x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Coloneii urinoterapeuti din Valenii de Munte

Coloneii urinoterapeuti din Valenii de Munte

11 Feb 2005   •   00:00

REPORTAJ
TERAPII NECONVENTIONALE - Doi fosti militari pun pret pe "jetul intermediar" Valenii de Munte e un orasel cu nici 14.000 de locuitori. Printre acestia exista, stranie coincidenta, doi, ambii colonei, ingineri si urinoterapeuti.
TOMA ROMAN JR.

"BUNATATI". Vitrina cu plante pe care Fanica Voinea le prescrie celor care nu beau urina
Documentati insuficient, noi stiam de la Bucuresti ca exista la Valeni un singur colonel inginer care face nu se stie ce frectii cu pipi la picioare de lemn. In carciuma din centrul oraselului am ramas stupefiati cand am fost intrebati de catre chelnerita, pe fond de manele, de care colonel vrem sa dam: de nea Fanica sau dom’ Petrica? Cum ni s-a spus ca amandoi au cam aceeasi varsta, am pornit spre ei in ordine alfabetica.

FANICA SUPRAVIETUITORUL. Vilisoara lui Fanel Voinea Ene e pe un deal. Ne-am impotmolit cu masina, am luat-o pe jos si ne-am invartit aiurea un timp. O babuta care parea sub influenta tuicii de Valeni ne-a spus sa cautam poarta "cu o tarifa". Care tarifa, era o placa de metal, vopsita in alb, pe care scria "Fundatia Terapia Naturista". Fanel, un tip cu favoriti mari, ne-a omenit, ca orice ascet, cu vin. Avea un text introductiv gen adevarata fata a mamei Omida, cum ca a mostenit harul de vindecator naturist de la bunica si l-a perfectionat. Se ocupa cu ceaiuri, tincturi si pipi. Trateaza rani, gripe, cancere, varii boli cu amestecuri facute din 600 de plante. A fost militar de cariera, timp in care s-a tot gandit cum se pot tamadui ranitii in actiuni speciale care nu au medic la dispozitie.

Toate tratamentele lui sunt "in curs de omologare". Vaneaza vulpi si are pisici. E un fan al cataplasmelor cu urina si al consumului de "jet intermediar". Ne-a marturisit ca un prim-ministru al Indiei, prin anii ’70, si-a sfatuit concetatenii sa rada paharele cu pipi. Un prieten medic ma sfatuise sa-l intreb daca si cei cu infectie urinara sau diabeticii isi pot consuma propriul pipi, chestie care le-ar aduce mari necazuri. Dom’ Fanica a scaldat-o si a zis ceva din care nu se intelegea mare lucru. Spune ca tratamentele lui se pot face in paralel cu cele care apartin medicinei alopate. Din cate ne-am dat seama, dom’ colonel, persoana simpatica, mai vrea si el sa-si puna un termopan la vilisoara de pe deal. Fiindca dand noroc cu alt pahar cu vin galbior, am avut o viziune cu dom’ colonel dand "hai noroc" cu jetul intermediar. La plecare, ca sa demonstreze definitiv ca e un om de comitet, ne-a inmanat ceremonios o sticla cu "tinctura de prune". Asta, nu inainte de a ne spune ca are mici neintelegeri cu celalalt colonel, care face clisme cu apa distilata si nu trateaza pe baza de plante macerate-n alcool.

O CLISMA PENTRU FIECARE. Colonelul inginer Petre Anca are o vila cat un hangar. Patriot, si-a pus un steag tricolor la poarta si are o "tarifa" mai mare decat a lui Fanel, pe care scrie: "Fundatia Sanatate prin Gandire si Alimentatie - In Memoriam Ing. Valeriu Popa". Am stat in fata placii, am sunat, am zbierat, pana cand au iesit vecinii, care ne-au zis: "Dom’ doctor e plecat cu Meganu’, daca sunteti pacienti luati legatura cu doamna secretara".

VARIANTE. Plantele pot fi macerate in alcool sau se pot uda cu pipi

Am gasit-o pe doamna secretara, care ne-a spus ca dl colonel e plecat "intr-o calatorie initiatica". Amabila, ne-a introdus in mareata casa a vraciului. Care vraci e Leonardo Da Vinci junior, fiindca picteaza, cugeta filozofic, viseaza-n culori, scrie carti si face clisme. Asta, fara sa mai zicem ca se unge cu pipi pe cosuri. Are ceva si din Gregorian Bivolaru, fiindca se considera omul-panaceu. Pe un perete, am vazut ca e proprietar de stea, astrul Petre Anca din Constelatia Pestilor. De aici am dedus ca e plecat cu satelitul, nu cu Megane-ul. Din spusele secretarei, domnul Anca e riguros, patriot, credincios si vindeca orice. Ne-a vandut (fara chitanta) o carte botezata "Nu exista boala incurabila", un fel de autointerviu in care dl Anca centreaza si da cu capul, din care am aflat ca, pentru anumite boli, trebuie sa faci nu mai putin de trei clisme cu apa distilata pe zi, combinate cu un regim alimentar drastic. Probabil din cauza asta colonelul a facut scurtcircuit si are filamentul ars. Din scrierile sale am aflat ca se consulta prin intermediul viselor cu terapeutul mort Valeriu Popa, care poarta o sapca albastra.

Am intrebat-o pe doamna secretara daca si ea face trei clisme pe zi si a raspuns ca e "optional". N-am aflat nimic concret de la ea nici macar atunci cand i-am marturisit ca si noi il visam colectiv, la redactie, pe Banul Maracine, care ne da subiecte interesante. Saraca femeie dadea raspunsuri ambigue, probabil fiindca rata somajului la Valeni e mare. Totusi, prin amabilitatea dumneaei am patruns in biroul maestrului, unde pacientul trebuie sa stea la o distanta fixa, pe un scaun prins cu suruburi de podea. Samanul se holbeaza printr-un soi de cruce din sticla albastra la preopinent si vede aura. O parte din timpul in care nu se holbeaza, din cate am inteles din operele dansului, dl Anca o consacra gasirii de sponsori pentru deschiderea unei clinici de relaxat, cugetat si vindecat. Nu de alta, dar cand ti-ai tras deja megaviloi, Megane si stea cu numele tau, e normal sa vrei mai mult.

FANICA VOINEA ENE
E colonel inginer in rezerva, vanator, producator de tuica si urinoterapeut. A fost cel dintai vindecator naturist din Valenii de Munte. E proprietar de viluta, pisici si fundatie. Pe langa asta, are tot felul de leacuri din plante, cu care zice ca poate sa trateze multe. Pe noi ne-a tratat cu un vin si ne-a explicat cat de dulce si sarata in acelasi timp e viata de tamaduitor cu pipi, bineinteles, provenit din jetul intermediar.

PETRE ANCA
E colonel inginer in rezerva, proprietar de hangar cu tricolorul arborat, fundatie, stea personala, masina Renault M"gane. Si-a gasit talentul de maseur cu urina ceva mai tarziu decat Fanica, dar a venit tare din urma si acum pare mai ortoman. Fara sa fie medic, prescrie cand vrea muschiul lui clisme. Ii apare in vise un alt bautor de pipi, intre timp decedat, care pe deasupra mai are si o basca albastra. Cand l-am cautat, tocmai dadea o tura prin Shambala sau era dus spre alta destinatie oculta.

NEVOIA DE CONTROL
De cand lumea si pamantul, apar tot felul de vraci, magi si tamaduitori miraculosi. In zilele noastre ei se cheama, de la caz la caz, naturisti, clarvazatori, bioenergeticieni ipocimeni gen guru Grig Bivolaru. Nu e exclus ca unii dintre ei chiar sa fi descoperit ceva interesant, nu negam ca ar exista medicina alternativa. Credem insa ca e foarte important ca "leacurile" pe care le prescriu acestia sa fie supervizate de comisii medicale, sa se faca analize serioase. Sa se constate daca nu pot face rau si daca nu pot fi evitate niste suferinte suplimentare pentru oamenii, in general grav bolnavi, care apeleaza la ei.

CREZ
"Iisus Hristos a spus "lasati omul sa bea apa din putul sau". Poate ca a suferit traducerea si trebuia "sa bea apa din puta sa", mai ales ca urina se folosea cu 5.000 de ani inainte de Hristos"
Petre Anca
colonel inginer
×
Subiecte în articol: reportaj ne-a colonel anca pipi