x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje CNA german cenzurează un film despre prostituţia infantilă cu rădăcini în România

CNA german cenzurează un film despre prostituţia infantilă cu rădăcini în România

de Istvan Deak    |    16 Ian 2013   •   22:43
CNA german cenzurează un film despre prostituţia infantilă cu rădăcini în România

Consiliul Naţional al Audiovizualului din Germania a somat postul public de televiziune ARD să “cenzureze” filmul “Operaţiunea zăhărelul”, programat miercuri de la ora locală 20:15, pe motiv că filmul conţine scene tulburătoare pentru publicul infantil. Filmul realizat de studiourile ARD reia tema prostituţiei infantile şi este axat pe întâmplările reale din viaţa unei fetiţe românce de doar 10 ani, Paraschiva Drăguş, care a fost cumpărată din România şi obligată să se prostitueze în Germania. Regizorul încearcă să atragă atenţia asupra numărului mare de astfel de cazuri şi a pasivităţii autorităţilor de a lua măsuri pentru a împiedica şi a pedepsi aspru aceste fapte. “Am ajuns la limita artei”, a subliniat Nadja Uhl, (actriţa care interpretează rolul principal) într-o conferinţă de presă comună cu reprezentaţii UNICEF şi ai autorităţilor germane pe tema dimensiunilor reale a traficului cu minori la nivel internaţional. “Este momentul ca evenimentele reale pe care se bazează filmul să fie tratate cu responsabilitate. Traficul cu minori, răpirea şi exploatarea lor sexuală  reprezintă o crimă organizată răspândită pe tot mapamondul, dar care de cele mai multe ori îşi are rădăcinile în ţări sărace precum România sau Bulgaria. Acest fenomen există datorită câştigurilor exorbitante şi datorită interesului crescut în ţările bogate pentru prostituate minore”.

Copiii-marfă
Povestea filmului se învârte în jurul unei fetiţe de 10 ani, Fee (Paraschiva Drăguş), care este vândută de bunicii ei în Germania pentru a beneficia de o viaţă mai bună. Filmul prezintă cum sunt vânduţi copiii precum nişte mărfuri pe piaţa acţiunilor, cum sunt falsificate paşapoartele, care este traseul spălării banilor. “Este practic drumul pe îl parcurge un minor până când peştele intră în posesia lui”, spune regizorul Philipp Koch. Începutul filmului confruntă spectatorul cu situaţia în care victimele abuzului, minorii, care ulterior devin martori importanţi în proces, fără de care nici un vinovat nu ar putea fi condamnat, sunt ameninţaţi cu repatrierea într-o ţară în care au fost vânduţi şi trădaţi de rudele lor. Practic statul de drept asistă neputincios. Mai mult, filmul lansează ideea că procurorul de caz şi criminalistul sunt blocaţi în ancheta lor, fiindcă oameni influenţi din centrele de putere se numără tocmai printre clienţii reţelei de trafic de carne vie.

Interzis sub 16 ani
Iniţial, Consiliul Cinematografic din Germania a solicitat ca filmul să fie interzis minorilor sub 16 ani în sălile de cinema pe motiv că prezintă “un final prea lipsit de orice speranţe”. CNA a fost mult mai dur şi a solicitat cenzurarea filmului. Practic, ARD trebuie să producă pentru prime-time (ora 20:15) o variantă a filmului fără finalul neagreat de CNA. “Finalul este o parte a operei artistice. Tocmai aceasta este realitatea, că finalul nu este pozitiv, iar cei vinovaţi nu ajung la închisoare”, a declarat revoltată producătoarea Gabriela Sperl. Pentru ca filmul să apară totuşi în prime-time, ARD a renunţat la partea de final în care criminalista Wegemann (Nadja Uhl) şi martorul-cheie, micuţa Fee, sunt atacate şi răpite de traficanţii de minori. Telespectatorul nu va mai fi “obligat” să urmărească cum fetiţa ajunge într-o limuzină neagră unde este aşteptată de noul ei proprietar. Nu vor afla nici că cel care a răpit-o pe criminalistă este chiar unul dintre cei care a apelat la protecţia autorităţilor pentru a demasca acest caz cu informaţii din interior, însă, în final, de teamă, a ales să rămână de partea traficanţilor. “Acest Insider este real şi în realitate Procuratura i-a recomandat să dispară din peisaj, fiindcă autorităţile sunt incapabile să îi asigure protecţia. Identităţi noi şi programe de protejare a martorilor sunt doar picanterii din filme de ficţiune”, susţine producătorul.

Compromis
“Versiunea CNA este un cuţit dureros înfipt în inima filmului. Varianta originală va fi disponibilă online de la ora 22:00 şi vom retransmite filmul integral, inclusiv finalul neagreat, de la ora 0:20. O palidă consolare pentru cei care au considerat finalul lipsit de speranţe ca fiind extrem de sincer”, susţin cei de la ARD.

Cazul a luat amploare în presa germană, care acuză CNA de cenzură. “Evident că CNA trebuie să vegheze asupra programelor unui post tv la o oră de maximă audienţă. La ora aceasta foarte mulţi copii se uită la televizor. Este înfricoşător pentru un minor o identificare cu personajul de 10 ani din film. Fetiţa din film a fost vândută de propriii ei bunici şi a fost abuzată de funcţionari germani, iar poliţia germană este incapabilă să o ajute. Aceasta este o crasă fantezie înfricoşătoare. Dar, din păcate, lucrurile nu se opresc aici. La finalul artei începe realitatea, care nu poate fi eliminată atât de uşor”, consideră Frankfurter Rundschau.

Vânzare în Carpaţi
“Un sat, undeva în Carpaţii României. Fee (10) este adusă cu maşina în Germania. Ea a fost vândută pentru o viaţă mai bună. O greşeală imensă. Ea călătoreşte direct în iad. În loc să ajungă la şcoală, poposeşte într-un bordel de copii din Berlin. Anual, 3.000 de minori ajung în mâinile traficanţilor de copii, susţine Unicef. Multe dintre aceste sclave sexuale s-au născut în România sau Bulgaria, nici măcar nu au acte, nici măcar nu există. În anul 2011, 750 de traficanţi, majoritatea germani, care au colaborat cu reţele din Europa de Est, au ajuns în arestul poliţiei. Fără depoziţiile victimelor, şansele de condamnare a vinovaţilor sunt aproape nule”, scrie Bild.

“Sărăcia, familiile dezbinate, discriminarea, structurile precare ale statului şi corupţia fac ca misiunea bandelor criminale de a-si găsi noi sclave sexuale să fie mult mai uşoară. Doar în România cresc 80.000 de copii fără părinţi”, spune reprezentanta UNICEF, Anne Lutkes, fost ministru al Justiţiei în Landul Schleswig-Holstein.

Codurile Iadului

Cotidianul Die Welt scrie despre codurile traficanţilor din film. “Dacă cineva îşi doreşte să întreţină relaţii intime cu copii, atunci urmăreşte seara dacă, la un anumit hotel, la o anumită cameră, lumina este încă aprinsă. Sau se deplasează la un loc de joacă cunoscut, observă nişte tenişi fără şireturi şi îşi dă seama că cei doi copii care se joacă apatic sunt de vânzare. Aşa arată codurile din lumea clienţilor şi a traficanţilor de minori. Cel puţin aşa arătau, fiindcă între timp nu mai pot fi de actualitate şi au fost înlocuite cu altele. Localurile se schimbă în permanenţă. Din afară par cluburi pentru cei fără pereche, în spatele uşilor închise găseşti un băieţel de 9 ani complet dezbrăcat. Pentru minorii băieţi, Berlinul este capitala Europei. O oră costă între 100 şi 500 de euro, în funcţie de vârsta mărfii şi disponibilitatea clientului. Traficanţii sunt foarte flexibili. Cu cât e un băiat mai tânăr, cu atât e mai scump. Copiii sunt înfometaţi intenţionat ca să pară cât mai tineri”, scrie Die Welt.

Cotidianul Der Westen comentează, la rândul său: “În Germania sunt 200.000 de pedofili, însă pericolul vine şi dinspre cele mai înalte funcţii de conducere”.

×
Subiecte în articol: prostitutie pedofilie germania