x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Chirac intra sub papucul sotiei

Chirac intra sub papucul sotiei

02 Mar 2004   •   00:00

Bernadette Chirac s-a decis sa iasa din umbra faimosului sau partener de viata, obosita de aventurile politice si extraconjugale ale acestuia. Distinsa doamna a ales o razbunare pe masura: isi va incerca fortele in politica.

Bernadette, consilier local in zona Haute-Correze, si-a anuntat deja intentia de a candida pentru un loc in Senatul francez. S-au dus vremurile cand declara: "Voi ramane credincioasa temperamentului meu, caracterizat prin rezerva si discretie, asa cum trebuie sa faca orice sotie de presedinte". La vremuri noi, comportament la fel. Gurile rele de pe taramul francez spun ca s-a trezit cam tarziu - respectiv la varsta de 71 de ani - ca e timpul sa-si tina sotul sub papuc. Niciodata nu e prea tarziu sa te revolti. Pentru Bernadette, acum e momentul!
Napoleon si soacra au salvat casnicia. Nu se sfieste sa marturiseasca jurnalistilor ce-i pandesc marturisirile ca s-a gandit, de nenumarate ori, sa-si paraseasca sotul, din cauza nenumaratelor sale legaturi extraconjugale. In cele din urma, a lasat de la ea. S-a decis sa ramana alaturi de Jacques, de dragul copiilor. Sotia presedintelui francez a fost nevoita, pentru a-si salva casnicia, sa-i reaminteasca de nenumarate ori sotului sau ca "Napoleon a inceput sa piarda totul din momentul in care a parasit-o pe Josephine". Declaratiile sale au aparut si in "Conversatii", o carte de interviuri luate primei doamne de un jurnalist francez. Intrebata daca a fost geloasa pe succesul sotului ei, ea a raspuns: "Geloasa pe succesul lui nu. Geloasa, da, si aceasta pentru ca nu este un om obisnuit". Despre relatiile extraconjugale ale liderului francez s-a vorbit mult, fara dovezi clare in acest sens. Bernadette a recunoscut ca au existat momente dificile in casnicia sa si ca soacra sa i-a spus "nu avem nevoie de un divort in familie".


"Dumneavoastra, sotul meu"

Dupa 48 de ani de casnicie, doamna Chirac recunoaste ca inca i se adreseaza sotului ei cu formalul "dumneavoastra" si nu cu familiarul "tu". Asta poate si pentru ca cei doi provin din familii extrem de conservatoare.
Bernadette Chirac mai spune ca sotul ei nu i-a marturisit niciodata necazurile si nici nu i-a incredintat problemele sale. A trebuit sa lupte singura cu problemele de sanatate ale fiicei, Laurence, care a devenit anorexica si a incercat sa se sinucida dupa ce a suferit o criza de meningita, la inceputul anilor ‘70. Desi acum este vindecata complet, Laurence a stat ani buni intr-o institutie de tratare a bolilor mintale, pentru propria siguranta. Bernadette spune ca fiica sa a fost cea mai afectata de absenta din sanul familiei a tatalui sau.

Fluturas de Paris

"Paris Match" a dedicat familiei prezidentiale franceze nu mai putin de sase numere, intre aprilie 1996 si aprilie 1998. Articolele nu vorbeau insa niciodata de aventurile presedintelui. Cu atat mai putin despre obiceiul lui Jacques Chirac de a flutura cheile apartamentului in care era cazat in fata persoanelor de sex feminin, care il insoteau in deplasarile externe.
Pe vremea cand era prim-ministru, prin 1974, Chirac se innebunea dupa compania Jacquelinei Chabridon, pe vremea aceea jurnalista la "Le Figaro". Cei doi se intalneau deseori, la doi pasi de resedinta premierului, de la Matignon. Pe vremea aceea, nimeni nu avea acces la conferintele de presa ale premierului fara aprobarea doamnei Chabridon.

Modelul sau e Hillary Clinton

Prima doamna a Frantei, Bernardette Chirac doreste ca Hillary Clinton sa candideze si sa fie aleasa in functia de presedinte al SUA. "Cred ca urmareste sa ajunga la Casa Alba, chiar daca nu declara acest lucru. Imi doresc sa fie aleasa presedinte al Statelor Unite. Cunosc foarte multe femei care renunta sa se prezinte, chiar si la alegeri modeste ca importanta. Pentru mine, Hillary este deja un exemplu ", a afirmat Bernadette in "Le Nouvel Observateur". "Comportamentul doamnei Chirac nu s-ar fi schimbat la 180 de grade daca nu exista un precedent, in persoana sotiei fostului presedinte american Bill Clinton ", remarca presa franceza.
Hillary si-a construit o cariera de succes in politica americana si a spus adevarul despre problemele conjugale. Doamna Chirac isi doreste acelasi lucru, dar inceputul e greu...

Destine paralele

Sotia presedintelui Frantei recunoaste ca volumul "Istoria vie", publicat anul trecut de Hillary Clinton, a motivat-o.
Fara jena si fara a ascunde nimic, Hillary descrie cu lux de amanunte tot ce a simtit in momentul cand sotul ei i-a spus adevarul despre relatia cu Monica Lewinsky: "Abia puteam sa mai respir. Simteam ca nu mai am aer, am inceput sa plang si am zbierat la el "Ce vrei sa spui? De ce m-ai mintit?"".
Ca si Bernadette Chirac, Hillary a hotarat sa nu se desparta de el, chiar daca aceasta a fost cea mai grea decizie din viata ei: "Nu am divortat, chiar daca aveam o dorinta fierbinte de a-l strange de gat".



"Domnul Nicolas" si Claudia Cardinale

De-a lungul timpului, publicatiile franceze au mentionat atasamentul pe care l-ar fi avut Chirac pentru diverse femei. Cand a devenit primar al Parisului, agentia France Presse acreditase pe langa primarie o ziarista. Aproape zilnic, in redactie suna telefonul si o voce inconfundabila se recomanda: "Domnul Nicolas ". Ultimul zvon vorbeste despre o legatura intre presedintele Frantei si Claudia Cardinale (foto). Contactata de jurnalistii francezi, actrita italiana a raspuns amuzata: "Suntem prea batrani ca sa ne tinem de prostii".


O traditie a presedintilor francezi

In 1998, tihna francezilor a fost zguduita o data cu aparitia in "Marianne", o importanta revista editata la Paris, a unui amplu reportaj asupra aventurilor extraconjugale ale "chiriasilor" Palatului Elysee. Printre acestea, relatia dintre presedintele Valery Giscard d’Estaing (presedinte al Frantei intre 1974-1981) si faimoasa interpreta a a filmelor erotice din seria "Emanuelle", Sylvia Kristel, cu care inaltul demnitar francez se intalnea, prin medierea catorva oficiali apropiati de-ai sai, intr-un local intim rural, numit "Le Petit Coq aux Champs" - "Cocoselul de campie". Afacerile amoroase ale lui d’Estaing sunt urmate de cele ale succesorului, Francois Mitterrand. "Nimeni nu a indraznit sa scrie ca, din anul 1984, el a inceput sa se distanteze de resedinta din Rue de Bievre, frecventand Quai Branly, o anexa a Palatului Elysee, unde traia cu amanta si cu fiica sa, fructul acestei legaturi extraconjugale", scrie "Marianne". Toti cei mentionati au scandalizat Franta la fel de mult cum a scandalizat-o Chirac.
( ROXANA ROSETI )

"Nu sunt diferita de celelalte femei. Ma scol din pat la 7:00 dimineata, imi beau ceaiul... Sunt lenta. Sotul meu, din contra, e tot timpul in forma. Nu credeti ca este cazul sa echilibrez lucrurile? Deoarece sunt un electron liber la Elysee - foarte dificil de controlat".
Bernadette Chirac

×
Subiecte în articol: reportaj chirac hillary bernadette