x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Coreea şi culorile ei

Coreea şi culorile ei

de Roxana Jianu    |    19 Ian 2013   •   00:20
Coreea şi culorile ei

Bucureştenii au avut onoarea de a participa la vernisajul expoziţiei de pictură ”Culorile Coreei” la invitaţia Ambasadei Republicii Coreea în Bucureşti, a Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi a doamnei Anna Kim, la începutul lunii ianuarie.

Dacă sunteţi pasionaţi sau pur şi simplu curioşi despre tradiţiile şi stilul de viaţă coreean, atunci expoziţia de pictură ”Culorile Coreei” a Annei Kim, soţie de diplomat, este ceea ce căutaţi. Expoziţia, ale cărei gazde au fost ambasadorul Republicii Coreea, Im Han-Taek, şi directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Niţulescu, a adunat în Sala Acvariu zeci de opere reprezentând Coreea. Denumite ”Interior feminin”, ”Pereche de Chaek-Gori”, ”Chaek-Gori cu pepene verde” ori ”Flori în vază”, lucrările reuşesc să transmită câteva ceva din ce reprezintă Coreea. Autoarea expoziţiei a explicat: ”Câteva caracteristici ale stilului folosit sunt simbolismul, practicalitatea şi conţinutul de urări de bine. În această expoziţie, picturile mele vor fi împărţite în două grupe: prima este reprezentarea spiritului tradiţional, iar cea de-a doua este reinterpretarea artei tradiţionale în propriul meu stil. Doresc ca toţi cei care participă la această expoziţie să simtă mai aproape de ei culorile, sufletul şi spiritul Coreei”.

Autoarea expoziţiei, Anna Kim, s-a născut la Seul, capitala Coreei. A trăit, ca soţie de diplomat, şi în oraşe precum Madrid, Ciudad de Mexico, Paris ori Sofia, oraş unde locuieşte în prezent, fiind soţia Ambasadorului Republicii Coreea în Bulgaria. Tehnicile folosite sunt pictură în ulei şi acrilic, guaşă, pastel şi altele, marca sa din prezent fiind utilizarea pulberilor naturale din roci (materiale ce se folosesc în mod tradiţional în Coreea), care a ajutat-o să confere o coloristică specială lucrărilor sale. Se poate observa cum combinaţia dintre arta tradiţională coreeană şi reinterpretarea acesteia, prin arta contemporană, alcătuieşte pictura Annei Kim.

Soţia Ambasadorului Republicii Coreea în Bulgaria a absolvit, în 1984, masteratul în Istoria Artei la Universitatea Ewha în oraşul în care s-a născut şi deţine o diplomă specială pentru pictură în ulei şi acrilic, oferită de Institutul de Arte Frumoase din Ciudad de Mexico. În plus, a primit şi Certificatul de pictor tradiţional, din partea Institutului pentru Educaţie Socială din cadrul Universităţii Yonsei şi încă unul din partea Universităţii Ewha. Anna Kim a primit Premiul I pentru pictură tradiţională în urma participării, în anul 2007, la cea de-a 32-a ediţie a Expoziţiei anuale de artă tradiţională coreeană, de la Seul. A deschis expoziţii personale la Sofia, Varna, Madrid şi în multe alte oraşe. Este membră a Asociaţiei Coreene de Pictură Tradiţională şi a Uniunii Artiştilor Plastici din Bulgaria.
Pentru a admira imagini ale Coreei transpuse în pictură de către Anna Kim, sunteţi aşteptaţi la MNŢR până la 21 ianuarie 2013

×
Subiecte în articol: coreea