x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Colegiul model “Costache Negruzzi”, absolvit printre alţii şi de Ionel Teodoreanu, a împlinit 120 de ani

Colegiul model “Costache Negruzzi”, absolvit printre alţii şi de Ionel Teodoreanu, a împlinit 120 de ani

de Cristinel C. Popa    |    25 Oct 2015   •   16:40
Colegiul model “Costache Negruzzi”, absolvit printre alţii şi de Ionel Teodoreanu, a împlinit 120 de ani

Colegiul Naţional Costache Negruzzi din Iaşi a punctat zilele acestea prin evenimente culturale şi ştiinţifice importante împlinirea a 120 de ani de activitate. Printre elevii şi absolvenţii de marcă ai prestigioasei instituţii de învăţăm~t se regăsesc nume cu rezonanţă, iată doar c~teva exemple: Eugen Lovinescu, Traian Lalescu, Iorgu Iordan, Mihail Jora, Demostene Botez, Victor Ion Popa, Mihai Ralea, Iorgu Iordan, Horia Hulubei, Ionel Teodoreanu, Radu Beligan, Viorel Barbu, Liviu Leonte, Principele Radu de Rom~nia, Mihai Răzvan Ungureanu şi alţii. De la această instituţie de învăţăm~nt pleacă an de an spre cele mai de seamă universităţi ale lumii olimpici la matematică sau alte discipline, şcolari cu 10 pe linie, inclusiv la examenul de bacalaureat. Prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, a spus, cu acest prilej: “cei 120 de ani pe care îi aniversează această instituţie înseamnă 120 de ani de certitudini, de continuitate valorică. |n fiecare an şcoala este în topul naţional cu rezultate de excepţie la examenele naţionale, cu olimpici internaţionali, cu un spaţiu cultural şi educaţional foarte generos”. |n semn de recunoaştere a calităţii demersului didactic şi a eforturilor depuse pentru formarea tinerilor, Colegiul National „Costache Negruzzi” a primit de-a lungul timpului mai multe distincţii şi diplome de excelenţă, fiind declarat “şcoală europeană” pentru numeroasele proiecte europene în care este implicat, “şcoală afiliată U.N.E.S.C.O.”, membru fondator în Alianţa Colegiilor Centenare, Membru permanent al Programului Internaţional World School (Tokyo, Japonia).

 

IT: Istoric. 120 de ani de educaţie şi cultură

 

Cu mai bine de un secol în urmă, la 5 octombrie 1895, îşi deschidea porţile Liceul Internat din Iaşi, la iniţiativa lui Spiru Haret, aceea de a înfiinţa un „liceu - model”. Inaugurarea s-a făcut în „impozanta clădire, una din cele mai mari şi mai frumoase din Iaşi”, care se vedea de departe, „înălţ~ndu-se în partea cea mai ridicată a oraşului, pe umărul dealului Copou, în mijlocul grădinilor care o împrejmuiesc din toate părţile”. Pentru că liceul urma să formeze o elită culturală, au fost căutaţi şi aduşi profesori străluciţi din mai multe şcoli, după ce făcuseră dovada talentului şi a forţei lor intelectuale, precum şi copiii cei mai bine înzestraţi din toate colţurile vechiului Regat şi din Transilvania…Această poveste împlineşte în octombrie 120 de ani - 120 de ani de realizări, 120 de ani în care mii de elevi şi-au conturat destinele. “Scena” la aniversare nu a aparţinut doar elevilor, foştilor absolvenţi, ci şi actorilor, invitaţilor speciali, foştilor profesori, prezenţi pentru a onora sărbătoarea negruzzistă alături de oamenii şcolii. “Din cele 1.460 de licee şi colegii la nivel naţional se disting 140-150 de şcoli de înaltă ţinută, iar Colegiul Costache Negruzzi se încadrează în partea superioară a acestei elite a învăţăm~ntului preuniversitar. Este o onoare pentru mine să mă aflu aici şi să acord o diplomă de excelenţă pentru tot ceea ce reprezintă această unitate de învăţăm~nt”, a afirmat ministrul Educaţiei, prezent la eveniment.

 

IT: Evenimentele

 

Aniversarea a 120 de ani de existenţă a Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” a fost marcată prin mai multe activităţi culturale, artistice şi sportive în care au fost implicaţi elevi, profesori, părinţi, absolvenţi şi foşti profesori. Cu aceeaşi ocazie a avut loc lansarea Analelor Colegiului şi a numărului omagial al Revistei Corolar, premierea elevilor olimpici şi profesorilor îndrumători, dar şi momente artistice, cum ar fi cel coral cu formaţia liceului, coordonată de prof. Alina }irică dar şi un moment teatral cu trupa  “Princeps”. De asemenea, a avut loc o prezentare de film, “Povestea unui muzeu - Muzeul Costache Negruzzi de la Hermeziu”, coordonator - prof. dr. Luminiţa Adămuţ şi a avut loc şi o masă rotundă - “Liceul internat şi spaţiul academic ieşean”, la care au conferenţiat prof univ. dr. Gheorghe Iacob şi prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de asemenea s-a desfăşurat şi un concurs de artă fotografică, un vernisaj de pictură, o expoziţie de carte, un atelier de scriere creativă, un atelier de IT, întreceri sportive, un concurs de orientare turistic şi alte activităţi.

 

×