu au reusit sa dea de urma criminalului. Politistii din Miercurea Ciuc zic ca acest caz e mai aproape de a fi rezolvat decat cel al Andreei Simon, in varsta de 9 ani, disparuta asta-iarna din cartierul unde locuia. "Este acesta un nou caz Dalma?", il intrebam pe adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Harghita, Teodor Moga. "Nu pot sa zic asa ceva, atata timp cat abia de-acum incolo asteptam sa facem niste pasi importanti. Rezultatele de pana acum nu sunt cele asteptate. Nici macar nu am reusit sa stabilim daca fetita e in viata sau nu, daca a fost rapita, daca a fost sechestrata", recunoaste politistul Moga la noua luni si patru zile de la disparitia Andreei. In tot acest timp s-a strans o cantitate imensa de hartii si hartioare, dosare si dosarele, procese-verbale, constatari. Daca pui toate aceste file de dosar din acest caz unele peste altele, aproape ca ajungi la inaltimea Andreei. La vederea tonei de cerneala consumata, numai un om de rea-credinta ar putea spune ca politistii nu au muncit in aceasta ancheta. Insa rezultatele sunt, pana acum, zero.

PATIMILE POLITISTILOR. Disparitia Andreei a mobilizat organele de ordine din judet. "De atunci, politistii nostri sunt mult mai receptivi la cazurile de disparitii de minori. Am gasit anul acesta si copii disparuti din alte zone ale tarii", afirma Moga. De la inceputul lui 2006, cei de la Inspectoratul Judetean de Politie Harghita s-au confruntat cu disparitia a 16 copii. Toti au fost gasiti la timp. Ultimul caz este a lui Olti Ildiko, o fetita de 11 ani care a plecat la scoala si nu s-a mai intors. Inca din prima zi, politistii harghiteni au facut afise si le-au lipit in tot judetul. In ziua urmatoare, fata a fost recunoscuta de o persoana si a fost gasita la timp. Statea pe o banca dintr-un parc din Miercurea Ciuc. I-a fost frica sa se mai intoarca acasa pentru ca ramasese repetenta. Judiciaristii care se ocupa de cazul Andreei Simon si-au pus pe peretii biroului, ca pe icoane, afise cu chipul fetei: "Rugam persoanele care pot da relatii despre ea sa sune urgent la numerele de telefon 112...". "Afisul acesta a ajuns si in Italia si in Grecia", zice unul din tinerii anchetatori. "Ce bine ar fi sa rezolvam odata cazul, ca numai noi stim cat am patimit", spune un alt politist, la fel de tanar.

De noua luni nu a fost nimeni arestat in acest caz. Exista insa un cerc de suspecti, iar lantul se strange in jurul lor. Comisarul-sef Teodor Moga spune ca unii dintre probabilii vinovati sunt chiar din anturajul familiei. "Sunt rude?". "Nu rude, ci cunostinte. Am reusit sa reducem cercul suspectilor. Cam 50% din cei pe care ii aveam in iarna au fost exclusi". Varianta ca un bolnav psihic sa o fi rapit pe Andreea este aproape exclusa din calculele investigatorilor. "Am avut la inceput un numar mare de astfel de suspecti, dar dupa audieri, nu ne-am putut fixa pe nici unul. I-am verificat pe toti cei din judet care erau un comportament mai agresiv", zice Moga. Ii condamna si acum, acei "tampiti" care s-au tinut de glume la inceputul achetei, anuntand telefonic ca au fata. Aceste persoane au ingreunat mult ancheta. De exemplu, doi baieti de la o scoala ajutatoare de langa Miercurea Ciuc au vrut sa-si probeze noul telefon mobil si au sunat la 112, anuntand ca au rapit-o pe Andreea.

SPERANTA. Mama crede ca Andreea e in viata

I-A DUS MANUALELE. Pe mama fetei am gasit-o internata in spital, insarcinata in luna a cincea. E nemultumita de felul in care politistii si-au facut treaba. "Si Mugur (Mihaescu - n.r.) ar avea probleme sa interpreteze rolul politistilor de aici. Sunt mai ceva ca Garcea", ne zice la nici o jumatate de ora de la vizita unor agenti. Politistii venisera alarmati ca au gasit intr-un ziar local un articol care anunta ca in numerele viitoare vor aparea dezvaluiri incendiare in cazul disparitiei copilei. Erau nelinistiti politistii ca nu cumva o informatie a anchetei sa fi "transpirat" in presa. Dar mama nu stie mare lucru. "Vin politistii la mine si mi-au zis acelasi lucru pe care il zic de noua luni: «Parca a intrat in pamant!». Sa mai schimbe poezia macar, ca m-am saturat sa aud acelasi lucru." Femeia spera si acum ca Andreea sa fie in viata. Crede ca daca ar fi fost omorata ar fi gasit-o cineva pana acum. Nu este impresionata de volumul mare de hartii stranse de politisti in acest caz si acuza ca nu si-au facut cum trebuie de la inceput treaba. "In prima luna m-au suspectat pe mine ca nu plangeam dupa ce mi-a disparut copilul. Apoi mi-au zis ca e prea dezvoltata fata mea si de aceea ar fi putut pune ochii pe ea vreun pedofil. Si ce sa fac eu daca e dezvoltata, sa o indes? M-au banuit ca voiam sa scap de ea. Daca as fi vrut sa scap de ea as fi dus-o la mama, nu o trimiteam la scoala, nu o imbracam. Copilul meu avea de toate." Saptamana trecuta, cand a inceput scoala, femeia s-a dus la invatatoare sa-i duca manualele copilei de anul trecut. Insa nu i le-a luat si pe cele de anul acesta. Mai rau si-ar fi facut. Totusi, dupa felul in care vorbeste despre copila, ai zice ca timpul s-a oprit in loc din acea zi nefasta de decembrie: "Acum, marti, trebuia sa dea examen pentru centura galbena la karate". Cand spune "acum, marti" vorbeste de fapt de ziua de marti, 20 decembrie 2005...

CUM A DISPARUT ANDREEA SIMION?
CAUTATA. Pentru Andreea se ofera recompensa
Andreea Simon a plecat de acasa in seara zilei de 15 decembrie 2005. S-a dus cu voia mamei sa faca cumparaturi la un supermarket aflat la cativa zeci de metri de blocul in care locuia. Fata a fost surprinsa de camerele de luat vederi ale magazinului cum cumpara exact ceea ce ii ceruse mama: patru sticle cu apa minerala, o duzina de chibrituri, o cutie cu smantana si un caiet. Acolo s-a intalnit cu doi copii, prieteni de-ai ei, cu care s-a jucat cateva minute cu zapada in fata magazinului, dupa care este vazuta in imaginile filmate cum se indreapta spre casa. Mama s-a alarmat la douazeci de minute de la plecarea Andreei si s-a dus in cautarea ei. Pentru ca nu a gasit-o, a sunat imediat la 112. Politistii au intervenit imediat si incep scotocirile in Miercurea Ciuc si in imprejurimile orasului. Scotociri care au continuat pana acum o luna. La acea vreme s-au lansat mai multe ipoteze: fata a fugit pentru ca a pierdut restul de la bancnota de un milion data de parinti, a fost rapita sau a fost lovita de o masina.

PENTRU PRINCIPALUL SUSPECT
Stim cine esti. Iti cunoastem numele si prenumele, adresa si CNP-ul. Nu le vom face publice. Deocamdata. Cu o conditie: iti dam ocazia ca, macar in al doisprezecelea ceas, sa redevii om. Sa uiti frica si gandurile negre care nu te lasa sa dormi noaptea si ai un minut de curaj. Desi stim cine esti, nu pe tine te vrem. O vrem doar pe Andreea. Spune-ne unde e si vom uita de tine... Intra intr-un internet cafe si trimite-ne un singur cuvant pe e-mail. Adresa noastra este copiidisparuti@jurnalul.ro. Iti dam ocazia sa fii OM.

×