x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cel mai adevărat român e irlandez!

Cel mai adevărat român e irlandez!

de Iulia Gorneanu    |    26 Aug 2011   •   21:00
Cel mai adevărat român e irlandez!

Scoala de vara? Festival? Ateliere? Preumblari pe poteci si carari ascunse sub Soarele inca ne­im­blan­zit de toamna? Intalniri tainice cu muzica, sub Luna Plina? Muzici din Irlanda, Ungaria, Polonia, Cehia, Iran. Muzici de-ale noastre, din Ma­ra­mures, Gorj, Mehedinti, Alba, Cam­pia Transilvaniei. Si Drumul. Un drum care a pornit anul trecut din inima unui irlandez si a ajuns la Sa­pan­ta. 'Drumul lung spre Cimitirul Vesel.' Un drum care acum a tre­cut Gutaiul si s-a risipit in zeci de po­teci prin Tara Lapusului. 'Drumu­rile lu’ Lese.'

Initiatorul acestui ine­dit si singular proiect cultural, aflat la ce-a de-a doua editie, este Peter Hurley. Irlandezul care, cautandu-si radacinile celtice prin Maramures, s-a dovedit a fi cel mai adevarat ro­man. A descoperit nordul tarii noastre in 2003 si, tot atunci, i s-a daruit. Ne­conditionat, necerand nimic in schimb si cu toata fiinta lui. In mu­zica maramuresenilor a aflat rezonantele ancestrale ale celtilor, in povestile lor, dimensiunea mitica a neamului irlandez, in portile de lemn, simboluri si arhetipuri co­mu­ne. S-a indragostit fara leac de Maremures si, ca orice indragostit, i-a dat inima, visele, energia creatoare, inteligenta, poezia, timpul, banii… Tot.

Si pentru ca nu putea sa iu­beasca pe ascuns, a vrut ca toata lu­mea sa-i cunoasca iubirea, a vrut ca Maramuresul profund sa fie des­coperit si de noi, a vrut sa ne re­branseze la propriul nostru trecut, la istorie, la legenda, la o cultura ta­ra­neasca a carei seva pulseaza inca in multe locuri de pe aici. Anul trecut, Peter Hurley a fa­cut posibil ca la Sapanta, sa aiba loc concertul 'Vocile din Cimitirul Ve­sel', o lucrare muzicala pentru cor si orchestra a celebrului compo­zi­tor irlandez Shaun Davey. Unele dintre epitafurile de pe cruci au prins glas prin tulburatoarea voce a can­taretei irlandeze Rita Connoly, altele, prin corul barbatesc al Facul­ta­tii de Teologie din Sibiu. Optzeci de muzicieni romani si irlandezi au de­monstrat, intr-o noapte instelata de august, cat de aproape suntem unii de altii. Si a mai fost inca o noapte, o noapte in care, la in­dem­nul lui Peter Hurley, Grigore Le­se a venit la Sapanta insotit de pes­te patruzeci de muzicanti si ho­ri­tori din satele noastre, pentru a ara­ta ca Romania din inima si din min­tea irlandezului e inca vie.

Intreg proiectul de anul trecut a fost finantat de Peter Hurley. O suta de mii de euro, banii sai, si inca vreo patruzeci-cincizeci imprumutati pentru ca proiectul sa fie unul european, de mare anvergura si de mare tinuta artistica. Si asa a fost. Anul acesta, cu o multime de idei extraordinare si cu o alta multime de proiecte de finantare depuse (care 'inca se evalueaza'), cu o desaga plina cu promisiuni si cu nici un ban, Peter Hurley a pornit din nou spre Maramures, de asta data umar langa umar cu Grigore Lese. Si asa a inceput ce-a de-a doua editie a unui festival intercultural unic si de poveste…

×
Subiecte în articol: reportaj